Laʻau

Whitefeldia - tausiga ile, ata o meaola

Whitefeldia (Whitfieldia) o se lau laau matagofie e tupu mai i le aiga o le acanthus. I le natura faalenatura e oʻo atu i le 1 mita, i tulaga o le potu e faatapulaa le tuputupu ae e ala i le teuteuina o taimi, ma avea ai vao ma se maualuga e le silia le 60 cm.

O le averesi faaletausaga o le whitefeldia e 10-15 cm. O le vaitau o le vavalalata e amata mai i le faaiuga o Oketopa i Mati. Fugalaau papaʻe o whitefeldia e faʻaputuina i ni faʻalavelave mataʻutia. Mo lenei mea, na taʻua e tagata o le laau "moligao paepae." O le mea na fanau mai ai Whitefeldia o le itu ole taumafa o Aferika.

Ia mautinoa ia e tilotilo i se laau mai le aiga o acanthus beloperone ma Fittonia.

Fua faʻatatau o le tuputupu ae. O le averesi faaletausaga o le whitefeldia e 10-15 cm
O le vaitau vavalalata e amata mai i le oʻo o Oketopa ia Mati.
Faigofie ona tupu le toto.
Laʻau tele.

Whitefeldia: tausi fale. Faʻapuupuu

Tulaga o le vevelaI le taumafanafana, e leai se maualuga atu i le + 30 ° C, i le taumalulu 15-18 ° C.
Faʻamamaga o le eaLaveʻaina i aso taʻitasi e manaʻomia.
MalamalamaLulu, e aunoa ma le susulu o le la.
FaʻasaFaʻateleina i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu.
Whitefeld PrimerMalamalama, fualaʻau, ma le susu.
Fertilizer ma le faʻamaloloFaʻatasi i le 2 vaiaso uma faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o faʻalaʻau mo totonu o laau.
Whitefeldia transplantTausaga, i le tautotogo.
TofigaTuiina o fatu ma tipi.
Tulaga TutupuManaomia le faʻaauau pea ona fausia.

Whitefeldia: tausi fale. Auiliiliga

Ina ia ausia tausaga taʻitasi, tele fuālaʻau, tausi ile paʻepaʻe i le fale e tatau ona ogatasi ma tulafono.

Fugalaau whitefeldia

O paʻepaʻe paʻepaʻe mai le aiga e fuga mai le ogatotonu o le autumn e oʻo i le tautotogo. O ona fugalaau lapopoa e aoina i ni mea e le masani ai.

O lanu samasama lanu ma fuga papaʻu latou te tuʻuina atu ia i latou se faʻaaliga faapitoa. Fatu i le fale Whitefeld e le noatia.

Tulaga o le vevela

I le taumafanafana, o le whitefeldia faigofie ona talia le faateleina o le vevela i le + 30 °. I le taumalulu, e manaʻomia ona ia maua ni tulaga malulu i + 15-18 °.

O le maualuga o le vevela i le taumalulu o le a taʻitaʻia atu ai i le malosi o le faʻalauteleina o tipu

Lafoaia

E pei o le toʻatele o tagata mai le vailaʻau, e manaʻomia e Whitefeldia se maualuga maualuga. E tatau ona suʻaina i aso taʻitasi i vai mama i le vevela o le potu. Le faʻaleleia o le maualuga o le susu i totonu o se ipu lelei ma se fugalaau tuʻu i luga o se paʻu ma le susu susu.

Malamalama

O se laau paʻu paʻepaʻe i le fale e manaʻomia le susulu, ae faʻalauiloa le malamalama. Mo lona totoina, o matagi o sasaʻe ma sisifo o loʻo sili ona talafeagai. I le taumafanafana, e mafai ona ave le laau i totonu o le togavao.

Faʻasa

Whitefeldia i le fale e manaʻomia ai le faʻaleleia masani o vai. I le tau mafanafana, e fafagaina faʻa-vai 3-4 taimi i le vaiaso, i le taumalulu, o le malosi e ono faʻaitiitia. I lenei tulaga, o le eleele e tatau ona faʻaleleia lelei, faʻafefe o le eleele, faʻapea foʻi ma lona le lava mo le laau, e faʻaleagaina.

Pusa paepae

Whitefeldia ei ai lona malosiaga, vave ona atiina ae aʻa, o lea e filifilia ai ni atigipusa lapopoa o palasitika laititi po o sekeli mo lona totoina. O le mea taua o loʻo iai a latou alavai.

Soo

Ina ia ola i luga o le paʻepaʻe, o le gaogao, e manaʻomia le palapala. E mafai ona aofia ai vaega tutusa o le turf, peat, humus ma le oneone. E mafai foi ona e faʻaaogaina se mea faigaluega faʻapitoa mo fale faigaluega mo le faʻaaogaina lautele.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mo le tele o fuālaʻau, e tatau ona fafagaina le paʻu paʻepaʻe i le 2 vaiaso ma se faʻalauteleina o minerale mo totonu o laau.

E le gata i lea, o le fugalaau e tali lelei i le faʻaaogaina o organics.

Suiga

Whitefeldia transplantina e faia i le tautotogo. O le laau e tulei lemu mai le ulo, mulimuli ane o le vaega o le aʻa e faʻapipiʻi. O le atinaʻeina o aʻa fou e faʻaleleia atili ai le tuputupu ae o le vaalele.

Teuteu

Ina ia mafai e Whitefeldia ona faatumauina se foliga matagofie, e tatau ona teuteuina i lea taimi ma lea taimi. O le teuteuga e faia i le tautotogo. Ina ia faia lenei mea, e faʻapuupuuina puʻu uma e tusa ma le tolu. A maeʻa ona seleseleina, e mafai ona fafagaina Whitefeldia i le faʻamaʻi o le vai-oona mo le vave ona toe faʻaleleia.

Taimi e malolo ai

Whitefeldia e leai sona taimi e malolo ai. E faaauau pea ona tupu ma fuga i le taumalulu atoa. O le puipuia o pana mai le toso ese mai fafo pe a le lava le malamalama i le taumalulu, e faʻaopoopoina ai se faʻasologa.

Tuputupu mai whitefeldia mai fatu

Whitefeldia e le seti fatu i totonu o le fale. Ioe, ma e le o faʻatau atu. E mafai ona faʻatau mai fatu mai atunuʻu mo se tau maualalo. O le mea lea, i totonu o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga, e le masani ona faʻaaogaina le fatu fatu o le toe gaosia.

Faʻaleleia o Whitefeldia e ala i vavaega

I le fale, o le whitefeldia e faigofie lava ona faʻaleleia e alalaʻau. E seleseleina i latou mai le ola mama. O le sili ona lelei o le vaeluaina o le 5-8 cm. O se faʻafefiloi o oneone ma le peat ua saunia mo le totoina. O le mafanafana lelei o le vevela e sili atu i le 24 °. A maeʻa ona faʻapipiʻi le aʻa, e faʻapipiʻiina i totonu o koneteina taʻitasi.

Maʻi ma meaʻai

A o tuputupu ae whitefeldia, e mafai ona e feagai ma le tele o faafitauli:

  • O lau e paʻu mata. E foliga mai e mafatia le laau ona o le leai o se malamalama. E tatau ona toe faʻaleleia le ulo fugalaau i luga o se moli malamalama pe faatulaga le faʻamalama.
  • Whitefeldia ua faalauteleina. O lenei faafitauli e tupu pe a leai se malamalama pe afai o le vevela e maualuga tele i le taumalulu.
  • Le aoga o lau o le whitefeldia malogo. O nei laumei e tupu pe a le lava le susu. O le laau e tatau ona suʻeina i aso taʻitasi ma vai mafanafana.
  • Laʻau laʻau. E tupu le faafitauli pe a le lava le timuga ma le tele o le la.
  • I luga o laupepa o loʻo i ai patches of dry, brown brown. O ia mea leaga o le uiga o le laititi.
  • O laʻasaga pito i lalo e lanu samasama ma paʻu. O le mafuaaga o loʻo i totonu o le faʻaleleia o le eleele. O le laau e tatau ona toe utaina i se eleele fou, mago, aʻo faʻamautinoa le lelei alavai.

O faʻamaʻi pipisi i whitefeldia, o le mea sili ona taatele o: mealybug, aphid, spider mite.

Ituaiga o whitefeldia fale ma ata ma igoa

I totonu o le fale, e lua ituaiga o paʻepaʻe paʻepaʻe ua totoina:

Whitefeld Brick Red (laterita)

Vaʻavaʻai faʻamatalaga gafa mai Sierra Leone. O loʻo faʻaalia i le oval, o le lau o le laʻau ma se lanu matagofie. O fugalaau e paʻu mumu elelise.

Whitefeld longifolia (elongata)

Se vaaiga i fugalaau paʻepaʻe sinasina. In vivo tufatufa i Cameroon, Angola ma Congo. Tuʻu faʻafeagai ma se lauulu matagofie.

Faitau nei:

  • Gloxinia - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o ituaiga ma ituaiga
  • Faʻamatalaga - tuputupu aʻe o le fale ma le tausiga, ata o meaola ma ituaiga
  • Cymbidium - tausiga o aiga, ata o meaola, gafa ma le toe gaosia
  • Hatiora - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Chamerops - tuputupu ae ma tausi i fale, ata o meaola