Laʻau

Bilbergia - tuputupu ae ma tausi i fale, ata o meaola

O Billbergia o se fugalaau, o se laau fugalaau mai le aiga o le beliaelia. O loʻo faia ai se rosette mai lautele, o laupepa e pei o le fusi i le ogatotonu o loʻo faʻatupulaʻia ai le susu. I le taimi o le fuga, faʻapipiʻi saʻo ia laina i lalo o le paʻu. O le maualuga o le toto e le silia le 60-70 cm.

Homeland o Bilbergia Pasila. Aganuʻu o se mea masani. I lalo o natura masani, e tupu ai na o luga o laau; o mea faapitoa faapitoa e faaaoga mo le ola ae i totonu o le potu. O le averesi o le ola i le taimi o le fatuina o tulaga talafeagai e oʻo ile 5-8 tausaga.

Ia mautinoa foi e te vaʻai i se fugalaau mai le aiga e tasi - echmea.

O le tuputupu ae o le maualuga e maualuga.
E fuga mai le amataga o le taumalulu seia oʻo i le tautotogo.
E faigofie ona toto le laau.
O se laʻau faʻalauiloa.

Malosiaga aoga o le bilbergia

O loʻo paʻu le paʻu o Bilbergia. Ata

Lafoga o le bilbergia e faʻaauau ona tuʻuina atu le faʻaogaina, lea e lelei ai le afaina o le ea. E le gata i lea, e mafai e le laau ona faateleina le faʻaleagaina o le ea, ma maua ai se eletise maloloina. I le faʻaopoopoga, o le bilbergia o loʻo faʻamalosi malosi i le faʻaleleia lelei. Ma o ona foliga vaaia mataʻutia o se mea matagofie tele mo totonu o soo se ituaiga.

Bilbergia: tausi fale. Faʻapuupuu

Ole olaola ole fale ile palabergia pe afai e tele ni mea e manaʻomia:

Tulaga o le vevelaI le taumafanafana, 23 ° -25 °, i le taumalulu e le itiiti ifo i le + 16 °.
Faʻamamaga o le eaE le faʻapipiʻiina ni manaʻoga faapitoa, ae tali lelei i le faʻaleleia.
MalamalamaLulu, ae faasalalauina, susulu saʻo le la e tatau ona alo ese.
FaʻasaI le taumafanafana, e tatau ona susu le palapala i le taumalulu;
Laʻau mo le totogiaMamafa, sili ona lelei, faatasi ai ma le faʻamalosia o alavai.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le vaitaimi o le tuputupu ae malosi i le 2 vaiaso.
Faʻafeiloaʻiga a BilbergiaA o tuputupu ae i le tautotogo.
TofigaLaʻau po o le vaevaega o se vao vao
Tulaga TutupuO laau talavou e fuga tele vave.

Tausia o le bilbergia i le fale. Auiliiliga

O le tausia o le bilbergia i le fale e le faigata tele. E faʻafefeteina ai le vaʻu malulu ma vaivai ai le maua o faʻataʻitaʻiga.

Fugalaau bilbergia

E lua faalua le taamilosaga a Bilbergia i le tausaga: i le tautotogo ma le autumn. E aliali mai le pulou mai le ogatotonu o le pusa. O fugalaau e aoina i pulumu paʻu, o loʻo i ai le pito i lalo o ni fasi mea mumu mumu po o le lanu piniki. A maeʻa ona toto, o le tina rosette e fai ai ni fugalaau fetolofi, ma oti lava.

E totogo laau talavou mo 2-3 tausaga. I le tele o faʻataʻitaʻiga, e mafai ona fuga i le taimi lava e tasi ni atigipusa.

Tulaga o le vevela

I le tau mafanafana, e fiafia ai le bilbergia i le maualuga o le vevela i le + 23-26 °. I le vevela i luga aʻe o le 28 ° ma le ea vevela, ua muta le tuputupu ae o laau. I le taumalulu, e manaʻomia e le fugalaau ni tulaga mālūlū o le 18-20 °. Afai e manaʻomia, o le a faigofie ona maua le paleni i le 2-3 °. Ae o le umi o le tausiga i lalo o ia tulaga o le a mafua ai le oti o le laau.

Lafoaia

Bilbergia i le fale e fetaui lelei ma le masima maualalo. I le taumalulu, a uma ona liliu le vevela, e fautuaina e sulu le laau. Suavai mo le totoina e tatau ona faamalu. Mai le malosi o laau i luga o laulaʻau, o le a foliga mai o se paʻu lanu enaena i luga o le taimi.

Malamalama

O le fale o le bilbergia e manaʻomia le susulu ma le faʻasalalauina. O le mea lea, mo lona faʻatulagaga, o faamalama o sasaʻe ma sisifo o loʻo sili ona talafeagai. I le itu i matu, o le a mafatia o ia mai le leai o se malamalama. A tuʻuina i luga o faamalama i saute i le aoauli, e tatau ona ufiufi le laau.

Faʻasalaina Bilbergia

O le gaosiga o le kalaria i le fale e manaʻomia ai le faʻafeinu ma le tele o vaiinu. E tatau ona susu le palapala. I le vaitau o le taumafanafana, pe a fausua, e sasaa foʻi le vai i totonu o se fagu ulu. I le taumalulu, o le faia o lea mea e le manaomia.

O le maualuga o le suavai faʻatasi ma le malulu e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga. Mo le faʻaaogaina o le vai e faʻaaoga ai na o vai mama. E tatau ona puipuia muamua mo 3-4 aso pe pasi atu i se faamama.

A oʻo ina tupu aʻe i luga o se meaʻai, o le bromelia e faʻamaʻaina pe a uma ona faʻamago atoatoa. Mo le faia o lenei, tuʻu i totonu o se pesini i vai mafanafana. A maeʻa ona fafaga lelei le galu, ona toe foʻi lea o le laau i lona nofoaga.

Bilbergia potu

O le fagu mo le ola aʻe i luga o le kalacia e mafai ona avea ma palasitika ma le suka. O lona telē e tatau ona sili atu nai lo le tele o aʻa. I tulaga o le tolotolo, o le a totoina lelei le fale.

E mafai ona e ola aʻe i luga o le "bromeliad tree". E faia mai se lala mafiafia. O aʻa o laau totō o loʻo faʻapipiʻiina i pulumu sphagnum. Afai e talafeagai, e suia le laau i se fasi paʻu tele.

Soo

E le o tuuina atu e Bilbergia manaoga faapitoa mo le palapala eleele. O le mea autu o le lava lea e matala ma manava. O faleoloa fugalaau e faʻatau atu ai ni mea faʻapitoa mo bilaelia. Faatasi ai ma le tuufaatasiga o le eleele, o le tele o lapisi gaosi ma le vaitafe lelei o le vaitafe e tatau ona aofia ai i lona tuufaatasiga.

Fertilizer ma le faʻamalolo

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e fafagaina le gataifale i le 2 vaiaso faatasi ai ma fugalaau faapitoa mo bromelia.

O le faʻaaogaina o laei mo laʻau i totonu ole fale e le fautuaina. O loʻo aofia ai se aofaiga tele o le nitrogen.

O le gaioiga o Bilbergia e faʻatinoina pe a manaʻomia. O lona aʻa e amata ona amata malie. O faailoilo mo le gaosiga o aʻa e tafe mai fafo mai le ulo.

Trimming bilbergia

E le manaomia e le kalariagia le teuteuina faapitoa. Laʻau vevela ma le pala, e pei foi o le paʻu tuai tuai, ua aveesea mai pe a talafeagai ai.

Taimi e malolo ai

E leai se taimi e malolo ai Palabergia. I le taumalulu, o le laau e faʻagesegese lava. I le taimi o le taumalulu, e fautuaina e faʻaitiitia le vevela i le 16-18 °. O lenei mea o le a taofia ai le faʻagasolo i se aso taumalulu puupuu.

Aisea e le fuga mai ai le fale i le fale

Afai e mumusu le laau e fuga, atonu na faia mea sese pe a tausia:

  1. O le laau e afaina mai le leai o se malamalama. O le ipu ma le bilbergia e tatau ona toe faʻaleleia i luga o le mata o le sunnier poʻo le faʻamalamalamaina o le malamalama.
  2. A oʻo i le totoina, na filifilia se potoa tele. Seia vagana ua aʻa le aʻa atoa o le fanua, o le a le totogo le laau.
  3. Le lava le susu. E tatau ona fafagaina pea lava pea le tele o le ava i totonu o Bilbergia. I le taumafanafana, e sasaa foi le vai i le ogatotonu o le pusa.
  4. E le lava meaai. O le laau e tatau ona fafagaina i fugalaau faʻapitoa mo bromelia.
  5. O le taumalulu e matua mafanafana lava. Ina ia tusi fugalaau, e manaomia e le fale le faʻaitiitia o le vevela i le taumalulu.

Faʻateleina le bilbergia mai fatu

Ina ia tupu mai luga o le kalaberia mai fatu, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. E totoina fatu i le taimi lava e uma ai le seleselega.
  2. A o leʻi lūlūina, o le fatu o loʻo faʻamaʻiina i se vai mālū mālūlū o le potassium.
  3. O le veleina o loʻo faia i totonu o se faʻafefiloi o peat ma moa sphagnum.
  4. O le gaosiga o le gaosiga e tatau ona ufiufi i se ata tifaga ma tuu i totonu o se pogisa, mafanafana ma se vevela e le maua lalo ifo i le 23 °.
  5. E tatau ona faʻagasolo i taimi taʻitasi le fale kuka.

O pi muamua na aliali i le 1-1.5 masina. A maeʻa ona totoina le 2-3 laupepa moni, ona toso lea i ni ipu. I le lumanaʻi, o loʻo tulimataʻia i latou e pei o laau matutua.

Toe faʻaleleia o le bilbergia e ala i auala faʻalautele

Le auala sili ona faigofie e toe gaosia. I le faagasologa o le alualu i luma, o le bilbergia e fausia ai le tele o vailaau e mafai ona faʻaaoga mo le toe gaosia. E vavaeeseina i latou i le taimi o le faʻatulagaina o tausaga. O le tele o tufatufa, o le vave ma sili atu ona faigofie ona maua aʻa.

A maeʻa ona vavae ese, o le vaega e togafitia i le pefu. O laau totō laiti e totoina i totonu o se faʻafefiloi eleele mo tagata matutua i tamai greenhouses. E mafai foi ona e aʻa i totonu o le fatu gau po o le perlite. I lenei tulaga, a maeʻa le alualu i luma o aʻa, o le a manaʻomia le toe faʻaleleia atili o mea i totonu o se soʻo atoa.

I tulaga o le maualuga o le vevela, o aʻafiaga e vave aʻafia. Le faʻamalosia o le atinaʻeina o aʻa o le delenka, aʻo lei totoina, e mafai ona e faʻafefiloi i le paʻu o Kornevin. Latou te ola pe a uma le 2-3 tausaga o le galue.

Maʻi ma meaʻai

O le tele o faʻamaʻi e tulaʻi ona o mea sese i le tausiga:

  • Le aoga o lau o le bilbergia malogo. O le laau e afaina mai le ea. E tatau ona faʻaopopo le vai i lea taimi ma lea taimi i le falesa. Ina ia faateleina le maualuga o le susu, o tamai vai vai e tuu i autafa o le laau.
  • O le lau laʻau ua paʻuʻese. O le mafuaaga o le leai o se malamalama. O le laau e tatau ona toe faʻaleleia i se mea malamalama poʻo le faʻamalamalamaina mai faʻamalama masani.
  • Lanu enaena enaena i laulaau o le bilbergia. O le fugalaau na maua le la. O Bilbergia e tatau ona puipuia mai le la susulu. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le toe faaleleia, e togafitia le togafitiga i fualaau faasaina: Epin poʻo Zircon.
  • Faʻagasolo malie le ola o lau o le bilbergia. Le tele o moli ma maa o le a faʻagesegese le tupu. E tatau ona fetuunai tuutuuga o le taofia.
  • Bilbergia rots. O le susulu tele o le susu ma le leai o se alavai e mafua ai ona tupu le aʻa. Ina ia faasaoina le laau, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i se mea fou e talafeagai. I le taimi, o le a vavae ese uma vaega pala, ma o nofoaga o mea e seleseleina e faʻafefeteina i le pefu.

O meaola faalafua, o le kalariala e sili ona aafia i se mealybug, fuainumera iniseti ma aphid. Ina ia foia i latou, o fofo o iniseti e faaaoga.

Ituaiga ituaiga o laupepa fale ma ata ma igoa

I totonu o le vaomatua, o ituaiga nei e sili ona taatele:

O le tala o le Malabergia (Billbergia nutins)

O laupepa o le fusi-faʻavae e oʻo i le 70 cm le umi, lanumeamata lanumeamata, ma le tele o le susulu malamalama o le la o lo latou lalolagi e liu piniki. Pepa o papatusi o loʻo faʻaputuina i totonu o se ogalaau lapoa. Inflorescences o se laʻau pa'ū ma uumi uumi.

Bilbergia paleaceae (Billbergia pallidiflora)

Epiphyte, i vivo e tupu i luga o papa. E itiiti ni laupepa, e aoina i totonu o se pusa malosi. O laulaʻau lauulu e lanu meamata, lanu, ma le tele o moa i autafa. Laʻau faʻasolosolo e pei o le pei-pei, faʻasalalauga lautele.

O le mamalu o Bilbergia (Billbergia magnifica)

O laulaau e toʻaitiiti, e faia ai se puʻe malosi, pulou puʻu. O laulaau e lanu meamata, laina, e oʻo i le 70 cm le umi. O lapisi latou lava e lapoa tele, paʻu piniki.

Zebrin Bilbergia poʻo Zebrina Bilbergia (Billbergia zebrina)

Epiphyte ma lau paʻu paʻu umi ma faʻamaʻi paʻepaʻe lelei. O fugalaau lanumoana, ma lanu piniki lapopoa.

Faitau nei:

  • Sansevia
  • Beloperone - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Ehmeya - tausiga ile, toe gaosia, ata
  • Cymbidium - tausiga o aiga, ata o meaola, gafa ma le toe gaosia