Laʻau

Allamanda - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata o meaola

Allamanda (Allamanda) - o se lalelei matagofie o le vaʻaiga mai le aiga Kutrovy. I totonu o le vaomatua, e maua i vaomatua vaomatua o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, ma o le lauʻeleʻele o Allamanda o Pasila. I totonu o Ausetalia, o le laau e taatele ma e taua o le vevela. I totonu o le fale e faigata tele ona tupu, ae e mafai.

Allamanda ua tupu vave. E silia ma le 5 tausaga o nofo ai i totonu o se fale mautotogi, e mafai ona ola e tusa ma le 3 mita le maualuga; o le a tupu i le lautele. O le mea lea, o le laau e talafeagai mo le ola i totonu o potu mafolafola. I le natura, e susulu foliga matagofie allamanda, e faaalia ai le lalolagi auro matagofie, piniki ma fugalaau o se lanu eseese. Ae i totonu o le falemaʻi, e le mafai e tagata uma ona vaʻaia ona fuga.

O tulaga ogaoga o le taofiofia ma le maualalo o le suavai, le lava o le malamalama ma le vevela e matua ese lava mai tulaga e mafua ai le fugalaau.

Vaʻai foi pe faʻapefea ona tuputupu ae le fale.

O le tuputupu ae o le maualuga e maualuga.
E fuga mai i le taumafanafana ma tausia lelei.
E faigata ona toto le laau.
O se laʻau faʻalauiloa.

Uiga aoga o allamanda

Allamanda o se laau oona. Ae o vailaau aoga o loʻo aofia ai i totonu o le fale e faʻaogaina ai le hepatitis. Latou te fesoasoani i le malaria, faʻalauteleina le lau. Faʻaaogaina e pei o se laxative. O vailaʻau o loʻo maua i totonu o le laau e faʻatusatusa i le gaioiga e faʻaaoga ai vailaʻau e aʻafia ai staphylococcus aureus.

Allamanda: tausiga ile. Faʻapuupuu

Tula tele laau allamanda i le fale e aʻafia i le faigata. O le galuega a se tagata e tausia le tausiga o le faia lea o tulaga lelei mo le fugalaau. Lelei mo allamanda e:

Tulaga o le vevelaI le tau malulu - + 14 ° C, i le vaitau o le taumafanafana - + 24 - 26 ° C.
Faʻamamaga o le eaA itiiti ifo o le 65%, faʻavave soo.
MalamalamaA itiiti ifo ma le 5 itula i le aso, o se susulu malamalama.
FaʻasaFaʻaalia i le taumalulu - e le silia le 1 taimi i le 10 aso, i le taumafanafana - i aso uma 4.
Eleele AllamandaSubstrate mo le senpolia poʻo le faʻafefiloi palapala o vaega e lua o laʻau ma fanua o le togalaau ma se vaega o le paʻuʻu, oneone ma le koala.
Fertilizer ma le faʻamaloloMai ia Me e oo i le amataga o Setema - tasi taimi i aso uma e 7 aso faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le mineral lautele ua faʻaitiitia i le afa.
Allamanda totoinaLaʻau laiti - i le tautotogo o tausaga taʻitasi, tagata matutua - ina ua mavae le 2.5 tausaga.
TofigaTotoina o tipi.
Tulaga TutupuAllamanda o se fugalaau matala tele, o loʻo ola pea ma le tiga i so o se gaioiga e faia. O le mea lea, e tatau ona tatou taumafai e faʻalavelave ia te ia i le tulaga o le faanatinatiina o manaoga. Allamanda e i ai se mea faʻafefeteina lautele. Mo le faʻamafanafanaina o le laau talavou, ua tupu i luga o se lagolago faʻalauteleina.

Allamanda tausia i le fale. Auiliiliga

O le faʻalauiloa allamanda i le fale e matua nofouta i le siosiomaga o le taofiga. A faʻatau pe maua se laau e avea o se meaalofa, e tatau i se tasi ona malamalama i lenei mea ma taumafai e faia ni tulaga lelei mo le faia o mea lanu meamata.

Fugalaau allamanda

O le fuga o allamanda o se faaaliga mataʻutia ma le matagofie. I le tautotogo, i pito o miti vevela, o fugalaau muamua e aliali mai - fatu fatu o le kalama e aoina mai i le racemose inflorescences. Eseese lanu samasama, lanu mumu ma isi lanu e foliga fou ma manaia e faasaga i se tala o lanu lanumeamata lanumoana. Allamanda e tali atu i timuga malulu ma suiga o vaitau e ala i le faapogisaina o petals. Afai e le fuga le vao, e mafai ona faasaʻo le tulaga:

  • ia faateleina le maualuga o le malamalama;
  • vai tele;
  • faaaluina le taumalulu i se potu malulu;
  • fafaga le laau.

O le tele o fugalaau e tele, ma o le puaa ua umi, ua fafaga le laau i le paluga o le pata, ia mautinoa ia faaitiitia le fofo i ni nai taimi. O le vavao o le vao o le a gaosia ai meaʻai mo se taimi umi, ma o le a leai se taimi po o se malosi mo le fuga.

Tulaga o le vevela

A o tuputupu ae allamanda, e taua le matauina o le puleaina o le vevela, ona lagona lea e le fugalaau le mafanafana. O laau toto i le fale e teuina i le tau malulu i + 14 ° C, ma i le taumafanafana i le + 24 - 26 ° C. Afai e mafai, e tatau ona puipuia le vaomatua mai se pa'ū maualuluga o le vevela ma taofiofia mai le faʻataʻitaʻiga.

Lafoaia

O le allamanda nofofale e fiafia i le maualuga o le maualuga (sili atu i le 60%). E lagolagoina i le tele o auala. E tele taimi i le aso latou te lūlūina ai laau totō, tuʻu i autafa o le pusa tioata, i luga o se paʻetaʻu ma ni laʻau susu; O se fagu matala vai e tuu i autafa o le ulo. Aua nei palu i le taimi o le fugalaau.

Malamalama

Allamanda e sili atu i le susulu malamalama mo le itiiti ifo ma le lima itula i le aso. O le mea lea, e pei ona faatonuina e le tausiga o le allamanda i le fale, o le togavao e tuu i le itu i saute o le fale. O le leai o se malamalama e faʻaalia lava i le leai o se fua, e faʻaitiitia ai le atinaʻe ma le faʻalauteleina o le laau. I le taumalulu, e tatau ona aofia ai le filo.

Afai o le tele o le malamalama, o le a faʻapupulaina mumu i peti mata ma lau. I le itu i saute o le fale, e paolo le vao.

Vaʻaia allamanda

O le susu e taua tele mo se fugalaau, ae o le faasusuina o allamanda e tatau ona fai ma auga. I le va o le suālaʻau, e tatau ona faʻamago le fogaeleele. I le taumafanafana, e fautuaina le vai e le sili atu ma le 1 le taimi i le 5 aso, ma i le taumalulu - tasi taimi i le 10 aso (faʻaitiitia i le malulu).

I le tautoulu, faʻaitiitia le faʻafeinu, saunia le laau mo le taumalulu. Mo le faʻaleleia o vailaʻau vaʻaia lelei le puipuia o vai faʻafefe. Mo le faʻamauina o le susu i totonu o le eleele umi, mulch i le paʻu paʻu, moa poʻo le supo.

Pot mo allamanda

Pe a faʻatau se ipu mo allamanda, ia maitau lelei ona uiga. Afai e vave ona tupu le vao, e tatau ona pisi tele le ulo. Afai e faasolosolo lemu le allamanda, o le maualuga o le fagu e tatau ona itiiti ifo ma le afa afa o le vao. O le lapoa o le pusa mo laau faʻavavevave e tusa ma le 0.2 m, mo le lapoa - 0.5 m. E manaʻomia ni pupu vaʻavai i le pito i lalo o le ulo.

Soo

Allamanda o le a tupu lelei i totonu o se mea e malolo lelei ai le eletise. O eleele e talafeagai mo violets e fetaui mo ia. E mafai ona e saunia le meaʻai i le fale mai le faʻafefiloi o le tasi vaega o le paʻu o le paʻu, perlite ma le paʻu ola ma vaega e lua o le laʻau ma le togalaau aina.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mai ia Me i le afa muamua o Setema, ua fafagaina ma fausiaina le fale. Faʻatasi i le 30 aso, faʻaaoga se mea faʻapitoa faʻalaʻau mo fugalaau i le fale, faʻaitiitia i le afa. O luga o laei e faʻapotopotoina i le afiafi faʻamafanafana. A maeʻa le faʻagasologa, e teuina le allamanda mo le 24 itula i totonu o se potu paolo.

Allamander transplant

O allamanda o loʻo totoina punavai uma i le tautotogo e faʻaleleia ai lona atinaʻe. Ae o lea taimi puupuu o le taualumaga ua naʻo mo laau talavou.

O le totoina o tagata matutua e itiiti ifo i le tele o tausaga, pe a mavae le 2.5 tausaga, pe a ufitia uma aʻa o le tino atoa. 21 aso talu ona uma le totoina, e mafai ona fafaga le laau.

Pruning allamanda

Allamanda i le fale e tupu lelei. Mo le faʻamalamalama o le vao, pe a maeʻa ona toto, ona teuteu lea o allamanda, i le taimi e vaeluaina ai tipu ua sili ona toso. Aveese lala mamago ma le vaivai ma pulupulu solo.

O nisi tagata fai togalaau e faʻafefiloi teuteu ma le totoina. A uma ona toe totoina se fugalaau i le tautotogo, ona tipi lea i le afa. O le teuteuina fesoasoani e saunia ai le laau mo le fugalaau e sosoo ai.

Taimi e malolo ai

Mai le ogatotonu o Oketopa i le afa lona lua o Fepuari, o le taimi o totoe o le allamanda e pasia. I le taimi lea, e malulu le fale (i le vevela e le sili atu i le 14 ° C), e le fafagaina, ma e seasea ona faasusuina. E taua foi le puipuia o le fugalaau mai le ata faataitai.

Alafua Allamanda

I le fale, o le fausiaina o allamanda e mafai i ni auala se lua:

Tuputupu ae allamanda mai fatu

Faʻaalu i le afa lona lua o Fepuari. O fatu e susunuina i le masima, ona totoina lea i le eleele i le mamao e 40 mm mai le tasi i le isi, e loloto le 0.5 cm. I lalo o le ata latou te ola ai i le vevela, o le faasolosolo pea ma le fausiaina o fatu. E masani lava pe a mavae le 60 aso pulapula o mai. Ona aveese lea o le ata tifaga, ma pe a foliga mai e 3 laulaau moni, ua totoina le laau i totonu o koneteina eseese.

Faʻapenaina o le allamanda e ala i tipi

Faʻaalu i le tautotogo, tipi ese ni fasi pepa 10 cm le umi mai lala malolosi. Ua togafitia i se vaifofo o se stimulator o aʻa ma ua totoina i le eleele i lalo o se ipu palasitino, ma faia ai ni pupuni i luga ina ia le mafai ai ona faatuputeleina le toe faaola. O foliga vaaia o lau o le a faʻaalia ai le aʻafia o le laau. Pe a tutupu le lau, ona totoina lea o le fatu i totonu o se tamai ulo.

E vave tele ma faigofie le faʻaleleia o fualaau, o le mea lea, e masani ona faʻaaogaina.

Maʻi ma meaʻai

Mo mafuaʻaga eseese (faʻapogai ona o le le tausia lelei), allamanda e afaina i faʻamaʻi ma meaola faalafua, e pei ona suia i foliga vaaia o le laau fai atu:

  • allamanda lau curl - e malulu le fale (toe vaʻaiga i se mea mafanafana);
  • allamanda e le fuga - teuteu le lelei, meaʻai paleni, sina malamalama (faʻapipiʻiina, fafagaina, toe faʻaofi i se mea e sili atu le malamalama);
  • allamanda ua paʻu - le lava le susu i le vevela poʻo le inu tele i le taimi o le taotoga; le malulu o le fale (fetuunai fetuutuunai; toe fetuunai i se nofoaga vevela);
  • allamand lau lanu samasama - leai se meaʻai, sina malamalama (fafaga, toe faʻaopoopo i se mea malamalama);
  • allamand lau lanu uliuli - sili atu le suavaia i le tau malulu (toe faʻafeiloaʻi i se nofoaga mafanafana, togafitia le laau i le fungicide, faʻapipiʻi pe faʻapipiʻi e tipi);
  • ua toso le laau - le lava le malamalama, le lava o meaʻai (toe faʻafeiloaʻi i se mea malamalama, fafagaina).

O nisi taimi e osofaʻia allamanda e le paʻu, aphids, ma le vaʻavavevele. Mai ia i latou, e muamua ona fufulu le laau i totonu o le vai, ona togafitia lea ma se iniseti.

Ituaiga o fale allamanda ei ai ata ma igoa.

I lalo o tulaga masani, e tusa ma le 15 ituaiga o allamanda e maua. Totonu o meaola i totonu

Allamanda laxative (Allamanda cathartica)

Se vine umi ma ni afifi mumu. Tele (e oo atu i le 0.14 m) lau ovalu faʻafefeteina i luga o laʻau e faʻafeagai. O le vaega pito i lalo o le laulaau laulaulau e tele. I pito o paranesi, o fugalaau fugalaau e pei o fugalaau ua faia, o le kiona-paepae i le faavae.

O ituaiga eseese ma ituaiga o allamanda

Allamanda lanu uliuli (Allamanda nerifolia)

Laʻau uumi. O papatusi laupepa e le taua. O fugalaau e laiti (pe tusa ma le 40 mm) le fugalaau. Valiina i se lanu o lemoni susulu, o le pharynx ua "teuteuina" i ni fasi lanu moli moli.

Allamanda violet (Allamanda vio)

Long vine faʻatasi ai ma le vaʻaiga o fuālaau paʻu. Laʻau mumu-violet ua faatulaga i paiga. E fuga mai i le taumafanafana.

Allamanda e taua o le Jungle Bell. O se laau e tuufaatasia ai se vaaiga ofoofogia ma se foliga faigofie e aumaia ai le mafanafana ma le olioli i le fale, faatumuina i le susulu o le la.

Faitau nei:

  • Stefanotis - tausi fale, ata. E mafai ona tumau i le fale
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Oleander
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Plumeria - tuputupu ae ma tausi i fale, ata o meaola