Laʻau

Fatsia Iapani - faʻatoʻaga, tausiga o fale, ata o meaola

Fatsia Iapani (Fatsia japonica) e taua foi o le "fale chestnut" poʻo "Iapani kiona". O sea faʻatusatusaga e le o se mea e ofo ai, aua o lau lapopoa i foliga ma foliga e pei o le pulu penisina poo le maple. O lenei laau le lelei ma le tumau, lea e faapitoa le alofagia e le au fai fale.

Ina ia mafai e le measina Iapani ona faamalie lona matagofie mo se taimi umi, e tatau ona mautinoa le tausiga lelei. Ae muamua e tatau ona e faamasani i ona tulaga iloga.

I lalo o le malamalama masani ma meaʻai, o le Fatsiya Iapani e tupu malosi tele.
I le faaiuga o le taumafanafana, fugalaau fugalaau paʻepaʻe e faaputuputu i paʻu.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Faʻaaogaina meatotino o le Fatsiya Iapani

Fatsiya Iapani e faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa e faʻamalolo ai le paʻu ma sooga, faʻapea foʻi ma faʻamalosia lautele ma vailaau faʻamaʻi. O vailaʻau faʻapitoa e fautuaina ai le teuteuina o laulaau o le laau mo le gaʻo, malulu ma le maʻisuka.

O se laulaau o Fatsia, na fufuluina muamua i lalo o se vaitafe, e mafai ona tuʻu i luga o se manua o le totoʻa ina ia taofia le toto. Ae peitai, o lenei metotia e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete tele, talu ai o le tele o faifaatoaga latou te taʻutino le vevela o le laau ma fautuaina e fai totigilima pe a fuafua e faʻatino taualumaga mo le tausiga ma le gafa.

Fatsia Iapani tausi ile fale. Faʻapuupuu

Lisi i lalo ifo vaega autu e taua mo le manuia o le laau.

Tulaga o le vevelaO le maualuga o le vevela i le taumafanafana o le +200C, i le taumalulu o loʻo i ai se taimi malolo, o le mea lea o le vevela o +10 e mafai ona faatagaina0C.
Faʻamamaga o le eaFatsiya Iapani i le fale e faʻafefe lelei le ea malulu, ae o le a fiafia o ia i taimi uma e faʻamalolo.
MalamalamaE mafai e le laau ona tetee atu i le malulu ma nofoaga pogisa, ma ola lelei i lalo o le moli. O le la e sili atu le lelei pe a fai e leai se faʻaaloalo, faʻalelei.
FaʻasaE manaʻomia le susu o le eleele, faʻamamaina le pulega: 2 taimi i le vaiaso i le taumafanafana. Soʻo se 3 aso e tatau ona tuʻuina atu Fatsii 3 lita o vai. I le taumalulu, e tatau ona e vai vai i le vaiaso.
SooE tatau ona e tatalaina le eleele ina ia mafai ai e le ea ona gaogao. E mafai ona e faʻaaogaina le eleele maeʻa pe e te faia oe lava e ala i le faʻafefiloi o peat, oneone, fanua o le togalaau ma le eleele.
Fertilizer ma le faʻamaloloA oʻo ina tupu le vaitau o le laau, e manaʻomia le fafagaina faʻatasi i le vai i le tasi taimi i le 2 vaiaso. E fautuaina e sui isi ituaiga o minerale ma faʻalaʻau.
SuigaO lenei faiga e faia i tausaga taʻitasi pe a vaʻaia aʻa mai le faʻavaivai o lua o le ulo.
TofigaFaʻaaoga tele le toe gaosia e ala i tipi, lea ei ai mafaufauga. O le toe gaosia e fatu e mafai foi ona faatagaina.
Tulaga TutupuO lenei laau e faʻaalia i le tumau i le paolo ma le maualuga o le manaomia o le susu. I le taumalulu, e iai sona taimi malolo. A oʻo ina maualuga tele le laau, e tatau ona tipi.

Fatsia Iapani tausi ile fale. Auiliiliga

Ina ia mautinoa le soifua maloloina lelei, e tatau ona iloa e le laau mea o loʻo manaʻomia e le gaʻo: e le faigata tele le tausiga o le fale.

Fatsia Fugalaau

O le fugalaau fugalaau Iapani i le fale e sili atu le taua mo lau laʻau matagofie nai lo fugalaau. Inflorescences e laʻititi ma aoina i se ituaiga faamalu. E ui lava ina i ai ni foliga vaaia e leai ni foliga, latou te maua se manogi matagofie ma le manaia. O le tele o fai togalaau e le fiafia i le auala e tilotilo ai fugalaau, o lea ua latou faanatinati e tipi ese ae latou te le fuga.

I le faaiuga o le fugalaau, e aliali mai ni lanu lanumoana. O latou oona, e le tatau ona faʻataʻitaʻiina! O fatu i totonu ia i latou e leai se taimi e faʻamalo ai ma vave ona le maua ai o latou germination.

E ui e le masani ona fulafula le Fatsia i le fale, ae leai ni togafiti e faʻateleina ai ma faaosofia ai lenei faiga.

Tulaga o le vevela

E faʻatatau i le taimi o le tausaga, o Fatsia i le fale e manaʻomia ai se vevela. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le maualuga o le vevela o le vevela mai le +180Mai le +250C, ma i le taumalulu ua mafai ai ona pa'ū i +170C.

E manaʻomia e Fatsia le ea fou, e matua faigata lava i vaʻa ma vaalele.

Lafoaia

Fatsia Iapani. Ata

Fatsiya Iapani e manaʻomia le maualuga o le susu, e le lava le na o le fausua. O le faʻaleleia o taimi masani e totogi ai le le lava o le susu lea e aveeseina mai luga o lau. Mo le susunuina, e tatau ona e saunia vai ina ia faʻapala mo ni nai aso.

I le vevela o le taumafanafana, e mafai foi ona tuu le fale i totonu o le faletaele ma faʻafefe, faʻavaivai i le maualalo o le mamafa. I le taumalulu, aemaise lava pe a malulu le potu, e le fautuaina e sulu le laau.

Malamalama

O le gasegase Iapani Fatsiya e le faʻafefe i nofoaga pogisa ma lagona lelei i luga o le susulu malamalama. O le nofoaga sili ona lelei mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻe o se faamalama e feagai ma sisifo po o sasaʻe. I le taumafanafana, e mafai ona e ave le fagu i le laau i le faapaologa po o le terrace, ae o le susulu o le la e le mu ona laulaau.

O le tele o le malamalama o le a mafua ai mumu. O le le lava o le moli, mo se faataitaiga, i le faamalama i matu, e le manaomia foi, talu ai e tau atu i le leiloloa o laulaau.

E mafai ona totogi le leai o se malamalama masani e ala i le faʻaopopoina o le laʻau, e fai ma faʻataʻitaʻiga, e ala i moli susulu.

Faʻasa

O se tulaga taua mo le manuia o le Fatsiya o Iapani o le masani lea ma faʻafeusuaʻi faʻamafanafana. O le le lava o le susu e pei lava o le matautia e pei o se sili atu. I le tau vevela e manaʻomia ona faʻafeinu vai e sili atu nai lo le autumn ma le taumalulu.

O le vai mo le faʻavaivai e tatau ona mafanafana ma faʻamalūlū, faʻamalieina mo ni nai aso. E ui lava e tau le lava le vai i le taumalulu, e le tatau ona faʻamalo le palapala.

Fatsia Pot

O le tele o le ulo e le faalagolago tele i le telē o le laau e pei ona i luga o le maualuga o le aʻa. O le limite o le ulo e tatau ona i ai le tele o senitimita le maualuga nai lo lenei tulaga. O le tele o palapala e nofo i totonu o se ipu tele, o se taunuuga o le aʻa o aʻa o se laau talavou. Afai e laʻititi le ulo, e le lelei foʻi aʻa.

Fatsia eleele

E leai se maualuga o palapala ile fale Iapani. E mafai ona e faʻaaoga le faʻatau, ae e mafai ona e faia oe lava mai le oneone oneone, peʻa ma eleele palapala. E fautuaina le faʻatau o le eleele i le faʻamalamalamaina manino ina ia mafai ai e le visa ona iloilo lona lelei ma talafeagai mo le totoina.

I le pito i lalo o le fagu e tatau ona e tuʻuina se laulau o le uamea lautele e faʻaleleia ai le suavai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

O le vaitaimi sili ona taua mo Japanese Fatsia e amata ia Mati ma faaiuina ia Novema. I le aluga o nei masina, e manaʻomia ai e le laau le laʻei pito i luga e fai ma fugalalaʻau ma mea faʻasaina, lea e tatau ona suia.

E taua tele le susu o le palapala lea o le a faʻaaogaina ai le faʻapala. O luga o laei i luga o eleele matutu e matautia mo le laau.

I le taumalulu, o le fafagaina e le talafeagai!

Fatsia transplant

I nai tausaga muamua, Fatsiya Iapani e talavou, tuputupu ae ma atiae malosi. E manaʻomia ona suia le fagu i le tausaga, sili atu i le tautotogo. A oʻo ina avea le laau ma tagata matua, e tatau ona faia faʻatoʻaga i le 2-3 tausaga.

Afai o aʻa o le laau e mafai ona vaaia mai le alavai, o se faailoga mautinoa lea ua oʻo i le taimi e gafa ai. I le pito i lalo o se fagu fou e tatau ona e faʻalauteleina le ele, ma o lona maualuga e oʻo atu i le tasi vae tolu o le ulo. Lasa le palapala i luga.

Faʻaliliuga o loʻo faʻatino e ala i le faʻasalaga. E le manaʻomia le faʻamafunaina o le eleʻele o loʻo faʻapipiʻi solo i le rhizome, a leai o le a oʻo atu ai i le vevesi i le aʻa. Faatasi ai ma le eleele, o le laau e alu i se fagu fou.

E faapefea ona totoina Fatsia?

O lenei faiga e tatau ona faia ile 2-3 masina e fausia ai se pale matagofie. E tatau foi ona e faapipii pito pito i luga e taitai ai lo latou alualu i luma i le itu saʻo.

Taimi e malolo ai

O le taimi totoe o le Iapani Fatsia e pa'ū i masina o le tau malulu, i le taimi o le a faʻagesegese le alualu i luma. O tulaga mo le malologa e manaʻomia ona fatuina talafeagai: itiiti le faʻavainuina, faʻaitiitia le vevela, faʻaitiitia le faʻasaina. Ae ui i lea, aua le faʻaaogaina uma le tausiga o le laau, a leai o le a le ola i le taumalulu.

E mafai ona ou tuua Fatsia e aunoa ma le alu i le malologa?

E mafai e le laau ona tatalia le tele o aso e aunoa ma le i ai o tagata e ona, pe afai ua saunia lelei mo lenei mea. E tatau ona matua inu, faʻatumu le eleele i le susu susu ma tuʻu i luga o le fola, ese mai le la susulu.

Ae peitai aua le tuua na o le laau mo se taimi umi, sili atu le fai atu i tuaoi poʻo tagata masani mo asiasiga masani.

Fatsia faʻateleina

E tolu filifiliga mo le faʻalauteleina o Fatsia:

Faʻaolaina o le gaselase e ala i le oti

O lenei faiga e masani lava ona faia i le tautotogo, pe a aliali mai ata i lala, sauni e fuga. Tulaga sili ona lelei mo le taina o le tipi - peʻa ma eleele oneone ma le vevela +200I. I le faia o se gaosiga o le greenhouse, e ufiufi le ufiufi i se ata palasitika po o se ipu fagu.

Faʻapenaina i luga o le ea

O lenei faiga e faia foi i le tautotogo, e tipi laitiiti ai le ogalaau i le tele o nofoaga ma ufiufi ata ma se ata tifaga. A maeʻa ni nai aso, o le a aliaʻe aʻa i luga o le nofoaga o le faʻavae. E manaʻomia ona vavae faʻatasi ma le pale ma tuʻu le mea e maua ai le tuʻuina i se mea fou. O le ogalaau na totoe e aunoa ma se pale e le manaʻomia ona tuu. I le lava o le suāsusu, o le a aliali mai ai pine fou.

Tuputupuina o le gasegase mai fatu

O le fatu germination base o se mea e fai i le oneone, eleele ma laʻau. Ua totoina fatu i le loloto o le 1 cm, ona ufiufi lea i se ata. Pe a oʻo mai pupu na foliga mai e oʻo atu i le maualuga o le 10 cm, e manaʻomia ona vaeluaina i ni ipu.

Maʻi ma meaʻai

O le tuputupu ae o le fatsia a Iapani, e mafai ona fetaiai ma faifaatoaga fugalaau faafitauli nei:

  • Fatsia lago ma mamae. O le faailoga lenei o le le lava o le susu po o le vevela tele.
  • Long stems. Afai e le masani ona teuteuina le laau, e mafai ona vave alu ese. I le taimi lava e tasi, o ona laʻau maualalo e pau ma gaʻo e pei o le pama.
  • E i luga o laulaau o Fatsia le lanu malamalama. O nei mea mu, o se faailoilo o le laau e faʻaalia i le sola malosi tele.
  • Faʻaitiitia le tuputupu ae o Fatsia. O le laau o loʻo i se nofoaga pogisa, e leai se malamalama.
  • Brown lau launiu. O le fugalaau e lipoti mai ai e leai se vevela.
  • O le tamaititi talavou na alu i le pito i luga na liu paʻu. O se taunuuga lenei o le maalili o le maalili.

O faʻamaʻi faʻamaʻi nei e mafai ona osofaʻia measina Iapani:

  • togi;
  • aphids;
  • paʻepaʻe;
  • mealybug;
  • faʻasolosolo.

E tatau ona e taulimaina ia mea uma e aunoa ma se masini (faigofie lava ona aveese meaola mai le laau) ma gaioiga ma se vaifofo faapitoa. O le auala lona lua e mafai ona afaina ai le laau, o lea e na o le vaega mulimuli lava e faaaoga ai, pe a le galue muamua.

Fiafia ituaiga o fale o Fatsia ma ata ma igoa

O le sili ona lauiloa o ituaiga nei o lenei laau.

Fatsia Spider's Web

O laulaau o se laau o lenei ituaiga e ese le afaina i foliga, faatasi ai ma ni fautuaga taua. E tutusa lelei le lanu, faatasi ai ma sina tamai interspersperspersed shade malamalama.

Fatsia Variegata Variegata

O laʻau e foliga mai o le lautele o le pama, o pito taʻitasi e pei o se tamaʻi lima. O le lanu lanumeamata lanumoana e faʻapipiʻiina e se laumama malamalama e paʻu le laupepa i luga o le laupepa: i luga o le tasi laupepa e mafai ona tele le malamalama, i le isi - sina mea laitiiti.

Fatsia Aureimarginatis

O le foliga o laulaau e talitutusa ma le ituaiga muamua, ma o le lanu o se mamanu o se tala pogisa ma se malamalama, lanu samasama susulu.

Fatsia Argenteimarginatis

O iinei, o pito o lau o loʻo faʻapipiʻiina i se lauulu malamalama e foliga mai o le siliva.

O nei ituaiga eseese e tutusa uma: o le foliga o le lau ma le mataupu faavae o le lanu: o se tala pogisa ma se tuaoi malamalama. Latou te ese i le lanu o le faʻaleleia.

Faʻasalaga lelei, o le Fatsiya Iapani o le a teuteu mo se taimi uumi se potu na faʻapipiʻiina i soo se ituaiga: mai le maualuga i le atunuʻu. O lenei mea o se mea teuteu lautele, lea e avea ma se siʻosiʻomaga susulu lea e tosina atu ai le mafaufau lautele.

I le tulaga lautele, o le tausiga o lenei laau e le faigata tele. Na o le pau le mea e tatau ona e gauai i ai o le faasusu. E taua le faatumauina o le faapaleniina i le va o le faʻamalieina ma le vevela, talu ai o le soifua maloloina o le laau e faʻaleagaina i tulaga uma e lua.

Folatalaʻau tuʻuina atu lenei mea totino ma mea talitonu ma talitonu e faʻaleleia ai lagona o tagata e ona ma faʻamalosia le fiafia o lo latou aiga.

Faitau nei:

  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata
  • Ficus Benjamin
  • Fittonia - totoina, tausia ma toe gaosia ile fale, ata o meaola
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Eucalyptus Iapani i totonu - tausiga ile, ata