Laʻau

Asparagus - tausiga ile, ata o meaola

Asparagus (Asparagus) - o se mea e sili ona manaia mai le fugalaau mai le ituaiga Asparagus, ua leva ona lauiloa i tagata e fiafia i meaola i totonu. O tupuga fagota ola i Aferika ma le konetineta Eurasia. Tatala tioata vaneina o lauulu lauulu o le fugalaau e matagofie ma teuteu.

O lala laiti - cladodes, o foliga mai o nila manifinifi, e tupu i luga o fuʻa ma ua tutusa i le matagofie i le conifers, lea e masani ona sese ai asparagus mo tagata le iloa.

Ua tupu aʻe i foliga o se togavao pe fetolofi, e fuafua i le ituaiga. O le umi o le vine e mafai ona oʻo i le tasi ma le afa mita. O le aʻa e mamana ma umi, ituaiga o foliga, fugalaau e le mafaamatalaina o lanu piniki po o lanu paʻepaʻe ua aoina i le mafaufau loloto. O fua e faʻamaʻaina pe a uma le fugalaau e mafai ona faʻaaogaina mo le faʻaleleia.

Faʻalogo! O le vailaʻau o loʻo i ai mea oona, fesoʻotaʻiga ma tamaiti laiti ma manu e mafai ona muta i le toilalo.

Maualuga maualuga, e oʻo i le 15 lau fou i le tasi vaitau
E le seasea lava le fuga o le liana totonu.
Ua vave ona tupu le laau.
Laʻau tele.

Mea aoga o asparagus

O le mea e sili ona suʻesuʻe, mo le faʻaaogaina o se mea faʻapitoa faʻataʻitaʻi, o le pharmacy asparagus, e masani ona faʻaaogaina i vailaau masani mo:

  • toomaga mai osofaiga a migraine;
  • togafitiga o gaioiga e le afaina ai i le polokalama urinary;
  • faʻaitiitia o le toto maualuga;
  • excretion o cholesterol, toxins ma toxins leaga mai le tino.

Asparagus e aofia ai foi le tele o vitamini, amino acids ma suauu.

Tausia fale mo asparagus (faʻapuupuu)

E le faigata le tupu o vine i le fale, o le laau o loʻo i ai se malosi mamana, lea e mafai ona gafatia le lamala ma e le lava le malamalama i le taumalulu. O totonu o le fale e sili atu ona faigofie ona totoina ituaiga afuaga o Aferika.

O le teuteuga, soifua maloloina ma foliga lelei o foliga o le laau e aʻafia i tulaga e pei o:

LuluO le sili ona faigofie mo fugalaau e 22-25 tikeri.
Faʻamamaga o le eao laau e sili atu le maualuga o le suamalie, e pei o le susulu i le taimi mafanafana.
MalamalamaE tatau ona lelei, ae o le susulu o le la e mafai ona faia ai se mu.
Faʻasusu asparagustele i le taimi o le tuputupu ae, vaʻaia i le taumalulu.
Sootatala, ma le lava o mea o meaola.
Fertilizer ma le faʻamalolofaalagolago i le taimi o le tausaga. I le tautotogo ma le taumafanafana, faalua i le masina, i le taumalulu, e tasi le taimi.
SuigaMo le asparagus, faʻaleleia tatau ma talafeagai le taimi, toe faʻaleleia vao, ma le faʻaleleia o faʻamaʻi faʻasamaʻi e taua foi.
Tulaga TutupuO le laau e leai ni mea taua pe a faʻatupulaia, e oʻo lava i se tagata e amataina meaʻai e mafai ona tuʻuina atu ia te ia le tausiga lelei.

Tausia le asparagus i le fale. Auiliiliga

Fugalaau asparagus

I totonu o le fale, o le asparagus e fesuisuiai e seasea ona maua; o lea, o le paleni aupito sili ona talafeagai o le vevela, susu ma le malamalama e tatau ona fausia. Fugalaau - laiti, leai ni mea ma e le o teuteu, o loʻo i luga o le pupu.

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e taumafai e faʻafeiloaʻi i latou, faʻaaogaina se pulumu vaivai. Fua - o vine o lanu susulu e foliga matagofie, teuteuina o le laau pe a uma ona matua. E tatau ona manatuaina o fua nei o mea oona.
Tulaga o le vevela

O le mafanafana sili ona mafanafana mo asparagus i le fale, o loʻo i le va o le 20 i le 25 tikeri Celsius.

O le umi umi o le vevela o le vevela o le a aʻafia ai le soifua maloloina ma foliga vaaia o le laau - o le kalamo o le a lanu samasama ma paʻu, atonu o le a masimasi uma aʻa. I le tau mafanafana o le taumafanafana, e sili ona lelei le aveeseina o le laau mai le vevela vevela i se nofoaga e sili ona lelei - i le faapaologa po o le togalaau foi, tuu i se faapaologa.

I le taumalulu, e fautuaina e taofi le asparagus i se nofoaga manaia ma le vevela o le 15-18 tikeri - e manaomia e le laau se vaitau o le taumalulu malulu.

Lafoaia

E fiafia tele le fugalaau asparagus ma tali atu ma le loto faafetai i lē e ona le tausiga ma le faʻamālōlōina paʻele, e fai ai le paʻu lili o lanu susulu. E faapitoa lava le fiafia i asparagus e fufuluina i le vai mafanafana i aso vevela vevela, e fautuaina e faia na ituaiga manua i le tele o taimi i le ao. E mafai ona e faʻaleleia le susu i totonu o le potu i le tuʻuina lea o se fagu ma se laau i luga o se fata ma masini susu pe faʻalautele le palapala.
Malamalama

I le fale, o le fugalaau asparagus e tupu aʻe i sisifo po o faamalama i sasae, pe lata i le faamalama o le itu i saute, e puipuia ai le susulu mai o le la mai le ulu atu i le laau.

O le malamalama e tatau ona susulu, ae leai ni fugalaau - o le vevela i le aoauli e mafai ona faʻaumatia le fugalaau.

I le amataga o le taumafanafana, e mafai ona e masani ona masani i le laau i mea o loʻo i luga o le ea, lata ane i le matala matala poʻo luga o le faletusi, loggia, i totonu o le togalaau, ae ia mautinoa ia puipuia mai le timu ma faʻasaʻo le la. E le gata i lea, o le asparagus ua solia i se ata.

Faʻasa

E taua tele le faʻaleleia mo le tele o faʻateleina o le lanu meamata i le taimi o togavago. O le palapala i totonu o le ulo e le tatau ona faʻamago atoa i lenei taimi vevela.

Afai e mafai, e sili ona lelei le faʻafefe e ala i le faatofuina e oʻo i le afa o le fagu ma le asparagus mo le afa itula ile pusa vai. A maeʻa le afa itula, ona ave ese lea o le ipu mai le vai ma tuu i totonu o se faʻalautele uamea e faʻaalu ai le tele o le susu.

O le faʻaleleia o le taumalulu e matua ese lava mai le taumafanafana, e manaʻomia e le faleʻaga se taimi umi. Vai le laau i lenei taimi i ni taimi se lua i le vaiaso talafeagai, pe a maeʻa maeʻaeʻa le coma.

Asparagus pot

O aʻa o le laau e malosi ma umi, taʻitasi, o le ipu e tatau ona vateatea, e sili atu i le sima, e aunoa ma le susulu, e pei o le aʻa e manava, ma tuʻuina atu ai le aʻafia o le okesene i aʻa o le paʻu sili ona susunuina.

E lelei pe afai e maualuga le ulo - O se faʻaopopo faʻaopoopo o le faʻavaivai i le pito i lalo o le a aloese mai le pala.

Laʻau mo asparagus

O sui o le aiga o Sparzhevs e le o se mea e popole ai i le tuufaatasiga o le palapala, o lea e faigofie tele ai le tuufaatasiga o le eleele mai le faleoloa lata ane po o le vaomatua masani mai le vaomatua ma le kuata o oneone ma sina vaega itiiti o le humus.

E mafai foi ona e faʻaaogaina se paluga faʻapitoa o eleele mo ferns. O le tafe i totonu o se ipu o le asparagus e tatau ona aofia ai le itiiti ifo ma le tolu o le voluma. Faʻalautele le gaʻo, tamai maamaa, piliki piliki po o fusi mai se fagu tuai e mafai ona faʻaaogaina e pei o se alavai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mo se fale e taʻua o "asparagus" tausiga ile fale e aofia ai le faʻamalosia o le faʻamalolo masani. I le tautotogo ma le taumafanafana, pe a tupu tele le laau ile lanu meamata, o meaʻai e faʻaogaina pe a faalua i le masina.

Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e faʻaaogaina ni fugalaau faʻapitoa mo mea teuteu ma faʻamaʻi totonu ole fale ma togafiti lau fagafaʻau ma ni mea e aʻafia ai le suka, pe afai o le laau o loʻo i totonu o se potu susulu poʻo fafo.

O le taotoga o le taumalulu o le fugalaau e matua taua lava, e tusa lava pe lelei ma le le lava le malamalama, o le a faaauau pea ona tupu lemu le laau, o le mea lea, i le taumalulu, e tatau ona fai le laei i luga, e ui lava i se tulaga e matua faaitiitia - o le afa afa e sili atu ma le faatasi i le masina.

O le fale asparagus e matua tali lelei lava i le faʻaofiina o mea faʻapitoa i le pito i luga o le eleele, o le mea autu e le o le faʻaaluina i le fugalaʻau, a faʻapea o le a umi lava le gaʻo o le laau.

Suiga o asparagus

E tatau ona totoina le laau ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga seia aulia le lima tausaga, ma mulimuli ane - tasi taimi i le tolu i le fa tausaga faatasi ai ma le vaevaeina o le vao. O le taimi aupito sili mo le totoina o le tautotogo, pe a ulu le laau i le vaitau o togavao vao, o le a faatelevaveina ai le ola, faʻamalosia le atuatuvale ma le toe faʻaleleia.

Laveina o togalaau e faʻatinoina e pei ona taʻua i lalo:

  1. Saunia se fagu fou - tuʻu se laulau o alavai i le pito i lalo ma fafasi i se vaega o paluga palapala.
  2. Faʻasolosolo le fugalaau i le vai seʻia oʻo ina tumu lelei le lau eleele ma vaʻaia ma le faʻaeteete mai le koneteina tuai. Lulu lemu le eleele mai aʻa, pe afai e tatau ai, vaevae le vao i ni vaega, tipiina se polo i lalo ma se naifi malosi. Fafasi manuʻa i luga o aʻa ma mama i le malala. O sisi e aveese mai ai pine tetele ma samasama, ma tipi i lalo.
  3. Tuu le laau i totonu o se fagu fou ina ia aua nei oʻoi totonu, o le tulaga o le tuputupu ae o kaute e tatau ona tumau i le tulaga lava e tasi, faaopoopo le eleele i lalo ifo o le laau ma mai itu, mama le pamu.
  4. Suavai ma tuu mo ni nai vaiaso i se nofoaga manaia ma le malamalama mama.

A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le faʻamaina - e taofia ai le faʻamagoina ma le suavai.

Teuteu

O le tele lava o taimi, ua tupu le asparagus e pei o se laau ma vine ua tautau, o lea e le manaomia ai e lenei fugalaau se teuteu teuteu. O le teuteuina e na o le faʻaaogaina lelei ma le faʻamalosi-o tuai tuai, lanu samasama ma vaivai ua aveesea.

I le taimi o le totoina, e mafai ona e fufulu uma lala tuai ma toe faʻafouina le laau.

Taimi e malolo ai

O sea vaitaimi i le asparagus e amata i le taumalulu, faatasi ai ma se faʻaitiitia i le umi o le ao ma le faʻaitiitia o le vevela o le potu. O loʻo faʻaosooso lemu le laʻau lanumeamata ma e le manaʻomia le fafaga fafaga ma le tele o vaiinu.

E fautuaina le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le faʻamalositino i le masina i le masina ma le vai faʻaleleia pe a uma ona faʻamago se paluga eleele.

Faʻafouina o asparagus

Folatila e faʻaaoga ituaiga tolu o le toe gaosia o asparagus:

Faʻapaʻuina o le asparagus e ala i le tipi

Faʻapenaina e ala i le tipi - tipi i se umi o le itiiti ifo ma le 15 cm le faʻaaogaina. Otiʻoti vavae matutua o loʻo totoina i totonu o se atigi apa ma oneone susu ma ufiufi i se taga manino. O le fausaga ua tuʻuina i totonu o se nofoaga susulu ma le vevela e le sili atu i le 22 tikeri Celsius, faʻamalosia masani ma le faʻamaʻimamaina o loʻo faʻatinoina. A maeʻa le masina, o le laau na aʻafia ona aʻa e faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O le vaeluaina o le vaomatua o le auala pito sili lea ona faigofie ma vave. O le togavao pe a faʻapipiʻiina i se manoa malosi e vaevaeina i ni vaega ma o vaega taitasi e totoina i totonu o se ipu.

Tuputupuina asparagus mai fatu

O le taimi sili e lūlū ai fatu, o le mea moni, amataga o le tautotogo. Fatu - na faʻatauina i totonu o se faleoloa pe maua mai i fua, e faʻamaluluina mo aso e lua e ala i le tuʻuina i totonu o se fasi ie. A maeʻa le fulafula, tuʻu i totonu o se atigipusa ma le susu o le eleele ma faʻafefeteina le tumutumu. A maeʻa lena, ia ufiufi i luga o se tapuni malamalama poʻo se ato ma tuʻu i luga o se faamalama mafanafana, malamalama lelei. Felaʻua ma faʻamalo le palapala i taimi uma. A maeʻa le faʻapipiʻiina o le pulou o le pulou ua aveese. O fualaau e totoina pe a oʻo atu i le tuputupu ae o le sefulu senetimita.

Maʻi ma meaʻai

Asparagus, o le laau e le lelei, o le mea lea, ma le tausiga lelei, o le laau e toetoe lava a le aʻafia i faʻamaʻi eseese. Naʻo faʻalavelave i le tekinolosi tau faʻatoaga e mafua ai le faʻamaʻi, e aoga le faʻaaogaina o le mafuaaga ma vave ona toe faʻaleleia le laʻau lauolaola ma le soifua maloloina.

O mafuaʻaga e mafua ai suiga i le faʻaalia o laau:

  • O laʻau Asparagus e lanu samasama ma faʻapalapala - faʻaletonu i le faʻafeinu, le lava o le malamalama, maualuga le vevela, le lava o mea faʻalauiloa.
  • Brown i luga o laʻau - e naʻo le ogaoga o le vevela i le susulu o le la.
  • Laʻau na paʻu, pale umi ma vaivai - leai se malamalama poʻo se sili atu o le vevela faʻasusu.
  • Asparagus o le a mou - atonu o le aʻa e pala mai le tele o le susu. Manaʻomia se faʻaopoopoga vave faʻatasi ma le suʻeina atoatoa o aʻa.

E le gata i lea, o nei faailoga uma e mafai ona avea ma molimau o se osofaʻiga i luga o se vaivaiga o meaola faalafua: moli vavave, mūmū poʻo fua o iniseti. E mafai ona e faʻatoʻilaloina nei meaola faalafua uma i se auala faigofie - e faʻafefe ai se ato poʻo se papalama o Intavira i totonu o se pakete, ia fufulu se laau ma lou ulu. Mo vine umi lava - tuu i totonu o le taele ma fufulu mama.

Ituaiga ituaiga asparagus ma ata ma igoa

Carapace pe pristle asparagus

O se laau faʻapitoa e tilotilo i luga i le mita le umi e mafai ona fausia i le mamanu. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e tuʻuina atu i le fugalaau se mea e matala ma foliga matagofie; o se lala lau lapopoa e pei o se fulu. O le fua o se tama, lanu uliuli ma le lanu violē. Muamua mai le konetineta o Aferika.

Faʻafefeteina asparagus pe faʻafefeteina

South African Aferika. Faʻasalaga faʻasalalau ma vine e oʻo ile tasi ma le afa mita le umi. O le fua o se meaʻai mumu, e masani ona lauiloa o le asparagus a Etiopia.

Asparagus Meyer

Fugalaau manaia tele i ni laau e le masani ai i le foliga o se uumi umi, matagofie ma le maaleale. O foliga lanu e foliga mai e afaina ma vaivai. Fua o fualaau mumu.

Crescent Asparagus

I lalo o le natura masani, o le umi o vine e oo i le 15 mita ma le lautele o le senetimita. O laau talatala i luga o laau e uʻu lelei le laau i luga o le lagolago. Lanu - lanumeamata lanumeamata, tumu. O foliga o le Sickle e umi, e oo atu i le 10 centimita.

Faitau nei:

  • Syngonium - tausiga i fale, ata o ituaiga ma ituaiga
  • Ivy - tausiga ile, ata o meaola
  • Paphiopedilum - tausi fale, ata
  • Hoya - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Sansevia