Laʻau

Saintpaulia - tausiga ile, toe gaosia, ata

O le aiga Gesneriaceae e aofia ai le 3200 ituaiga. O lona sui susulu o Saintpaulia (Saintpaulia) (uzambar violet). Aganuʻu o se aiga e sili ona lauiloa.

Florists mo le taimi muamua na tosina atu i le togavao vao i le faaiuga o le 19 seneturi. Na aumaia i Europa mai Aferika i Sasae. Ona faamatalaina ai lea e le German Germanmanland Wenland laau ma vavaeeseina i latou i se ituaiga eseese. I le taimi lava na maeʻa ai lenei, na faʻaalia le violet Uzambara i le fusi faavaomalo i totonu o le taulaga Belgian o Ghent. Mai lea taimi na amata ai le filifilia o aganuu.

O sui uma lava o le genus Saintpaulia o ni mea lelei. O laau totő e mūmū ma faʻatusatusa: o le maualuga o le toto faataitai e sili atu i le 20 cm, le lautele - 35-40 cm. O le pito i lalo o papatusi o le fatu, foliga tutusa. O latou lanu e mafai ona laugatasia (lanu meamata) po o le lanu.

O Senpolia o loʻo faʻaalia i le vave ona tupu. O le faʻamoemoe o le ola e 3-4 tausaga, ona leiloloa lea o uiga lelei. O ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e toe faʻafouina e le tosoina. Fuga toto Osambara e toetoe lava o taimi uma.

Tuputupu ae vave.
E fuga mai le tautotogo o le tautotogo i le amataga o le tautoulu.
E faigofie ona toto le laau.
E oʻo atu i le 4 tausaga, ona tatau lea ona toe faʻafou.

Meatotino aoga o Saintpaulia

O sauniuniga mai le laau e faʻapipiʻi i mea faʻalelei: e mafai ona latou faʻasaʻo le ita, faʻamalolo ai ni mea laiti i totonu o le paʻu, ma faʻalauteleina ai lona malosi. Pepa pepa e faʻaaogaina e togafitia ai siama. O le suauu taua e faʻaaogaina e le mea manogi e gaosia ai mea manogi. O se teuteuga o violets e fesoasoani i le bronchitis, tonsillitis, atherosclerosis.

Leoleoina e Senpolia i le fale. Faʻapuupuu

Aganuʻu ua faʻatuina ia lava e le lelei. Afai ei ai ou tomai faavae, e oʻo lava i se tagata e amataina le fale o le a mafai ona ola. Ina ia mafai e le senpolia ona lagona le mafanafana i le fale, e tatau ona maitauina se numera o tafaoga.

Manaoga taua (faʻamanatu):

LuluI le taumalulu, e tatau ona le itiiti ifo i le 19˚C, i le taumafanafana - e tusa o le 22-25˚C.
Faʻamamaga o le ea55-65%, peitaʻi, e le mafai ona faʻafefeteina laulaʻau mai le pulu moli (faʻapipiʻi ipu, faʻapipiʻi le omea lautele, lea e sosolo i le vai).
MalamalamaFaʻasalalau, faʻatagaina avanoa i luga o faamalama i matu.
Faʻasaina o SaintpauliaFaʻalagolago i le vaitau o le tausaga (i le taumafanafana na susulu le palapala i aso uma, i le taumalulu - 1 taimi i le 4 aso).
SooVaʻa lelei, faʻapitoa mo le violet.
Fertilizer ma le faʻamaloloNa o le taimi mafanafana (1 taimi i le 2 vaiaso).
SuigaTausaga faʻaletausaga (tautotogo) ma se sui atoatoa o le palapala.
Saintpaulia fausiainaO loʻo faʻatinoina e ala i le faʻaogaina o meaola, vaʻalele ma vaega o le ala, ma o loʻo i ai ni nai tumutumu.
FaʻapitoaE leai se toe gaosia (e ala ile tipi, "pepe", fatu), o le gafatia e maua mai ai ituaiga fou e ese ai le lanu o le petals e ala i le faʻafefeteina.

O le lelei o le viole Uzambara o le leai o se manaʻoga mo le teuteuina. Latou te suʻeina le faʻagaioiga pe afai e faʻaalia ni laupepa vaivai i luga o le senpolia, pe a fai o le faʻaaogaina o masini, faʻapea foʻi ma le faʻamoemoe o le mauaina o ni laau fou.

Leoleoina e Senpolia i le fale. Auiliiliga

O le tele o fai togalaau latou te aoina kopi oa latou mea fiafia. O ituaiga fou o aganuu ua faʻafeiloaʻiina e toetoe lava o taimi uma; o loʻo i ai lava se ata mo nisi o meaʻai. O le a le mea e tatau ai mo le aiga senpolia e faʻaauau ona faamalieina le tagata e ona le foliga mai o mata fou fou? Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o manaoga o le fale mo le microclimate.

O le fua o Saintpaulia

O le malosi o le faagasologa e faʻatonutonu e ala i le suia o le maualuga o le faʻamalamalamaina. Faatasi ai ma le tele o le susulu o le la, o le Uzambara viole e mafai ona gaosia i taimi uma fua. Ae ui i lea, o lenei mea ua mafua mai i le faaleaogaina o le laau. O le mea lea, e fautuaina e te faʻanofo le fagu i se nofoaga paolo e tasi i le tausaga mo le 1.5-2 masina e faʻamautinoa ai le malolo o le Senpolis.

O ituaiga ituaiga eseese e le faatagaina se faʻamatalaga le mafaamatalaina o le faʻaalia o le aganuu. O loʻo i ai uma faʻatoʻaga faʻatasi ma fugalaau faigofie, e aofia ai peti e 5, ma faʻataʻitaʻiga e iai mea manogi. E mafai ona latou faʻasalalau pe faʻafefiloi le tele o ata.

Tulaga o le vevela

O fugalaau o Saintpaulia i le fale e fiafia i ai le mafanafana. I le taumafanafana, o le vevela i totonu e tatau ona 22-25˚C, i le taumalulu - e tusa ma le 19˚C. O le laau e gaoioi leaga i le vevela tele: i na vaitaimi, e mafai ona taofia uma le fuga.

E le mafai ona ave fafo faʻamalama Uambar i fafo. I le taimi mafanafana, e mafai ai ona faʻafeiloa ia ulo e faʻafeiloaʻi ai i se vanu mafiafia. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa o le senpolia e puipuia mai faʻataʻitaʻiga.

Lafoaia

Aganuʻu fiafia i le ea malulu. Ae ui i lea, o lapisi lau laʻau e le faʻafefe ai vai. O le mea lea, e le mafai ona vavave se laau mai se pamu moli: o lenei mea o le a mafua ai ona pala.

Ina ia faatumauina le parakalafa i se tulaga e le itiiti ifo nai lo le 55%, e tatau ona tuu ni pusa e iai fugalaau i paluga ua tumu i le masini susu poo le laititi e lapoʻa. I lenei tulaga, e le mafai ona e aveeseina sauga e faʻapipiʻi ai ulo. E mafai ona e faʻatau se mea e faʻafaigofie mea faʻalautele ma faʻaaoga i taimi uma.

Saintpaulia malamalama

Mo violets, faʻapipiʻi i luga o faʻamalama i saute ua solia. O pepa laupepa i lalo o ia tuutuuga o le a punou i fafo ma opu. E sili ona lelei le tupu o le laau pe a tu i sisifo ma sisifo. O le taimi sili ona lelei o le ao o le ao e 12 itula.

O le Senopolia o le malu puipuia, o lea e mafai ai ona fuga ma le saogalemu e tusa lava pe i le faamalama i matu. Afai ei ai se ituaiga localization o le numera e aliali mai laitiiti, e tatau ona faʻaogaina se faʻalauiloa malamalama (phytolamp).

Afai ei ai au meafaigaluega talafeagai, e mafai ona e ola aʻe i le fale e oʻo lava i le loloto o le fale.

Afai e faʻalautele laʻau o laulaʻau, ma o papatusi lava ia e ave se tulaga saʻo, e tatau ona faʻalauteleina le malamalama.

Faʻasa

Ina ia faʻafeusuaʻi, faʻaaoga lemu, faʻaleleia mo le 3-4 aso vai i le vevela o le potu. O nisi tagata faifaatoaga e sili ona teuteu pe faamamaina. I le taumafanafana, e faʻatinoina le faʻatinoga i aso uma, i le taumalulu - 2 taimi i le vaiaso.

O le meaʻai e faʻamalūlūina pe a maeʻa ona faʻamamāina lona tino. E mafai ona faia lenei mea i ni auala se lua: faʻaaogaina o se mea faʻafeinu e mafai pe tuʻu i totonu o le fagu vai mo le 20-25 minute. I le tulaga muamua, e tatau ona e mautinoa e le pa'ū ifo lauulu i lau. E taua tele le taofia o le suavai i totonu o le fagu.

Saintpaulia eleele

Ina ia saunia le eleele, e tatau ona e faʻafefiloi:

  • 1 vaega oneone paʻu;
  • 3 vaega o paaga;
  • 5 vaega o le leaf humus.

E mafai ona e faʻatauina le masini maeʻa i le faleoloa.

O le tuufaatasiga o le eletise mo le totoina o senpolia o le a le galue. E tatau ona filifili ni mea faʻapitoa mo violet.

Fertilizer ma le faʻamalolo

I le siosiomaga masani, o le laau e ola i luga o eleele pala, lea e aofia ai nai meaʻai ma elemene. O le mea lea, e le mafai ona e ave faʻatasi ma le fafaga. I le taumalulu, e faʻasaʻo faʻalavelave taualumaga, toe amataina i le faaiuga o Aperila. E tatau ona aloese mai violetiti faʻamaʻi faʻatasi ma le maualuga o mea faʻafefiloi.

Mo le senpolii talafeagai o lona uiga "Kemira-Lux." Pe a faʻaitiitia le fualaau faasaina, e lua taimi e faaopoopo ai le vai nai lo le mea e manaʻomia e faatonuga. O luga o laei e faia 1 le taimi i le 2-2.5 vaiaso. O fugalaʻau faʻapitoa e pei o le "aano o manu," e le mafai ona faʻaaogaina le lauti: o lenei mea e mafua ai le foliga mai o ni laulaau (sciarides) i luga o le meaʻai.

Saintpaulia fuaina

Mo se laau talavou, o se atigipusa e lapotopoto lona 6-7 cm e talafeagai, mo se tagata matua - e tusa ma le 12 cm. Afai e te faʻaaogaina mea tetele tetele, o le a amataina le atinaʻe malosi o le aʻa, lea o le a aʻafia ai aʻafiaga. O le faʻatinoga e faʻatinoina i le taʻitasi i le tausaga, faʻafouina atoatoa le mea e sui ai. O loʻo tuʻuina i lalo o le ipu se faʻalautele lapoʻa lautele.

E vavaeese ma le vaʻaia le palapala palapala mai puipui o le tane, ona aveese lea o le laau. O aʻa e faʻasaʻolotoina mai toega o le lalolagi, aveese faʻamavaega pala. Afai e faʻaalia e le vaega toto le faʻamaʻi o le maʻi, e mafai ona e togiina aʻa mo le 5-7 minute i se vaifofo o le paseka.

Teuteu

O le tausiaina o le senpolia i le fale e aofia ai suʻesuʻega masani o vaega eletise. O lālā vevela poʻo mūmū faʻamaʻi e faʻamaʻapeʻapeʻapeʻaina i se mea faʻamaʻi pipisi.

O nisi o fai togalaau e aveese ia pepa "faaopoopo" e foliga tutusa ai le laau. I isi tulaga, e le manaʻomia le teuteuina o le senpolia.

Taimi e malolo ai

O le violemia Uzambara o se faʻalelei tele. Na te le faʻavaivai laulaau, o lea e leai sona taimi malolo. O le senpolia e na o ni nai malologa pupuu i le va o vaitau fuga. I taimi faapena, e mafai ona tuʻuina atu le malulu i le seleselega ma faʻaitiitia ai le faʻavaivaia: faʻafetai i lenei mea, o le tele o le a toe faʻaaogaina mulimuli.

Saintpaulia fausiaina

E tele auala e maua ai ni mea fou.

Faʻaleleia o Saintpaulia e ala i laʻau

Faatasi ai ma le fesoasoani a le lauina o laulaau. Mo lenei mea, ua tipi le ipu i se naifi faʻamalosi faatasi ai ma le petiole, ma totoe ai le 4-5 cm le umi. E faʻapipiʻi foi le paʻu i le vai, ma tuʻuina atu i ai vaega o le laau (1 le laulau i le tioata vai). O aʻa muamua o le a aliali i le 2.5-3 vaiaso. A maeʻa lenei mea, ona totoina lea o laʻau i totonu o tamai ulo ma ufiufi i le polyethylene mo 1-2 vaiaso.

Tuputupu ae o Saintpaulia mai fatu

O fatu. O fualaau muamua e leai ni faailoga o faʻamaʻi ua filifilia. Ona faia ai lea o se felafolafoaʻiga vaivai e fai ai le palota. Mo lenei, o le pollen mai le tasi masini faataitai e tuʻuina atu i pistils o se tasi. Ua maeʻa le aofaʻi o pusa i le 4 masina. O le totoina o fatu na maua mai, ua faʻamamaina le kululu. O le mea e faʻafefiloi ma le oneone ma tufatufaina i luga o le eleele e aunoa ma le faapipiina. O ipu e lilo i le tioata ma tuu i se nofoaga mafanafana. Filifili le paʻu pe'ā lava le atinaʻeina o laupepa.

Laasaga o le laasaga

Laasaga. Ina ia mafai ona latou aliali mai, ua aveeseina le tulaga tuputupu ae mai le laau. A mavae sina taimi, e ola le teine. Pe a oʻo atu i le 4-5 cm le lautele, e vavaeese ma tuu i totonu o koneteina taʻitasi.

Maʻi ma meaʻai

Senolias e le sili atu ona puipuia i maʻi. Ae ui i lea, faatasi ai ma le puipuiga lelei, e mafai ona faasaoina lelei mai faigata.

Iniseti ma arachnids

O le ituaiga o meaʻai e faʻamaonia e ala i faʻamaoniga (faailoga).

O le taatele:

  • paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le vavae senopolia e aliali mai pe a faʻaumatia e mealybugs;
  • fufulu vave-fugalaau ma pollen samasama i lau na matauina i le taimi o se osofaiga a California thrips;
  • o lau pito i luga o le senpolia curl luga ma le villi luga o papatusi uumi, pe afai o fale mimiti mimiti ua nofo i luga o le laau.

O loʻo faʻaaogaina insetiids e faʻamalo ai vailaʻau. I le mataupu mulimuli, o vailaau faʻasaina po o vailaau faʻamaʻi faʻataʻitaʻi e mafai ona fesoasoani.

Maʻi

O le mafuaʻaga mo nei tulaga e masani lava ona mafua mai ile tausiga le talafeagai. O le tele o taimi, e matauina e le au faifaatoʻaga i violetiti:

  • E le fuga o Saintpaulia - ona o le tele o le suauu i le palapala poo le le lava o le malamalama;
  • avanoa i lau o le saintpaulia - o se taunuuga o le faʻavaivai i le vai malulu, faʻasalaga i ata, susulu o le la;
  • faʻaitiitia o le faʻaogaina o laumei - faʻatasi ai ma le faʻaleleia poo le faʻamagoina o le soʻo;
  • fufulu faʻamalama le tatalaina - ona o le maualalo o le maualuga o le ea;
  • tataina o laʻau tutotonu o le pusa - i le ea vevela poʻo le malamalama tele;
  • o le pito o lau o le saintpaulia matago- o se taunuuga o se laʻei pito i luga;
  • paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o vaalele Saintpaulia - faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi ("paʻu palapala");
  • samasama po o le mumu o laulaau - ona o le leai o ni meaʻai;
  • laulauina o laʻau - ona o le tele o pathogens ua maeʻa le paʻu poʻo le pala.

E tatau ona suʻesuʻe faʻasalalau i aso taʻitasi mo faailoga o maʻi. Pe a iloa ia mea, o le togafitiga e vave amata ona aloese mai le oti o le laau.

Afai e te manaʻomia le alu i le tafaoga

Mo le silia ma le lua aso, e le fautuaina le tuua o le senpolia. I le mafaufau ai i se toesega umi, e tatau ona e fai atu i se tasi e faʻavaitaimi le vai i le meaʻai ma pulea le maualuga o le vevela i totonu o le potu. O tausiga e tatau foi ona aofia ai le faʻaaoga tatau o le faʻaaogaina.

Afai e leai se fesoasoani, ma o le alu ese e le mafai ona faʻaalia, e mafai ona e faʻaogaina ipu i se masini vaʻai.

Ituaiga o le atunuu

Ona o le eseese o ituaiga, o le filifiliga a violets i faleoloa fugalaau e lautele lava. Mafaufau i meaola sili ona lauiloa i aso nei.

Blue Dragon

O le kulupu o loʻo i ai se pusa malosi tele. O laulaau e maumaututu, e lanu meamata. O pito o papatusi e faʻamalosia, o latou pito i lalo e mumu. O fugalaau e lua-faalua, laʻau eleelea-lanu violē ua afaina ai le pito.

Midnight Frolik (Midnight Fun)

Eseesega eseese: papatusi lanumeamata ma lanu paʻepaʻe i pito. O le rosette laititi e oʻo atu i le 40 cm le umi. Petioles of leaves are long. O le gaʻo e ola i le 2-3 tausaga o le ola. Petals e lanu viole-violē.

Midnight Twist

Vaiole ma fuga lauulu e lua-faaluaina ma le lanu viole. O laʻau e faigofie, lanumeamata. O le tamaʻi mama e faʻapipiʻi ma malulu. O le eseesega e matua vevela ma umi ona tupu.

Kissing Bandit

O fugalaau o le uʻamea e tele pe lua-faalua, lilac-blue. Faʻapupulaina aʻa e oʻo atu i le lautele o le 6 cm. O le laʻau e susulu, pouliuli. O le fafo e tele, salalau.

Harry Potter

O laulaau e lanumeamata, solo, o le fafo e mama ma faʻapitoa. O peti mama e teuteuina i se paepae paʻepaʻe. O le umi o le ola o fugalaau taʻitasi e tusa ma le 2 masina.

Cupidon (Cupid)

O fugalaau fugalaau a Terry, o petals e paʻepaʻe pe piniki, o latou pito e lanumoana-lemoni. Ofolafolafolafolafolafolafolafolafolafola mafolafola. O le fafo e tele, matagofie. O le ituaiga o loʻo faʻaalia i le vave amata o le fuga.

Paʻu Matagi

O pusi o le uʻamea e lapoa tele, o petals latalata i le ogaoga e paʻu, o le pito i luga o le lanu viole, o le terry fringing e paʻepaʻe. Fugalaau e le tele, ae umi. O laulaau e lanumeamata lanumeamata, sina laumei.

A maeʻa ona suʻeina manaʻoga mo le tausiga o fugalaau violisa, e faigofie ona aloese mai mea masani masani. I le fatuina o le microclimate saʻo ma le puipuia vave o maʻi, o lenei laau o le a fiafia ia te oe i fugalaau manaia toetoe o le tausaga atoa.

Faitau nei:

  • Violet - tausiga ile, ata
  • Maranta - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Ivy - tausiga ile, ata o meaola