Laʻau

Amorphophallus: faʻamalositino ma tausia lelei

Amorphophallus o se laau faʻaola mai le ituaiga o Aroid. O lona nofoaga o le laufanua laugatasi lea o vailaʻau ma vailaau oona. O le tele o ituaiga o lenei aiga e ola i maa, i vaomatua lua, ma vao.

Faʻamatalaga

O le amorphophallus aiga e oo atu i le selau ituaiga eseese e ese i le lapoa ma peduncles. Latou te ola mai i le pusa e tusa ma le 90 kilokalama, lea e naʻo le ono masina i le tausaga, o le taimi atoa e "malolo". O lona vaega faʻasao o se pu malosi tele ma se lapoa lapopoa, lafoaʻi ma fugalaau.

Ituaiga mo togafiti i totonu

O totonu o nei laau e aofia ai na o nai ituaiga o amorphophallus. O le vaega pito i lalo o le pipi e tele fugalaau.

O le lapoʻa faʻasaina o le lanumeamata i luga ma le lanumumu mumu, e pei o se pito i luga. I le taimi o le fugalaau, o le vevela o le pito i luga o le cob e maualuga e oʻo atu i le +40 tikeri Celsius, mai lenei mea e tupu mai ai se manogi le manaia, e faʻamalosi ai tagata eletise.

O le faʻalavelave e tupu mo le tusa ma le 30 aso, ona tatala loa lea mo le tasi po. A mavae ni nai aso o le fuga, e solia le amio saʻo o le pito i luga o le pulu, ma o fualaau-vine e aliali mai ile pito i lalo.

Pipi - o le tele o se peleni, ei ai se lanu moli sesega. E tele le tui, e oʻo atu i le 90 kilokalama. O se laʻau e 6 mita le maualuga, ma le palealii e sili atu i le 4 mita le umi, pe a mavae se tausaga ma le afa.

VaʻaiFaʻaaliga manino
Amorphophallus cognac (vaitafe)Ear o le lilac hue ma se pusa petal. I le pito i lalo o le ponuncle, o fugalaau o ituaiga uma e lua e aliali mai. O le laulaau e lanumeamata, e matua vevela lava, e pei o le faamalu. I totonu o se fale i totonu, e mafai ona oʻo i le 80 cm le maualuga o le laʻau ma le pale paleni e le sili atu ma le 1 mita. O le limite o le tuber e oo i le 30 cm. O le faʻaleleia o le fugalaau e faia e fatu.
Amorphophallus bulbousSpadx e oo atu i le 30 cm ma se peti piniki mumu, e masani ona i ai ni lanu meamata. Se laulaʻau lanumeamata lanulaʻau ma se faʻasalalauga faʻalauiloa ma se petiole moa. O le toe gaosia e faia e pulu. O isi mea e tutusa ma le amorphophallus cognac.
KamupaniI le maualuga, o le fugalaau e sili atu ma le 3 mita, mamafa - 70 kilokalama. Ona o lona tele, Amorphophallus ua tupu i le va o laau toto. I le natura masani e toetoe lava a le tupu.
Amorphophallus paioniaE tutusa ma le titanic, ae laiti. E tusa ai ma le atinaʻeina o le pala, le laʻau ma le tubers, o le cognac e tutusa ma le amorphophallus.

Aiga Tausi

E manaomia e le laau le tuʻuina atu o se microclimate foliga tutusa ma lona atunuʻu. O le fugalaau e le lelei, faʻapalepale i suiga faʻafuaseʻi i le vevela, ata, leai se malamalama. O le pogisa e fai ai laulaau se lanu uliuli mafiafia ma se mumu mumu i pito. I lalo o tulaga lelei, o le amorphophallus o loʻo i luga o le auala.

FactorFautuaga
NofoagaLatalata i se faamalama o se itu i saute sasaʻe po o le itu i saute sisifo. I le itu i saute o le ufiufi e talafeagai.
MalamalamaO le malamalama ae o le felafolafoaiga e sili ona lelei. I le taimi o le malologa, e manaʻomia le faʻaogaina.
LuluI le vaitau o le tuputupu ae mai +20 i le23 tikeri, o le tau malulu mai le +11 i le +13. O le loloto o le vevela e leaga ai le laau.
Faʻamamaga o le eaMaua maualuga le maualuga o le maualuga. E manaʻomia le faʻaleleia masani.

Faʻamasinoga, faʻavasegaina (laʻasaga i lea laasaga)

Amoriphophallus e toe totoina i le amataga o tautotogo taitasi uma pe a uma ona oso le pu. O le gafatia e tatau ona lautele atu nai lo le tui, tutusa i le lautele ma le maualuga. E sili atu ona lelei ipu e gaosia ai le suka ona e sili atu ona mautu.

O laasaga autu mo se gaioiga:

  1. Saunia se koneteina fou. Kuni le puʻe faʻavaivai i se fasi vaega o se ulo.
  2. Faʻatoʻa le pusa i le tasi vaetolu o le alavai - o se faʻafefiloi o le sili atu o le omea, o le oneone lapoʻa ma le piliki piliki. Faʻaopopo se mea fou, solo i le ogatotonu o le tane.
  3. Saunia fatu. Mama i se naifi mama mama i mea maloloina. Togi ni fasi meaʻai i le iodine, faʻasusu i le penisina. Alu e faamago mo le tele o itula.
  4. Fai se tamai pu i totonu o le eleele, faʻatumu i le oneone ma faʻafefiloi le tasi vaetolu o le pusa i totonu. Faʻaopopo le eleele e ufiufi ai le fatu, ma tuʻu ai naʻo se tulaga tuputupu aʻe i luga o le fogaeleele. Vai le fugalaau laitiiti ma tuu i se mea manaia, ae le o lalo ifo o avega saʻo. Faaopopo le eleele pe a manaʻomia.

Soo

E fiafia Amorphophallus i le eleele lafulemu. E mafai ona e faʻatau le eleele ua saunia mo le Aroid poʻo le saunia o le mea e fai ai oe, mo se faʻataʻitaʻiga, laufanua togalaau ma le oneone i le fua faatatau 4: 1. E fautuaina ina ia faaopoopo le superphosphate 10 g mo le 1.5 l o le vaega.

Faʻaiga ma fafaga

A maeʻa le toe totoina, o le suāsusu e tatau muamua ona talafeagai, pe a uma le amataga o le tuputupu aʻe - sili atu ona tele.

I le vaitau o le vavao - pe a uma sina masini malogo o le pito i luga. A maeʻa, e manaʻomia e le fugalaau le tele o le susu ma le faʻaogaina lelei. A faʻamalūina ma faʻaleleia, na o vai malulu o se vevela lelei e faʻaaogaina.

4 vaiaso talu ona aliali mai muamua fualaau toto, e tatau ona e amata fafagaina i se va o le 10 aso. I ni nai minute ao le i faia ni lavalava, faʻafefe le laau. O le mea sili lava, e manaʻomia e ia le phosphorus ma sina potassium ma le gaʻo i le fua faʻatatau o le 4: 1: 1. E fautuaina i isi mea faʻamalosi faʻamalosi faʻatasi ma mea faʻalaʻau. Mai i meaola, o le faʻafefeteina o manulele povi po o manulele manu e faʻamamaina i vai e talafeagai (20: 1).

Periods of flowering and dormancy

Amoriphophallus amata ona fuga i le tautotogo pe a ala i luga, ma faaauau pea seia oʻo ina faia se laulaau. O le taimi o fugalaau e tusa ma le 14 aso. I le taimi nei, o le pulou ua faʻaititia ona o le faʻaaogaina o meaʻai. A maeʻa ona faʻatoʻa, ona toe ulu lea o le laau i totonu o se "taimi malolo" puupuu mo le masina e toe faʻaleleia ai ana punaoa i totonu ma faʻasao se lau laulaau.

O le isi pu laau o le a tupu i le tausaga a sau, sili atu ma tele. O le taotoga o se tulaga e sili ona taua mo le fuga o le amorphophallus. E tatau mo le laau ina ia toe maua ai le malosi. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona tuʻu le pusa i le pulumu i totonu o se fale paolo, ma le vevela mai +10 C i +14 C. Ole faʻaitiitia o le faʻavaivai ua faʻaitiitia.

Afai o le palota e tupu i le vaitau o le vavao, o fualaau aina ei ai fatu e aliali i luga o le pito i lalo o le pulu. A maeʻa le matua, ona mate ai lea o le laau. I le gaosiga o fualaau aina, o se mea e seasea tupu, talu ai e matua faigata lava ona maua le palota i se siosiomaga e le masani ai mo fugalaau. Ia mautinoa ia fuga ia le itiiti ifo ma le lua fugalaau o ituaiga lava ia i le tasi nofoaga.

A maeʻa le mamae o le fana, e mafai ona e aveeseina le pusa mai le eleele, peel, tipi ese vaega palau, faʻafefeteina le fasi pepa i le malala moli, ma faʻagasolo i se vaifofo o le pāmaʻi e masani ai, mago. Ona afifi lea i se pepa ma teuina i se fale paolo seia oo i le amataga o le vaitau.

Faʻatauga auala

O le fugalaau e fesuisuiai i se pulu ma le gaʻo. E vavae ese ia auala mai le fatu pepe, ao le "laau malolo" o le laau. E fufuluina, teuina mo ni nai minute i se vaifofo vaivai o le paluga o le paluga, mamago ma teuina seia oʻo i le vai susu pe afifiina i pepa.

O le maualuga o le vevela e teu ai mai i le +10 C i le +13 C. I le tautotogo, pe a tutupu mai pupu fou, ua totoina i totonu o koneteina. Afai e nofo tumau le tina i le taumalulu i le eleele, ona vavaeese ai lea o le fanau i le tautotogo. Faatasi ai ma paluga, o loʻo faʻaalia ai foi faʻatusa tutusa.

E mafai ona vaevae le pusa mo le toe gaosia i le taimi o le fafagu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tipi i ni vaega e tusa ai ma le numera o totogo, e aunoa ma le paʻi i ai. Uu le fasi pepa i le malala, ma vevela le ea ma toto i le auala masani. A o faagasolo, faʻaaoga se naifi lelei ma lelei.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O faafitauli autu o lenei fugalaau e fesoʻotaʻi ma le faʻavalaina le talafeagai. O isi mea sese e vetea le foliga teuteu o le pepa.

Faamai, meaola faalafua

E mafai ona aʻafia e aphids ma pusi vaʻaia. I le puipuia o osofaiga a aphids, e tatau ona puipuia se pusa e iai se fugalaau mai laau mamaʻi. O le mafuaaga o le apogaleveleve o le ea malulu.

O tamai togitogi paʻepaʻe e aliali mai i le pito i luga o le pepa, ma o laupepa laiti ma pusa paʻu e aliali mai i lona vaega pito i lalo. Ina ia puipuia lenei faafitauli, e manaʻomia pea le faʻaleleia ma le faʻaleleia o le faʻamafanafana.

E mafai ona togafitia meaʻai i le faʻaaogaina o Fitoverm e ala i le faʻaaogaina o ni faiga se lua e fufuluina ai ma se vaitaimi o le 10 aso. O lenei vailaʻau o le a fesoasoani i le faʻaumatia o vaeluaga o loʻo aliali i luga o le eleele ma le tele o meainu. I lenei tulaga, o le tapenaga o le a lueina i le eleele i totonu o se ulo.

Mea sese i le tuua

Le faafitauliMafuaʻaga
Pogisa lanu i luga o le pusa ma i le pito i lalo o le petiole, lea e vave ona pala.Faʻafeinu faʻatele pe maualalo le vevela.
Lago le lau.Le lava le faʻaleleia poʻo le vevela o le ea.
Ua paʻu le lau.Le lava le malamalama.
O le laupepa e ufiufi i lanu mananaia.Sunburn.

Faamanuiaga ma le afaina

Amorphophallus e faʻafesoʻotaʻi atoa le toxins, benzenes, phenols ma formaldehydes, staphylococci, viruses ma siama leaga. O le nofo vavalalata i lenei laau e aoga tele mo i latou o loʻo mafatia i le maʻi fatu, gaogao toto, ma i ai ni faafitauli vaʻaia o le talo. O mea faʻatau ma mea faʻamalosi e faʻamalolo mai ona laʻau i le atemosifia.

I totonu o le fale, e seasea ona tupu lenei fale. I le tausaga e tasi, mai se fugalaau ese, e faasolosolo malie lava e avea ma se laau i le foliga o se faamalu, e pei o le pama, ona sosoo ai lea ma se palu pateta.