Vailaau faʻapitoa

O mea faʻapitoa o moa paʻepaʻe

Ae atonu o le mea e sili ona manaʻomia mo le tele o tagata e teu ai mushroom. E mafai ona taʻua saʻo o le tupu o pulou, aua e le gata i ona foliga matagofie, ae e ala i ona uiga lelei, o le mea lea e avea ai ma mea lelei mo le tele o ipu. E le gata i lea, o le gaʻo paʻepaʻe e faʻaalia i le tele o meatotino aoga, lea o le a talanoaina i lalo.

Boletus poʻo porcini mushrooms, faʻamatalaga

White mushroom e aofia ai ituaiga o meaʻai e mafai ona suamalie o musika o le Borovik genus. O ona pito i fafo e tele lava ina aʻafia i le tuputupu ae o tulaga, ae e oo lava i le tulaga sili ona leaga, e masani lava ona avea ma se tagata lalelei tele, ae maise lava i le talaaga o isi tagata o lona aiga. O lenei mushroom mushroom ei ai lona vae sinasina, lea e mafai ona oʻo i le 10 cm le lautele ma e masani ona oʻo i le 12-25 cm le maualuga.

O le pito i lalo o le faavae (vae) e ufiufi atoa i se manoa o le paolo o le moli, ao le ufiufi paʻu (lona lautele i le 30 cm) e muamua ona iloa e se lanu samasama samasama, ma o se mea mulimuli ane avea o se lanu enaena. O le vaega pito i luga o le pulou e lamolemole, ma o le pito i lalo e lagona e pei o le omomi ma pupuʻu laiti.

O le tino o le fuga papaʻe e tele lava, ma afai e vaeluaina pe gau, o le vaega o totonu o le gau o le a tumau pea paepae. O le mushroom moa o le ai ai se manogi manaia mushroom.

E taua! O le boletus ei ai se "uso masaga" le fiafia, ua taua o le mushroom gall. O lo latou tutusa foliga tutusa o loo faamatalaina e le uiga faaalia i se aiga o Boletovs. E leai se mea e ono afaina ai le gaʻo falala, ae o le tofo o ipu kuka kuka o le a vevela lava, aua e matua vevela.
I le aoina o pulou papae, e taua foi le mafai ona iloa le mea tuai mai le kopi laitiiti. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i pulou ma vae o pulou na maua. I totonu o se tamaʻi peti, o le vae o le a fufula i lalo, aʻo i ai i le tuai e maualuga ma vaeluaina, ma se vaega lanu mumu poʻo le mumu.

A o le pulou, i totonu o pulou laiti o lona vaega pito i lalo e tatau ona sinasina i le lanu, ma i totonu o musipolo tuai e tatau ona lanu-lanumeamata. Ae ui i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina o le paolo o vae, e pei o le lanu o le pulou o pulou pulou, e faalagolago lava i le nofoaga o lo latou tuputupu aʻe.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o vaomatua, o le pulou o le filo paʻepaʻe e muamua ona piniki, ae o lona matua e avea ma pale mumu, e le tatau ona taʻua i le faʻamatalaga. I le taimi lava e tasi, o le faʻataina o le birch e faʻafiafiaina le pulou, ma avatu ai e le oak oakves se lanu uliuliuli, e masani lava i se paʻi. I le auala, o le poletus ua tupu i luga o ogalaau, ua saʻo le mafaufauina o le sili ona manogi ma le manaia.

O fea e totō ai moa ma le taimi e piki ai

Atonu o le a iloa lelei e le au faila o mushroom le mea e te suʻe ai le tumutumu, ae afai e te fou i lenei pisinisi, o le mea muamua, e tatau ona e malamalama e nonofo aiga anufe i aiga i le vaomatua. O lona uiga, o le taimi lava e te maua ai se sui se tasi o le ituaiga o meaola, amata ona e sailia ona aiga e lata ane ia te ia.

Faatasi ai ma isi uiga o le filo paʻepaʻe, e le mafai e se tasi ona toilalo le tosina atu o lona mafaufau i lona le fiafia i vaomatua pogisa. O le mea lea, i le tele o tulaga, e lafi le borovikov i le mutia i autafa o le togavao, i luga o le itu po o totonu foi o laʻau laiti.

I le taimi lava e tasi, o le vavaeina o le vaomatua e mafai ona tupu ai ni pulou paʻepaʻe, e tatau ona e gauai atu i tagata matutua pe oʻo foi i vaomatua tuai ma le tele o galu ma le laisene, e ui lava o nei musipolo e lagona e sili atu le toʻa i luga o oneone, oneone lapoʻa ma eleele eleelea.

E te iloa? O Borovik e salalau i luga o konetineta uma, ma na o le pau le nofoaga latou te le ola ai o le teritori o Ausetalia.

I le faaopoopo atu i le fuafuaina o le nofoaga lata mai o mushrooms na faamatalaina, e taua le iloa pe a tupu le lauusiusi paʻepaʻe, aua i nisi masina e leai se aoga e saili ai. O le mea lea, toetoe lava o boroviki uma e aliali mai i totonu o vaomatua i le amataga o Iulai ma e mafai ona tupu seia oʻo i le ogatotonu o le tautoulu.

I le taimi o le tautoulu, pe a aliali mai i le po muamua o fulufulu, i lalo o ave o le taeao o le taeao e mafai ai e le tasi ona maua ni anufe paʻepaʻe papaʻe e ufitia i le tele o aisa. Afai o loʻo iai le silo i totonu o se setete mo sina taimi puupuu, ona talafeagai lea mo le faʻaaogaina, e ui lava e masani lava ona maua ni faʻataʻitaʻiga leaga (ona o le maualuga o le vai ma le faʻamaʻiina faifaipea, e vave ona tupu).

E taua le iloa, ma le tele o le paʻu paepae e tupu, e pei ona maua ai e le au laiti ni meatotino sili atu. O le mea lea, i le vaitau o le taumafanafana, e oʻo atu le matua i le 5-9 aso, ma ia Oketopa o le a siitia lenei vaitaimi i le 9-15.

Le tuufaatasiga o anufe paʻepaʻe: kalori, meaʻai paleni, vitamini ma minerale

Masalo e te iloa le mea e tupu ai le paʻu paʻepaʻe, ae le o faʻataʻitaʻiga o mushroom e faʻamatalaina e uiga i vailaau aoga o loʻo faia ai. O le mea moni, boletus - na o se faleteuoloa o vitamini aoga ma minerale.

O le pulupulu paʻu e aofia ai le 45% o le porotini, 50% o le gaʻolaʻo ma le 3.4% gaʻo. I le faaopoopo atu, e 100 g o nei anufe na mafua ai le 89.4 g o le vai, 2.3 g o filo o meaʻai, 0.9% sene.

Faatasi ai ma le aoga o vitamini (atoa foi le 100 g) e tatau ona tuuese le B1 (0.04 mg), B2 (0.3 mg), B3 (poo le PP - 5 mg), C (30 mg), E (0.63 mg). O le vaega o mea taumafa i lenei tulaga e aofia ai le potassium (470 mg), magnesium (15 mg), phosphorus (90 mg), sodium (6 mg) ma le calcium (25 mg).

Faʻasologa o elemene (5.2 mg), manganese (0.23 mg), zinc (0.33 mg), fluorine (60 μg) ma le cobalt (6 μg). I totonu foi o lenei vaomatua, o polysaccharides, sulfur, lecithin ester ma le tele o β-glucan.

I le aofaiga atoa, mo le 100 g o musika papae, e tusa ma le 30 calories, ma e tele a latou mea aoga.

Faʻaaogaina o meaola o paʻepaʻe paʻepaʻe

E le o se mea e ofo ai, o le tele o vitamini ma faʻamalositino faʻamanuiaga e faʻafiafia ai se tagata asiasi mai i totonu o se ato o soʻo se mea e teu ai mushroom, aemaise lava le manatu e seasea ona iai nisi o ona aiga (e le afaina pe a sinasina pe eseese lanu) e mafai ona mitamita uiga.

Afai tatou te mafaufau i le paʻepaʻe paʻepaʻe mai le manatu o ona mea aoga, o lona uiga, muamua lava, e taua le taʻua o le faaosofia o le faʻaogaina o le tino ma le lagona o le satura na te maua. Ona o le tele o le polotini, o lenei oloa e masani lava ona tutusa ma aano o manufasi, lea, e pei o le mushroom, ua pala mo se taimi umi lava.

E le gata i lea, o le sulfur ma le polysaccharides o se vaega o borovikov e fetaui lelei ma le avea ma fesoasoani i le tau faasaga i le kanesa. E le o se mea faalilolilo e iai le faʻamalolo o manuʻa, faʻaleagaina ai ma aʻafia ai.

Lecithin Ether, lea o loʻo i ai i boronik taitasi, e puipuia ai le teuina o le cholesterol i totonu o vaʻa, lea e aoga tele mo le anemia ma le atherosclerosis. E faʻamalosia e le Ergothionein le faʻafouina o le faafouga, faia le tele o puʻupuʻu (aemaise lava, lanu paʻepaʻe) e aoga tele mo gaʻo, ate, mata ma le manua o ponaivi.

Aua nei galo e uiga i mea aoga o le β-glucan - carbohydrate, lea e avea o se malosi malosi, lea ei ai sona aafiaga mamana i luga o le tino puipuia. E puipuia lelei ai le tino o le tagata mai siama, gaʻo, siama ma gaʻo.

Ae mo vitamini e faaopoopo atu i le tuufaatasiga o borovik, mo se faataitaiga, B2 o loo aafia tuusao i ni mea e toe fai ma e fesoasoani i se lanu sili atu ona lelei ma se tagata suesue. O le le lava o lona tino i le tino e mafua ai le solia o le tulaga o le paʻu, o mucous membranes, faapea foi ma le malamalama ma le le malamalama.

O le vailaʻau C e tuusaʻo saʻo lava i le faʻatinoga o le tino puipuia ma faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le uʻamea. O le leai o lenei mea e mafua ai le le mautonu ma le totoga o le tino, ma e mafai foi ona mafua ai le toto toto (o se taunuuga o le faateleina o le permeability ma le pala o le toto capillaries).

E taua! E ui lava o pulou paʻepaʻe o se punavai lelei o le polotini, o le chitin e tuʻuina atu i musika fou e matua aʻafia ai a latou gaioiga o le faʻasili. O le mafuaaga lea e fautuaina ai le faʻaaoga o maso masima muamua, ona i lenei tulaga, o le absorption o proteins e oʻo atu i le 80%.

Le faʻaogaina o pulou paʻepaʻe i vailaʻau

Faʻamatalaga o pulou paʻepaʻe ma o latou faʻamatalaga puupuu e mafai ona maua i faʻamaumauga o tausaga talu ai. O le mea lea, i Rusia, i le seneturi lona 17, na faʻaaogaina le tino o le pulu e fai ma vailaau faʻapitoa mo le malulu, ma i Siamani na aoga i le togafitia o le kanesa o le paʻu.

I aso nei, e le gata i fomaʻi, ae o tagata masani e fiafia i le "mushroom hunting" o loʻo i ai se manatu e uiga i mea e faʻamalolo ai le filo paʻepaʻe, e aofia ai le faʻaaogaina o le anti-inflammatory and anti-sclerotic, aʻafiaga o le antimicrobial, mea e puipuia ai le tumama ma le toomaga o le tiga i angina.

O Boroviki e faʻaaogaina i soʻo se ituaiga mo le maʻi o le heart, maʻi vascular (thrombosis ma thrombophlebitis), faʻapea foi ma le faateleina o le malosi o le tino ma le tino o le tino pe a mavae atu faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi poʻo manuaga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o pulou paʻepaʻe e faʻaalia mo le puipuia o le kanesa ma le puipuia o toe foʻi mai pe a uma togafitiga faʻamalosi.

I aso nei, o loʻo i ai lava le tele o fualaau faʻamalositino, o le mea autu o le mashroom, e lauiloa e pei o le paʻepaʻe. E faʻaaogaina e fai ai ni pi, lotions pe naʻo le 'ai, pe a uma ona saunia ni mea suamalie, e ui lava e sili ona lelei le kukaina o fatu mai le boletus.

E taua! I le taimi o le vevela o togafitiga, o meaola o loʻo ola i totonu o le pulupulu e amata ona paʻu i lalo, o lona uiga o le a mafai ona e faʻasaoina vaega o le faʻamalolo o le oloa i le na o le faʻaitiitia o le taimi o le tineia poʻo le kuka.
O nisi nei o faʻataʻitaʻiga o suʻega sili ona lauiloa e faʻaaoga ai boletus.

Muamua, o le filo paʻepaʻe e tatau ona avea o se fesoasoani lelei mo le fatu, aua o loʻo aofia ai le alkaloid Hercynine, faʻaaogaina i le angina pectoris, toilalo o le fatu ma le faʻamalosia o le atrial.

Mo le mauaina o se meafaigaluega faamalolo, e mafai ona e kuka mea nei fusi: 2 tbsp. sipuni o masimoli anufe e tatau ona liligi i se ipu vodka ma faʻamalosi i se mea pogisa mo le vaiaso e tasi. O le mea e maua ai le 1 teaspoon 2-3 taimi i le aso seia toe faʻaleleia.

Mo le faigofie o le faʻaaogaina, e mafai ona e faʻaaogaina le vailaau faʻafefiloi i le vai, ae na o le faʻaaoga. O le mea lava lea e tasi e lelei tele mo le togafitia o tiga faʻatasi. E na ona e manaʻomia le faia o se pulufana ma faʻapipiʻi faʻatasi ma se ie mafanafana.

I se isi mea mea laiti moa mashroom pulp ua tuu i totonu o se ipu fagu, sasaa ma vodka ma teuina i se nofoaga pogisa mo se lua vaiaso.

A maeʻa lenei mea, e faʻamaʻaina ma paʻu le mea e faʻafefeteina, ave ile lua itula i luma o le aiga i le faalua i le aso (e sili atu le faʻamamaina o le sipuni o le tincture i se faaputuga o vai ua tafe). O le togafitiga i lenei tulaga e 10 aso, ae afai e tatau ai, e mafai ona e faia pe a maeʻa le vaiaso.

I le taimi o togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le faʻalauiloa ua faʻaaogaina e ave i le sipuniti 15 minute ao leʻi faia le aoauli ma se sipuni sipuni i le kuata o le itula ao le i faia le taumafataga o le afiafi. O le umi o togafitiga e 1 le masina, ma, e pei ona i ai i le mataupu talu ai, e mafai ona toe faia pe a maeʻa le vaiaso.

Pe a togafitia le angina pectoris, e fautuaina e 'aina le sipuni se tasi o le paʻu o le paʻu paepae 30 minute aʻo leʻi faia ni taumafataga tolu taimi i le aso, faʻaauau pea le vasega mo le 2 vaiaso.

E i ai isi togafitiga faʻamalolo faʻapitoa ma le pusa. Mo se faʻataʻitaʻiga e faʻamalosia ma faʻafouina lauulu 'auʻamu puʻamuʻu (1 sipuni)' oloʻo pasi atu i se mea e teu ai manu ma o nisi o meaʻai (sili atu nai lo le olive poʻo le burdock) e faʻaopoopoina ia i latou, pe a maeʻa ona faʻaaogaina le ulu i le lauulu ma faʻapipiʻi lelei i aʻa.

A maeʻa le 15 minute, e mafai ona fufuluina le tino i le vai mafanafana. O lenei faiga e toe faia i le masina ma le faalua o le 2 taimi i le vaiaso.

E te iloa? White mushroom e aofia ai le vaega muamua o meaʻai e le masani ai, o lona uiga e mafai ona e 'aina e aunoa ma ni mea muamua.

Faʻaleagaina o mea totino o laʻau paʻepaʻe ma faʻalavelave

I le suʻeina o se mea e masani ai le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma le a le aoga o mea e maua ai, e tatau ona faʻamaonia le mafai ona faʻamaonia i le faʻaaoga. E le o se mea faalilolilo e toetoe lava o musika uma, e aofia ai ma tagata mama, o se malosi malosi faalenatura lea e afaina ai le tele o mea oona (mo se faataitaiga, leiumium radio, cadmium, lead, mercury ma strontium).

Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina e aoina mai pulou lata ane i tafatafa o auala pisi ma nofoaga tau alamanuia, aua nai lo le lelei, latou te faʻaleagaina ai lou soifua maloloina.

E le gata i lea, e le tatau ona e avatu ni pulou i tamaiti, aua e oʻo atu i le 12-14 tausaga e le mafai e le tamaititi ona taulima le membrane o le galo, ona e le lava le aofaʻi tatau o enzymes talafeagai.

I nisi tulaga, e le mafai ona faʻaaloalo le tagata taitoatasi i lenei oloa, ae o le ae iloa e uiga i lenei mea e ala i lou lava poto masani poʻo le pasia o suʻega talafeagai nai lo le tele o tagata e le amanaiaina.

I mea uma e tatau ona tausisia le fua. O le mea lea, e oʻo lava i le iloa o le lanu paʻepaʻe "i foliga", ma faʻamaonia pe faapefea ona tupu ae pe o fea e maua ai fiafiaga maualuga, e le tatau ona e oso vave atu ia i latou. Manatua, e tele naua tagata leaga i le natura, o le mea lea, e tatau ai ona faʻataʻitaʻi ma le poto le puʻupuʻu.