Laʻau

Laupapa Tui: fautuaga ma togafiti mo le tulaʻi ma le tausiga

O Thuja o se sui lauiloa o le aiga o le Cypress. O se nofoaga lapoʻa, matagofie, sogreen laau. Ona o lona matagofie o uiga teuteu teuteu, na taua o le "tupu tupu". O le tele o fai togalaau e teuteuina a latou lava poloka i lenei laau, ma e sili ona lauiloa i le aufaasese o le laufanua.

O lenei laau e taua o le "laau o le ola" ona o ona faʻamalologa. I le faaopoopo atu i le mea moni o le tele o vailaau mo le tele o faamoemoega e faia mai ai, o le manogi o lenei laau o le faamalologa foi. O le mea lea, o se savaliga i totonu o le togalaau, lea e tupu ai le thuja, ei ai sona aoga aoga i le tino.

O se tagata asiasi mai Amerika i Matu (ua salalau i Asia i Sasae), ua matua aʻafia le thuja i tulaga fesuiaiga o le sone ogatotonu, ona o lona le mautonu, o nisi o meaola e mafai ona tatalia ni malulu malulu. O nei laau toto e lelei mo le faatulagaina o puipui, e masani ona faʻaaoga e fatu ai ni matagofie matagofie o le laufanua. Ina ia maua le tausiga talafeagai mo le togavao i luga o le eleele, e le manaʻomia ai le tele o tupe faʻaalu o le taimi ma taumafaiga.

Thuja Description

O nei faʻalapotopotoga o laau ia poʻo laau. I le natura, o le tele o ituaiga meaola e taatele. I lalo o le natura masani, e tusa ma le 70 mita le maualuga ma le paleni e oʻo atu i le 6 mita e maua. O mea teuteu i totonu o togalaau o le pito i totonu e maualuga le 10 m, o nisi e oo i le 20 m.

Thuja e tusa ma le ituaiga o gymnosperm conifers. Fuga fatu ma apaʻau e lua o le 1-2 fasi vaega i le ogatotonu poʻo le oval sces cones. Ripen i le pau. O fatu e iai fatu o loʻo i le ogatotonu o le pale, oi latou e latalata i le ape o le thja, e leai ni fatu.

O laulaau i laau laiti o ni faʻalanuʻamea, vaivai, moli lanumeamata i le lanu, ma i tagata matutua - pouliuli lanu meamata, mumu, mama i le pito i lalo nai lo luga. I nisi ituaiga, o se lanu enaena e foliga mai i le taumalulu. Latou te vaivai i le paʻi, toetoe lava a le faʻatau.

O le ufiufi o ogalaau i tamaʻi meaola talavou ei ai le lanu mumu-lanu enaena-enaena, ma o le matua e amata ona felafolafoaʻi, alu ese i le sasa ma maua ai se lanu enaena. O le aʻa e faʻaleleia, e le lelei.

O Thuja, e le faʻasalaina i tulaga faʻapitoa, e tupu lelei i totonu o aai ma eleelea eleelea, e faigofie ona faʻafefe gutu. E mafai ona tuʻuina atu i ni fesuiaiga eseese, o le teuteuina ei ai lona aoga aoga i lona soifua maloloina.

Eseesega o le tala

Thuja ituaiga eseese:

  • columnar (faʻasolosolo poʻo le pyramidal);
  • faʻapitoa;
  • faʻailoga.

E lima ituaiga o mea uma:

  • sisifo - o le mea sili ona le lelei ma le faʻasao i le hani, e masani ona totoina i le ogatotonu, se ituaiga tele;
  • Korea - le malulu, e le talia tolenigo vaitau, e tupu lelei na o laufanua lanumeamata, o le pale o le pyramidal, o nila vaivai, lush, mai le lanu meamata i le lanu paʻepaʻe, ma se manogi manogi;
  • Iapani - faasolosolo malie, o le maualuga pito i luga o le vao e oo atu i le 5 m, o le pale e felafolafoaʻi, vaivai, o le lanu o le lanumeamata lanumeamata ma le siliva, o le malulu (ae le talia le taumalulu), e le fiafia i le lamala;
  • e sili atu le umi o le ola (500-600 tausaga), o le tele o sui o le arborvitae, i le natura o laau e tutupu e oo atu i le 70 m, faatasi ai ma le lautele o laau e tusa ma le 2 m, ituaiga meaola e ola e oo atu i le 15-20 mita, o le pale e mafiafia, pyramidal;
  • sasaʻe - faʻasoa i le tausiga, taʻutaʻua ona o lona matagofie, le vevela tele, e le faʻafefe i le malulu o le tau, e fiafia i eleele papaʻu, o le pale o le lanumeamata lanumeamata.

Thuja ituaiga

Mai nei lima, e sili atu ma le 120 ituaiga e fafagaina.

O sui nei o sui o le thuja i sisifo. O le taatele i togalaau ma paka i le vaeluagalemu:

VasegaFaʻamatalaga
Smagard. O le pale e foliga tutusa, o le laau e sikuea, e oo i le 4-6 mita le maualuga ma e oo atu i le 2 mita le lautele. O le faatulagaga o lala e vaeluaina, o le mamao i le va oi latou e taua, o le fuga e laiti. O le lanu o nila e mai le lanumeamata i le auro. E iloga i le vave tele o le tuputupu aʻe, faʻalelei, e oʻo lava i tagata fai togafitia e le masani ai e faigofie ona tupu lenei ituaiga.
DanicaNa faasolosolo malie le totoina o ituaiga eseese i Tenimaka. Laʻau faʻapipiʻi vao. E faalagolago i le ituaiga, o le nila e mafai ona avea ma mutia pe susulu auro i le taumalulu ma se lanu enaena. E oʻo atu i le 80 cm, le lautele 1 m.
BrabantO se ituaiga e vave ona ola, sili ona fetaui ma puipui. Paʻu foliga, maualuga 15-20 mita, paleni e oo i le 4 m, nila lanumeamata, paʻu mumu. Photophilous plant, toleniga sili atu le susu, ae leai se tetee atu i le kiona.
WoodwardiO le televave o le tuputupu ae o ituaiga, e mafai ona oʻo i le maualuga maualuga e oo atu i le 2.5 mita, o le pale lautele e oo i le 3 mita. E tu i le malulu, vevela, tulaga leaga o le taulaga. O se laau manaia malosi ma ni manulele lanumeamata lanumoana.

Thuja totoina ile eleele

E le o se mea faigata tele le tuputupu ae o se tagata, e oʻo lava i se tagata amata e mafai ona taulimaina. Ina ia maua ni laau lalelei ola maloloina, e tatau ona e tausia le mea o loʻo i lalo ao leʻi oʻo i luma:

  • iloilo le vaaiga lautele o le 'upega tafaʻilagi, faʻamalama (o le i ai o laau uumi), vavalalata i isi laau, saili se nofoaga talafeagai;
  • ia amanaia tulaga o le tau ma le ituaiga palapala;
  • fuafua le vaitau;
  • filifili fua maloloina;
  • ia fanua e tusa ai ma tulafono;
  • saunia tausiga talafeagai.

Filifiliga o fualaau ma totoga totoga

E masani ona faʻatau atu tamaʻi tama talavou i totonu o pusa ipu, faʻamafu i le palapala. I nisi o faailoga, ua mafai ona fuafua mamao pe o le a le aoga o latou i ai ma pe faapefea ona latou mauaa aʻa i se nofoaga fou. I le auala, o laau iti 3-4 tausaga ua sili atu ona taliaina ma tuputupu aʻe vave, e mafai ona latou maua i latou ua uma ona 5-6 tausaga le matutua i le tuputupu ae.

A e suʻeina fualaʻau, e tatau ona e gauai atu i na mea:

  • afai o le pale e lapoʻa, e iai lanu lanu tutusa, ona lelei lea o aʻa, o sea tulaga o le a faia i se nofoaga fou vave;
  • o le lanu o le nila e eseese lanu lanumeamata poʻo auro, pe a lanu enaena, ona le maloloina lea o le laau, leai ni meaʻai;
  • sili atu pe a foliga tutusa le pale o le fatu;
  • o le ogalaau e tatau ona faʻamaopoopoina;
  • o le nila o se laau ola maloloina e le malepelepe: e mafai ona siaki pe o ola se laau e ala i le tuiina o ni nila i totonu o lou alofilima - pe afai e vave ona tagofia, pe a tatalaina, ona saʻo lea o le fatu;
  • o le palapala e tatau ona susu, aua a oʻo le aʻa i aʻa i se malo malogo mo se taimi umi, e le mafai ona ave le laau;
  • e sili atu, i le mea e gata ai, le siakiina o rhizomes, lea e tatau ona i ai i le vaimalie, maloloina, lanu paʻepaʻe mumu (lanu enaena ma vaivai i le pa ua uma ona pala ona o le faasāina le talafeagai).

Aso o le tulaʻi mai thuja

E leai se aso saʻo, e tatau ona e filifili e faalagolago i tulaga o le tau i le itulagi. O le taimi talafeagai e faʻatatau i le vave oʻo mai o le tautotogo po o le timu o le autumn. E mafai ona e totoina mai le tautotogo i le tautoulu, mataʻituina tulaga saʻo mo se vaitau faapitoa.

O le totoina o le tautotogo ua fautuaina, talu ai i lenei vaitau o le amataina o le tuputupu ae o aʻa ma faagasologa e amata, lea e mafai ai e le laau ona vave alu, ma mo le taimi atoa mafanafana o le thuja ua i ai le taimi e ola malosi ai. I le tautotogo, e tatau ona e vaʻaia ia Mati-Aperila, pe a oʻo mai le mafanafana o le tau i le itulagi.

Afai o le totoga e faia i le taumafanafana, ona e manaʻomia lea e faʻamautu vai masani, e puipuia ai le faʻagogoina o palapala, o le taimi aupito sili lea ia Aokuso.

I le autumn, e tatau ona e fuafuaina le vaitau ina ia maua ai e le laau le taimi e amata ai ona tumau le malulu.

  • Le pito i totonu ma le Moscow Region - e le sili atu i le ogatotonu o Oketopa;
  • Saute - Novema;
  • Ural ma Siberia - o le faaiuga o Setema.

Nofoaga

Afai e te mauaina vave se nofoaga talafeagai mo se togavao i le togalaau, ona i le lumanaʻi o le ae le faʻaalu le tele o le taimi i tausiga faaopoopo - faasusu, feusuaʻiga samasama ma mea e faʻamalu ai.

Mea e mafaufau i ai pe a filifilia se nofoaga:

  • o le saite e tatau ona malamalama lelei, ae puipuia mai le susulu o le la, na o le afa-shade e mafai ona faatagaina, o le ata e leaga lona aafiaga i le atinaʻeina o le arborvitae;
  • i totonu o le tele o laau tetele ma aʻa ua lautele lautele, e le mafai ona e totoina lenei mea, ona o le a latou gaoioi ma le lofituina, o le faaaogaina o mea aoga mai le eleele;
  • e le fiafia o ia i le pitonuu ma tagata tauva, peonies;
  • e le talia toleniga, e tatau ona filifili nofoaga e leai ni otaota;
  • o nei conifers e fiafia i le suavai, ae tali le lelei i le malolo o vai i aʻa, o lea latou te filifilia ai nofoaga e le latalata atu le maualuga o le eleele i le 1 m i luga.

E mafai ona totō Thuja lata ane i foliga o se pa puipui, o le mamao i le va o le va o le 50-60 cm.

Soo

O eleele talafeagai e tatau ona aofia ai eleele palapala, peat (2: 1), lea e mafai ona faaopoopo i ai le humus (1), ma i le tulaga o le eleele lanu, i le mea mulimuli ou te faaopoopo ai peat, oneone, humus (2: 1: 2: 3).

E le gata i lea, o le paluga faʻamalosia i le superphosphate poʻo le nitroammophos - e tusa ma le 3 lima, ia mautinoa ia faʻafefiloi mea uma ina ia le mu ai le faʻalaʻau.

Tulafono faʻavae

  1. Muamua sauniuni le lua faʻaleleia. I le pito i lalo, o se alavai faʻavaivai (10-15 cm pe sili atu) e faia mai piliki piliki, maʻa mafiafia, faʻalautele le palapala. Ona pau lea o le moe ma se paluga ua saunia lelei.
  2. O le afa itula ao le i totoina, e faʻafeinu ai le thrja i se aʻafiaga o le aʻafiaga o aʻafiaga - faʻaopopo i faʻamanuiaga mo le aʻa, o le a mafai ai ona e faʻalemuina le elemene mai fafo o le fagu.
  3. E mafai ona e ave ese le laau mai le tane pe a sauni mea uma mo le totoina. Talu ai ona o ona aʻa e vave faʻagogo ma e le taliaina le tala.
  4. O se pakete vai ua sasaaina i totonu o le lua ua saunia i le palapala ina ia mafai ai ona aloese mai le tele o le eleele.
  5. O le thtaja o loʻo tuʻu i le palapala ina ia lona 3-4% le maualuga i luga o le eleele - o se faʻaagaga lea mo le tumau o le eleele. A maeʻa ona fetaui lelei ma luga.

Maua maualuga pe loloto le tulaga o aʻa o le ua.

  1. I le fatuga o le fatu, o le vaega o totoe o le eleele paleni e lilo ma malulu. A maeʻa le faʻaitiitia o le eleele, faʻaopoopo e pei lava o le faʻafefeteina i luga o le eleele.
  2. O le nofoaga o loʻo tulaʻi mai e mulimulitaina ma faapalaga poo meaʻai laupapa. E le tatau ona latou paʻi i le ogalaau, a leai o le a poloka le laau.

Thuja tausi ile fanua

Afai e saʻo le faʻaleleia, ona sili atu ai lea ona tausia le tagata o le a le manaʻomia le tele o taimi. A o aveina le laau e masani ona faasūsū. Talavou (10 L), matua (50 L), taeao po o le afiafi.

O taimi taʻitasi, o le palapala faʻataʻatia o le thtaja ua vaʻaia ma vevese vao, ma le faʻaeteete, o aʻa e le loloto.

O le isi laei pito i luga e faia i le ono masina talu ona totoina, ona oʻo lea i le tautotogo vaitau. Faʻaaogā faʻatoʻaga mo conifers.

I le tautotogo e latou te tauaveina ai le teuteuina lelei o lala, ma i le tautoulu - teuteu.

Winter Thuja

I le faaiuga o le tautoulu, o loʻo ola pea lava pea laau laiti mai le malulu ma le pulumu, o le vela. O laau matutua e leai se malutaga, ae na o le mulch o aʻa, e faaopoopo ai peat ma faataatia lala laau. Tui lala i le ogalaau ina ia latou le talepeina lalo o le mamafa o le kiona. Tatala i le tautotogo.

Pests ma faʻamaʻi

O nisi taimi e aʻafia ai Thuja i meaola faalafua ma maua ai faʻamaʻi:

FaʻaleagaFaiga faʻavae
Fungal

Mo togafitiga, o Istra e togafitia, Carcocide. I le tulaga o siama: Hom.

Aphids, talipupuni seseLueina i Decis, Karbofos.
Thuja hive, leafwormO le Actellik e faʻaaogaina, pe a mavae le 2 vaiaso e toe faʻaleleia.