Laʻau

Pandanus: faʻamatalaga, ituaiga, tausiga, faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le Pandanus o se laau laau o le aiga o Pandanus. I aso nei, e tusa ma le 750 ituaiga. Faletusi - Aferika, Madagascar.

Faʻamatalaga

O le tele o le laau, i le natura, e mafai ona ola e oo i le 15 m, o le maualuga aupito maualuga e 25 mita. A tupu aʻe i totonu, e le sili atu i le 1.5 mita le maualuga o le ogalaau. O le foliga e tutusa ma se sikulima, ona o lenei pandanus ua taua o le pama. O le aʻa e vavae ese mai le ogalaau ma ua manatu o se taula sili ona lelei mo le uuina o le laau i le malosi o matagi ma afā.

O lau laititi e vaapiapi ma faʻaloloa, i le lautele mai le 10 i le 15 cm. O lau o loʻo tuʻuina i luga o le ogalaau i ni laina, i le foliga o se siosiolio. Fugalaau e fiafia. O tama tane e foliga tutusa i foliga vaaia o ni tamaʻi teine, o fafine e faʻasolosolo. O fua e tele, mumu.

Ituaiga Pandanus totonu

I totonu o le fale e mafai ona e ola ae na o ni nai ituaiga o meaola:

VaʻaiFaʻamatalaga
FaʻaofuofuFaʻaaloalo, e oʻo i le tasi ma le afa mita le maualuga. Se pupuʻu puupuu lea e vavae ese ai le aʻa o loʻo aʻafia ai. E vaapiapi le laʻau, e iai ona pito faʻamau. Lanu lanu meamata. O tagata o Aferika e faʻaaogaina e ufiufi ai taualuga, faia ato, pulou, fai vaʻa mo vaʻa laiti.
VeitchO le masani masani, o loʻo i ai i le eseesega. O le maualuga e oʻo i le 2 m. I le pito o le lau o vao tuitui. Se pupuʻu pupuu e ese mai ai aʻa. O laulaau e lanumeamata lanumeamata, o lanu paʻepaʻe poʻo le samasama i le faʻamalosi.
SanderO le laʻau e 80 cm le umi ma le 5 cm le lautele. Lanu lanu meamata, o loʻo i ai se lanu samasama i le ogatotonu, ma nai fomaʻi laiti ile pito.
AogaO le fale e oʻo ile 2-3 mita le maualuga. O laʻau e malo, ma o laʻau mumu lalata i itu.
PapatisoE oʻo i le 2 m. O loʻo i ai le tele o laupepa vavalalata ma paʻu. Lanu enaena ma lanu samasama. O pito e oʻo lava.

Pandanus Care at Home

Pe a alu i le fale, e tatau ona mafaufau i se numera o nuances:

ParakalafaPoto - taumafanafanaPau - taumalulu
Nofoaga / MalamalamaWindow ma saute sasaʻe. Ina ia mafai ona tupu lelei le laʻau, o nisi o taimi o le laʻau e toe liliu i le malamalama. Pandanus e fiafia tele, ae o le felafolafoaʻi, e le gafatia ia ave saʻo o le la.Tu i le faamalama i saute. E manaʻomia le faʻamalamalamaga faaopoopo, e faʻaaogaina ai molī faʻapitoa.
LuluO le faailo sili ona lelei o le + 20 ... +22 ° C, ae faʻafefe filemu le vevela e oʻo i le +28 ° C.O le tapulaa maualalo o le +18 ° C. E na o le ituaiga o ituaiga e tupu i le vevela e oo atu i le +12 ° C.
FaʻasaFaʻateleina, faʻafefe uma vai inu. E masani - tasi taimi i aso uma 7.O le pama e faʻafeinu i le 2-3 aso pe a uma le vevela o le pito i luga o le eleele. E masani - tasi taimi uma i le 14 aso.
TotogiNa te taliaina tulaga faigata, ae o le umi o le faʻaalia i se ituaiga siosiomaga e mafai ona mafua ai faʻafitauli tuputupu aʻe. O le mea lea, e masani ona susunuina ma solo i luga o laʻau ma se ie susū. E faasaina agaga, talu ai o laulaʻau e tumau pea i totonu o le sinuses, ma o lau e pala.O loʻo tuʻuina atu i latou mai mea vevela ina ia tumau ai le maualuga o le maualuga o le 60%, o loʻo tuʻuina le pusa i luga o se paʻu ma le susu. E tāua le faʻamautinoa e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi pupuʻu i vai.
Laʻei pito sili2-3 taimi i le masina (Master Agro, Agricola).Faatasi i le masina (Biohumus, Agricola).

Suiga, palapala

O le laau talavou e totoina i tausaga taʻitasi mo le 5 tausaga. I le avea ma tagata matutua, o le taimi o le totoina o mea e faʻaititia i le tasi i le 3 tausaga.

O se ipu fou e filifilia 2-3 cm maualuga ma lautele atu nai lo le muamua. Talu ai ona o le aʻafia o le aʻa, e masani lava ona faia le gaosiga e ala i le faʻaaogaina.

O le eleele e tatau ona matala ma lelei, ae faʻatasi ma sina mea laititi. E mafai ona e faʻatau le fanua mo le pusa i totonu o se faleoloa faapitoa pe kuka foi oe lava ia. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaopoopo vaega i le fua faʻatatau o le 2: 1: 1: 1, i le faasologa:

  • eleele lanu meamata;
  • eleele eleʻele;
  • peat;
  • oneone lapoʻa.

I le saunia o le eleele, e mafai ona e alu i le totoina o pama:

  1. O loʻo faʻaosoina se alavai faʻapala i totonu o se fagu fou, o lona voluma e tusa ma le 1/3 o le gafatia.
  2. E faaopoopo se vaega itiiti o le sui.
  3. Talu ai ona o vao tuitui o loo i ai i le pito o se tagata matua, ua ofuina totigilima aʻo leʻi amataina le gaosiga. Ona maua lea o laulaʻau i se fusi ma fusi i se lipine. O lenei mea o le a puipuia ai le vevesi.
  4. O le fagu e liliuina i lona itu, ona faʻaaogaina lea o se vaʻa laugatasi, e aveeseina ai le pandanus mai le fagu tuai. E le aveesea le eleele mai aʻa.
  5. O le laʻau o loʻo tuʻuina i le ogatotonu o le atigipusa, e 2-3 cm le tele nai lo le muamua. O le taofi i luga o itu, latou te faatumulia ai le lalolagi totoe.
  6. Ina ia faʻamaonia le palapala ma ia faʻatumu le avanoa i le va o le aʻa, faʻafefe le pandanus. A maeʻa le aoina o le tele o vai i totonu o le apa, faʻafefe i latou.

Pe a faʻatau mai ni pama i totonu o se faleoloa, e le amata muamua le gafa i le 10 aso mulimuli ane.

Tofiga

O le vaʻaiga o pama e faʻalauteleina i ni auala se tolu:

  • toso;
  • e ala i fatu;
  • vaevaega o le rhizome.

Mo le faʻaleleia e ala i le tipi, e tele ni laasaga e vavae, e iai le umi pe tusa ma le 20 cm faʻatasi ma laʻau faʻalautele luga. O vaega uma o fasi pepa e lilo i le malala poʻo le gaʻo ua gaoioi. O vaega taʻitasi ua tuʻuina i se mea na saunia muamua, e aofia ai le aofaiga o oneone ma peʻa. O le laau ua ufiufi i se ata tifaga i luga e maua ai ni lauʻeleʻele. O le vevela e tatau ona + 25 ... +28 ° C. Aua neʻi galo e uiga i le faʻaauau pea ona lele.

E tusa ma le 2 masina le umi e vaʻaia ai aʻa. Ina ia faatelevaveina lenei faagasologa, e faʻaaogaina ai se faʻaleleia o le tuputupu ae.

E le manaomia ona saunia muamua fatu, e vave ona totoina i le eleele, e aofia ai le aofaiga tutusa o peat, oneone ma oneone. O se ata tifaga ua tuu i luga. Aʻo tumau le vevela e tasi (faataamilo +25 ° C), o le a amata ona tupu muamua muamua pe a uma le 2 vaiaso. O le tausiga o vailaʻau e aofia ai le faʻaleleia masani ma le faʻasusu.

I totonu o se isi ipu, o le fatuga e faʻanoanoa pe afai e 3 laulaau atoatoa. Afai e te faʻaaogaina se fale-mumu tioata ma le mafanafana, ona oʻo mai ai lea o totogo mai muamua.

O le isi metotia o le toe gaosia o le vavae ese o ia o afafine ma aʻa uumi mai se tagata matutua matutua. E le gata i lea, ua maeʻa maeʻa ma tuʻuina i totonu o pusa eseese. Ina ia faʻavaveina le faagasologa o le aʻafiaga, toe faʻaleleia, o loʻo iai se faʻaleleia o le faʻaleleia o le alavai ma se maualuga e tusa ma le 70 mm. Ua teu le laau i le vevela o le +25 ° C. I le taimi lea, e totogi le gauai i le malūlūlū ma faʻafeinu pe a mu le palapala.

Maʻi ma meaʻai

O le pandanus o se laau e sili atu ona teteʻe i faʻamaʻi eseese (e tele ni tuusaunoaga), ae leai se puipuiga mai faʻamaʻi pipisi mai le pama:

PestFaʻaaliga i lauMafuaʻagaFaaleaogaina
ShieldsLe faʻaalia o le taamilosaga ma le mamao, mago.Le lava le lelei o le ea.Faʻapipiʻi le paʻu o le cotton i le soa soawater, solo uma laulaʻau ma laʻau o le laau. A maeʻa le 30 minute, ona fufulu lea o le pama i vai mama. Toe faia pe a mavae ni nai aso.
Spider miteLanu samasama i totonu o loʻo taʻu mai ai le i ai o se 'upega matala.Televave faʻatele.Faaaoga fualaau faasaina Karbafos, Actellik poo Vermitek. O le fofo ua saunia lelei e tusa ai ma faatonuga. Toe faʻagasolo ina ua maeʻa le vaiaso.
MealybugPaʻu paepae, e aofia ai i luga o le ogalaau, o le laau e faʻaitiitia le tuputupu ae.Faʻasaʻo maualalo.O se paʻu o le sipuni e faʻafefe, ona aveʻesea lea o iniseti mai itu uma o le pama.
Laʻu aʻaYellowing, wilting, faʻanoanoa. I luga o le rhizome ma le ogalaau, e mafai ona e matauina vaega pala.Faʻafeinu tele, faʻaitiitia le vevela.E aveese le pandanus mai le fugalaau ma tipi i se mea maloloina. Tuu vaega o loʻo sosolo i le malala gaʻo. O mea uma na faaleagaina le laʻau ua aveesea. Paʻu mo le 15 minute tuʻuina i se vaifofo o Khometsin poʻo Kuprozan. I le tulaga o se faʻalavelave matuia, o togafiti e togafitia ma soʻo se sigicide talafeagai mo pama. O le isi, faʻapipiʻi i totonu o se koneteina fou, ma faʻamaʻi muamua. Afai na faaleagaina le ogalaau, ona vavae ese lea ma aʻa le pito i luga o le alofilima.

Pandanus Care Problems

Aʻo tausia le pandanus, e mafai ona tulai mai nisi o faafitauli:

Faʻailoga faafitauliMafuaʻagaFofo
Faʻaaliga i pito o se lanu enaena.Ava malulu, le lava o le susu ma meaʻai.Ua vavaeina pito maeʻaeʻa o laulaʻau, o le a taofia ai le faaleagaina i le mea o totoe o le pandanus. Faʻateleina le vai, faʻavave meaʻai.
Yellowing.Faʻafefe tele, sosolo o le aʻa.Ua aveeseina le laau mai le meaʻai ma asiasia le rhizome mo le faaleagaina. Ua aveeseina vaega eleelea i se naifi malosi, ma o vaega e togafitia i lanu lanumeamata. O le pama ua totoina i le eleele fou ma maua ai le malulu o le ea e 60%.
Lanu le lanu.Lulu susulu, faʻaaoga pe a faʻafefeina le vai malosi, tele masini palapala i le palapala.Paolo pe siitia i se isi nofoaga. Mo le faʻaaogaina o le vai e faʻaaogaina ai vai.
Totoina.Susunuina e le la.O le pama e siitia atu i se nofoaga pogisa.

Na lapatai mai Mr. Cottager: O le pandanus o se vailaau malosi

I aso nei, e masani lava ona vaʻaia pandanus i ofisa ma fale mautotogi, ae e leʻi sili ona alofagia, aua o le fugalaau e maualuga i vampire malosi ma e talitonu e mafai ona maua lagona lelei o tagata e ona le fale. Ona o lenei mea, o tagata faʻalogoina e le taliaina ni tulaga faigata e mafai ona lagona ai le le mautonu ma e oʻo lava i le atuatuvale i tafatafa o ia.

E le gata i lea, e le fautuaina le laau e aumai i totonu o le potumoe poʻo le potu malolo ona o lona faʻavavega foliga. O nei laau e malolosi tele, ma o lo latou malosi e salalau faataamilo i totonu o le potu i se taamilosaga, ma faatumuina i le mamafa malosi.

Ona o le mea moni o loʻo i ai vao tuitui i pito o lau o le vao, ua talitonuina o le malosi e mafua mai i lea mea e taua ma e le lelei. Mai lenei mea e faigata ona e i totonu, o le fugalaau i luga o le psyche. Mo tagata ei ai uiga faʻamalosi, e le faʻamaonia, talu ai o le a faʻamalosia ai le uiga patino o loʻo i ai i isi.

Ae o loʻo i ai se aoga faapitoa mai lenei fale. Afai o se tagata e mama tele le amio, o le a aoao atu ia amio amio lelei ma fili ma ia mafai ona puipuia lona lava tulaga.

I le avea o se teuteuga o le togalaau, o le pandanus e matua le mafai ona suia, talu ai e mafai ona lanu meamata se mea tele. E sili atu le aua le tuʻuina i tafatafa o isi sui o le lau.