Laʻau

Agave: faʻamatalaga, ituaiga, tausiga o se faʻatoʻaga fale

Agave o se faʻailoa, o se aiga o haworthia, aloe ma le cactus Mexica. E i ai i le aiga o Asparagus, o se aiga o Agavs.

Homeland o Mekisiko ma le itu i saute o le Iunaite Setete. Na faʻaulufale mai i Europa mai setete mauga Amerika. O lenei ituaiga o loʻo faʻaleleia i le salafa o le lalolagi e avea o se mea teuteu ma togafitiga. I Rusia, o tulaga masani mo le tuputupu ae o le itu i saute o Crimea ma le sami i le Black Sea i le Caucasus.

Agave Description

Agave e tutusa ma le aloe, ae o laulaau e lapopoa, tino, e tasi le basal rosette; e le o ni mea manogi, ae o laau talatala e tu i luga. O nisi o vailaʻau ua lignified matata.

Lanu mai le lanumoana i le lanumoana ma le lanu uliuli. E i ai ituaiga meaola e faʻalanu i paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le samasama.

O laupepa, lautele poʻo le faʻafefeteina, e faʻauʻuina i se manulauti saʻo poʻo sina faʻafefete faʻamalosi.

E seasea ona tupu le agave, ae o se vaaiga le mafaagaloina. O se faʻalavelave tele, e pei o se candelabrum, e faʻamalosi i le tele o fugalaau laʻitiiti, faʻaalia faʻa-tasi i le 10 tausaga. O le umi o le ola aʻe e tusa ma le 2 masina, ona mate lemu lea o le laau, ae o le tele o aʻa laiti laiti e tumau pea.

Eseese o Agafe

E tusa ma le 300 ituaiga agavaʻa eseese i le lalolagi. O le tele lava o na mea e maua i na o le natura masani. I le fale, i totonu o greenhouses ma tupu aʻe togalaau latou te tutupu ae e sili atu ma le 11.

Vaʻai igoaFaʻamatalaga
BlueO lenei ituaiga o loʻo faʻaaoga e faia ai lequila. O le faia o lenei mea, ua tupu i luga o se tulaga lautele i tulaga taugata. I le natura, o le ituaiga o meaola e seasea ma o ona meatotino e matua ese lava mai agavaʻa.
AmerikaI le maualuga e oʻo i le 2 m, laʻau e oo atu i le 3 m, faʻapitoa i le foliga o se panicle e oʻo atu i le 9 m. O fugalaau e samasama-lanu meamata e oo i le 10 cm. Fuga ma fua mai i le tasi taimi i le 10 tausaga, ona oti ai lea, ma tuu ai ni laasaga.
YellowedO le uʻu e sili ona faʻapuupuu, e oʻo i le 2 mita le umi, 20 cm lautele i le aʻa. O le totoa i lo latou pito malosi e malosi, malosi ma maamaʻa. O le teuteuina e faia e se lanu samasama.
FaanatinatiinaLaina, vaapiapi, e oo atu i le 70 cm le umi, pe a ma le 0.7 cm le lautele i le faavae. Le lanu e lanumoana-lanumeamata ma nisi lanu uliuli. O pito o le laau o loʻo i ai se lauulu lanu enaena, o lea e le talafeagai mo le totoina o le faga.
FaʻamalosiE foliga mai o se ituaiga lanu, ae o le lanu e mausali. Faatasi ai ma le matua, e matua tele lava lona lautele, o loʻo iai nisi o tamaʻitaʻi. E oʻo atu i le 2.5 m le maualuga o le pipi o le popo.
Queen VictoriaSili ona talafeagai mo le ola i le fale. I le avea o se tagata matua, e oʻo atu i le 60 cm ma e le toe tupu. Le lanu e lanumeamata lanumeamata, ma lanu moli malamalama. Faʻateleina e pei o se lapoʻa tele, ma tutusa le vevela ma le moli.
TumiTausiga matagofie. Faʻasoa ma le faʻaeteete, e tupu, ae, i se tulaga aoao, e tumau pea le mamafa o lona lapoa e tusa ma le 70 cm. Laʻau laiti e oo i le 1 cm i pito o lau. Lulu uumi uumi e tautau i luga.

O le tele o ituaiga faʻatoʻaga e tele lava le manaia o le lapopoa, o lea e talafeagai ai mo le tuputupu ae i paka, sikuea, togalaau, ma isi mea. Ae o le 60-70 cm e faʻaaogaina e pei o se fale, faʻapipiʻi i luga o pusa faamalama ma balconies.

Agave Home Growing Conditions

Agave e le lelei, e lelei mo le fausiaina i le fale. Ae o le taimi e tatau ai o le toʻaga o le a manaʻomia pea.

ParakalafaPoto / taumafanafanaPau / taumalulu
MalamalamaFaanatura.Manaomia le tuatusi.
LuluE le sili atu nai lo +28 ° C.Le itiiti ifo i le +18 ° C.
Faʻasa.2 taimi i le vaiaso.Faatasi i le masina.
Laʻei pito sili.I le vaitau o le tuputupu ae 1 taimi i le masina.Taimi e malolo ai.

Pe a tuua, o mea taua nei e faʻaopopoina:

  1. Tagata suʻapala, e aofia ai agave, faʻasaʻo lelei gaʻo tuusaʻo ma le susulu o le lā.
  2. O le susulu i le taumalulu e naʻo le mea e tupu i le itu i matu.
  3. O le faʻaleleia o le ea e leaga, i le taumafanafana na agaʻi atu ai le agave i le faapaologa, ma i le taumalulu latou te faatulagaina ai le masani ai.
  4. I le vevela i lalo ifo o le 10 ° C e mate.
  5. O le fugalaau e le mafai ona faapaleni lelei le susu - e le o laulauina, e le tuʻuina le vai i totonu o le apa, e le tuʻuina i tafatafa o mea e faʻamaualalo.
  6. Pe a faʻafeusuaʻi, o le susu e fafaga saʻo i aʻa, o le tuʻuina atu i totonu o le auala o le a mafua ai le pala.
  7. Fertilizers ma fofo mo paluga poʻo cacti e faʻaaogaina mo luga o laei.

E taua le manatuaina i le taumalulu, o le laau e umi lona taimi moe, o lea i lenei taimi e le fafagaina, e le o masii ma e seasea ona faasusuina.

Faʻasaʻo saʻo

Agave e le tatau ona toe totoina soo, e le mafai e le laau ona faapaleni le auala, mo se taimi umi "maʻi". O se tamai laau e totoina i tausaga taʻitasi, pe a uma le 3 tausaga, na o le suia o le ulo. Faia na o le pau i le tautotogo.

E taua le filifilia o le eleele saʻo. Faʻatauina ni mea faʻafefiloi mo le suavai, pama po o le dracaena. Po o le kukaina oe lava ia, faʻafefiloi i le vaega 3: 1: 1 vaega nei:

  • suauu-omea omea;
  • pepa palapala;
  • oneone.

O le eleele e tatau ona lafoaʻi ma faʻapala. E le gata i lea, o se tamai lima o le malala manaia, o le fala o le ponaivi ma le lime ua faaopoopo. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamaʻi le lalolagi.

A tulaʻi, ia maitauina tulafono nei:

  1. O se tamai laau e totoina i tausaga taʻitasi, ma a uma le 3 tausaga, naʻo le taimi e suia ai le ulo.
  2. O le aʻa o le ua le tanumia i le eleele.
  3. I le taimi o le fuga, e le toe suia le agave, o le a le maua le malosi e toe faʻaleleia ai.
  4. O aʻago laiti e maua aʻa mai ni nai vaiaso i le masina.
  5. Aua le galo e uiga i le alavai - e tusa ma le 3 cm le lautele o le pala (paʻu piliki) o loʻo taoto i lalo o le ulo.

O le gafatia mo le totoina o laau toto ua filifilia sikuea, faʻatasi ai ma laina taʻitasi i le tasi, e masani lava ona iai pu mo alavai. O le ipu e tatau ona "tele", e laʻititi tele atu nai lo le laau lava ia.

Faʻatauga auala

E le seasea ona tupu le agave i totonu, o lea e leai se avanoa e faatalitali ai fatu. Ae afai e mafai ona e maua se fatu, o le faagasologa o le tuputupu ae mai i se laau totoa ola lelei o le a umi ma umi le taumafa.

E lua auala faigofie e faʻalautele ai agave i le fale. E mafai ona e taitaia oe lava e aunoa ma fatu:

  1. Avega mai rhizomes. E maua i le taimi o le gafa, teuteu mai le tina. O se mea taua o le fana e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 1 fatugao. Pe a uma ona tipi, ona mamago lea mo ni nai itula, ona totoina lea.
  2. Faʻavae ma faʻasolo tamaiti. Pe a aliali mai laasaga, e vavaeeseina i latou e se mata mata. A o leʻi totoina, faʻagogo mo le 24 itula. O le faʻasalaga e faʻataunuʻuina e leʻi muamua atu i le 3 aso mulimuli ane.

Faʻaaogaina o faʻamalologa o agave

O le tuufaatasiga atoatoa o vailaau o le laau i vaitausaga eseese ma i lalo o tulaga eseese o le tuputupu ae e lei suesueina. Mo togafitiga o faʻamaʻi eseese e faʻaaoga ai le sua ma le pulupulu o agave e le sili atu nai lo le 3 tausaga.

O faʻamalologa o meatotino o le soʻo e faʻaaoga mo:

  1. E toetoe lava o faafitauli uma o le vaega o meaʻai, e faʻaleleia ai le meaʻai.
  2. Maʻi faʻamaʻi.
  3. Paʻu o le paʻu.
  4. Faʻafitauli i le faiga o meaʻai.
  5. Frostbite, fulafula, mu.
  6. O le mamafa e avea o se tagata faamama.

O le maitaga autu o le maʻitaga, fafagaina o tamaiti, faʻamaʻi o le maʻi. O vailaau aloaia i luga o se tulaga tau alamanuia e maua ai se togafitiga o le hormones mai laulaau o se pulu.

Agave e le lelei, e seasea ona maʻi, ma e masani lava e le manaʻomia ona faʻamalosi. Faatasi ai ma le filifiliga sao, o le a avea ma se teuteuga matagofie o se aoina o fale o laau poʻo o le a manuia i le togafitiga o faʻamaʻi eseese.