Laʻau

Laʻau suamalie: faʻamatalaga, ituaiga ma ituaiga, faʻatoaga, tausiga

Laʻau suamalie - o se laau e iai le legumes. E masani ona taʻua o le tulaga. I le taimi o le fugalaau, o se manogi manaia e sau mai le laumei.

O aso nei e sili atu ma le 1000 ituaiga. I le ogatotonu o laina, o mea e le lelei ai le ola ua tupu ae o se faatoaga faaletausaga.

Faʻamatalaga o le suamalie

O le maualuga o peʻa suamalie e mai le 1 i le 2 m. E tatau ona amanaia lenei mea pe a filifilia se fesoasoani talafeagai. E le manaʻomia e le tele o ituaiga vaega. O le aʻa aʻa e toetoe lava o lala. E alu i le loloto o le 1,5 mita.

  • pusa faʻamalo;
  • antennae e tuʻuina atu ai le traction ma le lagolago;
  • inflorescences e afua mai i axils o laulaau laulaau. O le siakiina, lea e maua mai ai le pulumu laitiiti, ua i ai se foliga le lelei. Fugalaau e masani ona faʻatusatusa i moth ma vaʻa;
  • o le fua, o le pi. I totonu o loo i ai ni fatu lapopoa tetele. O taotoga e masani lava ona i ai i luga o la latou pito i luga. Lanu e eseese mai le lanu samasama i le paʻu-enaena. Laʻau e faʻaaoga pea mo le 8 tausaga;
  • vaivai le faʻalauteleina o luga.

Saina e alofa ma mafanafana. E sili atu ona sili ona pupula mata i le totoina o lenei faatoaga i le itu i matu po o le vaeluagalemu. I le itu i saute e laʻititi ma e sili atu le masani.

O le toe gaosia e tupu mai i le faʻavasegaina o le tagata lava ia. O le tele o fugālaau e amata i le ogatotonu o le taumafanafana. Afai o le a mulimuli le fai togalaau i fautuaga uma, o le a fuga le pi i le sogi. O lenei aganuu e mafai ona faʻapaleina se faʻaitiitia o le vevela i -5 ° C. Mo le mauaina o fatu, ua lava lea e tuu ai le tele o pene taloni seia maeʻa. O mea e totoe i lalo o le tapeina e tatau ona aveeseina.

Ituaiga ma ituaiga o pea suamalie

Peasene peas e maua ai le lanu viole po o le piniki. O le tafaoga o tausaga taʻitasi na fafagaina e le au faifaiva e lautele atu. Corollas e mafai ona lanumoana, sinasina, paʻu, lanumoana, mumu ma piniki.

O le mea lea, e masani ona totoina e le au fai togalaau ia fatu laau na maua mai ona o le fausiaina o ituaiga autu.

E mafai ona vaevae ituaiga uma o suamalie suamalie i ni vaega.

Le vaegaFaʻamatalaga
SpencerUmi, tele-saisaitia. Tuʻuina o ni puipui malolosi. O le inflorescence o loʻo fausiaina
o le 3-5 corollas. O petals e eseese i le pito i tua. O le lanu e faalagolago i le eseesega Vaaia: Aristocrat - fugalaau lanumumu-mama ma se manogi manogi; Sir Arthur - lelala vaivai; Sir Charles - ulaula.
FiafiaFaʻamau, e le maualuga atu nai lo le 20 cm. Faʻaaogaina e pei o le fola o le eleele, totoina i totonu o le fale.
CuthbertsonLong stems, pulupulu faʻagasolo. E tofu ma le itiiti ifo ma le 8 corollas. Vaavaai lelei i le tipi.
MammutE oʻo atu i le 30 cm. Faʻailoga malosi, lea e tele ai le tele o laumei malamalama e aliali i le vaitau o le vavao.
RoyalUluaʻi fuʻa ma le vevela. Fugalaau e malosi ma malosi. O nei ituaiga e tupu na o le taumafanafana.
BijouO le maualuga o le vao e le sili atu ma le 30 cm.
Pink CupidFugalaau e iloga i la latou ata muamua. O le umi o le mama e tusa ma le 30 cm.
Winter ElegansAvanoa i le 180 cm E le pei o isi ituaiga, o le tele o fugālaau e mafai ona le gata i le taumafanafana ae faapena foi i le autumn.

Tuputupuina peʻa suamalie mai fatu

O pusi suamalie ua totoina i fatu i ni auala se lua: totoga (i le Northern and Middle latitudes) ma fualaau (lauiloa i Saute).

Auala e totoina ai le totoina o pi suamalie

Ina ia ausia se mea teuteu, e tatau

  • lulu fatu i le tautotogo;
  • fatuina ni fale mo le vevela mo laau. Faatasi ai ma le leai o se vevela, susu ma le susulu o le la, o le totogo o le a itiiti le aoga;
  • ia mafaufau i le lanu o le pusa o le pusa i le taimi o sauniuniga amata.

Laasaga muamua o togafitiga o fatu. Ina ia fuafua po o ai o fua na aoina pe maua mai o le a totogo, e tatau ona faatofuina i latou i le saline. Ina ia saunia, e manaʻomia le 30 g masima ma le tasi lita o le vai. Mo le lūlūina, faʻaaoga i latou o loʻo nonofo i lalo. O fatu na filifilia na fufulu ma sasaa i le vai manino (+50 ° C) poʻo le 1-2 g o le Bud. E taofiina pi i totonu mo le 12 itula. O lea e faamaluluina ai le atigi eleelea. O le tuai o se mea tatau mo fualaau aina e lanu enaena ma enaena. Pe a totoina fatu ma moli, e tatau ona lafoai.

I le isi laasaga, e faia le germination. Ina ia faia lenei mea, o le fatu o loʻo afifiina lelei i totonu o se 'ie susū ma tuʻu le afaina i se nofoaga mafanafana. O fualaau e fai ai le ala 2 vaiaso talu ona totoina. Ina ia faatelevaveina lenei faagasologa, e togi e le au fai togalaau le atigi o fatu taitasi ma se nila.

A maeʻa le peas hatch, o loʻo tuʻuina atu i totonu o ni tioata na saunia muamua. E tatau ona ufiufi i se ata vali. Ona o lea mea, ua faia ai se pulega talafeagai o le vevela. I le puipuia o fualaau toto, e tatau ona e togi.

O le faʻafefiloi palapala mo le faʻatumu o koneteina e faʻatau pe faʻapitoa. E masani ona aofia ai le turf land, peat ma humus. Aʻo le i ulufale atu, e tatau ona faʻamaʻi. O fatu suamalie e tanumia i tioata e 30 mm. O le mamao i le va oi latou e totoe pe a ma le 80 mm.

Ina ia aloese mai faafitauli i le totoina o laau toto, ua fautuaina e totoina le tulaga manogi i ipu paʻu poo ipu palasitika. O le eleele i totonu o le koneteina e tatau ona faʻaleleia i taimi uma. I le le lelei o le malamalama latalata i tioata e te manaʻomia e faʻapipiʻi ai le tino. Ina ia faatelevave le tuputupu ae o itu itu, o le pine e faia. O le isi laasaga taua o le fafagaina o fatu. O loʻo totogo faʻatoʻaga ile Kemira solution.

Auala agavaʻa e tupu ai peʻa suamalie

Mo le lūlūina o fatu suamalie suamalie i totonu o le palapala, e tatau ona saunia muamua le palapala. O le nofoaga ua filifilia e tatau ona eliina, faʻamaʻapeʻe ma ufiufi.

I le tautotogo, o le lūlūina o fatu i le palapala e mafai i le amataga o Aperila poʻo le amataga o Me. Ae o le fugalaau o le a oʻo mai i se taimi mulimuli ane nai lo le metotia o fatu.

O le totō i le tautotogo e maua ai ni mea lelei. O nisi oi latou o se fetuutuunaiga vave o fualaau i tulaga o fesuiaiga ma le tele o fuālaau i le taimi atoa o le taumafanafana. E faigofie tele le faʻatinoga. O fatu e totoina pe a uma ona faʻafiafia. Ua totoina fatu i vaovao. O le loloto o ia mea taitasi e le tatau ona sili atu i le 5 cm. Tuu le 3-5 cm i le va o fatu. O lenei mamao o le a lava lea mo le tuputupu ae masani o laau toto. A maeʻa le moega e tatau ona e ufiufi i se palapala o le eleele matutu ma le faʻatusatusa. Ona o le malulu (e oʻo atu ile -5 ° C), peas, e aunoa ma le leiloa o latou uiga eseese, o le taumalulu i le eleele (na o le itu i saute). Afai e mulimuli uma fautuaga, o le a tulaʻi pine i le ogatotonu o Mei.

I le totoina o le tautotogo, e tatau ona loloto le fatu ile 2-3 cm.

Totoina o pamu suamalie i le eleele

O fualaau aʻo lei totoina e tatau ona faʻamaʻa. Faia lenei mea mo le 1.5 vaiaso. O le taimi faʻaaluina i le ea fou e faʻaleleia i taimi taʻitasi. E faasolosolo lava ona faʻaaoga le laau i suiga o le vevela, lea o le a aʻafia ai le maualuga o lona mafai.

O fualaʻau tupuʻe ua faʻafeiloaʻi i le eleele i le ogatotonu o Mei. E tatau ona faia le taualumaga i le tau malulu. O le le amanaiaina o lenei fautuaga e mafua mai i le foliga mai o mumu i laulaau matala.

Ua filifilia le nofoaga o loʻo tulaʻi mai, e taulaʻi atu i puipuiga mai faʻataʻitaʻiga ma moli. O le auala sili mai fafo o le tulaga atonu o le itu la o le gasebo. I lenei tulaga, tuu se avanoa mo le lagolago.

I le taimi sauniuni, e tatau ona faaopoopo i ai eleele faʻasusu. O le laʻau suamalie e sili atu lona lelei i luga o le eleele e mafai ona faʻafefe ma faʻamalolo. O le maualuga o le eletise e mai le 7.0 i le 7.5 ph.

Ua faia vavae i le eli eli. O le mamao i le va oi latou e tatau ona le itiiti ifo i le 0.25 m. 2-3 laau totō e tatau ona totō i le tasi pu.

A totoina, e manaʻomia e le fai togalaau ona mulimuli i ni nai fautuaga faigofie:

  • E le mafai ona totō peʻa i luga o le saite lava lea mo le tele o tausaga i le laina.
  • Ina ia mautinoa le tuputupu ae tatau, pe a uma ona fausia le uluaʻi muamua o laulaau moni laulaau, e tatau ona faʻapipiʻiina le laau i se lagolago poʻo se laumei.
  • Sa sili atu le ola o Saina i le la.
  • Fertilizers e tatau ona faalua i le masina.
  • E tatau ona tuʻuina i luga luga o luga o luga o luga. A leai, e afaina i le foliga mai o le pala ma faʻamaʻi.

Togalaau togafiti togafitiga

Ina ia tupu aʻe se tulaga manogi, e le tele se taumafaiga ma le taimi e manaʻomia. Faatasi ai ma le faʻatinoina o taimi uma o galuega faʻatoaga, o le a leai ni faʻafitauli. O le masani o le faʻaleleia o vai e fuafua i luga o tulaga o le tau. E tatau ona tele le faʻatau, ae le tele. I le vaeluagalemu mo le 1 mita 3-4 pakete vai pa'ū.

A o tuputupu aʻe le tagata faiola, o le a ia faʻapipiʻi aʻa i le itu saʻo i le lagolago. E faaopoopo atu i le pine, laei pito i luga ma le faasusu, o le lisi o fuafuaga talafeagai e aofia ai le tatalaina ma le tolotolo. O le mea lea ia ausia ai se lalelei sili atu ona matagofie o peʻa suamalie.

A oʻo i luga ole eleele, faʻaopopo le eleele faʻalelei ile pito i lalo o laau. O le tuufaatasiga o fomaʻi e faalagolago i le tuputupu ae o le vaitau. Ua fafagaina vao i se vaifofo e aofia ai Nitrophos ma Urea.

Faʻasiliina o pi suamalie suamalie

O le sauniuni mo le vaitau malulu e le tele se taimi. Ua faʻamamaina lagolago, ua vavae ese laʻau. O le fasi fanua o loʻo ufiufi i le humus ma le sawdust. E ala i le mulching latou te puipuia ai le faaleagaina o fualaau aina toto. E toe toto le laau pe a uma le palapala (mo le itu i saute).

I le ogatotonu o le laina, ua aveese ai otaota; i le nofoaga lava e tasi, e mafai ona toe totoina peʻa pe a uma le 4-5 tausaga.

Aiaiga puipuia e puipuia ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Ina ia puipuia le foliga mai o aphids ma sievils, o vaieli ua saunia mo laau toto e togafitia i se vaifofo o Chlorophos. I le faaopoopo i ai, e mafai ona e faʻaaogaina fualaau faasaina e pei o Tsineb ma Tsiram. I le va o togafitiga puipuia e tatau ona le itiiti ifo i le 15-20 aso.

E taua tele le tatau ona tuʻuina atu i ni auala latou te teena ai le ascochitosis, mosaic viral, peronosporosis ma fusariosis. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi muamua, o pusi suamalie e sosolo i se vaifofo, o loʻo i ai Rogor.

A oʻo mai faailoga o le peronosporosis, e tatau ona ufiufi laulaʻau i se vaifofo o le sulfur colloidal.

O le tupuga o fusarium o loʻo molimauina e le vave faʻafefeteina o laʻau. O aʻafiaga afaina e tatau ona aveesea ma faʻamaʻi le eleele. A leai, o isi laau toto o le a mafatia.

O le mea lava e tasi e tupu pe afai o le pea suamalie ua pisia i se tasi o maʻi viral. E le mafai ona fofoina nei faamai.

Na fautua mai Mr. Dachnik: o aoga o le tuputupu ae o peʻa suamalie

Saina e teuteuina soʻo se fuafuaga patino. O le lauiloa o lenei laau e mafua ona o lona teuteu ma le manogi manaia. Ona o le tele lanu lanu, o le a mafai ai e le fai togalaau ona filifilia se ituaiga laau talafeagai e aunoa ma ni faigata.

O faʻamanuiaga o peʻa suamalie e manatu i ai o lona agavaʻa ma le le lelei. Faʻafetai i le lau o lau laau, o se ata malulu matagofie. O se kapeta malamalama o corollas e tele-lanu o le a tuʻuina atu i le togalaau lona faʻamuamua ma le lalelei. O ponesi faaopoopo e aofia ai le alualu i luma o le tuputupu aʻe o laau ma se vaitau umi o le totoina.

E tele pine e masani ona totoina mo le tipi. E talisapaia foi o ia i le ata. E faʻaaoga e fatu ai le talaaga ma teuteu elemene teuteu. O le vaega mulimuli e faia se matafaioi.

O ituaiga o meaola o le eleele e foliga lelei i mauga alpine, tuaoi, fugalaau, malepe i luga o mauga. Ona o lona tetee atu i fesuiaiga o le vevela o le vevela, o pusi suamalie o le a fiafia i ou mata seia oo i le tau o le autumn.