Laʻau

Tuputupuina o beets i nofoaga tatala

O le beetroot o se fualaau fualaau aina talafeagai lea. O le tele o fai togalaau e totoina i luga o latou nofoaga. E tupu i vaega uma o lo tatou atunuu ma e mafai ona e maua se seleselega lelei, e aunoa ma le tele o taumafaiga. Eseese ituaiga eseese i le lanu ma foliga.

Filifilia tulaga

Pe a filifilia mea e toto ai, e tatau ona mafaufau pe o le a le mafuaʻaga ua tupu ai. E vaevaeina beets i le suka, laulau ma meaʻai. O ona ituaiga uma ei ai a latou eseesega i lanu, foliga vaaia o aʻa o le aʻa ma le taimi e matua ai. E mafai ona e faʻatupuina soo se mea, tuʻuina atu o latou foliga. E oʻo i le matua, e vaevaeina i latou: vave, ogatotonu ma le tuai.

O vailaʻau faʻafelafolaʻau e faʻatagaina i ipu i le taumafanafana, aʻo isi o loʻo teuina mo se taimi umi. A filifilia ni fatu mo le totoina, ia mautinoa ia amanaʻia uiga iloga o se vaega patino. E tatau ona tupu fua fua.

O ituaiga sili ona lelei e aofia ai:

  • Early: Red Ball, Bulk, Aikupito. A oʻo i le 2 cm poʻo le sili atu i le isi itu, o le a talafeagai mo le faʻaoga. O lau laititi e faaopoopo i salama ma soupeti.
  • Laititi: Mulatto, Bohemia, Bona. Latou te le teteʻeina faʻavavega faʻafuaseʻi i le vevela. Tausia lelei i le taumalulu. E sili atu ona lelei le totoina i na eria e le mafai ona tupu ai le tuai o ituaiga ona o tulaga o le tau.
  • Late: O le paʻu umi, Renova. Mo o latou matua, 4.5-5 masina o tau talafeagai e talafeagai. Latou te ola lelei i nofoaga i vevela vevela.

Polokalama lunatisi matafaga totoina i le 2019

O lenei fualaau faisua ua totoina i se eleele mafanafana + 6 ... +10 ° С. Tausaga o le totoina e faalagolago i le vaega patino ma ituaiga. I le itu i saute o le itulagi (Krasnodar Territory), o fatu e totoina i le afa muamua o le tautotogo, i le totonugalemu o Europa o Rusia (mo se faataitaiga, i le itulagi o Moscou) - i le amataga o Me, i le Ural, Sisifo ma Sasaʻe Siberia - i le tautotogo o le tautotogo. O aso nei e iloa ai aso mo vaeluaga o vaitau. Toto muamua e sili ona totoina muamua, ma mulimuli ane mulimuli ane. E taua lenei mea pe afai latou te mananaʻo ia maua ni aʻa aʻa. O aso patino e filifilia e faʻaaoga ai le kalena o le masina.

ItumaloAso fiafia

Aso leaga

KubanMati: 10-12, 15-17, 23-25, 27-30.

Aperila: 2,3, 7-17.

Mati: 6, 7, 21.

Aperila: 5.

Vaitaimi masaniAperila: 2, 3, 7-17, 24-27, 29, 30.Aperila: 5, 19.
Me: 1-4, 12-14, 21-23.Me: 5, 19.
Ural ma SiberiaIuni: 9-11, 18-20.Iuni: 3, 4, 17.
Iulai: 25-31.Iulai: 2, 3, 17.

Filifilia se nofoaga mo le totoina o beets

O se taimi taua tele lenei pe afai e te manaʻo e maua se seleselega lelei. E le mafai ona e totoina se aganuu i tausaga uma i le nofoaga e tasi, e sili atu le filifilia o se mea fou i taimi uma lava. Manatua po o fualaau faisua na tupu muamua. E lelei mo beets pe a fai o aganuu o le po, poka, poʻo le sipisi, ma pe a uma le faʻasatauro (ituaiga uma o kāpeti, radisa, tipi) e le fautuaina e totō.

O le fuafuaga e tatau ona i ai le tele o le susulu o le la. E tatau ona matua inu, ae e le mafai ona faʻamalolo. O le eleele ua filifilia oneone, ma lelei le amio lelei o le ea ma le vai, pH 6.5-7. Loam ma loam o le a faia.

Laupapa sauniuni

I le tautoulu, a maeʻa le seleselega, latou te eliina se fasi fanua, ona o mea na faʻapalaina muamua i le eleele (0.3 kg i le m2). O mea faʻaleʻaleʻa faʻaopopo i le loloto o le 30-35 cm. Afai e manaʻomia, ia saunia se moega mafanafana, tuʻuina atu le taimi mo lona faʻavae - e tatau ona tupu i le taimi e atiina ae ai le aʻa. I le faʻaopopoina o siama manulele moa, fafie o le laupapa poʻo le falaoamata o le dolomite, ua faʻaitiitia ai le elemene o le eleele. I le tautotogo, latou te toe eli se nofoaga mo le tulaueleele ma faaopoopo i ai se apa o mulch (peat or sawdust).

Toto togafitiga

O fatu ao leʻi luluina e tatau ona saunia:

  • Siaki la latou mea talafeagai e ala i le tuʻu i le 200 ml o le suavai ma masima. O i latou e tulaʻi i luga e lafo ese.
  • Faʻafoʻi ese i le vevela, ona faʻasaʻo ai lea i le vai malulu i le tele o taimi, ma faʻapipiʻi mo le 1-2 itula ile taʻitasi.
  • Tausia le 12 itula i le fofo (2-3 graina o le manganese ile 1 lita) - mo le faʻapalapala.
  • Sook i le stimulator.
  • Vaevae pe afai e te manaʻo e maua ni fatu.

Afai e lūlūina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, ona latou siaki lea ma faʻamaʻi. O isi laasaga e le faia ina ia le tupu mai ni totogo, ma e le mate le laau.

O le tekonolosi o le totoina o beets i totonu o le eleele avanoa

Beets (anufasi poʻo le fasi uʻamea) e faatatau ile lua tausaga le matutua. O fatu mo le totoina e maua mai i le tausaga lona lua mai le aū, ma aʻa o aʻa, lea e 'ai, i le muamua. E totoina i latou i ni togalaau e 25-30 cm le vavalalata o le tasi i le isi. Ua suamalie le eleele, ona latou faʻatali seia oʻo ina faʻafefe le susu, ae le faʻagogo. Latou te tapunia fatu i le loloto o le 2-3 cm, ma tuu ai se mamao o le 1.5-2 cm i le va oi latou. Latou te faatumulia le eleele i le eleele, aʻo faʻavasega le togalaau. Toe faʻafouina. Afai e le afaina fatu pe le mafai ona tutu i le vai, ona tupu mai lea o le totogo i se lua vaiaso. A le o lena, o le a mafai ona vaaia fualaau pe a mavae le 7 aso.

Tekinolosi mo le totoina o beets i nofoaga tatala eleele

E mafai ona e maua vave se seleselega o le sukalati, pe afai e te faʻaaoga le totoina o fatu. O le mea lea, o le tele o fua o aʻa e masani ona seleseleina, ma o isi e ala i fatu. O se auala leai se fanua e le manaʻomia ai le avanoa tele e fetaui lelei. Ona totogo ai lea o laau talavou, totoina i totonu o greenhouses latalata i tamato. Ma le isi, o le nightshade o le a puipuia mai faʻamaʻi.

O le faasologa o le galuega mo tipu:

  • latou tuʻuina pepa pepa i luga o se pepa paʻu paʻu, ma gaugau i ni nai taimi;
  • suauu mai se fagu moli;
  • o fatu ua tuu i luga, ma totoe ai le 1 cm i le va oi latou, ma le 1-1.5 cm alu ese mai le pito;
  • ia lomia le pepa i totonu o se lisi ma tuu i totonu o se atigipusa, ufiufi i le cellophane;
  • faʻatonu le pito i lalo o le fagu;
  • saini le igoa o le ituaiga mo manatuaga;
  • latou te faʻafeiloaʻi le pusa i totonu o le vevela, lea e faʻapipii ai sina vai, ma o le pepa e sosolo mai lea taimi i lea taimi.

O le a tulaʻi mai le lanu i totonu o le 7 aso. Toto i totonu o se eleele vevela, ua saunia ni pu loloto i totonu. O aʻa i totonu o pu e le tatau ona punou. E tosoina malie i le palapala. O fualaʻau e tele le suavai.

Beet Care

Manatu taua o le tuua:

  • Tatalo le eleele. Faaalu e le aunoa. E tatau ona mautinoa le maua o le ea i aʻa.
  • Fugalaau toto. E tasi le fatu e maua mai ai ni mea se tele. Afai e te le aveesea le sili atu, o le aʻa o le aʻa o le a tupu tele. A leai se la i luga o le eleele malulu, latou te faaaluina faalua i le vaitau: pe a uma ona fausia le 3-4 laulaau, tuu se mamao i le va o laau toto e 5 cm; I le taimi o le fatuina o aʻa, ua uma ona 7-10 cm. I le muamua o le mimilo, e mafai ona toe totoina laau toto, ma i le lona lua, e aina ai fatu laiti.
  • O le faia o le sua e le gata i lalo o le aʻa, ae i luga foi o le laʻau, aua e manaʻomia foʻi lona susu. E mafai ona e faia ni vaeluaina i le va o laina ma tuʻu saʻo le vai. I le tau vevela, o lenei mea e sili atu ona faʻateleina ma sili atu. Le lava le susu i le eleele e leaga mo le tofo ma le tele o le fua. A o lei aoina mo le 7-14 aso, e sili atu le aua le faʻamaluina le eleele.
  • Faʻailoa pito i luga pe afai e tatau ai ma le faʻaogaina o laʻau po o fugalaau i luga o le fefete. O isi e le fautuaina. E lava ni beets e aumai i le eleele aʻo le i totoina. E mafai ona e sasaa sua masima i le masina (10-15 g i le pakete vai).

Beet Diseases and Pests

E seasea lava ona maʻi Burak. Afai e te tausia le faʻasalaga i luga o le saite (seleselega, eli), o le mea e tatau ona fai (fua faʻatoʻa totoina o beets ma isi laau e le aʻafia i faʻamaʻi faapena), e togafitia i le faʻamalama o le kopa, ona latou maua fua lelei lea. Mo le puipuia o moega e togafitia i se vaifofo o le manganese poʻo le vai vevela.

O le seleseleina ao leʻi tuʻuina mo le teuina e tatau ona faʻamago.

O faʻamaʻi sili ona aʻafia o aʻa aʻa e aofia ai le oona, le urosa ma le vao. O slugs, snails, wireworms, aphids ma beetroot flears na latou vetea. E aʻafia i latou i le pala (gutu, lanumumu, ma isi) ma se nematode (o se parasi matautia).

Faʻatoʻilaloina faʻamaʻi manu faʻatasi ma togafitiga faʻa-tagata:

  • faʻafefeteina o le aisa sipuni;
  • fefeteina i le vao po o le pefu o tapaa;
  • vevela vevela pe faʻafefete.

Afai e le lava lenei mea, ona faʻaaogaina lea o fualaau faasaina.

Na fautuaina e Mr. Dachnik: o mealilo o le tuputupu ae o beets fiafia

Ina ia maua se fualaau suamalie suamalie, e tatau ona faia le tausiga saʻo mo ia. E le gata i lea, latou te fautuaina le faʻatinoga o le tele o faʻataʻitaʻiga:

  • Faʻasusu i vai masima e faʻalauteleina ai le suka, ma puipuia le faʻaalia o meaola faalafua (vevela, laʻau paʻepaʻe).
  • Faʻasusu ma se vaifofo o le apocide (10 g mo le 10 l) i le taimi o le vaitau poʻo le fufulu o fatu i totonu (10 g mo le 2 l) aʻo lei totoina mo le 10-15 minute.
  • Thinning. E sili atu le tuʻuina o se mamao o le 6 cm i le va o vaomatua. Afai e sili atu, o le aʻa o le aʻa o le a tupu tele, ae le o se mea lelei.
  • O foliga vaaia o beets mai le eleele o le a faaopoopo ai le suamalie i ai.
  • Puipuiga o le faʻaogaina o mea faʻapipiʻi ile luga. Faʻatagaina le tatalaina. E mafai ona e tuʻuina le mulch i le va o laina (mutia moa, peʻa, vaʻa lanu uliuli).
  • Taimi vave faamama. Aua e te aʻafia fua o laau toto e sili atu ma le 6-8 cm i le isi itu.