Fertilizer

Nitroammofosk: uiga, tuʻufaʻatasia, faʻaaogaina

Pe a faʻatupulaʻia soʻo se fualaau aina ma fualaau 'aina, e taua tele le faʻamafanafanaina. O le tele o mea totō e faʻalagolago i le tele o itu, ae o le taua o mea taumafa o le eleele e mamao mai le nofoaga mulimuli. O se tasi o fomaʻi sili ona lauiloa ma mataalia o le nitroammofoska - o se faʻalavelave faʻapitoa tele e aofia ai i le taimi tolu vaega taua: nitrogen, phosphorus ma le potassium. O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina le meafaigaluega e pei o se laʻau muamua poʻo le faʻamaina faʻapitoa mo ituaiga uma o palapala ma mo le tele o ituaiga o mea totō. Masalo o le filifiliga sili ona aoga mo chernozem ma eleele eleele eleelea o le faʻaaoga lea o le tuufaatasiga i le palapala aʻo faʻaleleia, e ui lava o le tele ituaiga ituaiga nitroammofoski o loʻo maua i le asō e mafai ai ona filifilia le faʻamalaʻau taʻitasi, ma mafaufau i uiga o ituaiga o eleele ma manaoga o mea totō e tutupu i luga.

Ae ui i lea, o le talanoa i le nitroammofosk, muamua lava, e tatau ona faamasani oe lava i ona uiga, ona e aunoa ma le malamalama i ona uiga ma tulaga masani o le faaaogaina, o le faaaogaina o le mea faigaluega e ono afaina ai au laau.

Nitroammofosk: faʻamatalaga ma le tuufaatasiga o le fugalaau

O mea o loo i totonu o le nitroammofosk (NH4H2PO4 + NH4NO3 + KCL) o vaega autu e tolu (nitrogen, phosphorus ma le potassium), e talafeagai mo se laau mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe i vaega eseese o le olaga, ua avea ai le meafaigaluega sili ona lauiloa i le taimi nei. O le mea e masani ai, o le fualaau oona e faʻaaogaina i le pepa o le suavai e avea o se lautusi faʻaigoa mo togalaau aina ma togalaau.

E te iloa? I le faʻaopoopoga i le nitroammofoski, i le maketi faʻaonaponei e mafai ona e maua se auala talitutusa o le nitroammophos, e ui lava afai e te faitauina ma le faʻaeteete lenei fuga ma suʻesuʻe ona faatonuga mo le faʻaaogaina, e manino lava o nei vailaʻau eseese. I le tulaga mulimuli, o le tuufaatasiga o le faluga e le o aofia ai le potassium, ma le fua o le nitrogen ma fuamosa e eseese mo vasega eseese (mo se faataitaiga, A e 23% i le tasi, ma i le vasega B, 16% o le nitrogen ma le 24% o le phosphorus).
I le nitroammoposka, o le potassium ma le vailaʻau e maua i le ituaiga o soluble soluble compound, ma le phosphorus (vaega) i le ituaiga o dicalcium phosphate, lea, e ui lava e le mafai ona suauu i le vai, e tumau pea ona mafai ona maua laau, ma o se vaega o le ammonium phosphate ma le mono-calcium phosphate. Ona o le mafai ona suia le faiga o tekonolosi o le faagasologa, o le tele o phosphorus soluble ma vai-soluu suamalie e mafai ona eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, e leai se folasia e mafai ona faʻasaina i totonu o le carbonate nitroammophosca, o le mafuaaga lea e mafai ai ona faʻaaogaina lenei ituaiga o mea faʻaaogaina e avea ma faavae i luga ole eleele.

E taua! O le elemene autu o le nitroammofosca Ca (H2PO4) 2, lea e faʻasaoina i lona tuufaatasiga, e matua soluia i le eletise nitric, lea e mafai ai ona faʻasaʻo vave le phosphorus mai meaola inerua ma ave se pepa e sili atu ona talafeagai mo meaai faʻapitoa (o le vaega autu lea e faʻamatala ai le fua o le gaioiga) .
Ae e te leʻi malamalama i le faʻaaogaina o le nitroammofosku, o le a faʻaaogaina le faamasani ma ona uiga faaletino. Muamua, e tatau ona maitauina o lenei mea e le afaina, e mafua mai i le le atoatoa o le afaina o mea afaina ma mea matautia, e ui lava i le taimi lava e tasi e mafua mai i mea matautia ma le pala (o le vevela o le airgel e + 490 ... +520 ° C). I le vevela o +900 ° C, e le tali atu le nitroammophoska i le mu i totonu o le ogaumu.

E le gata i lea, e le paʻu le susulu o le ea ma e le mumu pe a ulu atu i le afi vevela (e oo atu i le +1000 ° C). Nitroammofoska o se mea e vaivai ai le faʻamaʻi, lea i le taimi lava e tasi e mafai ona faʻagaoioia ai le mu o vailaʻau faʻasaina i fua o le vevela o + 800 ... + 900 ° C. E matua suamalie i totonu o le vai, e le o aofia ai le palu ma mafai ona tuʻuina atu i le 55% o meaʻai. O le mea lea, o le aoteleina o mea uma o loʻo i luga, e faigofie ona iloa o mea o loʻo i totonu o le potassium, phosphorus ma le nitrogen i ituaiga eseese o nitroamophoses e tusa ma le 51%, ma o mea uma lava o loʻo i ai i se faiga e faigofie ona maua i laau totõ ma e lelei ona gauai i ai. I le tulaga lautele, o le lelei o fualaau faasaina o le tulaga lea o mea manogi o vailaau masani o suavai.

E te iloa? O vailaʻau faʻasaʻo (sei vagana ai CaNH4PO4) e faʻaaoga foi i le tulaga o meaʻai faaopoopo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le dicalcium phosphate o se tasi lea o mea e masani ona masani ai i totonu o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma meaʻai manu, ma le monocalcium phosphate e le gata i mea taufaatoaga, ae faapea foi i le alalafaga meaai (pei o le tao tao mo le paluga).

Vaega o le faʻaaogaina o le nitroammofoski i le togalaau togalaau

Na faʻaaogaina lelei faʻamaʻi faʻamalosi i mea taufaʻaʻaga mo le sili atu ma le sefulu tausaga, ae o le tele o faifaatoaga i aso nei e le mautonu i le nitroammofoska, aua latou te talitonu e fesoasoani i le eleele ia manuia lelei i le seleselega seleseleina. I nisi itu, e saʻo, aua afai e faʻaaogaina se faʻaaogaina seia oʻo i le iʻuga o le vaitau o le tuputupu ae o le laau, ona tumau ai lea o siama i vailaau. Ae peitai, afai e te taofi le nitroammofoski muamua, o le mea e totoe o le seleselega e seleseleina o le ai totonu o le masani.

E te iloa? O le nitrates e le gata i minerale faʻamalolo, ae faʻapea foi i fugalaʻau faʻasaina; o le mea lea, o le le usitaia o le fua fautuaina fautuaina e le gaosi oloa e mafai ona afaina ai fualaau faisua ma fualaau sili atu nai lo le faʻaaoga tatau o mea faʻapitoa.
O le aofaiga fautuaina o le fugalaʻau atonu e fesuisuiai, talu ai e tele lava lona faalagolago i le vaitau o laau, le taimi o isi meaʻai ma le ituaiga palapala. I soʻo se tulaga, e taua le siaki faʻatasi ma faatonuga muamua e fuafua ai le sili atu o le maualuga o le nitroammofoski pe a faʻaaogaina, mo se faataitaiga, mo pateta, tamato poʻo vine. E mafai ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faʻamalaʻau (i ni tootoo laiti) mo le faʻamaʻiina o fualaau faisua, fualaau aina ma meaʻai (1-2 tablespoons of the granules are diluted in 10 liters o le vai mafanafana, mulimuli ane o le mea e maua ai le mea e faʻapipiʻiina i laau). A maeʻa ona faʻaaoga le nitroammofoski i le togalaau, ia mautinoa e faʻaleleia le togavao ua togafitia lelei i le auala o le gaogao, aua o le nitroammofoska lelei lava, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le foliar i nisi o auala e avea o se mea faʻamalosi mo togavao.

O le faʻaaogaina o le nitroammofoski i le ituaiga o fugalaau mo fualaau faʻatoʻaga, aemaise lava pe a faʻaaogaina le kulupu e faʻaleleia ai le lelei o tamato, o loʻo i ai se faʻamalologa i luga o laau: latou te mafatia mai le aʻa ma mafua ai le pala, mataʻu, ma le phytophthora. E ui lava i lea, e mafai ona fafagaina i latou i nei mea e le sili atu nai lo le faalua i le vaitau, o le taimi muamua e fautuaina le NPK e faʻaaogaina 16:16:16, ma le taimi lona lua - e fafaga i le taimi o le fualaau aina (i lenei tulaga ua fautuaina e faʻaaoga se ituaiga o le potassium i le tuufaatasiga). O lenei elemene e nafa ma le gaosia o suālaʻau fualaʻau, lea e atili suamalie ai le fua i le tofo.

Le faʻaaogaina o le nitroammofosku: faʻasoasoaina masani o laau eseese

E pei o le faʻaaogaina o isi vailaʻau, aʻo leʻi faʻasuina tamato, pateta poʻo faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma le nitroammophotic, ia faitau ma le faʻaeteete faatonuga mo le faʻaogaina o le tuufaatasiga. E ui i le mea moni e faapea o le meafaigaluega lava ia o se vaega faatulagaina o vaega autū (potassium, nitrogen and phosphorus), o le palapala ma uiga o laau faapitoa e masani lava, o lona uiga pe afai e faʻaaoga le nitroammofoski e masani ona manaʻomia le fetuunaʻi o le paleni o minerale e ala i le faʻaaogaina o fesuisuiaʻi faigofie faigofie.

Pe a faʻaaogaina se laʻititi maualalo, o le a leai se ituaiga o elemene, o le mea mulimuli o le a mafua ai ona tuai le matuitui o le seleselega ma le leaga o ona uiga lelei. I le isi itu, e le tatau ona e faʻaaogaina, aua o le tele o meaʻai e mafai ona faʻaumatia uma ai fualaau toto. O le mea moni, o le numera o nitroammofoski mo le faʻaaogaina i le togalaau ma le togalaau o le a ese, faʻapea foʻi ma lanu o le a iai a latou lava uiga.

Talosaga i le togalaau

O le tele lava o le nitroammofosku na faʻaaogaina i le faʻatoaga o le faʻatoʻaga muamua ao le i totoina laau i le eleele (o le fua faatatau o le tuufaatasiga e faalagolago ile ituaiga o fua). E lelei tele mo soʻo se ituaiga eleele, ae sili ona lelei pe a faʻaaoga i le eleele lanu uliuli ma sierozem.

E taua! O le faʻavaveina o le faʻaleleia i totonu o le eleele laufanua lelei, i eleele eleʻele e faʻafefete, o le mea lea mo le eleele lanu uliuli ma le tufatufaina o fua o le mamafa mamafa e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se mea lapopoa o sauniuniga. Mo le lapalapa o eleele, o le taimi sili e faʻaaoga ai le nitroammofoski o le amataga o le tautotogo.
I aso nei, o le tele o mea gaosiga e gaosia ai le nitroammofosk, ma o le tele o mea oona e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le tekinolosi ua faʻaaogaina e le kamupanī. O le mea lea, pe a faʻatau se vailaʻau faapitoa, ia mautinoa e faitau faatonuga mo le faʻaogaina ma le toe faʻaleleia o tulafono faatonuina, mo le faʻaaoga saʻo i le palapala ma le foliar application.

O laau eseese e eseese o latou manaʻoga o le mineral, o lea e aunoa ma le amanaia o le fua o meaʻai, e faigofie lava ona e faia se mea sese i le metotia. Mo le faʻaaoga soo o le nitroammofoski, o fua faatatau o talosaga mo ituaiga meaola eseese e faapenei: pateta, tamato ma isi fualaau faisua - 20 g i le 1 mita (po o le 4 pu); mo le lūlūina - 6-7 g i le 1 mita, ma aʻo lei totoina laau totō ma fualaau aina e te manaomia le 60-300 g o le faʻala, o loʻo faʻaaoga i aʻa, aʻo leʻi faʻafefiloi ma le eleele mai le pu.

E taua! MaO faʻamatalaga pe faʻapefea ona faʻamaʻaina tamato ma le nitroammophoska e taua foi mo le mafuaʻaga e manaʻomia ai e lenei togalaau faʻapipiʻi masani. Ole timu ma le faʻafefe o le vai e toetoe lava a faʻafefe uma ai le nitrogen ma le potassium mai le palapala, ma o tamato uma lava o fualaau aina ia o se ituaiga malosi ma e manaʻomia ai le tele o mea oona.
Mo nisi o meaʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, currants poʻo gooseberries), o le tasi faʻatoʻaga mo le 65-70 g o se mea, ae o isi mea totō (raspberries or blackberries) e manaʻomia ai le sili atu i le 35-40 g i le 1 mita. O fualaau aina tetele e fafagaina i le nitroammofosca i le fua 70-90 g i le laau (o le faʻafefiloi o loʻo faʻafefiloi ma le eleele ma faʻaopopo i le ogalaau). Mo le faʻamamaina o strawberries ma strawberries, e 40 g o nitroammofosca ua faʻasalalau i luga o le eleele, i lalo o le vaomatua, ma mo le faʻamaina o fugalaau ua faateleina lona aofaiga i le 50 g i le mita le vaʻa.

Talosaga i le togalaau

Afai o laau i lau togalaau e ola i eleele lelei lelei, ona faʻaaogaina lea o le nitroammofoski o se filifiliga lelei mo le fafaga. Mo laau aina, ua lava lea e faaopoopo ai 40-50 g o le tuufaatasiga i le 1 mita o laau toto poo le 4-5 kg ​​i le selau sikuea mita i se ogalaau. Ae o isi ituaiga o eleele (omea, mamafa, ma le le atoatoa o nisi mea), ona e le mafai ona faia lea ma le nitroammophoska na o oe. I lenei tulaga, o le faapipiiina o laau aina ma le nitroammofoska o le a aumaia ai taunuuga e na o le tuufaatasiga ma isi fomaʻi po o le faaopoopo faaopoopo o elemene na misi. Mo laau toto (birch, cedar, larch, maple, acacia, fulufulu, selu, willow, cherry bird) o le nitroammophoska e mafai ona faʻaaogaina e fai ma ofu pito i luga, aua latou te le gaosia fua.

O le isi tagata fiafia i le nitrogen, potassium ma le fugaku o vine. Na faʻataʻitaʻiina le faʻamaonia o le faʻamaonia o lenei tagata i le itu i saute na ola manuia i le ogatotonu. Ae ui i lea, o le tuputupu aʻe atoa ma le atinaʻega o aganuu e mafai ona na o le faʻamalositini talafeagai o le laau faʻatasi ai ma mea faʻalaʻau ma mea faʻalaʻau. Pe a fafagaina vine, o le nitroammophoska e faʻaaogaina i ni aʻa ma folie pito i luga, ae i soo se tulaga lava, ia faʻaeteete ma le faʻaeteete faatonuga aʻo leʻi faʻamalosi le sauniuniga. I totonu o le mea faʻapipiʻi, e tatau ona faʻaalia pe faapefea ona faʻaumatia le nitroammophoka i le vai ina ia maua ai le manaʻoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a taitaia le fausiaina o pepa, e tatau ona faʻaitiitia le NPK i le vai i le fua o le 2 sipuni tele o le vailaʻau i le 10 lita o le vai.

Talosaga mo lanu

Fertilizer nitroammofoska sa matua tele naua na maua ai lona talosaga i le fugalaau, lea e faʻaaogaina ai mo lanu eseese. E leai se togalaau e mafai ona faia e aunoa ma nei laau matagofie, ae ina ia latou fiafia ia te oe i le taimi o le taumafanafana ma se foliga susulu ma le susulu, e tatau ona saunia ia i latou meaai lelei. E mafai ona faia lenei mea e le gata i le fesoasoani o mea faʻalautele ma e ala i le faʻaaogaina o faʻamalaʻau. Ae maise lava, o le nitroammofoska e sili ona lelei mo le faʻamaʻiina o rosa (faʻafefeteina le tuufaatasiga pe faʻafefiloi i totonu o le eleele susu i le loloto o le 2-4 cm), ae na o le le mafai ona fesootaʻi ma le lanu lanu. Fafaga meaʻai i vaega tutusa e pei o vine.

Fertilizing for roses is best during the off-season: i le tautotogo o le a latou avea o se punavai o elemene taua mo le atinaeina o le vao, ma o le taunuu mai o le autumn o le a latou tauia ai le paleni o mea aoga, ma saunia ai le vao mo le taumalulu.

Le lelei ma le le lelei o le faʻaoga o le nitroammofoski

E pei lava o soʻo se isi faʻala, o le nitroammofosk e le mafai ona faʻaalia e itu lelei, o lea e le o se mea e ofo ai e iai nisi o taʻaloga e faʻaogaina. O le mea moni, o lenei mea o se mea e sili ona matagofie, ae o nisi taimi o loʻo i ai se aafiaga malosi i luga o laau, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa. I le taimi lava lea e tasi, o le tuufaatasiga e matua aoga lava e toatele tagata fai togalaau e na o le vaʻai matala i mea e le lelei.

O lea, o malosiaga o nitroammofoski e tatau ona aofia ai:

  • 100% friability o le tuufaatasiga, lea e tausia i le vaitaimi atoa o le tusi poloaiga (e le pipii faatasi granulita i le taimi e teuina ai taimi uumi);
  • maualuga maualuga o le faʻamalosi, faatasi ai ma se vaega o mea aoga o le itiiti ifo i le 30% o le aofaʻiga atoa;
  • itiiti le faʻaogaina o le palapala eletise pe a faʻatusatusa i se tasi vaega;
  • le i ai o mea taua uma e tolu i totonu o le tasi maʻalaʻau;
  • maualuga solubility i le vai;
  • fua e maua mai i le 30-70% (e ui lava mo eseesega o fua o faatoaga o lenei tulaga faatauaina e matua patino lava).
Ae o le faʻaaogaina o lenei vaega faapitoa, muamua lava, e tatau ona maitau:

  • le natura o le nitroammofoski;
  • faaosofia ai le fausia o le palapala i totonu o le palapala;
  • aʻafiaga o mea o le tolu o tulaga o le lamatiaga i tagata (faʻaopopo, e faigofie ona pala ma pala);
  • olaga pupuu.

O le a se mea e mafai ona suia ai foliga o le fugala o le nitroammofosku

Nitroammofoska e le na o le tasi lea o lona ituaiga, ma o loo i ai le tele o fualaau oona e matua vavalalata.

O le "aiga" aupito lata ane o le nitroammofoski o le azofoska - o se suauʻu e tolu-vaega, lea e faaopoopo atu i elemene elemene (potassium, nitrogen ma phosphorus), o loʻo i ai foi le sulfur. O le totoe o le nitroammophoska ma le azotoska e talitutusa tutusa, e le gata i le tuufaatasiga ae faapena foi i aafiaga i laau. E tatau foi ona maitauina o le fuainumera o elemene e faatatau i le aofaiga o le tuufaatasiga e faalagolago i le ituaiga o fualaau faasaina.

Ammophoska - e ese mai isi fomaʻi mai lenei subclass e ala i le i ai o le faaopoopo o le magnesium ma le sulfur i le tuufaatasiga (e le itiiti ifo i le 14% o le tuufaatasiga atoa). E iai foʻi se eseʻesega uiga ese mai le faʻaaogaina o le faʻamalolo o le mafai lea ona faʻaaoga le kulupu i totonu o le eleele puipuia. E leai se satela ma chlorine i le ammonium phosphate, ma o le aofaiga o mea e faapaleni ai mea e faapaleni ai meaola e faʻaitiitia.

Nitrophoska - tutusa le ituaiga o NPK, ae faʻapipiʻi foi ma le magnesium. E tele ni taimi e leiloloa ai i le nitroammofosca, ma o le nitrogen o loo i ai i totonu na o le fomu, lea e faigofie ona fufulu ese mai le palapala, ma o le a vave lava ona leiloa le malosi o le fugalaau i luga o le laau. I le taimi lava e tasi, e lua ituaiga o vailaʻau o loʻo i ai i le nitroammofosk - ammonium ma le nitrate. O le ituaiga lona lua e faʻalauteleina ai le umi o le faʻavasegaina o minerale.

Nitroammophos o le nitrophosphate tutusa (faatasi ai ma le fuainumera NH4H2PO4 + NH4NO3), o le elemene elemene. E le gata i lea, o le eseesega o le mea moni e le oi ai le potassium i le nitrophosphate, lea e faʻatapulaʻa ai lona faʻaaogaina.

E pei ona mafai ona e vaʻai, nitroammofosk o se faʻaaogaina o le tele o ituaiga o talosaga, lea e talafeagai lelei mo tomato ma isi fualaʻau fualaʻau, fualaau aina, vao ma fugalaau.