Sarracenia

Lisi o le malo

O laau toto mai le aiga o Sarratsin ua taʻua saʻo o laau toto. E mafai ona latou puʻeina iniseti ma meaola laiti faatasi ai ma le fesoasoani a lau laʻau e faʻapitoa. Faʻataʻiina o meaʻai na tupu ma le fesoasoani a enzymes. O se faʻaopoopoga faʻaopoopo lea o meaai paleni, e aunoa ma se faʻaaogaina o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau toto. Mafaufau o le a le sarrasenia, ia faʻamatalaga ma faʻavasegaga.

Aiga: Sarrasenie

Talu ai ona o la latou tufatufaina ma lapoa lautele, o sarrasenie o loʻo i ai i totonu o laau e sili ona taatele o iniseti. O le aiga o Sarratseniyev e fusia faatasi ituaiga laau e tolu:

  • genus Darlingtonia (Darlingtonia) E aofia ai le 1 ituaiga - californian darlington (D. californica);
  • genus Heliamphorus (Heliamphora) e aofia ai ituaiga e 23 o Amerika i Saute;
  • genus Sarracenia (Sarracenia) e aofia ai ituaiga e 10.

Darlingtonia Californian tupu i luga o masima o Amerika i Matu ma e umi ona uʻu. O lona mailei e foliga tutusa ma foliga o se pusi ma e mafai ona samasama pe lanumumu-lanu moli i lanu. O le pito i luga o le laau o loʻo i ai le foliga o se vaʻai lanumoana lanumeamata e oʻo i le 60 cm. E lafo mai e le laau se manogi manogi e tosina ai iniseti. A oʻo i totonu o le mailei, e le mafai e le iniseti ona sola ese ma faʻamalo i lalo o le laʻau o le laau. I lenei auala ua toe faʻamalosia ai meaʻai talafeagai e le oi ai le eleele.

Rod Heliamphorus faʻapipiʻi laau totō e taʻua o le marsh poʻo lili vai e ola i Venezuela, i le itu i sisifo o Guyana, Pasila i mātū. E iloga i latou i ni fugalaau laiti i totonu o fugalaau. O se taunuuga o le evolusione, o laau o lenei ituaiga na aʻoaʻoina pe faapefea ona maua ni mea aoga e ala i le fasiotia o iniseti ma pulea le tele o vai i totonu oa latou mailei. O le tele lava o ituaiga o lenei ituaiga o loʻo faʻaaogaina le bactio symbiotic mo le gasegase o le vete, ma Heliamphora tatei e maua ai ana lava enzymes. George Bentham i le 1840 na faamatalaina le uluai ituaiga (H. Nutans) o laau o lenei ituaiga.

Genu: sarratseniya

O le Sarracenia o se laau ma lanu lanu paʻepaʻe e pei o fugalaau. E telē tele, toʻatasi, ma o latou foliga ua i ai se faʻaopoopoga i le pito i luga. O se lanu violē-lanumumu i luga o se lanu meamata poʻo le samasama ma se manogi manogi e tosina ai iniseti. O vaega taʻitasi o le pepa o loʻo i ai ona lava vaega o galuega. O fafo o se nofoaga e folau ai mo iniseti. Ma le isi i totonu o le gutu o vaʻa papa.

O le pito i totonu o loʻo ufiufi i lauulu paʻu e tusi i lalo. O lenei mea e mafai ai e le iniseti ona faigofie ona ulufale i totonu, ae e faigata ia te ia ona aluese mai fafo. O le vaega pito i lalo o le fugalaau ua tumu i se vai e nutoto ai. O fualaau totogo e maua mai ai ni enzymes digestive. E i ai foi se isi ituaiga o siama e maua ai elemene vaevaega. O le mea lea, ua toe faʻatumu e le laau ana masini ma faʻasao o le nitrogen, calcium, magnesium ma le potassium.

Ua faamaonia e saienitisi e faapea o vevela epidermal i le vaega pito i lalo o le lili vai o loo i ai le malosi e puipui ai vailaau oona. Ona o lenei mea, o le vaega o le iniseti o le incomposed i lalo ole lili paʻu toetoe lava a le tuʻuina atu se manogi manogi. Afai o loʻo i luga le gutu i le gutu i luga, ona tuʻuina lea o le vai i le ogatotonu o le timu, ae afai e ufiufi mai i luga ma se fua, o le a faʻamalolo le vai e le laau.

E faʻaaogaina e manulele nei laau totō e pei o paluga, faʻasolosolo ai iniseti e le faʻaleagaina. O nisi iniseti ua suia i le ola i totonu o sarrasenia fufulu vai. Latou te faʻamalolo mea e teena ai le vai oona o le laau. E aofia ai po o le po ma ona aʻa, fasi o manu fasi manu, vaovao vaovao, lea e mafai ona fausia ai ni foga i totonu.

Ituaiga o malo

Manatu i ituaiga autu o le korocania, o loʻo faʻaleleia ma maua lo latou nofoaga i luga o windows windows oo tatou fale.

E taua! E le mafai ona fafagaina se laau faʻamaʻi, e mafai ona oti. Fafagaina e tatau ona fai na o nai iniseti laiti.

O le Sarracenia e paʻepaʻe paʻepaʻe (Sarracenia leucophylla)

O lenei ituaiga meaola e tupu i sasae o le itu i matu o le talafatai o le Fagaloa o Mekisiko. O se laumei malu ma le matagofie. Lanu vai e ufitia i se lanu mumu po o lanu lanumeamata i luga o se papa paepae. I le vaitau o le vavao ua teuteuina le fale i fugalaau lanu violē. E sili le fiafia i le lauʻeleʻele ma lauʻeleʻele o le 60%. Talu mai le 2000, puipuia o se ituaiga lamatia.

E taua! O le toe gaosia o le faʻaaogaina o fatu e tatau ona faia pe a mavae le malulu o le 4 i le 8 vaiaso, a leai o le a le totogo.

Sarracenia psittacin (Sarracenia psittacina)

I le natura, e tupu ai i le itu i matu-saute o Amerika ma le itu i saute o Misisipi. O le lamina o le laau o loʻo i ai le foliga o se puʻu ma se seevae foliga foliga. O laʻau vai o lenei ituaiga e mumu, e toetoe lava uliuli. O le tapuni e ufiufi ai le faʻaloloa ma e le mafai ai ona faʻatumu i le timu. E tupu i le maulalo, o loʻo i ai lologa i taimi o timuga mamafa. Hood e le puipuia i lalo o le vai. O le tapuni e fausia ai se alalaupapa vaapiapi e ulu atu i totonu o se pu e ufiufi i lauulu. O se fasi mailei ua faia mo tadpoles. Afai latou te aau, e le mafai ona latou o ese. Pau lava le auala o loʻo agai i luma, i le pito i lalo o le faʻavao. O le laau e sili ona fiafia i se malamalama susulu ma e mafai ona ola o se fale fale i luga o le faamalama o sisifo po o le itu i saute.

O le Sarracenia lanu mumu (Sarracenia rubra)

O lenei faʻasalaga o se mea e le masani ai. Laʻau maualuga - mai le 20 i le 60 cm. O se mea uiga ese o le i ai o lanu mumu. E tosina ai iniseti. Le lanu o laulaau e sologa lelei mai le lanu mumu-paʻu i le mumu mumu. I le tautotogo, e fuga mai le laau i fuga lanumumu mumu sesega o loo i ai ni peti umi.

E te iloa? Faʻasagaina o le laau i le fale e talafeagai e le malogo le eleele. Mo lenei mea, e mafai ona tuʻu le ulo i totonu o se fagu ma susu susu. E leai se mea e mafai ai ona totoina, ona o loʻo tumau pea laupepa.

Sarracenia purpurea (Sarracenia purpurea)

I le natura, e tupu aʻe i Amerika i sasaʻe ma Kanata ma o se mea masani. O lenei meaola na faʻafeiloaʻiina i totonu o le masima o Ausetalia Tutotonu ma e maua lelei. O le laau e lanu violē pe lanumeamata-paʻepaʻe fugalaau ola i le tautotogo ma se manogi manaia o violets.

O laulaau o le mailei o le purplepurea lanu violē e masani ona lofituina i totonu o le galu. O le mea lea otaota vevela e le gata ina avea ma iniseti lele, ae e fetolofi foi. Ole suavai e le afaina ai le aoga o enzymes digestive.

O le natura le masani ai o le faʻasaina o le purpurea o le le maua ai o enzymes mo le gaogao o meaʻai, ae o loʻo avea pea ma se taufaasese. I luga o lona tapuni ua gaosia le nectar ma ua tupu lauulu. Ae e manaʻomia e ia se fesoasoani e faʻatau ai manuʻa. E malelemo iniseti ma alu i le pito i lalo. Ma o iina e aina ai e le anufe pei o le anufe Metroknemus ia mea, ma lafo i lalo ni vaega laiti i totonu o le vai. O luga aʻe o ia mea o 'auʻau o le namu Vayomaya. Latou te suʻiina i luga ni vaega laiti ma fatu ai se vaitafe. O aʻa e faʻamalosi ai mea faʻasao i totonu o le vai, lea e faʻafefiloi e le laau. O le natura natura e tulaga ese ona o ituaiga uma o meaola e maua i na o laau.

Laʻau samoa (Sarracenia flava)

O le laau na muamua faamatalaina i le 1753 e le suetena Suetena o Carl Linnaeus. I le natura, o loo maua i le Iunaite Setete i luga o eleele papa ma i totonu o swamps.

O lanu samasama a Sarratseniya e lalagaina ai lanu vai o lanu lanu meamata ma lanu mumu, lea o loo i ai i luga o le ivi 60-70 cm le maualuga. O fugalaau lanu samasama e manogi manogi lelei ua tuu i luga o paʻu uila. O le vaitau o le vavao o Mati-Aperila. O paʻu ei ai se tapuni puipui, e puipuia ai le vai mai le ulu atu i totonu. Nectar o loʻo i ai se faʻaoga pipili i iniseti. I le fale, faatasi ai ma le tele o le tausiga ma le tausiga lelei, e mafai ona ola le laau e aunoa ma se laei pito i luga e iniseti.

E te iloa? I totonu o laulaʻau ma totoga o le eleele o nisi o ituaiga o kacenium, na maua ai le alkaloid sarracenin, lea o loʻo faʻaaoga lelei i vailaau.

O le Sarracenia laʻitiiti (o le laʻitiiti Sarracenia)

O lenei ituaiga o meaola sa faamatalaina i le 1788 e Thomas Walter. O se laau laʻititi laʻitiiti, 25-30 cm le maualuga, ma se lanu lanumeamata lanu meamata ma se mumu mumu i le pito i luga. Fugalaau e tupu ia Mati ma Me. Fugalaau e samasama e leai se manogi. E sili atu le matagofie o vavae. O lenei mea totino ei ai lona pulou i le pito i luga o loʻo ufiufi ai le vaʻai mailei. Ae mai lenei mea e le faʻaitiitia ai lona gafatia. I totonu o le pupuni o loʻo i ai ni vaega lamolemole feololo. Ua mamanuina ina ia le amanaʻia ai iniseti. A latou mananao e felelei mai le lili vai, latou te lele i totonu o le moli ma taia le faamalama ua tapunia ma toe foi i totonu o le vai.

O nisi o ituaiga o sarrasenium na ola aʻe o se fale i totonu o le muaʻi tetee o Rusia, ae ina ua mavae le fouvalega, e tele ni aofaiga tumaoti na faaleagaina. I aso nei, o loʻo galulue le au faifaʻatasi e atiaʻe ni ituaiga fou fou. Faʻasoa lelei, e mafai e le laau ona faʻafiafiaina oe i fugalaau.