Laʻau

Violet - tausiga ile, ata

Violet, Saintpaulia(Saintpaulia) - o se togalaau vao mai le aiga Gesneriaceae. O le fanau mai o le fugalaau o Uzambar o mauga i Aferika i sasaʻe. Mai iinei na sau lona igoa - "uzambar violet". I le natura, e tupu i luga o papa i mea e faaputuputu ai otaota. I le XIX senituri. o le fugalaau na aumai i Europa ma faaigoaina "Saintpaulia" i le igoa o Baron V. von Saint-Paul - o le na mauaina.

Vaioleti o se laʻau faʻapitoa e iai le maualuga o le 2 i le 20 cm ma le maualuga o le 40 cm. Faʻaauau ona atiaʻe le sili atu i le 4 tausaga, ona manaʻomia ai lea o le toe maua. E fuga mai i le tausaga atoa. O fugalaau e eseese foliga ma lanu. O laʻau lanumeamata lanumeamata e ufiufi i se fulufulu malamalama. Aoina i totonu o se soʻo, latou te faʻapipiʻiina se pulou lapisi o violet ma faamamafa atu lona matagofie.

Maualuga maualuga.
E fuga i le tausaga atoa.
Faigofie ona tupu le toto
Laʻau tele. 4-5 tausaga. Ona fautuaina lea e toe sui.

Mea aoga o violets

O Vaioleti e matagofie ma maloloina. O le faʻaaogaina o fugalaau e faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa mo le bronchitis, atherosclerosis ma le rūmāmati. Lea pepa ei ai le acetylsalicylic acid. E faʻavae i luga o le vaega o laulaau lanu ma fugalaau, o loʻo iai faʻamaʻi-inflammatory, anti-inflammatory ma tonic agents. O le suauu taua o se uiga e sili ona taua o mea manogi.

Vaʻaia e Vaioleti i le fale (faʻapuupuu)

O Vaioleti o se laau e le lelei, ae e tatau ona fatuina ni tulaga faavae ina ia lagona le fugalaau:

LuluMai le 15 - 25 ° C, maualuga poʻo le maualalo o le vevela e faʻaitiitia ai le tuputupu ae ma faʻalavelave ai le fugalaau.
Faʻamamaga o le eaMaualuga, e oo atu i le 70%.
MalamalamaE salalau, e mafai ona tupu i luga o faamalama e faasaga i sasaʻe poʻo sisifo.
FaʻasaI le tasi taimi i aso uma (e fuafua i le vevela), e faʻafefe tele le suavai.
SooLē mafai ona faʻalavelaveina, faʻatasi ai ma le faʻatulagaina o le faʻavaivai.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana, o aso uma e 14 e fafaga ai i latou i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le suavai faʻafefeteina i le vai 2 taimi.
SuigaFugalaau matutua - 1 taimi i le tausaga, talavou - e tele taimi i le tausaga.
TofigaPuipui le fugalaau mai pusa ma vai i luga o lau; tausia i totonu; i le malulu e le mafai ona ave i fafo; o laʻau maualalo lalo ifo ua aveeseina i le taimi.

Afai o nei tulaga faigofie e fetaui, o le a fiafia le viole mo se taimi uumi ma le matagofie o le fugalaau.

Vaʻaia Vaiole i le fale

Fugalaau fugalaau i le fale e ola umi mo se taimi umi. O le galuega a le tagata e teu vine o le tuʻuina atu lea ia te ia tulaga lelei ma le tausiga gafatia.

Pulu mafiafia

Vavao i le fale e susulu manaia ma matagofie. O le tele o foliga ma lanu o fugalaau e maofa ma fiafia. Manulele faigofie e lima-petelled e le maualalo i le matagofie ma le faʻamuamua i le taʻilua-faalua, faalua ma faʻasalaina foʻi. Lanu eseese e faamamafa ai le tulaga ese o ituaiga taitasi.

Fugalaau e mafai ona avea ma lanu uma o le nuanua ma a latou faʻapotopotoga. Lanu-lanumoana, laʻau viole-pagakeke e foliga le masani ma matagofie. Faatasi ai ma le malamalama lelei lava, e mafai ona fuga le viole mo le tausaga atoa, e aunoa ma se taimi faapitoa e malolo ai. Ae e tatau ona faanatinati le fausiaina o violets i le taimi, ia latou malolo mo le 2 masina (taofi le fafagaina, faʻaitiitia le faʻamalosi) ina ia toe maua ai le malosi ma malosi ai.

Tulaga o le vevela

Ina ia mafai ai e le viole ona atinaʻe saʻo, o le tausiga o le aiga e aofia ai le matauina o le saʻo lelei o le vevela.

O Vaioleti o se laau toto faʻafefiloi: e le taliaina le vevela i lalo ifo o + 18 ° C, ae sili atu i le + 27 ° C latou te le taliaina, mumusu e fuga i le vevela. O le tapulaa lelei mo i latou e mai le 20 - 25 ° C.

O le fugalaau e tatau ona puipuia mai le ata ma le malulu.

Lafoaia

E le taliaina e Vaioleti vai i luga o lau ma fugalaau: O lenei mea e mafai ona mafua ai le pala e pala pe mafua ai stains. O le mea lea, o le susunuina o laau e faasaina. E tusa lava pe faʻafuaseʻi ona aʻafia e le mataʻu o le vai le viole i le taimi e faʻainu ai, e tatau ona fufulu vave i se taimi e mafai ai ma se solosolo pepa.

Latou te fufuluina le viole i ni fofo faʻapitoa pe afai e afaina i nisi o faamaʻi (latou te faia lenei mea i le paolo, aloese mai le laulauina o laulaʻau).

Malamalama

Vaioleti o se malu malu-faapalepale laau. O le fugalaau e lagona le lelei i luga o pupuni o loʻo feagai ma sisifo ma sisifo: o iina e maua ai le maualuga o le malamalama. E tele naua le malamalama i le faamalama i saute e mafai ona mumu ai se mea vaivai. I le itu i mātū, i le isi itu, e itiiti se malamalama. O le a toto le laau, o le a le fuga.

O le vavao lelei o violets e faafaigofieina e ala i felafolafoaʻiga. E ala i le faʻaofiina o faʻamalamalamaga faaopoopo, e mafai ona e matagofie lau vao vavao e oʻo lava i totonu o se tulimanu malu o le fale.

Lafoaina o violet

Le fefefe o le aiga e fefe i le suavai: e tau atu i le oti o le laau mai le aʻa, aemaise ile eleele mamafa. O le le lava o le susu e afaina ai foi: o se fugalaau e faʻafefeteina laulaau e le ola, ae vave ona toe aumaia i latou i le masani ai pe a uma le fafaga. Pe a manaomia vave le susu o le susu, ona vevela lea o ona fugalaau ma paʻu.

Faʻasalaina o violets e faia i vai i le vevela o le potu: i aso vevela - aso uma poʻo aso uma, i isi taimi - pe a ma le 3 aso mulimuli ane. E mafai ona e faʻaaogaina le uila ma faʻaaoga le nailon e faʻaauau pea ona susu le eleele. E faigofie le fesuiaiga i le eletise i le taimi o le totoina o laau.

Nofoaga mo violet

O le aʻa o le fugalaau e vaivai ma laitiiti. E mafai ona oti i le vaʻaiga mamafa o eleele. O le manava, lamolemole ma le moli eleʻele o le ki lea i le atinaʻeina o se violē matagofie ola maloloina. O le laau e sili ona fiafia ile eleele. E mafai ona e faʻatauina se faʻafefiloi o le fugalaau fugalaau teuteuina, lea e faʻamaisa pe uʻu muamua aʻo leʻi faʻaaogaina, faʻaitiitia i le perlite, vermiculite ma sphagnum.

O sina mea itiiti e pala ai le malala ua sasaaina i totonu o le eleele mo teine ​​viole ina ia puipuia le aʻa mai le pala. E le mafai ona e faʻaopopo oneone mai nofoaga o loʻo fausia ma chernozem e faʻamoemoe mo moega fugalaau. O polo poʻa po o le oneone laititi e faʻalauteleina e faaopoopo mo le faʻavaivai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Fertilizer ma le faʻamalolo taua mo violet, e tatau ona faʻaaoga sao. O se aofaiga tele o le nitrogen e puipuia ai le tupu aʻe. E manaʻomia e Violet mea faʻamalolo phosphate-potassium. I le taimi o le tuputupu ae olaola ma fufulu i aso uma e 21 talu ona faʻamaʻa, ua faʻaaogaina Kemira-Lux faʻamalosi.

O le tele o fai togalaau e mumusu e fefiloi, sui i latou i le totoina o laau toto: i le eleele fou, o meaʻai e maua i le maualuga ma o le a faʻaumatia foi.

Vavaega o le viole

O le gaioiga o felauaiga ua faia i le 2 taimi i le tausaga, aʻo le i amataina le amataga o le alualu i luma. Sulu malie le palapala eleelea mai aʻa manifinifi, faapuupuu ma aveese laulaau pito i lalo. O se fugalaau e faʻafouina i lenei auala ua tuʻuina i totonu o se ulo, ma taumafai e aua nei paʻu le lau ile palapala. A faʻamaligiina le eleele, e mautinoa o le viole e sili ona ufiufi i ai: o le loloto e mafai ona mafua ai le pala, ma o le le lava o le eleele e le mafai ai ona fuga le fugalaau.

Laʻau laiti e toe utaina i totonu o se potopoto fou, o lona lapoa e tatau ona 1/3 le tele o le pusa. O le lapoa o le pusa mo se fuga tagata matutua e 90 - 100 mm, mo le tele o vao e tatau ona sili atu.

A paʻu le laʻau maualalo ma faʻapupulaina ma le faʻaeteete le ogalaau, e manaʻomia le toe faafouina.

Teuteu

Teuteu o luga o se fugalaau matutua ma lona aʻafiaga o se auala lauiloa o le toe faʻafouina ma le faʻamalosia o violet. O se fugalaau e mafai ona tuputupu ae le talafeagai, ae o le fesoasoani o le teuteuina o ia e tuʻuina atu i ai le foliga manaʻomia. O le teuteuina o laʻau pito i lalo ma fugalaau e faʻaaogaina ina ia foliga lelei le laau ma o lona atinaʻe e le faʻagesegese.

Taimi e malolo ai

Violet e fulafula lemu ma e le lafoaia. Taimi e malolo ai e iai sona aiga. E tatau i se tagata tausi lelei ona faasaoina le fugalaau, ma, i le va o vaitau taitasi, taofi le faaosofiaina i luga o laei ma faaitiitia ai le inu.

O le matauina o tulaga faigofie o le taofiga, e mafai ona e maua ai se laau manaia ma laʻau lauolaola ma fugalaau pupula.

Faʻapenaina o violets

Vaʻalele Vaiola i le tele o auala. O le filifiliga pito sili ona umi e maua ai se vao fou i le fale faʻaleleia e fatu, afaina poʻo ni laasaga ina ia sili atu ona faigofie.

Faʻapenaina i alalaʻau

Faʻapenaina i alalaʻau - O se auala faʻapitoa ma le taugofie e faʻalauiloa ai violets.

  • Faatasi ai ma se manoa maamaa, o le laʻau e tipiina lelei ina ia lava le vaeluagaina mo le fausiaina o aʻa malolosi. O le umi o le 'au e tusa ma le 40 mm.
  • O le mea e seleseleina o le faʻafefeteina lea i le paʻu o le koala ma tuʻu i totonu o se atigipusa laʻititi ma se vaifofo o le carbon activated.
  • Pe a ma se masina, o le a aliaʻe aʻa.
  • O loʻo tuʻuina i totonu o le eleele ua saunia.
  • Fofo pepe mo poloketi.
  • E le mafai ona e faatali mo aʻa e aliali ma vave ona totoina le fasi laau i le eleele. E seleseleina ni laʻauʻau i se loloto. Ufiufi ma se ata tifaga ma alu i le + 20 - 23 ° C. Ua aveeseina le ata mo le fausiaina ma le leleina o violets. Pe a oʻo mai le 2 i le 3 lau, e aveeseina.

Faʻapaʻaga e ala i laasaga

Faʻapaʻaga e ala i laasaga naʻo le faʻaaogaina o ituaiga fugalaau e fai ai laasaga.

  • Ina ia faʻaleleia foliga o laasaga, e tatau ona e aveesea le fua o le tuputupu ae ma lau lanu meamata.
  • A maeʻa ni nai aso, o laasaga e faia i totonu o le fatafata.
  • O le faatalitali seia oo ina latou tuputupu ae i le 45 mm, ua vavaeese mai le laau ma ua maua i se pusa eseese.

O nisi ituaiga o violets e faʻalauteleina na o peduncles. O le autu o le metotia o le tipiina o se fugalaau fugalaau ma totō i totonu o le eleele faʻamamaina e maua ai le suavai.

Maʻi ma meaʻai

Faʻasalaga lelei, o le viole e malosi ma ola maloloina, ae o nisi taimi e osofaia e meaola faalafua ma aafia ai faʻamaʻi.

Pests

E masani lava na osofaia le laau meaola faalafua fai mai suia lona foliga vaaia:

  • paʻepaʻe papaʻe-e pei o le ufiufi i luga o 'ie tipi - faʻatoʻilaloina e se mealybug (mo le tauiviga, o laulaau e togafitia i se vaifofo matagofie faatasi ai ma nai mataua o suauu masini; faʻalauiloa o calendula, kākale poʻo le tapaa);
  • fufulu vave-fugalaau ma lanu samasama i luga o laulaau violē - Kalefonia Kalepeti osofaʻi (faʻaitiitia le faʻamaʻaina o le malosi o le vevela; faʻaleleia le maualuga o le 'ea i totonu o le fale; faʻaaogaina laʻau mafiafia faʻatasi ai ma le kerosene, faʻafefe siva, ava malosi);
  • o laulaau pito i luga o le paʻu o le paʻu ma le uumi umi ua aliali i luga o laulaau - faʻatoʻilaloina e le siama o le cyclamen (ave ese vaega o le fugalaau, faʻaaoga vailaau e faʻaaogaina).

Maʻi

Taatele faamaʻi violets e faʻaalia i faʻamaoniga:

  1. e le fuga mai le violet - Faʻaaogaina le aʻa, sili atu le gaʻo, itiiti le malamalama.
  2. Stains i laulaau paʻu - fafaga i vai malulu, ata tusi, vevela.
  3. Faʻasolosolo le tauvaga o laʻau - leai po o le tele o susu:
  • afai e itiiti sina susu, e faʻamaʻaina le viole ma ufiufi i se kiriata mo le 2 i le 3 aso;
  • sili atu e mafai ona taʻitaʻia ai aʻa, e mafua ai ona oti le violē. Vaʻai aʻa o le violet, faʻafefete i se solo. Ua aveeseina ma ua siakiina le vaega o le laau: pe afai e maloloina, o le viole ua totoina i totonu o se tamai ulo, pe a amata ona pala, ua toe totoina le laau. Afai o loʻo aʻafia aʻa, ua totoina le fuga i le eleele fou, ua ufiufi i se ata tifaga ma e leʻi faʻafeinu mo ni nai aso.
  1. E le tatalaina ia tumutumu o violets - le malulu tele i totonu o le potu (o se avanoa tatala vai e tuʻu i autafa o le violet);
  2. Laʻau laʻitiiti i le ogatotonu o se atigi violet - susulu pupula po o le ea vevela (latou te ufitia se fugalaau, tuu se avanoa avanoa i tafatafa ane);
  3. Laʻu vevela o laulaau violē - faʻafefeteina o le eleele, o le le lava poʻo le sili atu o nisi o meaʻai (toe aʻa aʻa, teuteu luga o laei).
  4. Paʻu paepae i luga o laulaau violē - Faʻaleagaina o le malosi o le tino (faʻaaogaina o le fungicides);
  5. Lanu samasama pe mumu i laulaau - le lava po o le tele o nisi o meaʻai; pe a maua le lanu lanu samasama ma e tu i le itu o le faamalama, latou te fautua mai se lanu (aveese otaota ua faaleagaina, paolo pe toe fetuunai le fugalaau).
  6. Saintpaulia laʻau viole e pala mo mafuaaga eseese:
  • sili atu le susu po o le faʻamalolo (aveese aʻa ua faaleagaina, faʻaitiitia le faʻamautu, fetuunai le faʻamalosi);
  • o le faagasologa o le tino o le oti o laula (lau o loʻo afaina i le pala e aveesea i le taimi);
  • eleele le lelei filifilia (faaopoopo vermiculite, oneone, faateleina alavai);
  • susu i luga o laulaau i le taimi o le faususu (vave ona susu i le vai);
  • afaina fungal - fusarium poʻo le lauulu uliuli (ia maitauina le puleaina o le vevela; aua nei faʻamamaina le eleele; faʻaoga insecticides);
  • o le potu e vevela tele pe malulu; vaʻa vevela (suʻe se nofoaga e sili atu ona talafeagai, fetuunai le vevela, faʻaaogā mea faʻavaivai).

E sili atu ona faigofie le puipuia o foliga vaaia o laulaau, pala o aʻa ma isi mea leaga i le viole nai lo le togafitia mo se taimi umi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona vave tuʻuina atu le tausiga lelei mo le fugalaau. I le avea ai ma se pito i luga, ia faʻaaoga se faʻapitoa faʻapitoa mo violets.

Ituaiga ituaiga viole fale ma ata ma igoa

I le siosiomaga masani, e tusa ma le 20 ituaiga o violets. Eseesega na fafaga e faifaatoaga e tele taimi e sili atu. Latou te ese i le lanu o fugalaau, foliga ma foliga vaaia o laulaau, o le tali atu i tuutuuga o le taofia. O nisi ituaiga o meaola e mataʻutia ma vave faʻaalia le le fiafia i lē e ona, ao isi e taofiofia ma onosai.

Violet Blue Dragon / Blue Dragon

Vasega masani. O laulaau ua sosola le lanu uliuli (lanu mūmū i lalo) faʻatasi ma pito faʻamalosi. Rosette e oo atu i le 50 cm. Lapoʻa tetele (8 cm) faʻalua faʻatasi ai ma le pito i lalo o le lanu malamalama. O petals e lanumumu lanumoana, o le ogatotonu ma pito e sili atu le pogisa. Bouquet flowering.

Violet Midnight Frolic / Midnight Fun

Lemu lemu, fuga i le 2 - 2, 5 tausaga. Fuʻu lua-faalua ma faigofie fugalaau o moli uila, lavender, paʻu lanu violē ma laina papaʻe paʻepaʻe foliga i itu eseese. Laupepa lapopoa lapoa e faia i laulaau lanu uliuli.

Violet Midnight Twist / Midnight Twist

Semi-faaluaina fugalaau o se lanu uliuli lanu moana ma se lanu lanumoana lanumoana lanu filemu, ae o se taimi umi (seia oo i le 5 vaiaso). Faʻamau faʻamau. Laʻau lanu meamata ma sikula i luga o le pito. Faʻagasolo malie le faʻaalia o foliga vaaia.

Violet Kissing Bandit / Bandit Kiss

Terry pe lua-lua ulu fugalaau lanu lanumoana. E i ai se lanu uliuli lanu uliuli ma se fugafulu auro manifinifi i pito. Lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma ni petioles mafiafia. Tuputupu lemu. E le fiafia o ia i le malamalama susulu.

Violet Garri Potter / Harry Potter

O laulaau o le lanu lanumeamata lanumeamata, e masani lava ona paʻu i lalo. O le laupepa e faʻatusatusa ma pala. O fugalaau tetele o le lanumoana uliuli ma se lanu violē ma se lanu paʻepaʻe sinasina. O le petals e mamafa. E fuga malie, ae fuga umi ma tele.

Violet Cupidon / Cupid

Fugalaau faigofie pe lua-faalua paʻepaʻe faʻatasi ma se pistachio faʻasolosolo ma seʻi maua sina lanu piniki. Fugalaau i luga o puipui vavae e laiti, ae tele. Lanu lanu meamata lanu meamata e fai ai se rosette tele. Mamoe vave.

O le gasegase o le timu

Laʻau fugalaau lapoa o se 'au pele-violet ma se paʻepaʻe papaʻe susulu. O laulaau i luga o laʻau umi o loʻo i ai se lanu uliuli lanu meamata ma le galu. Faʻamau se tamai laupepa. E fuga mai i taimi uma, ae faʻalosolo lemu ma toe fai ma le faigata.

Vaiolele - o le laau e matua vaivai, e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete. Soʻo se faʻafitauli faʻalotoifale e vave ona tali mai e ala ile suia o foliga vaaia. Afai e lagona e le fugalaau le lelei i tulaga na faia, o le a faʻaalia i lona mamalu.

Faitau nei:

  • Saintpaulia - tausiga ile, toe gaosia, ata
  • Coleus - totoina ma tausi ile fale, ituaiga laau ma ituaiga
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Ahimenez - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata o meaola