Faatoaga

E faʻapefea ona totoina ma ola aʻei lau togalaau

E masani lava ona tupu le totoina o laau toto e manaʻomia ai le tausiga ma le tausiga faifaipea, ma e le lelei le togafitiina o togafitiga. O se aganuu ma o se afga. E masani lava e mafai ona iloa i se mea i le pito i tua o tuafale. Ae e le o tagata uma e iloa o le irga o se fale uiga ese tulaga ese, lea e taugata i le tele o atunuu. I le masina o May, e fiafia le mata i fuga matagofie, e talitutusa lava ma fuga vine, ma ia Setema, e ofuina e le Irga i se pale lanu mumu ma samasama. I totonu o lenei tusiga o le a e aoaoina ai le tele o mea manaia e uiga i laau afu: totoina ma tausia, toe gaosia, totoina, ma isi mea moni aoga.

E taua! O fualaau suamalie i le irgi e toalaiti, o lea e mafai ai ona 'aina i latou ma le saogalemu e tagata e maualuga maualuga.

Irga: faʻamatalaga laau

O Irga e tele igoa, o lona uiga e sili ona manaia. I totonu o Egelani, o lenei ogalaau e taua o le lulu, o lona uiga o le "paolo ata lafoia"; juneberry - iuniu o le june po o le suamalie - o aoga aoga. O le igoa currant-tree (o lenamon) na tuuina atu ia Irga ona o lona tutusa ma vine iti. I Rusia, ua taʻua le irgu o se vasega pepe poo se toffee. I Amerika i Matu - saskatoon (saskatoon). O le igoa Provencal o lenei laau o le melanche, o lona uiga moni o le "aumai le meli".

O Irga genus o le aiga Rosaceae. E aofia ai le 18 ituaiga (e tusa ai ma nisi o punavai - 25), o le tele o nei mea e tutupu i Amerika i Matu. O Irga e masani lava ona maua i luga o vaomatua, papaʻe papaʻe, ma fiafia. I totonu o le avanoa o Rusia, e masani lava ona tupu aʻe le irga, o lona fanua e taua o le Caucasus ma le Crimea. I Iukureini, e tusa ma le 10 ituaiga o laau toto e lauiloa: spiky irga, Canadian irga, toto mumu toto ma isi. E masani ona latou ola i le vaomatua. O aganuu e salalau atu i manulele, o lea e masani ona maua ai le irgu i le pito o le vaomatua.

E le fefe le laau i le vevela ma le matagi, e manaia tele i luga o soʻo se eleele, sei vagana ai nofoaga e tafe ai, e le fefe i matagi malulu. O le taua o Irriga o loo faamatalaina manino: o aʻa o le laau e agai atu i le lua mita le loloto ma faasolosolo i totonu o le laina e lua ma le afa mita. Mo lenei mafuaʻaga, e le fefefe irga i le paolo, eleelea eleelea, e le fefefe i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, o le agavaʻa e tupu vave ma faapaleni teuteuga. Faatasi ai ma o latou tuagane, o le irga o se umi ua ola - o le tele o laau afu e oo i le matua e 70 tausaga pe sili atu foi. Ma o le mea pito sili ona taua, o lenei laau totō o le meli.

Ae afai e te manaʻo i se irga e tupu i luga o le fanua, e le gata o le totoina ma le teuteuina e taua, ae o le malamalama foʻi e uiga i aʻafiaga o lenei fale. E toalaiti. O le spikeberry irgie e malosi malosi le tuputupu ae, o le mea lea o le a aveesea ai i taimi uma. Ma e le tatau foi ona toto laau i tafatafa o le pakaga taavale - o taavale o lanu lanu atonu e afaina mai stains o le a tuua ai paʻu paʻu.

E te iloa? O fua o le irgi e matua suamalie lava e tatau ona latou "tatu ese" le seleselega - o manu felelei e tilotilo fua fua i le saoasaoa o le uila.

Faʻaleleia o le eleele ma le filifilia o nofoaga mo laau toto

O le laau e matua le lelei lava i tulaga i fafo atu. Ae talu ai o le irga o se fua tele o berry, e fiafia o ia i le la. O le seleselega sili ona lelei e mafai ona seleseleina pe afai e totoina le irga i luga o oneone oneone masima ma suauʻu matagofie.

E le fefefe Irga i le ata ma le leai o se susu, o lea e mafai ai ona maua saogalemu le teritori ile pa. E totoina Irga i le auala tutusa e pei o isi togavao, e pei o currants poo gooseberries. O fualaau e tuʻuina i totonu o le eleele i le tautoulu poʻo le tautotogo 8 cm le loloto nai lo le tupu aʻe muamua. Ua faia lenei mea ina ia mafai ai ona tupu se fuainumera tele o pulou basal. O le filifiliga sili ona talafeagai ma le matagofie o le totoina o se fagu o se pa puipui.

E faapefea ona toto le irgu

E fautuaina e totō laau vao irri 1-3 i le togalaau. I lalo o laau taʻitasi e manaʻomia ona e ave le 16m2 o le eleele lafulemu lelei ma le 9m ² o le loam oneone. Mo vaimatua e saunia ai lua 80 cm lautele ma 40 cm le loloto. A maeʻa ona totōina, e faʻafeinu le vao, faʻalelei poʻo le peat i luga o le eleele, e manaʻomia le faʻapuupuu le vaega o le vao i le 10 cm ina ia mafai ai e le 4-5 ona faʻaleleia le tumutumu ile maualuga o le palapala. O le a le mea e tupu mai i le fusi, lea e fuga mai ia Aperila, o le a taʻuina atu i lenei ata.

E te iloa? O Irga e matua le mautinoa lava, i lalo o soo se tulaga masani e fua mai ai fua lelei.

E tatau ona ou inu vai

O laau afu e matua aʻafia lava pe a uma ona totō ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, latou te tutupu ma fua mai. Ae o le fafagaina masani ma masani ai o le fuainumera o fualaau aina e faateleina ai le maualuga. O eleele palapala e puipuia ai aʻa ma sili atu ona lelei le ola maloloina ma malosi.

Faiga e faʻaofuina ai fuga

I le taumafanafana, e fafagaina le irgiu i le suavai, lea e aofia ai le suavai ma le ammonium nitrate i le fua faatatau o le 50 g o le ogalaau poʻo le 5 l o se faʻafitauli 10% o manu felelei. E sili ona lelei le fafagaina o le laau i le afiafi pe a maeʻa le fafagaina poʻo le timu.

E faʻapefea ona tipiina se laau

E sili ona lelei le faia o se fagu i le foliga o se togalaau tele-ogalaau mai pu malolosi malolosi, ma aveese ai mea vaivai.

O le teuteuina muamua o le togavao e faia i le taimi o le totoina, i luga o se laau talavou e le sili atu nai lo le ono maloloina maloloina o totoe. Mai ia i latou ona totogo ae ai lea. Seʻi oʻo i le tolu tausaga, e tatau ona puipuia uma eletise, ona le sili atu lea i le tolu o le faʻaopoopo faaletausaga e tatau ona tuʻu. Malosiaga mamana ma maloloina lelei ia mautinoa e teu. O tausaga taʻitasi i luga o le laʻau e tatau ona tusa ma le 15 lala mai vaʻaiga eseese. Afai o loʻo tuputupu aʻe lo latou tuputupu aʻe, o lona uiga e tasi le taimi i le 4 tausaga e aoga ai le toe teuteuina. Ae o sea ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona faia na o togavao ua oʻo i le sefulu tausaga.

Ina ia faigofie ia te oe ona selesele, faapuupuu lala i le maualuga o le maualuga. A maeʻa ona teuteu, faʻapena ona totoina aʻa e aʻa.

Vaega o le tausiga i tausaga muamua o le olaga

I le tausaga muamua talu ona totōina, o loʻo ola lelei le guga, faʻatoʻaga ma tausia e aunoa ma ni mea taua. O le mea taua e manaʻomia i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina ma tafiesea le tumutumu, o lala uma lava e ola i luga o le vao e manaʻomia ona vavae, faʻaititia le maualuga i le kuata.

Teu ma faia se vao matua

O se togavao lelei e fausia o le irgi e tele taimi e tele ai fualaau aina nai lo se laau e lei teuteuina ma fausaga. Afai ua tupu se fuga e avea o se teuteuga teuteu o se togalaau, o lona pale foi e manaomia se "lauulu lelei". O le mea sili lava, o lenei faʻatonuga e manaʻomia lālā matutua. E taua tele le tipiina lelei o le laau ina ia aua le faia ni mea e sili atu nai lo le lelei.

O le galuega autu o le toe faʻafouina o le irgu. E lua ituaiga o togafitiga: faʻalanua ma faʻapuʻupuʻu. A mimilo, o le vaivai, maʻi ma loloto le tuputupu ae o palealii o lala ua aveese atoa. E tatau ona faia i le tausaga taʻitasi le iloiloga. Aʻo faʻapuʻupuʻuina, na o le tipitipi o le pana e aveesea, ma o le tele o tumutumu e tumau pea. O le mea lea, e mafai ona sui foliga vaaia o le pale, o le a sili atu ona lanu ma lautele ona o le ola o le mama.

Afai e te manaʻo e faʻatumu le faʻailoga i le ogatotonu o le pale, e manaʻomia lou aveeseina o le sola ese, ma totoe naʻo le fatugaʻo ogaoga, lea o loʻo faʻatonuina i totonu o le togavao. I se taimi mulimuli ane, o le a tupu mai i luga o le fugalaau lenei laau. Faʻalētonu le tele o taimi: i le taimi o togafitiga muamua, i le faagasologa o le faia o se palealii talavou, faapea foi le taimi e malosi malosi ai le laau ma o le seleselega e le o le lima.

E taua! O fualaau suamalie o loʻo i ai vitamini B, o le acid ascorbic, anthocyanins, pectin ma le beta-sitosterol, o le tagata faʻataʻitaʻia o le cholesterol.
O paranesi ua sili atu nai lo le ono tausaga ua aveesea e aunoa ma le faanoanoa. O le a vave lava ona suia e pulou malolosi vai. Mo le faʻaleleia o laau mo mea teuteu, o le pale ua fausia i luga o le faavae o le galuega. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e manaʻomia se pa mai se laau, e faʻapuupuuina lala ma le lautele.

Faʻama teuteu faʻamaʻi iruga gaosia i le tautotogo aʻo leʻi tupu le fatu o fatugaʻo pe pa'ū, pe a paʻu lau.

E faʻapefea ona faʻaleleia saʻo le irgu

E tele auala e fafagaina ai shadberry:

  • fatu;
  • suluina;
  • ata;
  • vaevaega o le vao.
O fua e ola mai fatu e ola lelei ma vave. E mafai ona faʻaleleia vao o irgi e ala i le vaevaeina o aʻa aʻa i na o le laau na fausia, ae leai lava se mea tuai. Ina ia maua le pepa, o le tipi e taofiofia ai le faʻatau. Faʻatoʻaina togafitiga irgi o se auala sili ona fiafia i ai mo le au fai togalaau. O le mea e sili ona lelei ma faigofie le totoina o laau e tolu tausaga le matua ma se aʻa atoatoa.

Laʻau

O fai togafiti poto e pei o le tupu aʻe o le irga e ala i le tipi, aua e manaʻomia ai le malamalama mautinoa ma le poto masani. O selesele mai le tuputupu aʻe o le tausaga talu ai ua vaeluaina i le tautoulu, ona teuina lea mo le totoina seia oʻo i le tautotogo, eli i le oneone poʻo le eleele. Mo rootstock faʻaoga le lua-tausaga rowan. Pe a oʻo mai le tautotogo, ona eliina lea o laʻau, e fufulu aʻa ma ua i luga o ogalaau: luga aʻe o le fatuga ma i lalo. O le pito pito i lalo o le fatuling shadberry e maamaa ma faʻaofiina i totonu o le fasi paʻu. O lenei nofoaga o loʻo afifi lelei i afifi paʻu. A maeʻa le faapipiiina o laau, e tuu ia laau i totonu o se kativa seʻia oʻo ina latou ola faʻatasi. E mafai ona avea vao o Irgi ma faʻatau mo apu ma pears. O lenei laau e vave faʻaleleia ma faʻafefe i le fualaau aina.

Lauina o laau toto

I le masina o Iuni poʻo Iulai, e vavae ese mai le tumutumu o le mama o laau iti e lima tausaga le matutua. I le umi, e le tatau ona sili atu i le 15 cm. Mai fatu taʻitasi, aveese laulaau pito i lalo, ma tuʻu ai ni mea maualuga. O faletupe ma vaega pito i lalo e tuʻuina mo le 12 itula i se aʻafiaga, ona fufulu ai lea o aʻa i le vai mama. A maeʻa lena mea, e mafai ona e totoina le salu i totonu o eleele mama i totonu o se fale vevela malulu. Latou te faia i se mea e mamao ma mamao atu i le 4 cm. Mai i luga o le eleele ua ufiufi i se vaega o le oneone 10 cm le mafiafia. O le mea e tatau ai, e 20 cm le pito i lalo o le faʻaloʻo o le lauʻeleʻele.

Totoina o tipi, sasaa ia mea ina ia suʻe le vai. O le vevela i totonu o le faletele e le tatau ona sili atu i le 25 ° C. Ina ia faia lenei mea, e tatau mai lea taimi i lea taimi ona aveese le pito i luga o le kiona ma le vaalele. Mataʻituina le eleele - e tatau ona susu. A maeʻa ona seleseleina, e tatau ona e aveese le paluga o le greenhouse i le aso, ma a maeʻa ona latou malosi, e le tatau ona e tuʻu i luga o le pulu e oo lava i le po.

A maeʻa le tolu vaiaso, o le a amataina e le tipi se aʻa malosi, ma o le a latou saunia mo le toe gaoioi i se moega le tumau. O iinei e tatau ona faʻamaʻaina i le suamalie ua faʻafefeteina i le vai i se fua faatatau o le 1: 8, poʻo le nitrate ammonium o loʻo solo i totonu o le vai i se pakete. O le tausia o mea e 'eseʻese e le ese mai le tausia o se tagata matua matua, ma o le isi tausaga o le a latou faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau.

Faʻaleleia e ala i le taoto

Mo lenei auala o le toe gaosia e talafeagai le malosi o le taʻi tasi tausaga po o lala tuai ma ni malosi malolosi. Fafati i latou i le tautotogo, i le taimi lava e vevela ai le la i luga o le eleele. O le pito i lalo ifo o le vao, lea o le a avea ma faapaologa, e tatau ona e eli, sasaa le suauʻu ma le maualuga. A maeʻa lenei mea, fatu le palapala ma faʻapipiʻi aʻa e ola maualalo i totonu o faʻalau. E manaʻomia e pito i luga le pine. A oʻo ina ola le taʻi 12 cm le maualuga, e tatau ona afa le afa e ufitia i humus. A oʻo ina tupu le popo i le isi 15 cm, e tatau ona toe faia le taualumaga. O laumei ua mauaa aʻa ua totoina i le isi taotoga i se nofoaga tumau.

Tuputupu ae fatu fatu

O le mea aupito sili lea, ae i le taimi lava e tasi o le auala sili ona umi e ola ai. E mafai ona faʻatau pe mafai ona maua mai se fua mai fatu fua. E le faʻamago, e le o fefiloi ma le oneone ma teuina i se mea malulu (lalo, friji) aʻo lei luluina.. Afai ua saunia muamua fatu, o le a latou tuputupu aʻe lelei. Tuu i latou i le va o le fulufulu mamoe o susu i le hydrogen peroxyide ma afifi mea uma i afifi palasitika. Taofi i lenei tulaga mo le 4 masina.

I le tautotogo, o fatu e totoina i totonu o se tamai fale siʻomaga i se mamao e 20 cm mai le tasi. O le a mafai ona iloa i le lua pe tolu vaiaso. E mafai ona e lūlūina fatu i le saunia o moega i le tautoulu. O lenei mea o le a tupu aʻe i le malae vaalele. O le a tupu fatu i le tautotogo.