Puleaina o pest

Faʻamatalaga o le tuputupu ae salvia

I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i salvia ma ona ituaiga, aʻoaʻo pe faʻapefea ona faateleina ma tausia le laau. Matou te aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻateʻa ese meaʻai o salvia ma togafitiga o vailaʻau o lenei fale.

E te iloa? Salvia (Salvia) mai le Latina ua faaliliuina o le "siitia le soifua maloloina." O le isi igoa mo le sage o le salvia.

Eseese ma ituaiga o salvia

O Salvia o le aiga o yasnekovy, lea e tusa ma le 900 ituaiga i le lalolagi atoa. O lenei laau e maua i nofoaga mama. Salvia e fiafia i nofoaga lafulemu e pei o laufanua, fanua, vaomatua ma vaomatua malamalama.

I tagata lautele, o le vailaau togafitiga sa taua o le sage, ma o fugalaau teuteu na taʻua o salvia. Ua vaevaeina togavao i laau vevela-alofa ma le malulu.

O ituaiga mea e feteʻenaʻi e aofia ai fugalaau:

1. O le vaomatua o Salvia o se laau teuteu e fuga mai i fugalaau lanu moana eseese eseese i le amataga o le taumafanafana. I luga o le faavae o lenei ituaiga o meaola na faia ai le tele o vailaʻau: Schneehugel, Rose Queen, Blauhugel.

2. Salvia Dubravnaya - togalaau malulu, lea e lauiloa tele mo ona ituaiga o lanu viole ma le piniki, e pei o: Caradonna ma Schwellenburg.

3. Salvia lalaga - lanu viole, piniki poʻo fugalaau paʻepaʻe e fuga mai i le taumafanafana. O le lauiloa tele o Haematodes.

4. Salvia Mutovchataya - o se laau teuteu ma se lalac lanu o fugalaau. E fuga mai ia Iulai e oo i le autumn. O se lauiloa lauiloa o le Purple Rain.

5. Salvia officinalis - o se mea teuteu ma togafitiga faafomai.

6. Salvia blue - o se laau teuteu e fuga mai i fuga lanumoana lanumoana mai ia Iulai e oo i le ogatotonu o Oketopa.

7. Salvia Iapani - o le laau e sau mai Iapani ma fuga mai Aokuso ia Oketopa ma fuga samasama.

Faʻafefe faʻafefete e aofia ai mea nei:

1. Salvia marsh - laau toto vevela, e sau mai Amerika i Saute. E oʻo atu i le 2 m le maualuga ma e iai fugalaau lanumoana. O le fugalaau e amata i le tuai o le taumafanafana ma tumau ai seia oo i le ogatotonu o le autumn.

2. Salvia e feilafi - taʻitasi tausaga, fuga mai ia Iuni seia oʻo i le amataga o le kiona. Lanu o laʻau e moli-mumu i le paauli uliuli.

3. Salvia mumu - o se tausaga faʻaletausaga, e mafua mai i Amerika i Saute. O le fugalaau e amata i le faaiuga o le taumafanafana. Lanu - paepae, piniki ma le mumu. O ituaiga sili ona lauiloa o le Fafine i le Red ma Forest Fire.

4. Sipaniolo Salvia - o se fale teuteu i fuga lanu violē. Fuga mai ia Me ma Iuni. E talitutusa ma le sage ma e faʻaaoga i le kuka.

5. O le salvia powderia o se laau teuteu e fuga mai le taumafanafana i le autumn. Lanu - lanumoana lanumoana. O le lauiloa tele o Victoria.

6. Salvia myrtle - shrub, na taunuu mai Mekisiko. O fugalaau mumu lanumumu o loʻo faʻaalia i le ogatotonu o le taumafanafana ma seia oʻo i le iuga o le kiona muamua.

7. Salvia slim - o se laau umi e foliga mai i le tau o le taumafanafana. Lanu - mumu. Salvia e faʻaaogaina i meaʻai po o fualaau aina suamalie, ona o lo o iai se laʻau e le masani ai. O mea iloga eseese o le Scarlet Pineapple and Tangerine Sage.

8. Vavao Salvia o se laau Mekisiko ma fuga uliuli e afa o natia i totonu o se ipu siliva.

9. Salvia nutmeg (clary sage) o se mea matagofie, lea e fuga i le tautotogo ma le taumafanafana. Lanu-kulimi-lanu viole, piniki po o le lanumoana. Ole suāsusu e tatau ona faia mai le salama lumanaʻi, lea e faʻaaoga i fomaʻi ma mea manogi.

10. Salvia e leʻi ufiufi - O laau vevela o le vevela Mekisiko e fuga mai le taumafanafana i le ogatotonu o le autumn. Lanu - lanumoana lanumoana. O ituaiga taʻutaʻua o Cambridge Blue ma Blue Angel.

11. O le mauga o Salvia o se laau Texan e fuga mai le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana seia oʻo i le tautoulu. Lanu - mumu. O lenei ituaiga e le iloa tele e tagata fai togalaau.

Totoina ma le tausiga

O le tuputupu ae o salvia o se galuega faigofie. O lenei laau e fiafia i se lauʻeleʻele matagofie ma teuteu lelei. E tatau ona manatuaina pe a manaʻomia ona toto sau togafiti. O le taimi o le lūlū salvia e faʻalagolago i le eseesega, ae o le taimi sili ona lelei e toto ai Fepuari-Mati. Fugalaau salvia amata 4-5 masina pe a uma ona lulu.

Sauniuniga o eleele ma tane mo le totoina

O le amataina o le saunia lea o se pusa mo fatu. O le taatele o le laupapa. O le pito i lalo e tumu i le lili ma le paluga o le eleele ina ia tumau pea e tusa ma le 2 cm le pito i luga. A maeʻa lenei mea, e susulu tele le masini ma ufiufi i le tioata, ma totoe i le po.

Fatuina o fatu ma lulu

E tatau ona manatuaina le auala e totoina lelei ai fatu o le salvia ina ia tupu ai le laau i ni laau matagofie ma fugalaau matagofie. O fualaau o le Salvia e laiti, ma ia faafaigofie le luluina o loʻo fefiloi ma le oneone. Ua toto fatu i le fogaeleele. Ona tatau lea ona susu i le vai mafanafana mai le sprayer ma fufuluina i se fasi manifinifi o le palapala mo le 1-2 mm, mulimuli ane latou toe faʻamago le eleele ma ufiufi le pito i luga o le pusa faʻatalama. E tatau ona pipii i le maualuga o le vevela - + 25 ° C.

Totoina o togalaau

Tausia togavave salvia e faigofie lava. A maeʻa ona tuʻuina mai e fatu fatuga muamua, o le pusa e faʻaalia i le la. O le malamalama o le aso mo pepe e 12 itula. E le mafai ona fufulu ile eleele, ae e le tatau ona mago. Ole faʻafefeteina tele e taʻitaʻia ai le maʻi o le blackleg (faʻasolosolo lalo ole mea). Afai ua maitauina le maʻi, aveese le ipu ma sasaa le eleele ile oneone malulu.

O le laʻei pito i luga mo salvia e aoga tele. Faʻataʻituina faalua ao leʻi tulaʻi i le avanoa. A oʻo mai lau laau, o lona uiga e mafai ona latou totoina i ni ipu. A maeʻa le faʻavasegaina o salvia vai, ma le ipu e ufiufi i le pepa.

Faʻasaga, laei ma le pikiina

O lau isi gaioiga o le totoina o laau toto ma se aʻa lelei. O lenei mea o le a fesoasoani ai ia Salvia vave faʻaputu i le eleele fou. Aua nei galo e uiga i le pikiina o le sage. Mo le mea lenei, e lua faalua ona togi. O le taimi muamua - faʻatasi ai ma foliga o le tolu o nei pepa. O totogo e totoina i isi atigipusa i le mamao e 6 cm mai le tasi. O le taimi lona lua e tupu i le tolu vaiaso pe a maeʻa le muamua filifiliga. E totoina totogo i totonu o ipu, e 12 cm lona lautele.

Pe a oʻo mai 3-4 paʻu o laulaau, e tatau ona amata ona faʻasolo le salvia. O lenei mea o le a tuʻuina atu ia te oe vavao mafiafia. Talu mai Aperila, e tatau ona amata ona faʻamalosi aʻa. Mo le po lenei e faʻaititia le vevela i le 10 ° C.

Faʻamasalaina i le avanoa tatala

O afea o le taufaamatau o gutu o le tautotogo, salvii toto i luga o eleele tatala i se nofoaga tumau. Salvias e fiafia i nofoaga lanu ma eleele maloloina. I le va o vaovao, e tatau ona 25-30 cm le mamao. A o leʻi totoina, faʻasuina le fanua faʻaleleia ma le humus. A uma ona totōina, e tatau ona aveeseina laau i se taimi talafeagai ma tatau ona fafagaina vao i meaʻai falai.

O le faʻasusuina masani o le laau e le aoga, ae i le vevela o le taumafanafana, e ono mafatia salvia ona o le le lava o le susu. Afai e amata ona mamae, faatali mo le afiafi ma le suavai le laau. O le a maua ai e ia le foliga tutusa.

Totoina laau

O le teuteuina e faaosofia ai le tuputupu ae o laʻau. Salvia e faigofie lava ona totoina, o lea e tatau ai ona vavaeina ina ia mafai ona mauaa le paranesi. O lenei faiga e tatau ona faia i le tautoulu po o le tautotogo. ◊Oti tipi e tatau ona teuteuina vine, ma tuu ai ni nai inisi senitimita o laʻau ma guga laiti. Otioti i se itu ma se naifi mama. E tatau ona teuteuina le siliva salvia i tausaga taʻitasi. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i sea faiga e pei o le suavai Salvia, aua o le mea lenei o le a maua ai ia te oe se tamaʻi vao.

E te iloa? E masani lava afai e te totō togalaau i lau togalaau, o le a faaumiumi ai lou ola.

Faʻaleleia salvia

O le tele lava o taimi latou te faʻatau ai ua ola le salvia ma fugalaau fugalaau. Ae o fatu e sili atu ona manaia nai lo le ola i totonu o ipu. Afai e tepa i tua pupuni i saute-sasaʻe, saute-sisifo poʻo le itu i saute - faʻatupulaia ma le lototele lenei laau ma ou lava lima. E mafai ona faʻaleleia le laau i auala e fa: e ala i fatu, tipi, tulaga o le ea ma vaeluaina le vao.

Fatu

O le toe gaosia o fatu o Salvia e le manaʻomia ai se poto faapitoa poʻo se taumafaiga.

E tatau ona le misia le taimi lelei mo le aoina o fatu, aua e vave ona paʻu'ū. O le taimi lava e sosoʻo ai fugalaau maualalo, e vaeluaina pupu na filifilia mo fatu ma tuu i totonu o se pusa eseese mo le faʻamaʻaina.

I le faagasologa o le faʻaleleia o le faʻaeteete ma faʻaeteete. E mafai ona toto laʻau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, ma i le tautotogo ua uma ona nofo i luga o se nofoaga tumau. Ae, o le mea e leaga ai, o lenei auala e le o taimi uma e maua ai taunuuga, aua o fatu e le ola i le taumalulu mo mafuaaga eseese. E sili ona lelei le faʻatinoina o le faʻatupulaʻia i le tautotogo ma i le fale. Ina ia faia lenei mea, o le a sasaa le eleele i totonu o se atigipusa laitiiti, ma o fatu ua totoina i totonu. Mo le uluaʻi faʻafeiloaʻiga, pe a uma ona faʻaalia mai pepa matutua, ni meaʻai laiti. I aso muamua o le taumafanafana, ua mafai ona faʻaleagaina le tele o salvias laiti i le eleele. O le eleele e tatau ona oneone ma fua.

E taua! Salvia faigofie ona sopoia, o lea e tatau ai ona e totoina ituaiga eseese i vaega eseese.

Laʻau

O le faʻavasegaina o salvia i le tipi e le faigata tele. O lenei mea e manaʻomia ai le vaeluaina o le oti ile umi o le 10-15 cm. E sili ona lelei lenei mea i le afiafi. O afaina ua maua i totonu o koneteina i vai, puipuia mai le la. O laʻau e paʻu i le tipi e tatau ona aveeseina.

O aʻa e aliali i totonu o le lua vaiaso. O le totoina e tatau ona faia i le vaiaso pe a uma ona aliali mai aʻa. Tuu vave i luga o se nofoaga tumau. O aso muamua e sili atu ona faʻamalumalu le laau mai le la, e masani ona faʻafefe vai ma faʻamalolo ai lau.

Faʻafanua i luga o le ea

O le faʻaogaina o salvia i luga o le ea e faigofie lava. O se paranesi o se laau ua lolomiina i le eleele ma ua malupuipuia i se uamea. O aʻa fou e tupu i ni nai masina, ma e mafai ona vavae ese le paranesi mai le togavao. Ma, faatasi ai ma se paluga o le eleele, faatasi ai ma le fesoasoani a se tamaʻi, e mafai ona toe totoina i se nofoaga fou.

Vaeluaina o vao

O lenei faʻatulagaga ua fautuaina e faia i le faaiuga o Aukuso po o le amataga o Setema. O lenei ituaiga o faʻatoʻaga e sili atu ona fetaui lelei mo faʻataʻitaʻiga. E manaʻomia lou eliina lelei o le eleele ma faʻapipiʻi ma le fuga. Manatua afai e te totoina laau totō ma vavalalata, o le a vavaeina vao, ma o le a tele ni fugalaau i luga oi latou. Afai e seasea ona e toto sau salvia, o le a tupu tele le vao. O le mamao sili ona lelei e 45-50 cm i le va o laina ma le 20-25 cm i le va o vao.

Faʻaaoga vailaʻau o salvia

O vao vaovao mamago o se togafitiga masani faʻaleagaina mo faʻamaʻi. Ae o le tele o ituaiga meaola e iai togafitiga faafomai - togafitiga, nutmeg, Etiopia ma le Sipaniolo. O isi ituaiga o meaola e iai togafitiga faafomaʻi, ae e le o taʻua e pei ona tuuina mai i luga.

E te iloa? I le taimi o le mala, na manatu ai salvia o le numera tasi fofo mo le togafitia ma le toe faʻafoisia o le tino.

O lau pepa o Salvia e iai ni mea e le faʻaleagaina, faʻamaʻi pipisi ma mea faʻapitoa.

Faaaoga le laau mo le fufuluina i maʻi nei:

  • Faʻaleagaina ma faʻamaʻi pipisi;
  • Stomatitis;
  • Bronchitis;
  • Ita;
  • Catarrh o le pito i luga o le manava.
O Salvia e faʻaaoga foi mo le soona inu tele, maʻi suka, pulmonary tuberculosis, atherosclerosis, radiculitis ma faʻamaʻi vailaʻau.

O fomaʻi mai fafo e fautuaina le faʻaaogaina o togafiti mo maʻi, gastritis, maʻi ate ma fatugaʻo, afaina o le gastrointestinal ma mo le togafitia o manua manu. Aoina laulaʻau ma pito i luga o laʻau i le taimi o le vavao.

Ona faʻamagoina lea ma faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa poʻo le gaosiga o vali. Saga malosi le manogi ma se mea oona.

E taua! E fautuaina ina ia aua nei avea le togafiti mo le maʻi maʻi, ma le malosi ma le maʻitaga. I tulaga maualuga atu, o le togafiti e mafua ai le ita o mucous membranes.

Manua faʻamaʻi ma faamai o salvia

O vailaau teuteu a Salvia e ono aafia i meaola faalafua ma faamai. E iai ni puipuiga e puipui ai laau. E tatau ona e mulimuli i tulafono o le tausiga ma le fausua, faʻapea foʻi ma le fafaga. Afai e sese i le tausiga o le salvia, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le maua o gaʻo eseese, siama ma siama. O le faʻaaogaina o eleele i taimi uumi i pusa e taʻitaʻi atu ai i le faaputuputuina o parasite i totonu - pathogens. E taua le manatuaina i totonu o le fale, o metotia o le faʻapalapalaina o palapala, vailaʻau ma vailaʻau, e leai ni mea e maua mai. A o le toe totoina laau i totonu o atigipusa o le sui lea o le eleele aʻo lei totoina. Ona e mautinoa ai lea e te ola maloloina ma matagofie salvia.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi o laʻau ma tusiga: faʻamaoniga ma togafitiga

O le tele lava o taimi, o laulaʻau ma laʻau o salvia e faʻaleagaina e gata ma slugs. O le taua faasaga ia i latou e faigofie lava. O le fufuluina o pest ua maeʻa ona fai.

Ma isi foi meaola faalafua salvia faʻaleagaina foliga o laulaʻau ma pito o le laau. Mo se faataitaiga, aphid. O lenei iniseti e inu ai sua suamalie i le gaʻo ma gaosia ai amino i totonu. I lenei tulaga, e vaevaeina se tele o paddy. E tosina isi ituaiga iniseti. Aphids o se tasi lea o mea e sili ona afaina ai togalaau aina. Aphid foliga faapenei:

Aphid e tu i luga o laulaʻau ma suʻe le sua mai le greens fou. E le gata i lea, o lenei iniseti e mafai ona ave faʻamaʻi viral - galls. Latou te faʻavaivaia le salvia ma mafua ai le oti o le laau.

Mai faʻamaʻi o salvia, e mafai ona iloga le paʻu palapala. O maʻi faʻapitoa o pseudo-fungi-oomycetes.

O faʻamaoniga o le leona e talitutusa lava ma faʻamaoniga o le paʻu paʻu. Ae i luga o laupepa pepa paʻepaʻe paʻepaʻe i luga ifo o le laulaau, ma i le pito i luga e foliga mai lanu samasama po o le lanu enaena. Tuʻu faʻamago pe pala.

E tele lava ina tupu le faʻamaʻi i luga o laau e toto i totonu o nofoaga malulu. Ina ia faʻavaivaia lenei faʻamaʻi, e tatau ona e fufuluina le laau i vailaʻau o le kopa.

Faamai ma meaola faalafua o fugalaau: faailoga ma togafitiga

Thrips o ni iniseti laiti e fiafia e 'ai se fua. Latou te ulufale atu i fale mautotogi e ala atu i faamalama. O le mea e mafua ai le paʻu o le pollen ma faʻaitiitia ai le vaitau o le fugalaau mo salvia.

Ina ia mafai ona siakiina pe ua afaina le laau i nei iniseti, ua lava lea e tau ai ni nai fugalaau ma lulu le pepa uliuli.

Ina ia faʻaumatia lenei pest, e tatau ona e faia ni togafitiga se lua pe tolu i le 10 aso. O le faia o lenei mea e aoga ai iniseti.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o aʻa: faailoga ma togafitiga

O le tele lava o taimi, aʻavasa root e afaina i faʻamaʻi e taʻua o blackleg ma aʻa. O nei faamai e mafua mai i le eleele suamalie: Fusarium, Pythium poo le Phytophthora.

Faatasi ai ma nei maʻi, ua afaina ai le ua, ma ua suia ai ona foliga. O aʻa e faasolosolo malie ona enaena ma feoti. O Salvia lava ia e mafai ona maliu i totonu o le fa aso. O loʻo aʻafia ai vaega o le Brown i le vaega pito i lalo o le sola o salvia matua. Laʻau amata amata ona sili atu le leaga, ae le oti. O lanu moli po o le lanu enaena e mafai ona iloa i luga o siama afaina. Lanu e faalagolago i le ituaiga o pathogen. O le autu o le siama o le eleele.

Ina ia aloese mai lenei faafitauli, e taua le suia o le eleele aʻo lei totoina totō taitasi ma fafagaina fualaau ma microelements.

O loʻo i ai foʻi gaioiga gaioiolosi olaola: o le narcissus, zircon ma le immunocytophyte. Ua faateleina ai le tetee o le laau. Pe a tupu le pala, moli le eleele ma laau totino ma vailaʻau: muamua, solosolo ma le topsin-M. Afai e te le manaʻo e faʻaleagaina au laau i vailaʻau, matou te fautuaina e faʻamautu le laau ma le eleele ma se vai mālūlū mālūlū o le potassium.

Puipuiga o Pest Taofia

O le puipuiga o le auala sili lea e puipuia ai lou salvia mai maʻi ma faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona filifili ituaiga eseese e puipuia i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi. Aua nei galo pe faapefea ona toto le salvia ina ia faigofie ai ona fufulu le laau mai siama. E tatau foi ona e mulimulitai i tulafono o le tumama, ia mama le laau ma aveese vao poo laau mamaʻi i le taimi.

Ina ia faʻamaʻi faʻamaʻi po o faʻamaʻi i le malae vaʻaia, e mafai ona e faʻaaogaina se fufuluina o le gafa tapaa, faʻafefiloi ma le 4 g o le suauu lanumeamata i le 1 lita o le suka.

O lenei ua tatou iloa mea uma e uiga i salvia, ma le filemu o le mafaufau e mafai ai ona tatou amata tuputupu ae lenei laau matagofie io tatou lava aiga. Matou te tilotilo i le auala e totoina lelei ma tausi ai salvia, ma ia iloa foi mea e faʻamalolo ai lenei fale. Aua nei galo e uiga i meaola faalafua lea e tatau ona feagai ma taimi.