Fua o le gaosiga

Vaega o le tuputupu ae o le atunuʻu lautele - allspice (Jamaica) pepa

O le laau, o ona fua mamago ua lauiloa ia i matou o ni paʻu suamalie (po o se Jamaica pepa), ua taʻua moni o Pimenta officinalis (Latin Pimēnta diōica) poo Pimenta dioma (Latin Pimenta officinālis). Aoao nisi mea aoga e uiga i le tuputupu ae o fualaau aina.

E uiga i laau

Mafaufau po o le a le mea e maua mai i meaola uma ma pe o fea le mea na fanau mai ai?
E tusa ai ma se tasi o punaoa, o motu ua manatu o le nofoaga fanau o vailaau ma ona ituaiga. Caribbean. O isi auala e taʻua ai Central ma Saute Amerika ma e oʻo lava i Initia. Ia i ai, e pei ona mafai, i vaega uma o loʻo i luga o le faʻafanua, e manuia ma ola manuia ma ua totoina.

E oo lava i le Aztec na faʻaaogaina uma fualaau e avea o ni mea faʻavave ma inu leuti mai le mea e faʻaleleia ai le faʻalaumalie. Ma talu mai le taimi o Columbus, ua salalau atu lenei laau i Europa ma ua lauiloa. Sa i ai foi se igoa "fasi pepa pikapi", i lalo foi o lona uiga o mea uma.

FESOASOANI! O le Pimenta officinalis o se televise tele ma e mafai ona ausia se maualuga e 10 mita pe sili atu.

I atunuu o loo totoina ai le pimenta, ua totoina i luga o togalaau faapitoa. O fua e seleseleina e le lima ao lei oʻo.

O le mea moni o le i ai i se tulaga matua, e vave ona le toe maua a latou meaʻai. Ona faʻamagoina lea i se mea faʻagogo pe i le la 5-10 aso. I le taimi lea, o le lanu o le fua e sui mai le lanumoana-lanumeamata i le enaena, enaena enaena. Ma o peas ua amata ona tutusa ma le masani, e masani ona matou faʻaola uma.

I le laasaga mulimuli o le gaosiga, o fualaau aina e vaʻaia ma fuaina. I le isi itu, o meaola uma e paʻu i luga o fata i le atoa poʻo le eleele.

Vaʻai pe faapefea ona tupu i le ata o loʻo i lalo:

O a eseesega mai le pepa uliuli?

FESOASOANI! O le pepa uliuli o se laiana.

Mafaufau po o le a le mea e pei o peau paʻu uliuli.

Faamolemole ia matau o le manogi ma le uliuli e le o igoa tutusa, ae eseese laau eseese. Black (lat. Piper nigrum) - Liana-pei o le laau mai india, o le aiga Peppery. Aʻo Pimenta - i le aiga Tesema. O le lanu paʻu laititi e laʻititi, ma ua vaivai.

Peʻa Paʻu Fiafia tele. Afai e te lūlūina ma le māmā, e mafai ona e faʻalogo i fatu o lo o lūlū i totonu. O fatu lava latou e paʻuuli enaena. E foliga mai o fatu o le Bulgarian pepa, ae tele atu. Ma o le eseesega tele i le va o pepa uliuli ma le manogi o loʻo i totonu tofo ma le manogi.

Latou te sogisogi ese. E le gata i lea, o le pepa uliuli o loo i ai se tofo vevela. O se mea manogi itiiti le vevela, sili atu ona fou, ma i totonu, e foliga mai, o se tuufaatasiga atoa o mea manogi: o fuanamona, cloves, nutmeg ua lagona. O le mea lea, o fualaau uma e taua o se faʻavalaʻau lautele ma e tele lona faʻaaoga i le kukaina.

Tuputupu ae i le fale

Matou te liliu nei i le fesili i le auala e ola ai i le fale.

O le mea moni, e matua faigata lava ona tupu mai i se pea e tosoina mai se taga faʻatasi ai ma le faʻavela.

Ua maeʻa. E tatau ona maua ni fatu e mafai ona faʻatau i togalaau faʻatau poʻo i fairs.

E sili ona lelei le totoina o lenei laau i le tautotogo, i totonu Mati-Aperila, faapea foi ma isi fualaau. E tatau ona e saluina i latou mo se aso i le vai mafanafana (e uiga i 50 tikeri). Ona o le mea moni o fatu e malosi malosi, o loʻo i ai lava se manatu e tatau ona tuʻia le peʻa i seleulu faʻapipiʻi e faʻaleleia ai le germination.

Ma le isi, lulu i le oneone mo le faʻamaʻi. E tatau ona susunuina uma le oneone. Lautele le vevela i le ea: 20 -28 tikeri. Pe a totoina fatu, e manaʻomia ona toe totoina i totonu o se pusa eseese ma eleele eletise.

E mafai ona avea ma paluga o fanua o togalaau, peʻa ma fanua ma humus. Pe mafai foi ona e faatauina se eleele ua saunia. Ae talu ai ona e le mafai ona feiloai le eleele faapitoa mo le myrtle, e mafai ona e faʻatau fanua mo ni pama. E manaomia le loloto o le toto 2-3 senitimita. Afai e te totoina i totonu o se pusa e tasi, o le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo 10 cm.

E le fiafia le laau i le malulu, e te manaʻomia le tuʻuina o le pusa mafanafana ma susulu nofoaga E mafai ona e tuʻuina se fasi tioata poo le polyethylene i le pito i luga e fatu ai se aʻafiaga o le kiona. Aua le galo masani ona faasusu.

Afai o le lau o lau lanu e lanu uliuli, o lona uiga o le susu e le lava. Ma afai latou te lanu samasama, o le faafeagai e sili atu, pe le lava meaʻai i totonu o le palapala, pe o le ea e matua matutu. Mo le faʻamafanafanaina e talafeagai lelei le faʻaaogaina o fugalaau mo faʻamalama.

Mulimuli ane e mafai ona totoina le pimento i le eleele. E tatau foi ona faia lenei mea i le tautotogo ina ia maua e le laau le taimi e malolo ai i le eleele aʻo lei amataina le vevela o aso vevela.

Talu ai o lenei mea o se laau toto, e sili atu le totoina i totonu o se fale kiona, poo luga o se vaʻa.

E le tatau ona e totoina lenei laau i le atunuu poo totonu o le togalaau, afai o le vevela o le ea i le taumalulu e te pa'ū i lalo o le 10 tikeri, ona o le pimento - i saute malolo

O le vevela o le ea pe ae tulaʻi e tatau ona i ai 20 tikeri O le mamao i le va o fualaau o peʻa suamalie - e le itiiti ifo 14 Vaʻai le totoina o le laau faʻatasi ma le palapala lea na tupu ai. O lenei mea o le a fesoasoani i le fetuutuunaiga o le faagasologa.

O meaola faalavela e matautia: o le scythe, o le whitefly, aphid, ma mea uma e sili ona fiafia i ai le apogaleveleve. Ae, o le mea e lelei ai, o loʻo i ai auala e faʻafefe ai nei faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea ua leva ona latou faamaonia.

O nei mea e mafai ona avea o ni togafitiga faʻaleaganuʻu (mo se faʻataʻitaʻiga, o le afaina o le sipisi peel) poʻo vailaʻau mai faleoloa o togalaau.

Pimenta e le manaʻomia i le teuteuina. Ae ui i lea, e talafeagai le aveeseina o le faʻafefeteina pe a amata ona fuga. O le laau e fiafia i le malamalama, vevela ma le ea fou, ae o le susulu o le la e mafai ona afaina. E pei o le ata.

O nisi tagata fai togalaau e fautuaina le suia o laau matutua. tasi i le 3-4 tausaga. A leai, ia faia se suiga faaletausaga o le pito i luga ole lalolagi.

Paina pimento faʻapenaina. O fatu laʻau e mumu.

E uiga i meatotino

Lalo o mea aoga o meaola uma.

E matua maualuga mea e maua ai pepa o suauu taua. O loʻo iai vitamini A, B1, B2, C; minerale e pei o le calcium, magnesium, zinc, seleni.

Ae ui i lea, e mafai ona mafua ai le faʻafefe o mea uma. Ma o le mea pito sili ona taua, o se mea manogi manogi. O le mea lea, aua le faʻaleagaina i ni aofaiga tetele.

Mo le faʻaaogaina i le kuka, faʻamalosi, pei o se samala poʻo le ituaiga o pusa, e faaopoopo i ni ipu eseese, e amata mai i ravioli ma soupisi, i meaʻai gaʻo, iʻa, vaʻa. Ma i se vaega itiiti o patipisi e mafai ona faʻaopopo i mea faʻafiafia, fualaau aina, puddings.

I tala o le tusitala iloga o Joan Harris "Chocolate" ma le "Candy slippers" na taʻua ai le faaopoopoina o patipisi i fualati sukalati faapitoa e tuuina atu ia te ia se tofo tulaga ese ma ni "mea taulaitu".

Allspice fesoasoani i le malosi ma le togafitiga o le rūmāmati.

E faʻaaogaina uma le fomaʻi i vailaau faʻapitoa e fatu ai vailaʻau faʻapitoa, i totonu o le fale gaosi oloa, i le gaosia o mea manogi ma fasimoli.

E masani ona fenumiai le ulu i le peppercorns, e sili atu i le lona lua e mafai ona maua i mataupu nei:

  • E uiga i peʻa.
  • Povi uli: foliga o le galueaina, faapea foi ma le lelei ma le afaina o fualaau taatele.
  • Tuputupu ae peppercorns papaʻe i le fale.
  • Sauni lelei i luga o lau windowsill - pepa lanumeamata-peas.

O meaola eseese e ese mai isi ituaiga o pepa ma e maua mai i se laau faapitoa o le aiga o Myrtle. E i ai ana mea totino, ma o le a mafai ona totōina e se tagata atamai atinaʻe.