Puleaina o pest

O le a le aoga rutabaga

Rutabaga - O le laau o se uʻamea o kapisi ma le tipi, o lona lauʻeleʻele ua taʻua o Suetena.

O lenei aʻa e maua mai ai le suamalie ma le paʻepaʻe, o se aiga o radish, radish ma ituaiga uma o kapisi.

Tulafono faʻapitoa mo le tulaueleele

O le mea e sili atu, ua uma ona manino, saili mea autu o le totoina o lenei aʻa. A o lei totoina, o vai eli ua lelei ona faasusuina, ua totoina le aʻa o le fatu i le vailaʻau omea. Tuu i ai le ua i le luga. A uma ona toe faʻafefe vaipuna ma faʻafefe le palapala.

Taimi aupito sili ona tulaʻi

O le totōina o fatu e tupu i le tasi ma le afa masina talu ona lūlūina fatu, pe a oʻo i le taimi ua i ai ni laʻau se lua. E tusa ai ma le taʻitaʻia e le tau i lau eria, o le vaitaimi faʻatusatusa - i le ogatotonu o Me. E mafai ona totō Rutabagum i le taufaʻaiuiu o le autumn. Faatasi ai ma se totoina i le tautotogo e oo lava ina tupu totogo. Latou te aliali mai i ni nai vaiaso muamua nai lo le masina o Me.

Filifilia se nofoaga e toto ai

A e totoina le toto, filifili oe lava, ae o loʻo i ai tulafono faʻavae mo le filifilia o se 'upega tafaʻilagi. E tatau ona loloto le vai o le eleele, ma o le palapala e tatau ona lelei, lanu po o le oneone, masalo e mafai ona lelei. Nofoaga mo le tulaʻiina ua saunia muamua - i le tautoulu.

E faʻamamaina le palapala i le faapalaga poo le humus faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le superphosphate ma le masima tiso, e tusa ma le 30 kalama i le sikuea mita. E mafai ona e fufuluina le palapala ile falaoamata o le dolomite aʻo leʻi faʻamalosi.

Sauniuniga mo le totō fatu fatu

Aʻo leʻi oʻo i le germination, o fatu e manaʻomia ona faʻamaʻiina i se vaifofo faapitoa: Tipi 25 g o kele, faaopoopo le 100 g vai. Uu fatu i totonu o lenei paluga, ona fufulu lea i vai mama ma faʻagogo. Ina ia totoina fatu, ua afifiina i totonu o se ie susū ma tausia seia oʻo ina tupu mai.

Fuafuaga ma le loloto o le tulaʻi

Auala e totoina ai luga o le eleele tatala: vaieli eli i se mamao e 20 cm i le laina, i le va o laina - afa mita. Lafoaʻi le oneone i totonu o le lua, ona faʻapipiʻi lelei lea o laʻau ma ufiufi i le oneone ma le faapalaga solo.

I le taimi o le totogoina o le autumn, o le loloto o le lua e faia i le 3 cm i le mamao lava e tasi e pei ona i ai i le fatu laau toto o le totoina. I totonu o le pu tuʻu i luga o le 2-3 fatu. Faʻafefete i le oneone ma se vaega o le faapalaga.

Faʻatoʻaina ma le tausiga o lapisi

O le tuputupu ae e sili atu ona fua tele i lalo o le mafanafana o tulaga o le tau. O pupu muamua na tilotilo i le vevela o + 3 ° C, ma mo le tuputupu ae ma le fatuina o aʻa e totoina ai le vevela sili ona lelei + 16-18 ° C.

Faʻalogo! Rutabagum leaga le faʻafefeina o le vevela. A oʻo i le maualuga o le ea o le ea + 21 ° C, o fua o le a leai se suamalie ma le tofo.

Tatalo ma veleina le eleele

Tausiga o lapisi e aofia ai le veleina, tafia ma le tafe. O le veleina o loʻo faia i le va o laina ma i luga o laina lava ia, aveese vao vao mai meaʻai mai le palapala.

O le taimi muamua latou te vavaveina ai le eleele i le taimi lava e uma ona totoina, e sili atu ona faigofie ona tatala pe a uma timuga pe faʻafeinu. I le gasologa o le vaitau, latou te faia pe tusa ma le lima le tatalaina o le eleele i le loloto o le 8 cm. Viliva Spud i le vaitau o le ovary of rosettes covering the leaves.

Faʻasusu ma faʻamaina

I se taumafanafana matutu, e masani lava ona faʻaleleia le vai, ae e le mafai ona toe faʻamamaina le palapala: o le a tupu suamalie le laʻau ma fou. Fautuaina le faʻaaogaina o vai mafanafana ma vavae ese mo le faʻaleleia o vai.

Mo le tautotogo ma le taumafanafana, e mafai ona e faʻaaluina 2-3 le fafagaina, faʻafeiloaʻi mea faʻale-eleele faʻatasi ma minerale. I le amataga o le taumafanafana, e mafai ona e fafagaina se vaifofo o le efuefu faatasi ai ma le faaopoopoina o le superphosphate. O lenei fafagaina e faʻatinoina pe a uma ona faʻavaivai ma faʻamalo.

E te iloa? O elemene nei e aoga mo le atinaʻeina o fualaau aina ma le faʻaleleia atili o le gaosiga: paluga, phosphorus, apamemea, manganese, pulu. E faaopoopo e le fuālaʻau le suamalie i le tofo, ma o le pulu e tuʻuina atu ai le susu ma le paolo o le aano.

Puleaina o pest

Swede e sili atu ona faigofie ile fomaʻi nai lo faʻamaʻi. O le tele o taimi e osofaʻia e fuʻa laʻau, aphids ma flears. O le mea mulimuli e mafai ona tau ma le efuefu, faʻasese i le va o laina.

O se kulimi mamago o le naphthalene ma le oneone oneone, tasi e oo i le sefulu, ua saunia e faasaga i se kapisi fuga. O le faʻafefiloi foʻi e salalau i luga o moega. O le faʻagasologa e toe faia i le sefulu aso mulimuli ane. O loʻo faʻasalalauina atigi apisi i se vaifofo o le fasimoli ma le vai, o nisi taimi e faaopoopo ai le ū.

E taua! O le puipuia o le laau mai le fusi tui, pe a uma ona totōina laau toto i le paʻu laau.
O le faʻaitiitia o faʻamaʻi faʻafuaseʻi, le loloto o le eliina o le palapala, faʻaleleia le togavao ma le pefu pe a faʻafefiloi mago, e tatau ona fufulu fatuina aʻo le i totoina.

Aoina ma teuina o rutabaga aʻafia fualaau

Afai e te totoina le laʻau mo le faʻaaogaina o le mafanafana, e seleseleina le seleselega ona o le aʻa o le seleselega. Mafaufau o fua tetele e le o taimi uma e suamalie ma lelei, aua le tuliloaina le tele. Mo le teuina o le taumalulu, e faʻamamāina i le amataga o Setema, e tatau ona e maeʻa aʻo lei amataina le kiona muamua.

O fua o le seleselega e selesele i le vevela ma le mafanafana o le tau, o lea o le a teuina lelei. E tosoina le lima i le lima ma taofi le malogo i se nofoaga faʻataʻavalevale. Taumafa pe faʻamaina ni fualaau suamalie: e le talafeagai mo le teuina mo taimi uumi.

Faʻasolo lelei aʻa e selesele maualuga, tuu lua sene, tuʻu i pusa, sasaa oneone. O le teu i le taumalulu e tupu i le vevela e amata mai le zero i le fa tikeri Celsius.

Faʻaaogaina o mea totino o swede

Swede o loʻo i ai se vailaʻau oona. E aofia ai: faʻamalosi, gaʻo, masini gaʻo, fipa. Vitamini o loʻo i ai i le tuufaatasiga: acid ascorbic, vitamini A, B-vitamins, carotene, rutin ma le suauu taua. Se fuainumera tele o elemene eletise: potassium, calcium, copper, phosphorus, iron, sodium and sulfur.

I le uma o le fesili ua taua i luga: o le a le mea e aoga, e mafai ona manatu e tapunia.

Faʻasoʻotoga o fualaʻau faʻafeʻau e faʻaaoga i stomatitis. Faʻaaogaina aʻa e faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻasolosolo ma le anti-inflammatory agent. O le sap o le laau e faamaloloina manuʻa ma mumu.

Swede e aʻafia ma faʻamoemoe, o loʻo faʻaaogaina mo le mago vaivai, faʻamaʻi o mama ma bronchi.

I le taumalulu, faʻatasi ai ma le fualaʻau o le vaomalo, fesuiaʻi - o se punavai taua o vitamini ma minerale. O le leva talu mai le swede na tuʻuina atu ai i tagata matutua le faʻamaualuga. Ona o le aofaiga tele o le vaitamini C, faʻafefete e tau malosi e faasaga i le malulu ma lagolagoina le puipuiga.

O ai e tatau ona aloese mai le faʻaaogaina o le soʻo

Swede e leai se tele o faʻasolega. E le fautuaina e 'ai ma le gastritis, maʻi o le fatu, ona o le aʻa e maualuga lona maualuga o le acid ascorbic.

I isi faaletonu o le gastrointestinal tract, o fualaau faisua o rutabaga e mafai ona afaina ai le mucous membranes. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le fautuaina e tuʻuina atu i tamaiti laiti.

Se mea manaia! I Suitiselani, i le aai o Richterswil, i tausaga uma ia Novema, e faia ai se faʻamanatuga faʻamaoni mo le faʻaaloalo. O lenei aso malolo sa faamanatuina ai le centenary i le 2004.
O i latou o loʻo mafatia i le maʻi e tatau ona latou iloa le mea e tasi o le faʻafefe: o le le mafai e le tagata ona faʻalepale i soʻo se elemene i le tuufaatasiga o le aʻa.