Laʻei pito sili

Rhubarb, tulafono mo le tuputupu ae ma le seleseleina

O le Rhubarb o se vao vavalalata o le aiga o le buckwheat, faatasi ai ma le malosi o le rhizome ma le lau lapopoa, o loʻo i luga o gao mafiafia. Petioles e oʻo i le 80 cm le umi ma e oʻo i le 4 cm le mafiafia, o lo latou mamafa e mafai ona oʻo atu i le 1 kg. I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i tulafono o le tuputupu ae ma le seleseleina o le rhubarb.

O ituaiga sili ona lelei o laʻau taumafa

O le tuputupu aʻe o le rhubarb i luga o le 'upega tafaʻilagi e le faʻapulaaina i na o le tasi le ituaiga o lenei laau. A filifilia se ituaiga, e tatau ona faʻalogo lelei i le taimi o le matua ma le valivali. O le lanu lanumeamata e faʻaogaina mo le faia o paluga pateta, kuka kuka, ma le mumu - pe a oʻo i le tilolūlūlū ma faʻapipiʻi.

E te iloa? E tusa ai ma faʻamaumauga na tusia i le 2700 TL, o tagata faamalolo mai Saina anamua na latou mafaufau i le faamaloloina o le rhubarb. Na faʻaaogaina le aʻa rhubarb ua faʻaaogaina e avea o se antipyretic, sui o le faamama ma le tino.
O ituaiga sili ona lauiloa o:
  • "Vitoria" - o se amataga vave ma fua mai fua. O le umi o petioles e laʻititi atu nai lo le 60 cm. O le le lelei o lenei ituaiga o fua tele. O le mea sili ona lelei o uiga sili ona matagofie o lenei ituaiga rhubarb, lea e faʻaaogaina ai i le lautele.
  • "Zaryanka" - ituaiga vave o le taumafa (o le uluai seleselega i le 30 aso mai le faʻalauteleina o le tautotogo). O le umi o petioles e mai i le 30 i le 44 cm. O lenei vailaʻau o le rhubarb e maualuga le mafai ona galo.
  • "Obskaya" - ituaiga eseese ituaiga (seleseleina i le 60-69 aso pe a uma le germination). O le umi o petioles e 22-23 cm. O lenei ituaiga e malulu, ae le talia le lamala.
  • "Faʻanoanoa" - uluaʻi fua eseese (seleseleina i le 41-44 aso mai le faʻalauteleina o le tautotogo). Ole umi o le petiole 49-55 cm. O lenei ituaiga e le faigofie i le tele o fugalaau.

Climate conditions mo rhubarb

O le laau rhubarb e le lelei, lelei le onosaia o tulaga eseese o le tau (malulu, lamala), e mafai ona ola i le paolo, e tetee atu i meaola faalafua ma faamaʻi.

E taua! I se tasi nofoaga e ola umi le rhubarb ma maua ai se seleselega o le 15 tausaga pe sili atu.
O Rhubarb ei ai se aʻa ma malosi ona aʻa (lea e loloto lona loloto i le eleele e oo i le 2.5 m). I le taumalulu, e sili ona ufiufi le rhubarb i le faapalaga poo le pala. O le aʻa o le rhubarb o loʻo i ai le tele o meaʻai e faʻamautinoa ai le televave o le tuputupu ae o laʻau pe a maeʻa le kiona.

Auala e toto ai rhubarb

O le totoina o le rhubarb i luga o le togalaau e mafai ona faia i le faaaogaina o metotia e lua: vegetative (fesuiaiga ma vaeluaina laau rhubarb i le tautotogo) ma fatu (e ala i fatu).

E te iloa? I aso anamua, o le rhubarb buds na manatu o se mea suamalie, ma i le itu i matu o Asia o loo latou 'ai pea. O Saina anamua ua taʻua o le nofoaga fanau mai o le toga rhubarb; o uluai faʻamatalaga na tusia i le senituri lona 27. TLM (faamaumauga i luga o laubalisi).

Tuputupu ae mai le fatu

O le toʻatele o tagata faifaatoaga i mea taufaasese o loo mafaufau, "E faapefea ona totō rhubarb mai fatu?". Muamua e tatau ona e lūlūina fatu i le vai aʻo leʻi fulafula, ona fufula ai lea i lalo o le susu susu poʻo le vela. Pe a tupu mai le paʻepaʻe (1-2 mm le umi) e ola mai fatu, e tatau ona faʻamago fatu i luga o le eleele ma totoina.

O le luluina e tatau ona faia i le faaiuga o Aperila - amataga o Me i le laina (mamao i le va o laina 25 cm). O fatu e totoina i le loloto o le 2-3 cm. Pe a 1-2 laʻau e ola i luga o wana, e faʻaumatia (e tatau ona tuʻu le laina i le laina 20 cm). I le lumanaʻi, o vao olaola o rhubarb o loʻo veleina, faʻamaʻapeʻa, fafagaina faʻamaʻi ma faʻamaina.

E oʻo atu i le tautoulu, o le totō ola e tupu i le 20-30 cm ma maua 3-4 leaflets lelei. O le totoina o laau rhubarb e tatau ona eliina i le amataga o le tautotogo mo le totoina. O aʻa po o vaega o rhizomes ma pulupulu (faatoa amata ona ola) e totōina i vaieli ma se suo (pe a ma le 100 i le 80 cm poʻo le 100 i le 100 cm). A oʻo i le tuai ona totoina, o laʻau o le laau (sili ona atiaʻe) e tatau ona aveeseina. I le taimi o le totoina, o le aʻa rhubarb e mamafa tele i palapala, ma o le fatuga ua lilofia i le eleele e le sili atu i le 1-2 cm (pe afai e le lava le susu o le eleele, e susu pe a totō).

Auala faʻatau

O nisi taimi, e amata ai e le au faifaatoaga ona fesiligia se isi fesili, "E faapefea ona totoina se laau i se auala vegetative?". Faatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia, eli ai rhubarb vao i le amataga o le tautotogo. O latou aʻa e vaevaeina e se naifi i ni vaega (o vaega taitasi e tatau ona i ai le 1 i le 2 le tuputupu ae o aʻa ma aʻa). Mai le tasi aʻa, 5-10 totoina o aʻa e maua mai. E tatau ona vave totōina aʻa.

Tausia le rhubarb - laei, fafagaina, vele ma toe totoina

Tausia mo le rhubarb o loʻo tuʻuina atu mo le veleina, fafagaina, vaeluaina o laina ma aveese ia fugalaau, ma le fafagaina ma le totoina. I le tasi taimi i le vaitau, e tatau ona faʻasaina le rhubarb (faʻatasi ai ma minerale ma mea faʻaopoopo). Pe a aliali mai fugalaau i luga o le rhubarb, e manaʻomia foi ona aveeseina (o fugalaau e toso uma ai mea aoga ma meaʻai mai le laau). I le tautoulu, o laau rhubarb uma e iai ni mea vaivai vaivai ma petioles laiti e tatau ona aveeseina, ma i totonu ole soifua maloloina, toetoe o le laau vegetative uma e tatau ona vavae.

E faigata tele ona faʻaaogaina le rhubarb, ona o le aʻafia o aʻafiaga o aʻa ma le lautele o le togavao. E sili ona lelei le faia o lenei mea i le amataga o le tautotogo, seʻia oo ina tupu le vaega o loʻo i luga aʻe. Ae sili atu, e ui i lea, ia faʻalauiloa le aʻa o le rhubarb i se auala vegetative.

Tulafono o le seleselega

O le seleseleina o le rhubarb e tatau ona amata i le tausaga lona lua (pe a fai o le totōina na faia i le va o le laau) pe i le tolu tausaga (pe a fai o le totoina na faia i fatu). A oʻo atu aʻa i le umi o le 25-30 cm, e mafai ona vavae (mo le taimi muamua - 3-4 laupepa). I aso uma e 10-12, e mafai ona e tipiina lau laʻau (peitaʻi e 3-4 laulaʻau i luga o le laau pe a uma ona tipi). I le tele o tulaga, e tipiina le rhubarb 3-4 taimi.

E taua! I le taimi o le seleselega, e tatau ona momotu ese laʻau ma gaʻo (vavae ese - e le fautuaina). O le mea e le tatau ona faʻaaogaina le laau, e tatau ona tuʻu se vaega o laulaau i luga o le laau, lea e aveesea i le autumn.
Faʻatau le seleselega rhubarb (faʻapipiʻi fusi i totonu o le afifi) e tatau ona i ai i se nofoaga malulu poʻo se pusaaisa. O lea la, o lenei ua e iloa le auala e ola ai le rhubarb ma le auala e tausi ai. Manatua, o aʻafiaga o rhubarb e aofia ai vailaʻau faʻasaina (malic, succinic, oxalic, citric) ma suauu mineral (calcium, fuluula, uʻamea, potassium), ma aʻa ma laulaʻau oona.