Lafumanu

Tamai Mamanu, mea taua o lenei ituaiga

O le povi o se tasi o manu muamua o manu. Ma i lo tatou taimi, o lenei meaola o se punavai o gaosiga, oloa gaosi susu ma aano o manufasi.

E faʻapena foi ona faʻaaogaina nei manu mo le galue malosi. O povi e tausia e le gata i luga o faatoaga tetele, ae faapena foi i le fale. E pei o meaola uma, e tatau ona e tausia le povi, tuʻuina atu ia i latou se nofoaga lelei mo le kuka, se fale mafanafana, ma isi. I lalo o le ae iloa ai le tele o mea manaia e uiga i ituaiga ituaiga o povi e pei o le Dutch.

O a ni faʻamatalaga i fafo e mafai ona e iloa ai le fanau a Dutch?

O povi e tuʻuina atu i tagata le suasusu, lea e aofia ai le calcium e taua i tagata. O le fagogo a Dutch o povi o loʻo faʻaalia mai i fua maualuga. O le mea lea, o povi o lenei ituaiga e aofia ai le vaega o susu.

O povi Dutch o nisi ia o ulumatua.

O le igoa o le fatu e mafai ona malamalama o lenei lafumanu sa fafagaina i Holani. Talu mai taimi tuai, o le povi na mafua ona o fua maualuga. I aso nei, o le tele o ituaiga o ituaiga o Dutch e fafagaina, o le sili ona lauiloa o Friesian.

I Rusia, o lenei ituaiga o povi sa aumai i lalo o le pulega a Peteru le Sili, ma ina ua mavae le amataina o le lafu manu. Aʻo le i faia le feteʻenaʻiga, o le Dutch Dutch na fanau mai i le 22 pasene o tagata e ona fanua. I Rusia, o lenei ituaiga o pusi na aafia i le fausiaina o isi povi, o le mea sili ona taatele o le ituaiga tamaʻitaʻi.

O le salalau lautele o le ituaiga Dutch i Ukraine na amata i le 1930.

Maualuga gaosiga maualuga o gaosia na mafua mai ona o le gaosia o galuega na faia i le tele o tausaga, o faʻatoʻaga i nei gaioiga e leʻi gauai atu i uiga o manu o le ituaiga.

O le seneturi mulimuli na avea o se atinaʻe malosi o le fanau a Dutch.

Faʻamatalaga mai fafo o le gagana Dutch:

  • O le maualuga o le tasi meaola i le mamae e oʻo ile 130 senitimita. O le mamafa o le povi e mai i le 540 i le 640 kilokalama, o le tele o povi palu e mai le 810 i le 1000 kilokalama. O le mamafa o le tamaʻi pepe fou faatoa fanau mai e oʻo i le 40 kilokalama. O le mamafa o le mamafa o le 60 pasene.
  • O le tino o povi ua lelei ona atiina ae, e malosi ona ponaivi ma ua tupu lelei.
  • O le ulu e mago ma e faʻafelatai.
  • O le pusa e lautele ma loloto. O le pito pito i tua e paʻu. O pito o le fatu e maualalo.
  • O le pito i tua o le tino e laugatasi ma lautele.
  • O le paʻu o povi a le povi e lamolemole ma manaia, o lauulu e mama.
  • O le povi o le povi ua matua atiaʻe ma o loʻo i ai se foliga i se foliga o se pesini.
  • Le lanu o le Dutch Dutch breed e uliuli ma paʻepaʻe.

O uiga lelei e faʻaalia ai le gagana Dutch:

  • O le gaosiga o susu, o le 4400 kilokalama, o le gaʻo susu o susu o le fa pasene. E i ai foi povi o loʻo faʻamaumau talafaamaumau, ma le susu o le sili atu i le 11,000 kilokalama, ma le gaʻo gaʻo o le 4.16 pasene.
  • O povi o lenei ituaiga o vave, pe a uma ona fanau mai se povi 160 kilokalama pe a maeʻa le afa tausaga.
  • O lenei ituaiga o tuaa i le mauaina o le tele o isi ituaiga o povi.
  • O le ituaiga o manu lelei.
  • Ona o le lelei o faʻamaoniga o le susu ma aano o manufasi, o le ituaiga e fafagaina i le lalolagi atoa.
  • Palu Mamanu na taliaina tulaga eseese o le tau.
  • Faʻatoʻa faʻasolo mai Dutch i faʻamaʻi eseese.

O uiga le lelei sa i ai i le fanau ao leʻi fanauina, i lo tatou taimi e le i faailoaina mai.

O le mea taua o le tupuaga o Dutch o le faavae lea o le fale gaosi susu. O le tuʻufaʻatasiga e maua ai le gaosiga lelei o le suāsusu ma le lelei o le gaʻo. O se vaega iloga i le faʻasologa o lona vave vave maturation. O le uluai inisetiina o tagata na faia i le tausaga e tasi ma le afa tausaga.

O le a le gaosiga o le gaioiga Dutch?

Talu ai ona o le totōina o togavao ma le maualuga o le gaosiga, o le gaosiga o le susu e mafai ona faʻamatalaina.

O povi Dutch o loʻo i le vaega o susu. E pei ona taʻua muamua, o le fua o le tasi povi e tusa ma le 4400 kilokalama. E i ai foʻi povi, o loʻo tuʻuina atu faamaumauga e sili atu ma le 11,000 kilokalama o susu. Milu gaʻo e sili atu ma le fa pasene.

E lelei tele le lelei o meaʻai. O le faʻaumatia o le seleselega e oʻo i le onosefulu pasene.

I o matou taimi, na faia foi le gaosiga o galuega. O ia galuega e faʻamoemoe e faateleina le gaʻo susu, ma faʻalauteleina le polotini. Ina ia maua le faateleina o nei faailoilo, ua atiae e saienitisi se meaai faapitoa mo lafumanu, e fuafua lava i lo latou mamafa ma tausaga.

Talu ai ona o ona uiga lelei maualuluga, o le fausiaina o povi a Dutch o loʻo faʻamautuina lelei i le salafa o le lalolagi. E faavae i luga o lenei ituaiga i Siamani na malepelepe Ostfrizian ituaiga. I Amerika ma Kanata na fatuina fatu Holstein-Frisians. I atunuu Europa, i luga o le faavae o lenei ituaiga na gaosia le lanu uliuli ma suia fesuiaʻi ma Danimaka. E masani lava, o ituaiga fou taitasi ei ai ona lava uiga.

Mai le talafaasoloʻaga o lenei ituaiga, e manino lava e faapea o le ituaiga ua pasi i se auala umi o le faʻavaeina ma le faʻatulagaina, ia avea ma foliga e pei ona i ai, e ui lava o le galue i le faʻaleleia o le ituaiga o loʻo i ai, e mafai ona fai mai ma le mautinoa o lenei ituaiga o povi o se tasi o mea sili o le sili ona lelei o susu i le lalolagi.