Laʻau faʻasoga

Feiloai i pepe sili ona lelei

Taumafa na faʻavae i luga oa tatou tamaoaiga tau tamaoaiga mo se taimi umi.

O nei meaola e taua tele mo a latou suāsusu, talu ai e le maua e tagata uma le avanoa e faʻatau ma tausia ai se povi, ae o le 'oti e taugofie ma e le manaʻomia se avanoa tele.

Peitai, e pei o povi, o'oti e eseese itu e maua ai: susu, aano o manu, fulufulu mamoe ma fefiloi.

Sili atu nai lo le faʻatauina o se meaola e iloa ai le mafuaʻaga o le ae tuputupu ae ai.

Faʻailoga a Zaanen

O le lauʻeleʻele o lenei 'oti o Suitiselani, e pei o le vanu o Zaanen, lea o loʻo gaosia ai nei manu e oʻo mai i nei aso.

Ua manatu le filifilia o Zaanen o le mea pito sili ona lelei i totonu o meaola uma ma tuʻufaʻatasiga e le gata i le maualuga o le gaosiga, ae o se soifua maloloina lelei ma le umi.

O Zaaneysky goats o manu sili ia o lenei ituaiga. Tagata matutua 'oti e mafai ona mamafa 40 - 60 kilokalama, ma le 'oti - 75-80 kg. O le fulufulu o nei 'oti o loʻo faʻaloloa, o vae e umi, ma o le pusa e volumalie.

O le ulu e laʻititi le lapopoa, o le siʻosiʻomaga o loʻo faʻagaloalo atu i luma, o taliga e umi le umi, o le ua faʻaloloa, e ono iai ni "tautaliga". O le ofutele e sinasina pe o le kulimi lanu, e puupuu.

Udder mai le 'oti povi o le' oti po o le paʻu. O nisi tagata e iai ni nifo ma o nisi o loʻo misi. O 'oti taʻumatuaina uma o lenei ituaiga ei ai nifo, ae i le faagasologa o le fausiaina o nisi manu na amata ona fanau mai ma se' oti.

Gaioiga zaaneyskogo goat o e le itiiti ifo nai lo le 6 kilokalama i le aso. O le susu o nei meaola e matua lelei ma lelei, ma sili ona taua - e aunoa ma se manogi le lelei.

O nisi o'oti e mafai ona suʻe susu ma le suamalie manaia, ae o le mea taua o le susu mai soo se zaanenka e maua ai le suamalie suamalie, e leai se tofo le lelei, e matua malamalama lava.

Togi ituaiga breeds zaaneiskoy vave vave. Ua leva ona uma le ola o manu e tasi le tausaga le matua, ma afai e fafagaina le 'oti, e mafai ona ufiufi i le 10 masina.

E taua le tausia o nei 'oti i le auala tutusa e pei o manu o isi ituaiga. O le potu e faʻaalu ai manu i le po e tatau ona mafanafana i le taumalulu ma le taumafanafana. E tatau ona matua fafaga fuamoa i ni meaʻai eseese, faʻaauau pea ona lelei i le tau. Ona le toe maʻi lea o manu ma o le a masani ona maua le tele o susu o se uiga sili ona lelei.

Nubian ituaiga

O le igoa lona lua o lenei ituaiga o le'ie o le Anglo-Nubian, aua i le taimi e tasi na suia ai e le au faifaatoaga mai Egelani nei manu Aferika, ma o'oti na faʻaleleia i aso nei.

Faatonuga Nubian goat - aano ma manu fafaga. E tele naua e pei o Saane. E mafai e le gutu ona maua le 54 - 56 kilokalama o le mamafa o le mamafa, ma le 'oti - 67-70 kg.

Vaʻaia Nubian ituaiga o 'oti i le umi ma le umi o latou vae. O le tino o nei meaola e manifinifi ma umi. Udder lautele, nifo foi. O le ua e umi, mafiafia.

E mafai ona fanau mai 'oti o Nubian e pei o komolyami, ma o nifo, ae o lo latou i ai o loʻo i ai se eseesega tele i le uumi: o' oti o le pu e laʻititi pe umi le umi, ma o 'oti e umi.

O vae o nei 'oti o loʻo faʻafefe, o latou taliga e taʻoto i lalo. O le tino e ufiufi i lauulu lauulu lanu eseese (lanu uli, enaena, paʻepaʻe, pisia). Malosiaga fai ia i latou toʻafilemu, latou te matua agalelei ia latou gaioiga, latou te alolofa i le alofa ma le gauai.

Milu Nubian'oti e maua ai se mea lelei, lelei (gaʻo gaʻo i le sili atu ma le 5%), e manaia lona tofo.

O le mea lautele, o le susu o 'oti o Nubian e foliga tutusa lava i le susu o le susu o le tina. O le susu e leai foi se manogi manaia. O se 'oti na fanau mai 2 pe sili atu taimi, i le averesi, e maua ai le itiiti ifo i le 6 lita o le susu i le aso.

E manaʻomia e le laʻau o Nubian se meaʻai lelei e tatau ona i ai fua. Fafaga manu e matua manaʻomia lava le uati. E taua foi le tuʻuina atu o 'oti i le tele o vai.

Alpine breed

O lenei 'oti o le fale ia Suiselani. I le taimi muamua, o nei meaola sa tausia i nofoaga o vaomatua i Alps, o lea o le igoa o le ituaiga.

O le lanu o le fulufulu mamoe i Alpine'oti e mafai ona sili ona eseese - ma paʻepaʻe, ma uliuli, ma le lanu enaena, ma le lanu uliuli. Ae o meaola uma lava ei ai uiga masani i le lanu - o le mata, taliga, pito i lalo ma vae o loo valiina i lanu uliuli i le tulivae, ma o le tino atoa o le lanu-enaena.

Alpine goats krupnovaty, peitai, e tusa lava po o le a le tele, e manaia tele. E malosi le tino, o le ulu e laʻititi, malamalama, faʻapuupuu le uumi.

O nifo e faʻamaʻavale-ovale, ae o nisi taimi e fanau mai ai gafa ma le tino. O loimata e masani, faʻavae. Ua faapuupuu le ua, o le sternum e manaia ma loloto. O le tua e fai ai se laina saʻo. I le eria o le fatafata, ua paʻu ifo le tino, ma ua pupuu ma vaapiapi le sacrum.

O laumei e laiti ma manifinifi. O faʻamavae e ufiufi i se manogi malosi, ae o masini mūmū e mama, lea e maua ai le faʻalelei lelei. E pupuu le lauulu, ae i totonu o sulu ma luga o tua e tupu ai le umi nai lo le tino atoa.

O se tamaʻi matua matua, e tusa ma le 60 - 63 kilokalama, ma le 'oti - 76 - 79 kilokalama. E mafai e se 'oti ona fanauina le sili atu ma le 2 tamaiti i le taimi. E maualuga foi le suamalie, mo le lactation e tasi le'oti e aumaia le 750 - 900 kilokalama o le susu.

O nisi meaola e mafai ona maua mai i le 1200 - 1600 kilokalama o meaʻai susu. O le umi o le lactation e tusa o le 280 - 350 aso (9 - 12 masina).

O le gaʻo gaʻo o loʻo i ai i le va o le 3.5 ma le 5.5%. O le suāsusu lava ia e manaia ma maaleale i le tofo, faʻaaogaina e faia ai oloa eseese, masani ona faʻasusu. Faailoga o le gaosiga o aano o manufasi e maualuga foi.

O uiga o nei 'oti e matuā toʻa lava, latou te tali lelei i togafitiga agamalu. Ae o nei meaola e sili atu ona le maaa, ma i le tulaga o mea e gaosi i le lafu o loʻo latou faʻaalia ai le tele o mea ola. O nisi taimi latou te faʻafeiloaʻi isi manu mai le fafaga, ae latou te 'ai lava.

Latou te le mautonu i tuutuuga o le taofia ma fafagaina, e vave ona faʻaaogaina i tulaga fou o le olaga, e matua faigata ma faʻamalosi. E mafai ona teuina i le lafu.

Faʻailoga Angora

O lenei ituaiga o 'oti na fafagaina i Turkey, ma sa faaigoaina i le laumua o Ankara, Angora.

O le aotelega o le auga o le Angora o le paʻepaʻe, ae o loʻo i ai tulaga o le fulufulu mamoe e sinasina, uliuli po o le siliva. O lenei ituaiga e lautele, o lona uiga, e maua ai aano o manu, ma susu, ma fulufulu mamoe.

O le tino o le 'oti o Angora e pupuu, ma o le manu lava ia e leai se mea. E laʻitiiti le ulu, i le vaega o le isu o loʻo i ai se karupo. O nifo o le 'oti e laʻititi, mimiti, faʻafefe. I le 'oti lava e tasi, e sili atu le tele o nifo, sili atu le mamana, foliga o le tino. O le ua e manifinifi ma puupuu. O manu uma o le itupa e lua o lo latou ava.

Lagona tetele, umi, paʻu i lalo. Sternum o le tamaititi laititi, laʻititi lautele. Le laina o le pito i tua e sao, ae o loo i totonu o le nofoaga o le taulaga.

O taga e laiti, ae mamana, faʻamalosi malo, e masani lava ona seti saʻo.

O le paʻu e manifinifi. O le tino atoa e ufiufi i se ofu uumi, manifinifi, ae mafiafia. E mafai ona gaosi (mohair) poʻo le galu.

Le susulu o le la (luster shine). O le umi o le umi o le tasi vae o le 20-35 cm. O le fulufulu mamoe o Angora o 'oti e faigofie ona taulimaina, e faʻafesoʻotaʻi ma umi, lanu ma le faʻapitoa i le fausaga.

I le mamafa, e le maua e gaoa le tele - 30-50 kg. Ae o 'oti e mafai ona "aina" i le 85 kilokalama o le mamafa o le tino. O le tele o 'oti e maualuga tele. (100 - 140%).

Mo le afa tausaga le laga, o le 'oti e tasi e maua ai le 70 - 90 kilokalama o le susu. E lelei le gaosia o meaʻai - 40-45%. E manogi le aano, ae malie, e manaia le manogi. Mai le tasi meaola e mafai ona e maua le 4-6 kilokalama o le fulufulu mamoe, o lona uiga e 65 - 70%. Na maua e Mohair se tele o talosaga - mai ie ie totini lima ma totini.

O tamaʻi manu a Angora e le lelei i le tausiga ma le fafagaina. Latou te le fefe i se vevela poʻo se malulu. O nei meaola e mafai ona toetoe o le tausaga atoa i le vao.

Afai ua e tuai ma se lauulu, o le a amata ona mou ese le manu, ma e leiloa ai le tele o fulufulu taua.

O nei 'oti e tatau ona puipuia i se mea sili e mafai ai mai suiga malolosi i le siosiomaga i fafo, aemaise lava mai faʻataʻitaʻiga.

O nisi taimi e mafai ona i ai se mea faʻafefiloi (1-3%) i le mohair, lea e pau ai le lelei o le mohair.

Afai e ola manu i se fesuiaiga o le tau, ae o le a faʻaitiitia le lelei o le tamaoaiga ma le fulufulu mamoe. E le lelei le atinaʻeina o tamaʻi anufe i Angora.

E manaia foi le faitau e uiga i le fausiaina o se fale o se 'oti.

Poto faʻatoʻa

Poo le 'oti e sau mai Aferika i Saute. Na maua mai e ala i le sopoia o le Europa ma Initia e fananau mai ma meaola o le lotoifale. O lenei fatuga o se tasi lea o mea sili ona lauiloa i le vaega o le aano o manu.

O manu e masani ona fananau mai ma se tino paʻepaʻe ma le enaena enaena-enaena, ae e iai foʻi suiga i le tino o laʻau i luga o vae, siʻusiʻu ma le tino.

O nisi taimi e mafai ai ona e feiloaʻi ma 'oti poa ma le popo.

E tele meaola i le mamanu, e laʻititi i le lapopoa. E lapopoa le ulu, o le muaulu e susulu i luma, o le faʻailoga e faʻailoa. O nifo e umi le umi, e matua tele, lautele lautele. O taliga e umi, i le lapoa lapopoʻa, paʻu.

O le ua e lapoa, faʻapipiʻi, uʻamea lautele. O le pusa e volumous, loloto, lelei ona atiaʻe. O le pito i tua e lautele ma umi, faia se laina sao. Udder ma le fa, e le o le lua, nifo. Lagi malolosi, malosi, malosivaevae. Ua pupuu le peleue. Ole maualuga ole maso.

I le matua, o se 'oti e mafai ona mamafa 80 - 90 kilokalama, ma se' oti - 90-110 kg.

O le fomai e maualuga tele, mo le 2 tausaga o le 'oti e mafai ona fanau mai 3 taimi. O le taimi muamua o le 'oti e fanau mai le' oti e tasi, ona sosoo ai lea ma le lua.

Pe a fasia se manu e tasi, 54 - 57 kilokalama o aano o manu e mafai ona maua. E leai se leaga o le susu, o susu uma e faʻamaʻaina e tamaiti (2 - 3 kg). O le aano o manu e matua maualuga lona taua, ona o le tele o maso ua mafaufauina o se meaʻai fua. E le gata i lea, e matua malu, ma o le manogi e faamanatu ai le veal. I totonu o le vasega o paʻu ma fulufulu mamoe o le vili.

Tausia ia 'oti o aliʻi sili ona mafai ona i ai i ni tulaga sili atu pe itiiti ifo foi. O le fafagaina o lenei ituaiga e le o se mea sili ona faigata. E le o ni tulaga taua mo le fesuiaiga ma le vevela, oi latou lava vave faʻaaogaina e oʻo lava i le tau sili ona leaga.

O lenei manu o le a lava lea e fafagaina ai se vao mativa e le mafai ai ona fafagaina povi. O maʻi e toetoe lava a le afaina ai le Boers, o'oti e matua faigata lava. Faʻaauau le atinaʻeina o tina i tamaʻitaʻi. E faigofie ona latou fesootaʻi ma tagata, toʻa ma toʻa.

Mountain-Altai ituaiga

O lenei ituaiga na fafagaina i Altai seia oo i le 1944 ina ua fafagaina le gaʻo a Donsky ma Angora i laʻau i le lotoifale.

O le vaega autu o 'oti o lenei ituaiga e lanu uli, ae o nisi taimi o loʻo i ai foi manu ma fulu paʻepaʻe. O manu lava ia latou lava, e lelei tele, ae lelei ona fausia, o le faavae e malosi.

O le faavae e tutusa. O le pito i tua o loʻo lelei ona atiaʻe, mama. Lelei malosi ma malosi, faʻatulaga lelei, ufiufi i lauulu pupuu. O solovae e pouliuli, malosi tele ma malolosi. Tele le maso mass.

O le fulufulu o nei 'oti e aofia ai le lalo ifo (75%) ma le au palama (25%). O le pito i lalo e maualuga lona maualuga, e malu ma siliki i le paʻi, e gafatia, umi le umi, umi.

E leai se sili atu i le 50 kilokalama o 'oti a tagata matutua, ae sili atu nai lo le 75 kg le mamafa o' oti. O le 'oti, e masani ona fānau mai le' oti e tasi, e 100 tamaʻitaʻi - 110 - 150 tamaiti. E seasea maua masaga.

I le taimi o le lactation, e mafai ona e aoina le 90 - 110 kilokalama o le susu, i le aso o le fua o le fatu e 500 - 550 kalama. O le aano o manu e matua maualuga lona lelei, lelei ma manogi. O fua o le ai e 45 - 55%. Afai e te naʻo aano o manu e leai ni ponaivi pe ola, ona 75% le gaioiga.

Mai i laʻasaga laiti, e mafai ona e aoina 300-400 karamu o lalo, ae mai'oti ma 'oti, ma le 500-700 ma le 700-1000 kalama. O le lalo ifo o lenei ituaiga o 'oti e masani ona faʻaaogaina mo le gaosia o oloa eseese, e oo lava i lalo o paʻu. O loʻo faʻaaogaina foi le paʻu.

Mountain-Altai goats are famous for their simplicity and feed, ma i tulaga o loʻo tausia ai. Fagogo io latou fanua i le tausaga atoama e oʻo lava i le steppe, i le mea e itiiti ai vao, e masani lava ile Altai Mountains.

Mountain-Altai goats ua lelei ona atiaʻe, faigata tele, ua lauiloa mo lo latou ola maloloina lelei.

O le mafuaʻaga lea latou vave faʻaaogaina ai e oʻo lava i le vevela ma le mataʻutia o le fesuiaiga ma le siosiomaga.

Pau lava le mea e mafai ona faʻaleagaina ai nei meaola o ni manogi mataga, lea e mafai ona sopoia pe faʻavalea.

E aoga tele le tausia o se 'oti i luga o le faatoaga - o iinei e maua ai susu, aano o manu, ma fulufulu mamoe. O le mea lea, afai e te faʻatauina lenei meaola, ona e le salamō moni lava i lau filifiliga.