Currant

Golden Currant

Ua avea ma masani mo i matou i le taumafanafana e aoina mai fua o fuamoa uliuli ma fualaau mumu.

O nei ituaiga e lua o currants ua umi ona maua aʻa i totonu o tatou eria.

Ae e toaitiiti tagata e iloa e uiga i le isi ituaiga o lenei fua - fualaau auro, o le igoa lona lua o le "agaʻi".

North America ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai lenei ituaiga o fuamoa, i le mea i le va o matu-sisifo ma Mekisiko o nei vao e tupu tutoatasi, e aunoa ma le fesoasoani a le tagata.

I Europa, o lenei fuaitau na sau i uluai tausaga o le 19 senituri. I le taimi muamua, na faʻaaoga e tagata nei togavao mo na o mea teuteu, ae mulimuli ane na amata ona 'aiina fua o fua - fualaʻau o le fuamini auro.

O le laau o se fuamoa auro maualuga, e oʻo i le 2 - 2.5 m.

O moli e mumu, toetoe lava a le lavalava, lala vaivai, tupu 30-40 cm i le tausaga. O le aʻa e sili ona mamana, e oʻo atu i le loloto ma le afa mita.

Laʻau o le laʻau tele, e oo atu i le 5 cm le umi ma e oʻo i le 6 cm le lautele, e foliga pei o laʻau lau, ae o laulaau i le laʻau lau o lenei ituaiga o fuamoa e 2 pe 3.

I le pulumu e amata mai i le 5 i le 15 fugalaau, o palasi lava latou e saʻo. O nei togavao ua fuga mai i fugalaau o lanu samasama po o samasama lanumeamata-latou te oʻo i le 1.5 cm le lautele ma maua ai se manogi lelei.

O fua e fua i foliga, lanu uliuli po o le enaena, o nisi taimi ei ai le fugalaau lanu i luga o vine.

Ae o le tofo, o le a le masani ai mo tagata ua masani i currants uliuli. E toetoe lava a leai se suauʻu i fua o fuamisi uliuli, lea e mafai ai e tagata e le maua le avanoa e faʻaogaina ai i latou i le currant uliuli e faʻaaoga ai.

O le vailaʻau vailaʻau o vine o le fua o le fuamini auro e itiiti le vitamini C nai lo lona "tuafafine" uliuli, ae tele atu vitamini A, o lona uiga, carotene, lea e aoga tele mo le soifua maloloina o tagata.

O le paʻu o Krandal e pala, lea e mafai ai ona felauai nei fua, e aunoa ma le popole e uiga i le teuina o le saʻo o le fua.

E leai ni faʻafitauli e pei o lenei vasega. Pau lava le mea e tatau ona maitauina e le mafai e le fuamini auro ona suia le fua o le currant curve, e ui i mea lelei uma ma le maualuga o le muamua.

O fualaau o Krandal e faia ai ni mea lelei ma ni mea e sili ona lelei, ma e talafeagai foi mo le masi.

O fualaau totogo e amata ia Me ma e 15 i le 20 aso. I le fua lava e tasi o vine e sau ia Iulai, o lea e le afaina ai le malulu.

O le sili sili ona aoga o le fuamalie auro o lona faʻaletonu.

Lanu uliuli ma le lanu mumu e mafua mai i le itu i matu, o le mea lea, e mafai ona latou fua lelei i eleele oneone, i le maualuga o le vevela ma le leai o se susu, e ono le mafai ona latou. O le fualaau auro, e pei ona latou fai mai, e leai se mea. Vaovao faʻamafanafanaina le maualuga o le vevela, le lava o le susu, sulu, ma faʻamaʻi.

I le taumalulu, o le vao e mafai ona malolo sinamu, ae i se taimi pupuu o le taimi e mafai ai ona vave toe faʻaleleia.

I le faaopoopo atu i lona taunuuga o taumafa, fualaʻau auro faʻaaogaina o se mea teuteu.

E tusa ai ma le au teuteu, o lenei mea totō o se laʻau mumu laʻau mumu. Teuteu le togalaau, o nei togavao o le ai ai lea i le vaitau mai le amataga o le tautotogo seia oo i le tautotogo.

I le vaitau o le fugalaau ma fuga o laau toto e matagofie tele, faʻafetai i ana fugalaau matagofie. O le tele o isi mea totino teuteu e le mafai ona faʻatusatusaina i le matagofie ma le fualaau auro.

A oʻo i le faʻafefeteina o pito, faʻapipiʻi pepa laupepa i luga o pana, lea e foliga mai e matagofie. Ae i le vaitaimi lenei, o fatuga ma lau laititi e aofia ai le hydrocyanic acid, o lea e matua inu tele lava.

I le masina o Iulai, a amataina fualaau aina, e foliga matagofie le vao ona oa latou fua. I le tautoulu, pe a momoe uma laau, e foliga matagofie tele le fuamalie auro i le lanumumu mumu o laʻau moa.

O lenei ituaiga o meaola e tuʻufaʻatasia lelei uma ai se mea totino ma se fualaau aina suamalie. O nei laau toto e talafeagai e pei o se pa, ma ese mai isi vao.

Aititi e uiga i foliga o le tulaueleele

Totoina o soʻo se aganuu e amata i le filifilia o se nofoaga talafeagai i luga ole laupepa. Muamua lava, o le palapala i se nofoaga filifilia e tatau ona lelei, e tatau ona leai se mea e tatau ai le teritori.

Talu ai o le fuamalie auro e matua lelei lava otaota le lelei, e mafai foi ona tupu i lalo o laau poʻo nofoaga malulu. O le eleele e tatau ona faʻamafola, e aunoa ma ni pu.

Pe a ma le 2 vaiaso aʻo lumanaʻi le faʻatulaʻiina, e tatau ona saunia ni lua e tulaʻi ai, o lona uiga, eli i luga o le 50x50x50 cm ma aumai le manua pala, superphosphate ma le vao i le eleele, lea o le a faʻaleleia ai le fua o le fua o le eleele.

A e faʻatau sau vine, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa aʻa o le vao. O se fatuga talafeagai e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 2 - 3 lala, o lona umi e tatau ona itiiti ifo i le 25 - 30 cm.

E taua e leai se aʻa o le aʻa. Afai e tupu lenei mea, ona lua 2 - 3 aso e tatau ona tuʻu aʻa i totonu o le vai.

Muamua sauniuni o le aveeseina o aʻa leaga ma mama. O le avetaavaleina o laʻau e tatau ona tatau ona faʻauʻu le ua i le eleele mo le 5 - 7 cm.

O pupu fafo e le tatau ona sili atu i le 5 - 7 cm i luga aʻe o le palapala. I le taimi o le totoina, e tatau ona faʻafefiloi uma faʻamaʻi ma le eleele. E tusa ma le tasi vaetolu o le lua e tatau ona faatumulia i lenei paluga, ma o le lalolagi masani e tatau ona liligi i totonu o le lua i le ogatotonu.

E lata ane i lua lua lua te manaʻomia sasaa se pakete vaima pe a uma ona gauaʻi, e tatau ona tuʻu se fuʻa i totonu o le lua, ae le o se mea saʻo, ae i lalo ifo o le manaʻoga (e tusa ma le 45 tikeri).

O aʻa o le laau toto e tatau ona faʻamaʻo ma moe i le eleele masani. A maeʻa le faʻavaivai o le a manaomia ona faʻafeinu ia vao taʻitasi, ma le eleele e ufiufi 5 - 10 cm mulch.

Laʻau, mutia poʻo le peat e mafai ona faʻaaoga e avea o se mea talafeagai. A uma ona totōina, e tatau ona vavaeina uma aʻa, ma tuʻu ai le 2 i le 3 i luga o pu taʻitasi.

Faʻasologa o Tausiga Laʻau

O le faʻagasologa mo le tausiga o vao o fualaau oona e matua leai lava se eseesega mai le tausiga o currants curry. O le mea lea, afai e te feagai ma le faʻatoʻaga o le ituaiga o fuamoa mulimuli, ona le tulai mai ai lea o faʻafitauli i le galueina o fualaau auro.

Talu ai o le fua o le fualaau o loʻo i lalo o le iloiloga ae o le malulu o le lamala, o ona laau toto e ola i se vaitau malogo malogo. E sili atu le lelei o le faʻaleleia o meaʻai, ae e le masani ai ona fafaga, lea o le a manatu o le susu-o le tau.

O vaega ole vaega o moega e tatau ona tusa ma le 30 - 40 lita o le vai. Aemaise lava laau e manaʻomia vai pe a fai le ovaries, o le a fua mai fua ma i le taimi o le sauniuni o le laau mo le taumalulu, pe a tuʻuina fugalaau i le lumanaʻi.

Faiga faʻamalosi faʻamalosi e mafai ona faʻatupulaʻia le tele o fua o le lumanaʻi. o le mea lea, o tausaga uma i le tautotogo ma i le amataga o le taumafanafana ma le gaʻo ma le eletise e tatau ona faaopoopo. A maeʻa le seleseleina, i le sauniuni o vao mo le taumalulu, e tatau ona e faia fafie fafie ma superphosphate.

Golden Currant Bushes lala vaivai tele, o le mea lea, o faafitauli i le fausiaina o vao ma le teuteuina e le tatau ona avea.

Faatasi ai ma le taofiofia faifaipea o laasaga, e le o se togavao o le a faia, ae o se laau atoa o le a fua mai mo le silia ma le 20 tausaga.

O isi laau totō, e pei o fugalaau poʻo isi ituaiga o fuamoa, e mafai foi ona faapipii i luga o vao vao. O le mea lea, o le a maua ai se seleselega maloloina ma sili atu ona matagofie. Ona o le maualuga o le tetee atu i le tele o faamaʻi, o le a le manaomia e togafitiga togafitiga ma sauniuniga faapitoa.

Golden currant o le a avea mo oe se filifiliga sili ona lelei pe a faʻatau sau. E mafai ona e suʻeina ni fua fou ma se tofo fou o le a le tuua ai oe e le faʻavaivai.