Sila

Silo le teuina ma le teuina

Ina ia lelei le fafagaina o povi ma e leʻi faʻaitiitia ai a latou gaioiga i le vaitaimi o le taumalulu, e tatau ona tausia le sauniuni lelei o le fafaga muamua. O se vaega tāua o le taumafa o meaʻai o meaʻai manogi ia, o mea ia e aofia ai le tele o vai. Ina ia avea i latou ma mea lelei ma aoga pe a mafai, e tatau ona pipii atu i tekinolosi oa latou sauniuniga ma le teuina. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le sauniuniga o mea taua e sili ona taua ile taumalulu - silasila.

E te iloa? I le fafagaina o povi, e tatau ona 50% o la latou meaʻai e tatau ona fafaga.

O le ā le faʻapologaina

Ina ia mafai ai ona faia se sauniuniga lelei o le silasila, e tatau ona malamalama o se meaʻai malie lea mo manu fefaʻasoa, lea e maua mai e ala i le faʻasao (fuga) o le vao fou poʻo vaega vevela vevela o laau o vaomatua (pito i luga, laulaʻau, sulu). O le meaʻai e tutusa lelei ma le meaʻai fualaʻau. E talafeagai mo le fafagaina o ituaiga uma o meaola o le faatoʻaga. E aoga tele mo lapisi lapoa, puaa, geese, mamoe, lapiti.

O le faagasologa o le fefete, poʻo le faʻamaʻalogaina, o loʻo faʻatinoina i ni faʻapitoa faʻapitoa (vaʻa, lua, olo, ma isi). O iina, e puipuia ai le laumei i lalo o anaerobic faʻatasi ai ma le fesoasoani o vailaʻau faʻasaina, faʻamalo mo le tele o vaega ona o le lactic acid fermentation. E mafai foʻi ona tuʻuina atu faʻasologa o vailaau faʻasolosolo faʻamalositisi, faʻatoʻaga taumafa, faʻateleina le faʻaleleia o mea faʻalauiloa.

Meaʻai saunia i lenei auala e teuina i totonu o se silo teuina pe teuina i poloka. I aso nei, o le sauniuniga o le silasila e itiiti le taimi e faʻaaoga pe a faʻatusatusa i le seleseleina o vaovao. E mafai ona saunia i sina taimi puupuu, leai se mea e tatau ona sauniuni mo le fafaga. E le manaʻomia ni tupe teu faʻafaigaluega. I le faʻaopoopoga, o lenei metotia e mafai ai e oe ona ausia le le maua o meaʻai. O le mea lea, i le taimi o le faʻasalaga, e oo atu i le 10-15% o elemene aoga ua leiloloa, ao selesele vao - 30%.

O Silage e iai le tele o carotene ma vitamini C e manaʻomia e manu, faʻapea foʻi le vai ma le fiber. E fesoasoani i le sili atu ona lelei o le galueaina o vaega o meaola o lafumanu, e fesoasoani i le osofaʻia o le roughage e latou.

E te iloa? Silage e talafeagai mo povi, aua o se meaʻai malosi. Ae ui i lea, e tatau ona fafagaina e tusa ai ma tulafono ua fautuaina, talu ai o se tele o meaʻai i povi paʻu e mafai ona taʻitaʻia ai le manava o le a avea ma manogi. O le kulimi ma le cereal-bean silasi e sili ona taua mo povi.

Faʻatoʻa faʻatoʻa

Mo le sauniuniga o le silasila na faʻaaogaina ai aganuu e tele. E vaevaeina i latou i ni vaega se tolu:

  • māmā;
  • faigata ona malamalama;
  • e le mafai ona motusia i se foliga mamā.
Lelati lanumeamata, sola, kapisi, faʻataʻitaʻiga, vao, sorghum, kapuni, kariota, legume-cereal mixtures o loʻo taʻua o le vaega muamua.

Clover, sedge, clover, alfalfa e faigata ona faʻapologaina. Tomatoes ma pateta, kukama, zucini, melons, pumpkins, soya e le fetaui mo le faʻaleleia i foliga mamā. Laʻau mai le vaega mulimuli e seleseleina i na o mea faʻafefiloi e faigofie ona faʻamafanafanaina pe faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o faʻasaʻo ma tagata amataina.

I le avea ai o se meaola mo le silasila, o le tele o togalaau aina, laʻau tipisi, mea e faʻafefiloi ai legumes ma cereals, mutia o loʻo ola i luga o vaomatua, o aʻa toto e talafeagai. Mo le faʻaaogaina o le silasila ma le protein-meaʻai faʻamautu (pipi, uila, pulupulu).

Laasaga sili ona lelei o le mowing

O se tasi o mea e aʻafia ai le taua o le paleni o le gasegase o le taimi o le moa o le seleselega mo silasila. O laau taʻitasi o loʻo i ai le laasaga aupito sili ona lelei o le atinaʻe mo le faʻaaogaina i le fafagaina.

O le mea lea, mo le seleselega o togavao uumi ua faamamaina i le tulaga o le milky-wax o le fua o fatu. O le taimi lena e faigofie tele le vevela ma e na o le 10% o ana meaʻai e gaosia pe a seleseleina. I le vaega lava e tasi o le sorghum ua lauiloa.

O le taimi sili e aoina mai ai le sunflower o le taimi lea e 30% faʻalauteleina ai le faʻaogaina. Afai e te misia lenei taimi, ona faʻaopopoina lea o le meaʻai i le fiber i le sulu, ma e 'ai e manu meaʻai e aunoa ma le faimalaga.

Ole seleselega ole seleselega ole seleseleina ole seleseleina ole fatu ole tausaga ole matutua, ole laʻititi ole tolu tausaga - i le vaitau o le tau.

O le afge silage lupine e lauiloa pe a fai fatu. O le vevela e lelei le vevela i le taimi o le vavalaʻau, cereals - i le amataga o le taliga.

Auala e saunia ai se silo: tekinolosi sauniuni

O le tekinolosi o tapenaga sauniuniga e aofia ai ni vaega:

  • seleselega seleselega;
  • fugaina o meafaitino;
  • faataatia i le teuina;
  • faʻatusatusaga o le lanu meamata;
  • suauu vaʻalele.
E tele mea e manaʻomia muamua mo le seleselega:
  • O le masini silasila e tatau ona i ai le maualuga o le maualuga o le 65-75%, ae le maualuga. Faatasi ai ma le tele o le susu, faaopoopo le afu, afu, vao vao (15-20 kg / 100 kilokalama o meaʻai). Afai e le lava le maualuga o le susu, o le zucchini, pumpkin, ma le vai ua faʻaofiina.
  • I totonu foi o le laumei lanumeamata e tatau ona i ai le aofaʻi tatau o suga.
  • O le ea mai le meafaitino e tatau ona sili atu ona faʻamalosia e le tuʻufaʻatasia lelei.
  • O le suāvai, lua, vili poʻo le potu e faʻapipiʻi ai le silo e tatau ona faʻamaufaʻailogaina e puipuia ai le okesene ma le vai mai le ulufale atu.
Mafaufau i auiliiliga pe faʻapefea ona fai le silasila i le fale.

A maeʻa le seleseleina o laau mo le faʻamaʻaloga, e tatau ona nutimomoia. O le umi o le umi o laʻau gafa e tatau ona 3-4 cm.

E taua! O le faʻaitiitia o le masima o le silasila o meafaitino, o le sili atu ona lelei e tatau ona faʻasaina (2-3 cm). Ma le isi itu - faatasi ai ma se maualuga maualuga o le manava (80% ma luga), e sili atu le lapisi o le lanu meamata (8-10 cm) e manaʻomia.
Ina ia fuafua le tikeri o le susu, e tatau ona e liliuina ni nai laau i se fusi. I le taimi lava e tasi, o le sua e tu i fafo i le faapaologa - o lona uiga o le maualuga o le vevela e masani lava. Afai e le lava le susu, o ona laʻau o le a vaivai, ma pe a vaʻaia, e le mafai ona tafe le vai. Faatasi ai ma le tele o le susu, o le sua mai le laau ua faʻatuʻuina e aunoa ma le feusuaʻi, naʻo le taimi o femalagaiga.

Mo le tuʻuina o silo, e tatau ona eli se lua e tusa ma le 2 m le loloto. E le afaina le lautele ma le umi o le malologa. E ono oʻo lava i le taamilosaga. O puipui o le lua e tatau ona agai i luga. Latou te manaʻomia ona faʻafefeteina i le omea. O le pito i lalo e mafai ona ufiufi i laʻau paʻu mago.

I le isi itu, i totonu o se lua i luga o poloka o le 20-25 cm siaki lanu meamata, faʻafefe tele, aemaise lava latalata i puipui. (O laumei o le laumei lanumeamata e mafai ona fesuiaʻi ma laulau o le vaomatua 40-50 cm le maualuga.) O aso uma e faatumulia ai le masini i le 80-100 cm.

O le malologa ua tumu i le pito i luga - i totonu o ni nai aso o le a faʻaaogaina ai mea o loʻo i ai. O le tele o le laupepa, o le sili atu foi o le silasila. I le taimi lava e tasi, o laʻau e maua ai le masani lelei o loʻo faʻamanuiaina i le mea sili e mafai ai, ma i le maualuga o le faʻamafanafana latou te faʻavaivai ai. O le vevela i totonu o le maualuga e le tatau ona sili atu i le 38 tikeri.

E taua! O le silasila lelei e mafai ona saunia na o le tolu i le fa aso. Pe a faʻapipiʻi le lua nai lo lenei vaitau, e faʻamafanafanaina le fafaga, galo le polotini ma le koko.
A uma le uta atoa, ona ufiufi loa lea o le lua i le paʻu palasitika ma ufiufi i le 25-30 cm o le palapala o le palapala poʻo le peat. E mafai foi ona e ufiufi i ni pusa o vaimama. I le le i ai o ata tifaga, o le 30-senitimita o le vaovao susu, o le 5-senitimita o le eleʻele ma le 20-25-senitimita o le palapala e sasaa mai. O le puipuia o le silo mai luga o le vaʻa, e faʻapipiʻi ai se pulou i luga aʻe o le lua, ma tosoina i lalo taʻaloga e puipuia ai le vai mai le ulufale atu i ai.

Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga lelei, o le a saunia le fafaga mo le fafagaina i le 1-1.5 masina. E mafai ona faʻaaoga vave laau totō-i le 15-20 aso. O le legume silo o le a manaʻomia le 1.5-2 masina mo le tagata faʻatau.

E i ai se auala e faia ai e aunoa ma le fausiaina o fale ma fale puipui. E mafai ona e faʻaaogaina le metotia o le silasila i masini polymer. I lenei tulaga, o le faʻasaoina o le faʻavae e vave amata i le maeʻa ona tuʻuina le laumei lanumeamata i totonu o le lima. Maʻeu i lenei auala mai le 3 i le 5%. E mafai ona aveʻesea le fafaga maualuga mai le lima pe'ā manaʻomia i le gasologa o le tausaga.

A e selesele sina meaʻai tele, e mafai ona e faʻaaoga se fala.

Sapalailo Silo

O le pito i luga o le silo teuina e tatau ona lamolemole ma lamolemole. O tulaga autu mo le faasaoina lelei o le tausia lea o le vevela manaʻomia ma le saʻo o le faʻamalosi.

Ina ia ave le tele o le tele o fafaga, o le mea e ufiufi ai e sii maualuga. O le matafaga e tatau ona laʻititi pe a mafai. Ona toe ufiufi lea o le lua i le foila ma fufuluina i vaomago po o le eleele.

A maeʻa ona aveeseina mai le fale silo, o le fafaga e talafeagai mo le fafagaina, aua e vave ona le toe maua ana meaʻai i le ea.

A faʻaaogaina atoa le silo, o le a manaʻomia le faʻamamaina o le lua i mea e totoe ma togafitia i se vaifofo o le lime fou.

Silo ma tagata puipuia

Ina ia mafai ona puipuia le tele o meaʻai e mafai ona maua, pe a sauniuni le silasila i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina. O lenei metotia e faʻaaogaina mo le faʻaleleia o fualaau faʻanoanoa ma le leai o silasila poʻo le matamata lanumeamata ma se maualuga maualuga o le susu. O le aʻafiaga o le faʻasao e fuafua i lo latou gafatia e faʻatonutonu ai le taua tele o meaola ninii: o le atinaʻeina o mea faʻapipiʻi, masi - faʻamalolo, lactic acid ma le fefete - faʻagata.

E te iloa? O le faʻaofiina o vailaʻau i le silasila o le kulimi e fesoasoani e faasaoina ai le 90% o sugar i totonu.
O le faʻaopoopoga o faʻatoʻaga e mafai ai ona maua le silasila maualuga mai soʻo se meafaitino (e aofia ai se tasi e faigata ona faʻailogaina), e tusa lava pe o le a le maualuga o lona maualuga ma tulaga faʻalauteleina. O mea faʻaopopo e saturate ai le fafaga i le aano, fuamosa, sulfur, microelements.

E oʻo mai i le taimi nei, o le filifiliga o le faʻasaʻo mo le sauniuniga o le silasila o le lapoa - e tusa ma le 2.5,000 vaega faʻasolosolo. Pyrosulphite ma le sodium bisulfite, ammonium pyrosulphate ma ammonium dihydrosulphate, formalin ma isi o ni mea lelei puipuia. Latou te felafolafoaʻi masini. Pe a filifilia se mea faʻaopopo, e tatau ona tuʻuina atu ia i latou e le o iai ni vailaau faʻamaʻi ma gaʻo.

E le gata i lea, pe a faʻapipiʻi le silasila, o loʻo faʻafeiloaʻi ai vailaʻau faʻamalosi (tino, sorc, lactic, propionic, acetic) poʻo o latou faʻafefiloi ma masima. E faia i le tele o layer i le 20-25 cm.

Pe a faʻamaonia le mutia, sana ma leki, e mafai ona e faʻaopopoina se tagata faapitoa faapitoa, o loʻo i ai siama siama lactic.

O le mea lea, o le lelei o silo o le a faʻalagolago i le tele o mea: o le ituaiga o laau na faʻaaogaina, o le vaega o latou seleselega, o latou susu, o le tele o le faʻapipiʻi ma le faamauga o silo. O meaai maualuga e mafai ona iloa i lanu - e mai i le lanu samasama-lanumeamata i le enaena enaena, ma se manogi manaia - sauerkraut, apples apples, bread baked (e faalagolago i le tuufaatasiga). Afai o le silo e iai se eseesega ese, mo se faʻataʻitaʻiga, manua poʻo amonia, o lona faʻaaoga e le taliaina.