Laʻau

Nasturtium: ituaiga, ituaiga, totoina ma le tausiga

Nasturtium (capuchin) o le aiga o Nasturtium, e 90 ituaiga eseese. E i ai aʻa a Amerika i Saute, ae i se vevela o le tau e tupu ai foi.

Na maua e Nasturtium le lauiloa ona o lona le mautonu i le tausiga, le i ai o mea faamalolo, ma le lelei o le tofo. E i ai se vaevaega i ituaiga o meaola ma taʻitasi faaletausaga.

Faamatalaga ma foliga o nasturtium

O le laau o se vine ma se malosi malosi, o nisi ituaiga o meaola o loʻo faʻatusalia e laau talatala. O laulaau o le laau ua lobedi, o fugalaau e masani, e lua ituaiga, lua-faalua ma faalua. E 5 petale, e fuafua i le ituaiga, e mafai ona faateleina le numera. O ata o loʻo faʻatusalia e le samasama ma le mūmū, o pamu e faʻamanuiaina i meatotino faʻamalolo.

Ituaiga ma ituaiga o nasturtium

O Nasturtium e tele ituaiga ituaiga ma ituaiga, o ia mea uma e tulaga ese, e tele ona uiga. Mafaufau i le sili ona lauiloa oi latou.

Faʻasalalau

O le maualuga o le maualuga e mafai ona ola ae i le 3.5 mita. O le fuga o le umi, amata i le ogatotonu o le taumafanafana, e muta i le amataga o le kiona muamua, o le umi e faalagolago i le itulagi o le galueaiina.

E i ai ni fugalaau laiti, o se lanu samasama matagofie. O laulaau o laʻau e mafai ona 5 poʻo le fitu. A o tuputupu ae i le ogatotonu o le atunuu, e le lava le taimi e fatu ai fatu.

Big

O laumei e vaivai, ae e sili atu ona paʻu. Latou te ola i le 2.5 mita le umi. O loʻo fauina ma fetolofi eseese. O nei vaega laiti e lua e faʻaaoga lelei i le teuteuga o togalaau, gazebos.

O le fugalaau e amata i le masina muamua o le taumafanafana (Iuni), e muta i le amataga o le tautoulu. O le totoina o le tagata lava ia e sili ona lelei mo lenei ituaiga, o fatu e mafai ona faatumauina le siama mo le 4 tausaga, i lalo o tulaga talafeagai e teu ai.

O lenei ituaiga meaola e tele ituaiga, o ia mea uma e le tutusa ma isi:

VasegaFugalaau
Tupu TheodoreFaʻailo i le lanu mumu mumu o petals.
Peach MelbaO se pepa asiasi o le i ai o ni mumu mumu i luga o pulupulu-lanu paʻu.
Salmon BabyFausaga lua-faalua, ua maua faaeega paia i le malulu.
LadybugPaʻu apricot, i totonu o ia mea o loʻo i ai ni fasi mea paʻu.

Faʻaleaganuʻu

O se ituaiga meaola. E iai laʻau lanu, lanu meamata, lanu viole. O le toʻatele e mafai ona iloa mo le tutū ese atu i tua o isi meaola. Vaevaega e vaevaeina i le maualuga:

  • Faʻamau - tuputupu ae i le 0.5 mita le maualuga.
  • Kilia - o le umi, e oʻo i le 4 mita le umi.
  • Toa - laiti, na o le 20 cm.

O nei taʻiala e aofia ai ituaiga:

VasegaFaʻamatalagaMaea (cm)Fugalaau
Gleming MahaganiLaititiE oo i le 40.E iai a latou fausaga tetele i le mumu.
Golden GlobeE ola le vao i foliga o se polo. O laulaau i luga o laʻau o loʻo i ai foi se foliga lanu.25.Hue samasama, auro
MoonlayLe pito sili ona maualuga o nei meaumi e oʻo atu i le 200.Le lanu o le moa.

Laititi

O laʻau e manifinifi, faʻafefeteina, ae laiti, maualuga 35 cm. O laʻau e tutupu i le foliga o se talipupuni, e laʻititi laʻaliolio foliga. O fugalaau e laiti i lapopoa, lanu samasama ma lanu uliuli ile luga.

O le fugalaau e amata ia Iuni, e faaiuina ia Oketopa.

VasegaFaʻamatalaga

Maea (cm)

Fugalaau
Lanu uliuliNa taʻua e tagata o le "Lady's Mobile".

30.

Maroon, lanu matagofie o pusa, i nisi nofoaga e latalata tele i le paolo uliuli.
Cherry roseSe tamai togavao.

30.

Faʻasalaina i se fausaga umi, mumu mumu.

Touroid

Faʻailoa atu laau afu, ma e matua leaga lava, ae o mea manogi. O laʻau e lanu uliuli i le lanu, e mafai ona oʻo i le maualuga e oʻo i le 4 m. O laʻau o se paolo lanu uliuli foʻi. O fugalaau lava latou ei ai se lanu mumu lanu mumu. O le fugalaau e amata ia Iuni, o le faaiuga e pau ia Oketopa, ae peitai, e faalagolago lava i le itulagi, i le amataga o le malulu, ua faaitiitia le fugalaau.

O le tele o faifaatoaga fugalaau e fiafia i se ituaiga e igoa ia Lusifelo. E i ai pea laau, o lona maualuga e oʻo atu i le 25 cm. O laumei e lanumeamata i le lanu, o laulaʻau e lapoa, o lanu lanumeamata, o nisi taimi latou te faigofie ai le fesuiaiga i le lanumoana.

E mafai ona faigofie, faʻafefiloi moli. I le faaopoopo atu i le eseesega o le Lusifelo, o ituaiga eseese e pei o Azure, Multi-laved, Ciliated, Three-color, Fine e faʻaaoga mo teuteu. Ae ui i lea, o nei ituaiga eseese e le talafeagai mo le galueaina i latū ogatotonu o lo tatou atunuu.

Vaega o le tuputupu aʻe o le nasturtium

O tagata fugalaau fugalaau iloga latou te iloa le 5 points e tatau ona matua mataʻituina ina ia maua ai taunuʻuga aupito maualuga pe a tutupu le nasturtium:

  • O lenei laau e iai aʻa i saute, o se taunuuga, o se mea faʻapitoa. O le taimi e tulaʻi ai e faʻatatau tonu i lenei. Afai e te faanatinati i lenei mataupu, o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le leiloa o fatu, aʻo latou oti mai le malulu.
  • Ina ia mafai ona lanu meamata nisi o fale, e tatau ona gaosia fatu laau ia Aperila. E fautuaina ina ia totoina totoa i totonu o ipu solo, pe i ni mea faapitoa ma se mea e mafai ona toe faʻaaogaina, e pei o le nasturtium o aʻa aʻa.
  • Photophilous laau. E faavae i luga o lenei mea, e tatau ona tuu le laau i se avanoa e malamalama lelei i le susulu o le la, pe i se moli malamalama. Faʻalētonu, ona o le leai o se la, o le a mate le laau.
  • I le tuʻuina atu o le palapala, nasturtium e sili ona lelei le palapala. I lalo o ia tuutuuga, o le a ola lelei le laau, ae o le a le lelei le atinaeina o fugalaau. E leai se tulaga e tatau ona e faʻaaogaina ai le manua fou. E iai mea faʻapitoa e maua mai i fuluʻi ma pailani.
  • Mo le alualu i luma lelei, e manaʻomia le susu o le eleele. E manaʻomia e tamaiti laiti le fafagaina masani, ae i lenei tulaga o le a latou maua le avanoa e tupu lelei ai. O le taimi lava e amata ai ona fuga le nasturtium, o le suavai e na o le pau lava le eleele e faʻamamaina, a leai o le a le mafai e le laau ona atinaʻe se fuainumera o fugalaau ma lau. I le tulaga o le tele o le susu, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le maua o se faʻamaʻi pipisi.

Metotia o le totoina o nasturtium

E pei o le tele o isi laau totō, mo le nasturtium, o le auala aupito sili ona lelei o le faʻaleleia o le totoina o fatu.

E masani lava ona vave totoina i nofoaga tatala, i le faaiuga o Me, i le taimi lava e pasi ai gutu. Ina ia faia lenei mea, ia muamua saunia ni togalaau faapitoa, o le loloto e le tatau ona sili atu i le 2 cm, ma le mamao i le va o le 25 cm. E fautuaina e tuu fatu o 2-4 fasi vaega, e faia lenei mea ina ia mafai ai ona faia se pulupulu lush.

A uma ona totō fatu i le eleele, e tatau ona ufiufi i se vaega eleele, ae laiti. I le mea e tupu i se malulu malulu, e ufiufi le nofoaga o le tulaueleele i se ata tifaga e faʻafefe ai. E mafai ona matauina aloiafi i le 10 aso. O fualaau totogo e amata i le masina mulimuli ane.

E mafai ona amata vave ona fuga, aua o lenei nasturtium e tatau ona lūlūina mo tipu ia Aperila. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai ipu o peat, oneone ma oneone ole peat, e 2-3 a latou fatu. O loʻo faʻafefiloi i le eleele i le loloto e le sili atu i le 2 cm. I le taimi lava e tasi, o pusa ma vailaʻau e tuʻuina i se nofoaga lelei mo le tuputupu aʻe.

O le susulu lelei lea o le potu, aʻo le vevela ole tino e le tatau ona sili atu i le +22 ° C.

I le leai o le tele o le aofaʻi o le malamalama i totonu o le potu, e amata ona ola malosi le laau, ae i le taimi lava lea e amata ona afaina.

Ina ia faʻasaoina faailoga o mea totino teuteu, e fautuaina ai e le au faifaatoaga fugalaau e faʻalauteleina e ala i le faʻaogaina. O lenei metotia e sili ona faʻaaogaina i totonu o le lanu meamata. O le taimi lava e tulaʻi mai ai fugalaau, totoina ai laau totō i totonu o ni masini, poʻo le vave lava i nofoaga tatala. Ae ui i lea, o le lomiga o le gaosiga e matua faigata lava, talu ai o le aʻa o le laau e matua maaleale lava.

Nasturtium Care Care i fafo

Ina ia mafai ona faia ni tulaga lelei mo le nasturtium, e tatau ona e filifilia le nofoaga sili ona lalelei i le togalaau. E le gata i lea, o le eleele e tatau ona faʻamago. Afai o loʻo i ai le lime i le palapala, e le mafai ona totoina le laau iina.

O le faʻaleleia o eleele i le eleele lafoaia o loʻo faia i le masina muamua o le taumafanafana.

Ina ia le faʻaleagaina le aʻa o le aʻa o le laau i soo se auala, o le totōina ile eleele e tatau ona faʻatinoina i totonu o ipu.

O le eleele e tatau ona fua lelei. O se itu tāua i lenei mataupu o le eseesega i le va o le vai i luga o le saite, a leai o aʻa o le a amata ona pala, o le a pala le maʻi. Afai e totōina ile tipu, e tatau ona tausia le mamao o le 20 cm i le va o laau.

I le taimi lava e uma ai le totoina, e tatau ona mulumulu le eleele, ua faia lea mea ina ia le toe iai le mutia vao vao.

E manaʻomia tele le faʻaleleia, faʻaleleia, ae ia maua e le vai se taimi e faʻafefe ai i lalo o le palapala, e oʻo atu ai i lalo ifo o lalo o le aʻa o le laau.

Ina ia mautinoa le malosi o le totoina o fualaau aina i le faʻaaogaina o laʻei pito i luga e faavae i luga o le potassium ma le fuluula. Faafetai ia i latou, o fatu e vave ona tupu, ona pauu ai lea ile eleele.

Afai e le manaomia le fatuina o ia lava, e vave ona tipiina fugalaau fugalaau. I le latalata atu i le tautoulu, ua faʻaitiitia le faʻaleleia o le vai, ma ua maeʻa le eleele, ua faʻaumatia atoa le nasturtium.

Togalaau o le Nasturtium

O le aoina o fatu, e tasi le laulaua o loʻo totoe, o fugalaau mamago lea o loʻo fatuina ai fatu e le aveesea i luga. E lanu meamata lanu, ae telē tele. I le taimi na maua mai ai fatu, latou lanumeamata. A mavae le 50 aso, latou te matutua, maua se lanu enaena.


Ina ia mafai ona maua fatu, e te le manaʻomia ona faʻatali seʻi oʻo ina paʻu ese ma faʻaleleia fatuga. Ona tuʻuina lea o fatu i tagapepa, i le mea latou te faʻamoemoe i le isi vaitau mafanafana o le tausaga.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le nasturtium

Nasturtium e puipuia i nisi faʻamaʻi, meaola faalafua. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea maʻi e afaina ai le nasturtium.

O le taatele o le pala. E faʻaalia i lanu mumu-lanu enaena i lau. Faʻatasi ma le faʻamaʻi, o faʻamaʻi faʻamaʻi laau ua faʻaumatia, mu. O loʻo faʻasalalauina laau totō i se vaifofo faʻapitoa, o le gaioiga o le faʻaumatia lea o faʻamaʻi o le faʻamaʻi.

Le faʻaaogaina o le nasturtium i le faʻasologa o laufanua

Nasturtiums o loʻo i luga o le palapala, vao ma le aʻeaʻe. E taua tele le amanaia, e maise lava pe a fuafua se taʻaloga faʻapitoa, teuteuga teuteu. E mafai ona faʻaaogaina atoatoa e fatuina ai le paolo i le gazebos, e fai ai ni fuga lanumeamata. E le gata i lea, faʻatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e natia mea sese vaaia i puipui o fale, mo le mea lenei e tatau ona e totoina se laau latalata i latou.

Vailaau vao, e fautuaina e tuu i totonu o ipu tetele, e lelei atoatoa mo le mea e latalata i le ulufale atu i le umukuka taumafanafana.

Tuputupuina nasturtium i le fale

O lenei laau e mafai foi ona faʻaaogaina e avea o se teuteuga mo se faletito poʻo se windowsill. Ma e le pei o le laufanua i le togalaau. O le tuputupu ae i le fale e masani lava e leai se eseesega mai le tuputupu ae i le avanoa.

Pau lava le eseesega, o le potu o loʻo i ai le fale, o le a manaʻomia ona faʻafefeteina i taimi uma, talu ai e manaʻomia se ea fou. Ma o le mea e totoe o le mea lava lea e tasi, faʻasusu, ofu pito i luga e tusa ai ma le fuafuaga.

Ua fautua mai Mr. Dachnik: o mea faamalolo o le nasturtium

O le Nasturtium o se laau tulaga ese. E le gata o se foliga matagofie, ae o se lisi foi o meatotino aoga.

I le vailaʻau kemini o le laau o loʻo i ai vitamini, elemene elemene. O laulaau laiti e faʻaaoga i le kuka, e faaopoopoina i soupisi, sandwiches, salads, pastries, marinades.

O le manogi manogi o le nasturtium e maua ai le aano o se tofo vevela.

I le faaopoopo atu i meaʻai o le gaosiga, o le nasturtium o se vaega o vailaau masani. E faʻaaogaina e faasaga i le taumafataga, tele faʻafefe o le paʻu i luga o le ulu o se tagata. E le gata i lea, o vaega taʻitasi o le tuufaatasiga e fesoasoani i le faʻateleina o le ulu. Mai fatu e mafai ona e saunia se mea teuteu faapitoa e manaʻomia ona fufulu lau lauulu. O lenei mea o le a latou maua ai le susulu ma le malosi.

I le faaopoopo atu i nei mea uma, o lenei laau toto e aofia ai le suauu taua, lea e fesoasoani i faafitauli faʻaogaina, ma faʻamalosia le lautele o le puipuiga o tagata. E sili atu ona lelei meaʻai i le faʻamamaina o le mumū; o le nasturtium o se vaega o le ointments ma le tele o faʻamaʻi tiga.

E i ai vailaʻau e faʻavae i luga o lenei fugalaau. E faʻaaogaina mo le maualuga o le toto maualuga, o le fatu, ma le malulu.

I le faaopoopo atu i faamanuiaga i tagata, o le fugalaau foi e aoga i le togalaau. Faʻafetai i le manogi manogi, na te faʻamalo ese ni iniseti mai ia lava, ma mai isi laau.