Laʻau i totonu

Centipede Fern: Toto ma Tausia o Polypodium

O le tele o fugalaau e fiafia e totō laau e iloagofie ona o le leai o fugalaau po o foliga vaaia. O le mea tonu e mafai ai e le polypodium, o se millipede, ona taʻua. E toatele ua latou faalogo i tala o le fuga o le fuga, lea e aumaia ai le manuia. Ma o lenei e mafai ona e siaki le tala ia oe lava e ala i le totoina o se fale ese i lou fale. O le a matou taʻu atu ia te oe faʻaaliga uma o le tausiga o polypodium, fesoasoani ia te oe e totoina se laau ma faʻapipiʻi.

Polypodium: Faʻamatalaga o se Centipede Fern

O le masani ma le centipede e tatau ona amata i se faʻamatalaga. Polypodium O fualaau vao suamalie, lea o le aiga o mea manogi, ola i vao ma togavao o Amerika i Saute, Ausetalia, Initia ma Niu Sila.

E te iloa? I Siamani, ua taʻua le polypodium o le "aʻa suamalie". O le igoa o le fern na mafua ona o le i ai i le rhizome o le malic acid, glucose ma saponins.

O le a se mea e foliga i ai se foma?

O le laau e pei o se lily tele i le fausaga o le eletise. O le manoa o loʻo i ai se mea e gaogao mafiafia, mai laulaau e alu i laina. E leai se mea, o le mea lea, o gaioiga uma lava e mafai ona tupu mai i le ua ma le vaevae vae. Polypodium e oʻo i le 25 cm le maualuga. O le maualuga le uumi o laulaau e tasi le mita. O le genus polypodium e oʻo atu i le 100 ituaiga, o loʻo faʻatusalia e le epiphytic (tupu i luga o laau poʻo laau iti) ma fuga o luga o le eleele. Afai e te manaʻomia se fugalaau e sili atu lona lautele nai lo le maualuga, o lona uiga o lenei mea totino e mo oe. O le manoa e maualuga lona maualuga ma le uumi o laulaau i le lona fa o tausaga o le ola, pe afai na lūlūina i le spores, poo le tolu tausaga, pe a fai ua foia e le vaevaega.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le tulaʻi mai o polypodium

A o lei totoina le polypodium, e tatau ona e mafaufau e uiga i tuutuuga o le taofia ma le filifilia o le nofoaga mo le laau toto. O le fern e ese mai fugalaau masani e le gata i le leai o fugalaau ma pulumu, ae faapena foi i le fausaga o le pale ma aʻa. O le mafuaaga lea o le a tatou talanoa ai e uiga i le filifilia o le ipu tatau mo le totoina, filifilia o le eleele ma le tuʻuina o le fagu i le fale.

E te iloa? O Polypodium sa taua o le "centipede" ona o le laina laina o laulaau, lea e pei o vae uʻamea.

Le filifiliga o le gafatia mo le tuputupu ae o polypodium

Tatou amata i le filifilia o le ipu saʻo mo se millipede-fern. A e faʻatau se mumu i totonu o se fagu, e tatau ona e suʻeina pe o le a le matua o le laau ma le tele o totonu o se pusa ua tuʻuina atu. A maeʻa le faʻatau, i soʻo se tulaga, e tatau ona aveese le fern mai le ulo ma siaki aʻa. Afai o le maualuga o aʻa e tutusa ma le tele o le ulo, ona sili atu lea i le suia o se mea fou. Talu ai ona o le aʻa o le polypodium e malosi tele, i le leai o se avanoa avanoa i totonu o le vaa, o le a na o le pau lava le aʻa i totonu o le ipu palasitika pe amata ona "fetogia" fafo atu o le eleele.

E tatau ona naʻo le ipu e tusa ai ma le tele o aʻa. I lenei tulaga, o le mea e sili ona lelei e tuʻuina atu i vaʻa lapoʻa, o loʻo i ai se pito i lalo. I totonu o sea fagu, o le aʻa o le ai ai i lona tulaga masani (natura), ma o aʻa lava ia o le a tupu lautele.

E taua! E le mafai ona ola aʻa o le gaosiga i totonu o se vaʻa vaʻaia tele, ona filifilia lea o se lapotopoto poʻo se sikuea.

E fautuaina e faʻatau se vaʻa na faia i mea malolosi (omea, mea faʻafefe, palatini, maamora) ina ia puipuia ai le faʻaogaina o le ulo ona o le mamafa o aʻa.

Auala e filifili ai se nofoaga e tupu ai

Polypodium e fiafia i le lafoaia o le malamalama, o lea pe a filifilia se nofoaga e tupu ai, e tatau loa ona e sopoia matagi matala ma faamalama i saute.

E sili le tuʻuina o le fagu i le itu i sasaʻe. O le pito i matu o le potu o se filifiliga lelei foi. O le galuega autu o le faʻaitiitia o le susulu o le la i luga o laupepa o se uila. I le tulaga sili ona leaga, e mafai ona e tuu le fugalaau i le itu i saute, ae i le taimi lava e tasi e te manao e paolo le nofoaga o le ulo.

I le taumalulu, o le fern e manaʻomia ai le malamalama lelei (ona e leai se taumalulu e pei ona i ai i lona atunuu). O le umi o le ao e tatau ona le itiiti ifo ma le valu itula. O isi faʻamalama e tuʻuina mai e moli mumulu, lea e tuu i se mamao o le 50-70 cm mai le laau.

E taua! E faapitoa lava le matautia mo le maʻila o aoauli o le aoauli o le la, lea o ni nai itula e "mu" ai laulaau ma e mafai ona oo atu ai i le oti o le fugalaau.

Laʻau faʻavae: filifilia o le eleele polypodium

O le polypodium fern e fiafia i le subacid, eleele solo e mafai ona faʻatau i se faleoloa fugalaau pe na faia e oe lava ia. O le filifiliga pito sili ona lelei o le fale "saunia" o le mea e fai, aua o le ae iloa mautinoa o le palapala e leai ni mea leaga faʻaleagaina.

Ina ia saunia le eleele, e faʻaaogaina le paʻu o paʻu paʻu, sphagnum ma le humus leaf i le tutusa lava. O le mea lelei lenei o le eleele, ae e le o taimi uma e maua ai vaega manaʻomia. O le isi fesuiaiga o le meaʻai e aofia ai le faʻaaogaina o eleele faʻasoa, laʻau lau, peʻa, eleele humus ma le oneone i se fua faatatau o le 1: 2: 1: 1: 1.

A o lei totoina le meaʻai i totonu o le fagu i le pito i lalo e te manaʻomia le tuʻuina o le alavai ole lapoʻa poʻo le tamaititi laʻitiiti. E ui o le eleʻele e lelei alavai, ae peitaʻi, o le faʻaaogaina o le susu e le afaina.

I le tulaga e le mafai ona saunia le palapala ile fale mo soʻo se mafuaʻaga, taumafai e suʻe se mea faapitoa mo ferns poʻo ni mea ola i le faleoloa fugalaau. O lenei palapala o le ai ai uma meatotino talafeagai e mautinoa ai le tuputupu ae masani ma le atinae o lau fagafao.

E taua! O le faʻaaogaina o le omea poo eleele mamafa e matua faasaina ona o le taofia o le susu. O ia mafuaaga o le a mafua ai le pala o aʻa.

Polypodium tulaʻi

Faʻasalaina o Faʻala i le fale o se mea faigofie. E tolu auala e gaosia ai: vaevaeina o le vao, toe gaosia e ala i le tuʻuina atu poo le pala. I le tulaga o le gaosia o fatuga (fatu), o le ae maua se kopi o le tina e aunoa ma se eseesega.

Polypodium multiplication i le vaevaeina o le vao

Buses e vaevaeina i taimi o le gafa. A maeʻa ona aveese le aʻa mai le eleele, e tatau ona e gauai atu i tamai tafaʻavai e tupu mai ai lau.

O le faʻaaogaina o se naifi mafiafia, o se vaega o aʻa ma se rosette ma le 2-3 lau o loʻo vavae ese mai le tina, totoina i totonu o se tamai faletalama pe ufitia i se fagu. Tuu le tipi e fufulu i le malala, e aloese mai le pala. I aso muamua o le fern na tausia i se nofoaga mafanafana. O se laau talavou e manaomia ai le faʻaleleia faifai pea ma le faʻamafanafana tumau. I le taimi lava lea e tatau ai ona tuʻuina atu faʻamalamalamaga lelei. Ina ia aua le "fasi" le togavao o le tina, o le vaevaega e faatoa faia pe a fai e le itiiti ifo i le 5-6 le atiina ae o laulaau i luga o le fern, a leai, o le fugalaau o le a amata ona tiga.

E faʻafefea ona faʻapipiʻiina le vaʻai

E matuā faigata lava le faʻapupulaina o meaʻai i le fale, e pei ona le maua e le laau le mea e tatau ai totoga.

Pe a faʻafelanulaʻau le pito i tua o le laupepa, ona vavaeina lea o le 'ie laulauina ma tuu i totonu o se taga e mafai ona faʻaogaina i le ea e faʻagogo ai.

A mavae le vaiaso, o le a faʻamago le pepa ma o le a pauu i lalo le ato. O le taimi lava lea e tatau ona faamanino ai faapea o le germination o mea totino e maua mai atonu e latalata i le zero, talu ai e le mafai ona toe faia uma auala masani ile tulaga o potu.

Mo le totoina o pusa e faʻaaoga ai le fale "fale" falemaʻi ma lalo ifo. E tuʻuina le piliki i totonu o le tane, e tuʻuina ai le peʻa i luga ae o le 5 cm o le vai faʻafefe ua sasaa. I le isi itu, o loʻo tuʻuina ni spores i luga o le paʻu (e le tanumia pe oomiina) ma ufiufi le fagu i tioata.

E taua! O le tele o vai i totonu o le koneteina e masani ona tausia i le tulaga lava e tasi.

Pe a oʻo atu laau i le maualuga o le 5 cm, latou te toso i ipu eseese.

Tuputupu ae i le fale i le fale

O le tele o fugalaau e masani i lenei auala e gaosia ai. I le faatusatusa i le vavaeina o se vaomatua, o le tuputupu ae o se fou fou mai le taotoina e le ave ai se tulaga lamatia mo le tina.

A o faagasolo le vaitaimi o le tuputupu ae vave (o le faaiuga o le tautotogo - o le amataga o le taumafanafana), e tatau ona tipi ese le laʻau lapopoa o se fern i le ogatotonu, punou i le eleele ma fufuluina i le palapala i le nofoaga o le miti. Mo le tausia lelei o le laupepa i totonu o le eleele, e faʻamau i le uaea.

I luga o le upega tafaʻi o le faʻaaliga e tatau ona aliali aʻa. E faʻamalosia lenei mea e ala i le tele o faʻasusu ma le faʻaofiina o laei i lalo o le vao vao.

Mai lea taimi i lea taimi e tatau ona e siaki le pepa mo le iai o aʻa. E mafai ona vavae ese se fale fou mai le matua matua ina ua uma ona fausia se aʻa malosi.

E taua! I luga o luga o le palapala, ia fai ni laʻau malolosi ma se lanu susulu e aunoa ma se faʻaaliga vaaia.

Polypodium Care Rules

O le tausia o se meaʻai i le fale e manaʻomia ai le usitaia o tulafono patino, lea o le a talanoaina i lenei vaega. I le natura, o le polypodium e tupu i totonu o se tau vevela, ma e tatau ona faia ni tulaga talitutusa mo le fale.

Faʻasaina o le Centipede Fern

O Fern e tatau ona faʻafeinu i le vai malulu faʻamamaina. E talafeagai le faʻaaogaina o vai vai, ae le faʻafefe.

E tatau ona malamalama o le tele o le faʻasusu e lamatia ai le pala o aʻa. Ae peitaʻi, afai e te faʻaaoga le eleele saʻo, ma faʻaleleia alavai ile pito i lalo o le ulo, o le a faigata tele ona "faʻatumu" le fugalaau.

Suavai e fautuaina le fale e pei o le magoina o luga o le papa. E taua le matauina o le fuainumera o vai e faateleina i le vevela vevela. O le mea lea, e tatau ona mataitu le sua palapala i aso uma.

E taua! I le taumalulu, e tatau ona fafagaina le fugalaau ma le faʻaeteete, aʻo faʻalosolo malie le faʻaogaina o totonu o le laau, o lona uiga o le fern e manaʻomia le itiiti ifo o le susu.

Fern Fertilizer ma Fafaga

Fern polypodium i le faaopoopoina i le suavai e manaomia ai le tausiga faaopoopo i le fale. E taua le fafagaina o le laau i le tautotogo ma le taumafanafana, i le vaitau o le saoasaoa vave o le lauusiusi ma le aʻa. Laei pito i luga e faʻaaoga i le eleele, ae o lona aofaiga e tatau ona faʻafa ona faʻaitiitia nai lo le faʻaalia i luga o le afifi. Fertilizing latalata i totonu o le eleele i le lua vaiaso. E mafai ona faʻaaoga uma fugalaʻau (peat, humus, compost), ma minerale maʻaleʻale.

E te iloa? I vailaau faʻasoifua maloloina, faʻaaogaina polypodium e togafitia ai faʻamaʻi o le pito i luga o le respiratory tract, rheumatism ma gout.

E uiga uma i le mea e faʻaaogaina ai le fale

Suʻeina o loʻo faʻatino i le tuai o le tautotogo poʻo le amataga o le taumafanafana. E masani ona faia lea mea pe a tumu le aʻa atoa i le aʻa po o le tuputupu aʻe o le fern. Sailia saʻo pe o le laau e manaʻomia se mea faʻapipiʻi pe leai e mafai ona mafai pe a maeʻa le faʻaaogaina o aʻa.

Matou te fautua atu se mea faʻapipiʻi aʻo tuputupu ae le rhizome, e pei o soʻo se faʻafitauli e afaina ai le polypodium. Afai e te mautinoa o aʻa e le o tumu, e te le manaʻomia se mea e faʻaaogaina.

E taua! Pe a faʻavasegaina, e le tanumia fale lanu samasama, e tatau ona i luga o le fogaeleele.

Faʻapitoa ile tausiga ole polypodium

Fugalaau o le fale e manaʻomia ai le tausisia o le vevela ma le maualuga o le faʻamafanafana, o se vaega taua o le tausiga o le laau.

Tatou amata i le vevela. I le tautotogo ma le tau mafanafana e maua i le vevela o + 22-25 ˚C. I le autumn ma le taumalulu, o le polypodium hibernates, ae o le vaega lanumeamata o le laau e le pa'ū. I le vaitaimi lea, e mafai ona faʻaitiitia le vevela i le 16-18 tikeri.

E taua! O le tau maualalo i le taumalulu e le tatau ona paʻu i lalo o le 14 ° C.

O le suavai o se tasi lea itu e aʻafia ai le soifua maloloina o le fern. I le taumalulu, ona o elemene mumu, o le faʻaitiitia o le susu i totonu o le potu, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le tulaga o le polypodium. I le taimi o lea vaitau, e tatau ona suʻeina le laau i taimi uma mai se fagu moli ma vai faʻafefe i le vevela o le potu. I le faaopoopo atu i le pulupulu o moss susu poo le faalauteleina o le omea, lea e tumau ai le susu, ua tuu i luga o le fata.

O se filifiliga manaia o le tuu lea o se fugalaau i se terrarium, lea e maua ai ni tulaga lelei (malamalama, vevela, susu).

Faamai ma meaola faalafua i totonu o le fale

O le centipede ordinary, pei o le tele o fugalaau, e pagatia mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, o lea e tatau ona e iloa le maʻi o le fern i le taimi ma faʻaumatia.

O le polypodium e aʻafia i ituaiga "mea lauiloa" e pei o le paʻu ma le apogaleveleve. E mafai ona e tauina i latou ma le fesoasoani a le kemisi poʻo togafitiga faʻataʻitaʻi.

Spider mite Laʻau moa laiti, o lanu e eseese mai le lanumumu mumu i le lanu samasama. Parasitic i le toetoe lava o fale uma o le aiga, o lona uiga o le afaina o le tasi ipu e lamatia ai se "faamai" i fugalaau uma i totonu o le fale. E mafai ona e iloa le parataiso i luga o laulaau i luga o laulaau o se fern. Faʻaumatia e ala i auala pei o Aktara, Aktellik poʻo a latou mea tutusa. Sa faataitai e tagata le pulupuluina o le eletise faatasi ai ma le afifi o le sipisi ma le soloie o laulaau i vai manogi. E mafai foi ona e faatulaga se "timu" i lau fagafao. Talu ai ona o pele e fiafia i le ea, o le maualuga o le faʻamafanafana o le a mafua ai ona latou tuua o latou nofoaga.

Shchitovka. O se mea e le fiafia ai na mala e tele aganuu. O se iniseti laitiiti lenei mai le aiga o hemiptera, lea e foliga mai e pei o ni polyps o le lanu po o le lanu. E fafagaina e le pest i luga o le laau, faʻavaivaia. O faʻamalosi matutua e ave faʻapitoa faʻatasi ma se pulumu poʻo se tampon faʻafefiloi i vai inu. A maeʻa ona aveese le parasite, e tatau ona togafitia le polypodium ma se iniseti ole iniseti.

Matou te liliu atu i isi faafitauli ma le laau.

  1. O lau e amata ona liu samasama ma mamago. O lenei tulaga o le fern e mafua mai i le tele o le susu, le lava le malamalama poʻo le maualalo o le susu. Tuʻu uma faʻamaufaʻailoga i le masani ma toe faʻaleleia le fale.
  2. Paʻu pepa ma manino - o le tele lea o le malamalama po o le la. Ave le laau mo nai aso i le paolo ma o le polypodium o le a toe foi i le masani.
  3. Lafoaʻi le eseʻesega, faʻavave le tuputupu ae. O le mafuaʻaga o na faafitauli e laʻititi tele pe tetele foi. Ma le mafuaʻaga atonu o le le lava o ofu.
O le vave maua o faʻamaʻi e faʻaleleia togafitiga ma le faʻaleleia o le polypodium.

O lenei ua e iloa le auala e tausia ai se potu o le centipede room. Mulimuli i faatonuga na faʻamatalaina ma taumafai e totogi le maualuga o le gauai i lau fagafao, e pei foi ona fiafia le laau i le mafanafana ma le tausiga.