Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tupu aʻe le paluga: totoina ma le tausia o niu vavao

Platicerium - ituaiga o ferns o le aiga o Centipede. E taatele i le vaomatua o le Lalolagi Tuai.

E te iloa? O le igoa latina mo platyceros laau e mafua mai i upu Eleni o le lautele - le lautele ma keros - pu; o lona uiga moni o le "vao eleʻele", lea e taʻu mai ai le foliga o se manoa e foliga tutusa ma nifo.

Platicerium: faʻamatalaga o le fale i totonu

O le mea e fai ai le meaʻai, o se laau tele epiphytic ma se mea e faʻafefiloi, o ona aʻa aisa o loʻo iai i le vanu o laʻau pito i luga ma i lalo o sikuea rhizomatus. O laulaau o le platicerium e le mafaʻasualaina ma oona, ma e ese foi i latou i le morphologically. O laʻau laulaʻau e lautele, lapotopoto ma sessile, e fetaui lelei i le ogalaau ma lala o le fale talimalo faatasi ai ma le pito i luga ole saoloto e fai ai se fausaga, vaʻaia ma le humus mai lau laʻau e mate ai.

O le agamalū i luga o le taimi e faʻapuputeleina ma e mafai ona avea o se mea e sui ai aʻa o se laau, faatasi ai ma le matua, e mafai ona oʻo atu i le 100 kg le mamafa. Sporonosnye lau o foliga laugatasi, i luga o petioles pupuu, faatasi ai ma se paʻu paʻu, faatu pe tautau i lalo, fatuina le lagona o le fugalaau e foliga mai o tiafiti. O Spoaya e nafa ma photosynthesis ma toe gaosia; latou te le faaputuputuina i luga, ae na o le sasaa solo i luga o le vaega apical o laulaau, ma tuu atu i le vaega pito i lalo se lanu mumu.

Faiga o le Platicerium

O le fern plateryerium e tupu i totonu o vaomatua o Aferika Tutotonu, e tusa ma le 20 laau toto, ae 4 ituaiga ua ola i totonu o le fale.

Platicerium Angolan. O loʻo faʻamatalaina i tafatafa tafatafaʻi, atoa, lau laulaʻau e oʻo i le 40 cm le lautele, faʻalautele i le pito i luga, o loʻo i luga o le lanu moli ma e iai ni atigilima. O laʻau laʻau laititi e pisi faʻataʻamilo i tafatafa ma faʻamautu.

E te iloa? Platicerium Angolan e faʻaleagaina gaʻo gaʻo ma fufulu le ea i totonu o le fale.

Platicerium tele - o se laʻau telē o lona nuʻuo Ausetalia ma le Asiapika Asia. O lau laʻau e leai ni mea e lautele, e oʻo atu i le 60 cm ma faʻasese i pito. Sporiferous - foliga o le fatu, o le afa o le lau o loʻo faʻasesea i paʻu-pei o fasi pepa. O le uumi e mafai ona oʻo i le 2 m.

Platicerium faalua, poʻo le valeterium o le deer-horny, tuputupu ae i le natura i Ausetalia. O le sili ona lauiloa i totonu o le totonugalemu o le platicerium. O lau laʻau maualalo maualalo e felafolafoaʻi, felafolafoaʻi ma faʻasalalau, ma o le pito i luga e le sili atu nai lo le 70 cm, lanu-lanumeamata i lanu, foliga o le fatu i lalo, ae faʻalautele i le pito i luga.

Platicerium Hill - foliga e pei o le foliga muamua, ae sili atu ona matagofie ma vaivai. O ona laulaau e le o vaeluaina, tuusao, vaega taitasi e tusi i pito. E talitutusa lava ma le manatu muamua, ae sili atu le faʻaogaina. O le fanau mai o le Platicerium Hill o vaʻaia a Ausetalia.

Vaega o le tuputupu ae o le fale

E tatau ona filifili mo le fern i le faamalama sisifo, o le maualuga o le vevela ma le susu.

Le filifiliga o le nofoaga: o le a le mea e tatau ona i ai le moli, vevela ma le susu

Fugalaau fugalaau fugalaau e sili ona lelei i le susulu, ae paolo mai le susulu o le la. O le lā e sili ona lamatia mo laulaau, e mafai ona mafua ai le mu ma sili atu ona afaina ai le platicerium. Afai e le lava le malamalama, e tatau ona e faʻamalamalama atili le moli. O le fale e tatau ona faatumauina le vevela i le taumafanafana o + 20-25 ° C, ma i le taumalulu - + 20-22 ° C, o le vevela i lalo ifo o le +15 ° C e afaina ai le platererium, lea e ono mafua ai lona oti.

O le mafanafana mama e leaga tele mo le platicerium. Fugalaau fugalaau, ia mautinoa le tausiga lelei, e sili atu le tuʻuina o se fata ma le lapoʻa lautele pe tautau i luga o le pusa tioata. E manaomia e le laau se maualuga maualuga o le suasusu, e tatau ona sosolo i le vevela vevela poʻo le vai mama. E faʻasaina le fufuluina o le suavai ona o le mea moni o loʻo i luga ole laupepa laititi laʻititi e mafai ona paʻu, lea e mafai ona afaina ai le taʻavale.

E taua! E le mafai foi ona solo ese le pefu mai laulaʻau ma se omomi poo se ie, ina ia le faʻaleagaina ai le lauulu o le paʻu o le susu, o lea e manaʻomia ai le faʻaleleia atili o le sua.

O le a le eleele e totōina le platicerium

E tupu lelei lelei le Platicerium i meaʻai, e aofia ai peat, leaf and earth coniferous, sphagnum gau ile vaega 2: 2: 2: 1. E mafai ona e suʻeina le tuufaatasiga o le peat, sphagnum ma le fusi rhizomes, ma faʻafefiloi i le fua o le 1: 1: 1, ma le bromelia, ma faʻavae i luga o le paʻu ua gau, sphagnum ma le rhizome o se fern i le ratio 2: 2: 1. O le fugalaau o le platicerium e aofia ai i lona tausiga mo ia lava ia manaoga e pei o le susū o le suavai o le eleele ma ona mea manava.

Totoina ma toe gaosia o le platicerium (deer atlers) i le fale

Platicerium e mataʻutia, ma le tausia i le fale e tele le malosi. E tele taimi e tupu ai le valeterium i le tautau i ato poʻo i luga o fasi laau. Pe a filifilia le filifiliga lona lua, e faʻapipiʻi le laau i luga o le paʻu ma le uaea, ma e sasaa ifo le eleele i lalo o laʻau pito i lalo. O le Platicerium e faateleina i le tuputupu ae, ma le va i le va o le paʻu ma laʻau, e tatau foi ona faaopoopo le palapala, ae le manaomia le faamamaina o laulaau lalo ifo, latou te fiafia i le fern. I le tulaga pe a totoina le platicerium i totonu o se ulo, e tatau ona faatumu le 1/3 o le faalauteleina o le oneone ina ia faatumauina ai le susu o le eleele ma puipui aʻa mai le fesuiaʻi pe afai ua tumu i le tele o vai.

E pei o le tele o ferns, o le fugalaau o le anufe manu e gaosia e spores, lea e tupu mai i se mea susulu, ma o le fatu e masani lava ona atiaeina i se siosiomaga malulu, ma o le mea lea o le totoina o spores e tatau ona teuina i lalo o se pulou manino. E faʻapupulaina foi e tipu (ua vavae ese mai se tagata matua ma totō i potopotoga eseese ua tumu i maa ma lapisi) ma i le vaevaega (e vavae ese le laau talavou ma totoina i totonu o pusa eseese)

Fautuaga pito sili mo le tausiga o le platicerium

O le tausiga lelei o le ki lea ile atinaʻe lelei.

Faʻasa

E manaʻomia e le laʻau o le Deer fugalaau le suāsusu masani, ma e tatau ona e iloa pe faʻapefea ona tausia lelei. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona i ai i le vevela o le potu ma faʻamalo. O le fafagaina o ia lava e tele, ae e aoga le faʻatali seʻia maeʻa le pito i luga o le eleele. O se ato o le platicerium ua faatofuina i totonu o se fagu vai, pe a uma ona fuga le fugalaau i le susu, ave ese mai le vai ma tuua e aunoa ma le susu mo ni nai aso. Afai e tupu le fulu i totonu o se fugalaau masani, ia mautinoa e leai se timu e maua i totonu o le pusa e taofi ai aʻa mai le pala.

Laʻei pito sili

O le susuga a le teu e pei o se fugalaau fugalaau i le tausiga faamalosi e aofia ai le fafagaina faifaipea. Faʻaauau le faʻasaina i lea masina i le masina pe a fafaga faʻamalosi faʻapitoa mo ferns, e faʻaaoga ai le ½ o le faʻamasinoga faʻapitoa i faatonuga. O nisi o fai togalaau e fautuaina i lalo o le pulu, lea e fai ai laulaau mamago, tuu laulaau ti lauti poo fasi fasi faʻi.

Platicerium Suʻega

Faʻasoʻoto le kapuni pe'ā tatau. I le taimi o lenei taotoga, ei ai se tulaga lamatia o le faaleagaina o laulaau mama, ma e tusa lava pe mafai ona vavaeese ma le faaeteete, pe a maeʻa le gaioiga, e le mafai ona taoto i lalo ma se manua matagofie, e latalata i luga. O le sui sui e mafai ona faʻatino e ala i le oʻo atu i aʻa, e faʻaoga ai faʻalo i le pito i lalo, lea e faia i le afiafi o le totoina.

Maʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua o le potu tioata

O se fugalaau e pei o le fern-e mafai ona mafatia mai tulaga faʻaleagaina. O le tele o le vevela ma le suiga i le lanu o laulaau e malamalama ai o le laau o loʻo i lalo o le malosi o le la; o foliga vaaia o ni mea pogisa, e aofia ai lauga e uiga i le ono mafai ona mu. E tatau ona e aveese le laau mai le faamalama pe fatu se ata tele. O le veleina o laulaʻau o le a taʻu mai ai le leai o le susu, lea o le a fesoasoani i le faʻaauau pea ona totoina o le laau, ma o latou lalaga e mafua ai le tele o le susu. Aveʻese aʻa ma lūlū le tipi i luga o le spores ma sina vaega o le malala, aua le faʻafeinu mo le tele o aso.

O le fern fleurs e mafai ona faʻaleagaina e le talipupuni, ma tausi lelei e faigata i le mea moni e tatau ona aveeseina i le lima. E sili atu le faʻaaogaina o vaovao ma vaʻavaveveve e ala i le faʻaaogaina o le "Fitoverm" ma se tagata vavalalata lelei, lea o le a le mafai ai ona faʻaputuina laulaʻau i luga o laulaʻau ae le o luga o le palapala. Aʻo lei faia le gaioiga, e tatau ona ufiufi le eleele i se palasitika.

E taua! O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e mafai ona mafua ai le mumu o lālā ma e oʻo lava i lo latou faʻaleagaina, o lea la e tatau ona toe faʻaaogaina lenei auala i na o tulaga faʻafuaseʻi.

I le fesili o le amataina o fugalaau fugalaau, pe mafai ona taofi leoleo i le fale, o loʻo i ai se tali mautinoa mautinoa - e mafai ma talafeagai e faʻaopopo mea teuteu ma teuteu i lou potu.