Fua o le gaosiga

Fautuaga mo le tausiga ma le totoina o rhododendron

Rhododendron - O lenei mea manaia matagofie mo lau togalaau. Ae e le faigofie le tupu i la matou eria. O le lauʻeleʻele o lenei fugalaau o le Metitirani, lea e tautala e uiga i lona faʻavauvau ma le malulu o le faapaleni. O le mea lea, ina ia mafai e le laau ona mauaa, o le a tatau ona tausisia aiaiga uma o le tekonolosi lelei o faatoaga ma ia tuuina atu ma le tausiga lelei. O aso nei o le a matou talanoa e uiga i le auala e filifili ai laau mo le totoina o le rhododendron i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e uiga i foliga o lenei faagasologa, ma ia gauai atu i tausiga mulimuli ma sauniuniga a le rhododendron mo le taumalulu. E le gata i lea, o faʻamatalaga e uiga i lona faʻaaoga i le mamanu o le laufanua o le a tutusa le aoga.

Le filifiliga sao o le totoina o mea

E lua pe fa tausaga le matua rhododendron vao e sili ona lelei mo le totoina. A e faʻatau, faʻalogo lelei i le fomaini o le vavaeina o le fatu (o lala sili ona vave e lata ane i le aʻa aʻa), ma luga o ona laupepa (e tatau ona aunoa ma ni laupepa ma ni afu). E le gata i lea, ia mautinoa e asiasia aʻa o le fatuga, e le taliaina pe a latou susunuina ma fusi. O le nofoaga e te faʻatau ai fagu e taua foi.

E sili ona lelei le faʻatau ia i latou i togalaau faʻapitoa poʻo fale tausi maʻi faapitoa, ma e le o manaʻomia i maketi, talu ai e itiiti lava avanoa latou te maua (o le tele o tagata faatau e le iloa po o fea ituaiga ma ituaiga o fefaatauaiga latou te fefaatauai).

E taua! E fautuaina tagata amata e amata i se ituaiga rhododendron, ae o le totoina o ituaiga. Talu ai ona o le ituaiga o meaola e itiiti le afaina ma sili atu le malulu nai lo le ituaiga na maua i lona faavae. E ui lava i le mea moni o ituaiga eseese e matua faaosoosoina i latou ituaiga lanu eseese, o ituaiga e iloagofie e le eseesega o lanu.

Totoina o le rhododendron i le togalaau

Pe a totoina le rhododendron i le togalaau, e tatau ona mulimuli i nisi o taʻiala, taimi ma le mea e totō ai rhododendron, pe faapefea ona fai sao, ma pe faapefea ona saunia le palapala.

E te iloa? Woody rhododendron o le fugalaau o Nepal. I lenei atunuu, o le rhododendron e faʻaaogaina i fugalaau fugalaau, ma i le ituaiga o sua.

Le taimi e totō ai rhododendron

E fautuaina e toto le rhododendron i le eleele mai le amataga o Aperila i le ogatotonu o Me, ma mai ia Setema ia Novema. Ae o le mea moni, e mafai ona faia lenei mea i soo se taimi ao tuputupu aʻe le vaitau o le laau, e ese mai i le vaitau o le fuga o le rhododendron, ma se ulugalii i le tele o vaiaso talu ona maeʻa.

O fea e sili ai le totoina o le rhododendron i le eria

E sili ona lelei le totoina o rhododendron i se mea malulu i le pito i matu o le fale. O le eleele e tatau ona lafoaʻi, faʻamalosi, suavai lelei, mauoa i humus. A oʻo i le taʻele o le eleele i totonu o lau eria e taoto i le loloto o le itiiti ifo ma le tasi le mita, o le totoina e faia ile luga o le moega. Pe a totoina le rhododendron e taua foi le gauai atu i laau tuaoi.

E le manaomia le totoina o le rhododendron latalata i laau o loʻo i ai aʻa, aua o le a latou aveesea uma meaʻai mai le laau. I tuaoi e le manaomia e tatau ona aofia ai birch, willow, maple, chestnut, linden, alder, ma tagata o le saite, lata ane e mafai ona e totoina ai le rhododendron o le apple, pi, pine, spruce, larch, poplar.

E faʻapefea ona saunia le eleele ma totō rhododendron

  • Muamua, saunia se lua mo le tulaʻi. O le lua e eli e tusa ma le 40 cm le loloto, ma e tusa ma le 60 cm le lautele.
  • Ona saunia lea o le faʻafefiloi o pakete e valu o le pito i luga o peat ma le tolu ma le afa pakete o loam (e mafai ona suia le loam i ni pakete se lua). Faʻamaʻi lelei lenei paluga, sasaa i totonu o se lua, ma faʻafefe lelei.
  • A maeʻa lena, ia eli se lua i le eleele e tutusa ma le aʻa o le fatu.
  • A o lei totoina saʻo, tuʻu laulau o le rhododendron i totonu o le vai, ma taofi i latou iina seia maeʻa le moli mai o le ea.
  • Tuu le fatu i totonu o le lua ma fufulu le lua i le pito i luga, ma o le ua o le ua i le tulaga o luga o le fasi fanua, ma toso i lalo e aveese ai mea uma.
  • Ole suavai suavai i le laau, ma muimui ile palapala ile taamilo ile peʻa, moa, vao, oak, po o ni pine ole pine, o se vaega e tusa ma le 5-6 cm.
E taua! Afai ei ai le tele o fugalaau i luga o le fatu, e sili atu le aveesea o ia mea ina ia mafai ai ona tau uma malosiaga o le laau i le aʻafia o le rhododendron, ae le o lona tupu aʻe.

O le tuufaatasiga o le rhododendron ma isi laau toto ma faaaoga i le mamanu

O le a maua e Rhododendron lona nofoaga i le ata o le ata o toetoe lava o soo se ituaiga. O le laau e sili ona foliga i le gaioiga, ma i le vaega mulimuli, ma i le mataupu mulimuli, ua sili ona tuufaatasia ma conifers, ma isi ituaiga o laau totō. E sili ona lelei le filifilia o ituaiga meaola e tupu aʻe ai le rhododendron i lona natura natura - paina, laʻau, fern, junipers, ma isi.

Rhododendron e atoatoa mo le teuteuina o togalaau papa ma togalaau alpine. Mo lenei faʻamoemoe, o ituaiga o rhododendron ma vaʻa eseese eseese e talafeagai. Faʻamauina i latou, faia ni mea papaʻe, e mafai ona e faia i le gentian, mauga pine, hate.

Sredneroslye ituaiga o rhododendron, e masani ona faʻaaogaina i vaega faʻavae i le ituaiga o puipui, faatasi ai ma le filifilia o paolo o loʻo manaʻomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le rhododendrons faʻatasi ai ma fugalaau lanu samasama ua faʻapipiʻiina faʻatasi ma na vao e fuga mai i fugalaau lanu mumu ma le lanu moli, ma rhododendrons i lanu violē ma le piniki ma laau e fuga i le paʻepaʻe.

Vaovao na totō i luga o le mutia po o luga o togalaau togavao ma vaʻavaʻai foliga lelei, aemaise lava pe a teuteu lau lau vao, e ui lava i lenei tulaga na o le matua rhododendron vao e talafeagai (mo le itiiti ifo ma le sefulu tausaga).

O le fatuina o kulupu o kulupu i rhododendrons, e fautuaina e faʻapipiʻi ituaiga o meaola faʻatasi ma ni meaʻai, ao faʻamaopoopoina "laau toto eseese. I le ogatotonu o le tuufaatasiga foliga i luga o laau maualuluga, ma i le pito - mapu.

Le tausiga lelei o le rhododendron i le togalaau

O le tausia o le rhododendron e aofia ai faiga masani o laau toto: fafagaina, faʻafeinu, faʻaleleia, veleina, faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ma le faʻavaeina o vao.

E taua! E faʻasaina le faʻaoʻoina o le palapala ile laʻau, sei vagana na eliina, ona o aʻa o rhododendron e latalata tele i luga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e sili atu le aveeseina o vao ma le lima, e aunoa ma le faʻaaogaina o tagata faʻatau.

E faʻafefea vai

Rhododendron e manaʻomia le sili atu o le ea ma le eleele nai lo isi laau totino, aemaise lava pe a faʻapipiʻi mata ma aʻo fuʻa. E tatau ona faʻafeinu i aso uma, ma i le tau vevela e tatau ona sili atu, ma faʻamalo le laau ile vai. E tatau ona faʻaaogaina le faʻamau i luga o le fugalaau o rhododendron i le tausaga a sau. Suavai le vai e manaomia vai malulu (vavaeʻese, faʻaliliu, po o timuga), lea e mafai ona faamaluluina e ala i le fesoasoani a se lima o le peʻa maualuga, lafoina le aso ao leʻi faʻafeinu.

O le tele o le faia o se vai e fuafuaina e le setete o laulaau: mo se faʻataʻitaʻiga, pe a latou lelava ma ua leiloloa lo latou malosi, ona matelaina lea o le laau. A faʻamamaina le eleele e tatau ona susu i le 20-30 cm le loloto.

E taua! Pe a le mafai e le suavai ona sasaa aʻa o rhododendron, ona latou te matua nofouta i le tele o le susu. Aoao e uiga i le sili atu o le suavai e mafai ona tuu i lalo ma faapipii lau.

Auala e fafaga ai se laau

O le uluai fafagaina o le rhododendron e faia i le amataga o le tautotogo, ma o le faaiuga - i le faaiuga o Iulai, i le faaiuga o le vaitau o le fugalaau, pe a amata ona ola le taameni. E mafai ona faʻaaogaina mo le fafagaina o vaovao o le susu povi, ma le falaoamata palu. Rhododendron e fiafia i le fafagaina o le vai, o lea e sasaa ai le sua i le vai (1:15 ratio), ma tuua e tu mo ni nai aso. Aʻo leʻi faia le fugalaʻau mo le rhododendron, e tatau ona faʻafeinu.

Afai tatou te talanoa e uiga i fualaʻau o le minerale, ina ia le faalavelaveina le tali o le ala (tupu aʻe le rhododendron i eleele oona), sili ona lelei le faaaoga o le superphosphate, ammonium sulphate, magnesium (1.2: 1000) maualalo, ma e oʻo lava i lalo ifo o le vai o le potassium.

O le tulaga sili ona lelei o le faʻamalosiina e aʻafia ai le faʻaofiina o le vailaʻau poʻo le mineral-o loʻo i ai fugalaʻau i le fuaina o le limasefulu kalama o le magnesium sulphate ma le limasefulu kalama o le ammonium sulphate i sikuea mita (faʻaaogaina fertilizers i le eleele i le amataga o le tautotogo), ma i le faaiuga o le vaitau fuga (i le amataga o Iuni) - tasi sikuea sikuea na faʻailoaina mo le fasefulu futu o le ammonium sulfate ma le luasefulu kalama o le potassium sulfate ma le superphosphate. Ia Iulai, na o le luasefulu kalama o le potassium sulphate ma le superphosphate e faʻafeiloaia i sikuea sikuea.

E te iloa? Meli mai le nectar o nisi o ituaiga o rhododendron, ei ai le hallucinogenic ma mea laxative. E oo lava i tagata Roma anamua ma Eleni na talanoa e uiga i aafiaga o le meli mai rhododendron.

E faʻapefea ona teuteu le rhododendron

Rhododendron e manaʻomia sina lafoaʻi ma teuteuina, aua o ona togavao latou te fausia ai le saʻo. Ae ui i lea, mai lea taimi i lea taimi o le a tatau ai ona tipiina lapisi maualuga, tiogo pe tuai, lea o le a fesoasoani i le toe faafouina o le rhododendron. Laʻau faʻamalosi o rhododendron i le amataga o le tautotogo, ma o nofoaga o le vavaeina e togafitia i le toga pitch (ae naʻo le mea e vavao ai le mafiafia o lala i le 2-4 cm).

I totonu o le masina, o le paʻu momoe i luga o pana e ala mai, ma o le faagasologa o le faafouga amata, lea e tumau mo le tausaga. O le vao malosi poʻo le matua tuai na vaeluaina i le maualuga o le 30-40 cm mai le eleele - o le afa o le vao i le tausaga muamua, ma le lona lua - o le isi.

E taua! Rhododendrons ei ai se uiga taua: latou te fuga ma fua mai fua i le tasi le tausaga, ma o le tausaga a sau e sili atu ona tauagafau. Ina ia faʻaumatia lea vaitaimi, e tatau ai ona vavae ese mai le afaina i le vave ona tupu. Ona faʻaaogaina lea e le rhododendron le malosi ma meaʻai e fai ai fugalaau mo le tausaga e sosoo ai.

Saunia mo le taumalulu ma le fale rhododendron

E tatau ona saunia le rhododendron mo le taumalulu muamua. Ina ia faia lenei mea, mai le faaiuga o le taumafanafana, e tatau ona e taofi le fafagaina o le laau i le vevela, ma ia fesuiaʻi i fugalaʻau (o le a fesoasoani lea i le matua o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae). E mafai foi ona e faaopoopoina le sulfur colloidal i le palapala, lea e faʻapalapalaina ai le palapala ma faʻagesegese ai le tuputupu ae o le siʻi.

E mafai ona togafitia togalaau o Rhododendron ma soʻo se mea e maua ai fomaʻi. I le tautoulu matutu, e tatau ona faʻamaʻaina le laau ao leʻi amataina pulu, ae o le timu timu faʻafefe faʻafeinu e le o manaʻomia. Ae maise lava i le susu e manaʻomia ituaiga o rhododendrons.

O le taimi lava e oʻo mai ai matagi mataga, e tatau ona faʻamafanafana le aʻa aʻa o le laau. E mafai ona faia lenei mea e ala i le mulching i se laulau (10-15 cm) o le peat, pine o le pine, po o lau vevela. E faia lenei mea i le taufaʻaiuiuga o le autumn. Laititi o le kiona e le o se mea e sili ona matautia, ae o le vave o fale o rhododendron vao e mafai ona oo atu ai i le aʻafia o le ua ma le oti o le laau.

Ia, o le mea moni, mo le fausiaina o se fale mo rhododendron. Muamua e tatau ona e faia se fusi o le uaea tumau, ma faapipii i luma o le eleele. O lona tele e tatau ona 15 cm le tele nai lo le laau lava ia, ina ia le paʻi atu le lala o le rhododendron i le arcs.

A oʻo ina faʻaitiitia le vevela o le ea i -10 ° C, e tatau ona ufiufi le faʻavaa i mea puipui (fofo polyurethane, polypropylene), ma afai o le mea e le o tele naua, ona mafai lea ona gaugau i nisi o maʻa (lutrasil, agrotex, spandbond ma isi). I le tulaga pe a amata ona pasi le susu i le paluga, e tatau ona e faʻalauteleina le kiriata palama i le pito i luga. O mea o loʻo i luga o le faʻatulagaga e mausali le mautu, ma le pito i lalo i le umi atoa o le sapalai i palapala.

Leai se mea e tatau ona faanatinati e aveese le fale mai rhododendron, i le taimi lava e vevela ai le la. Ia Mati, e malolo lava le laau, ma e le mafai ona faʻafefeteina le susu mai le eleele malulu, ma o laʻau rhododendron e mafai ona mumu i ave susulu o le la. O le mea lea, tatou te faʻatali seia maeʻa le eleele ma faʻamafanafanaina le eleele, ona o le taimi lena e mafai ona aveese le malutaga mai le rhododendron, ma e manaʻomia le faia o lenei mea i se aso e le mautonu. I aso muamua pe a uma ona aveese le fale, e sili ona lelei le togalaau e aloese ai mai aafiaga leaga o le la.

E te iloa? North America ua manatu o le nofoaga fanau mai o rhododendron, ma lapopoʻa rhododendron o le setete setete o Uosigitone.
Faatasi ai ma le totoina lelei ma le tausiga mulimuli ane, o lenei mea manaia matagofie o le a na o se vaega taua o le tuufaatasiga i lau togalaau.