Laʻau i totonu

Fautuaga pito sili mo le tausiga ole arrowroot ile fale

Maranta, lea na oo mai i a tatou latina mai le va o le Brazilian tropics, ua faaosofia ai le fiafia i le eseesega o laʻau ma se lanu lanu meamata lanu meamata. I le avea ai o se faailoga o le agaga faʻafetai mo le tausiga lelei i totonu o le fale, o le laau, e ui lava e seasea, e togi ese atu i lalo. O le mea moni, e le mafaamatalaina ma e le o se mea matagofie e pei o ni laina lapopoa lautele-lafoaʻi ma se mamanu manino ma vela lanu. I le faaopoopo atu, e le gata o latou foliga vaaia, ae o a latou amioga foi e mataʻutia. I totonu o lenei tusiga o le a matou taʻuina atu ia te oe uma le fugalaau o le uʻamea: mai talatuu ma talitonuga i manaʻoga ma manaʻoga.

E te iloa? O le fugalaau na maua lona igoa aloaia e faʻaaloalogia ai le fomaʻi Venetian-e suʻeina le tele o ona ituaiga. - Bartolomeo Maranta. I le taimi lava e tasi, na faaigoaina ai e Peretania le fale tatalo, o se vaomatua o le vaomatua, o lona uiga "o se laau tatalo". Ma o mea uma ona o laulaau, lea o le afiafi e pei o le piilima o lima i le tatalo. I totonu o le Slav, o loʻo i ai se isi faʻaaliga - "Tulafono e Sefulu", ma o ona foliga vaaia e mafua mai i le numera o laititi laiti i laulaau.

O a tulaga e faia mo le uʻamea i le fale

Ina ia faʻafiafia le lau fugalaau i lou fale, ia e tausia lelei le vevela, susu ma faʻamalamalamaga, aua nei galo e faʻamaʻiina ma faʻafeiloaʻi i le sili ona lelei. E le faʻamagaloina e Maranta mea sese pe a tutupu i le fale, o lona uiga o le sili atu ona e fiafia i ai ma faʻafefe, o le a susulu atu ile pupula o lau laau, ae e aoga le malulu o sina mea - o le a mate le laau (e leai se mea e maua i le lisi o Caprials). Ae ui i lea, aua nei e faatagaina lenei mea moni e te fefe ai. O le galuega autu i le tausiga o le faʻaleleia lea o togavao i le latalata atu i le siosiomaga faaleaganuu. I le faʻaaogaina, e te aʻoaʻo e faʻafiafia le matagofie.

Malamalama

O le "vao vao tatalo" ei ai manaoga faapitoa mo le faʻapipiʻiina, ma le mea e tuʻu ai le ulo, o le ae malamalama e ala i le matauina o ona lau. O lo latou vavalalata e faʻatoʻateleina ai le tulaga ese o se fugalaau ese. I le taimi masani o atinaʻe, laau toto, i afiafi ma timuga timuga, o le uʻamea e paʻu i luga i totonu o se pulou, faʻafefete lemu, ma i taeao ma aso susulu malamalama, e salalau lautele i se tulaga vavalalata.

Afai ua paʻu le lau tuai ma ua amata ona mamae, ma o le mea fou ua tupu e papaʻu, ua le toe i ai lona malulu ma ua paʻu tele, o lona uiga e le lelei le fugalaau ona o le tele o le malamalama. E ui lava o le leiloloa o le mamanu i laulaau, ae o la latou timuga faifai pea, i se isi itu, o loʻo tautala e uiga i le le malamalama.

O se filifiliga sili mo le tuʻuina o se fugalaau o le faamalama i matu, pe a iai lava le malu puipuia ma e leai se susulu afi susunuina. Afai e le mafai, e talia le itu i sasae sisifo. I tulaga ogaoga, e mafai ona tuu ese le fugalaau mai le faamalama, i luga o le laulau poʻo luga o le fola. O le sese e le mafaaseseina o le tele o faifaatoaga fugalaau o loʻo taoto i le mea moni e latou te tuleia le uʻamea i tulimanu pogisa. I ia tulaga, e le mafai ona atiaʻe ma faʻaumatia.

E te iloa? Mo le uʻamea e tupu i totonu o le fale, o se nofoaga sili atu nai lo le potu malolo e le mafai ona maua. E le gata i lea, o loʻo i ai se manatu e maua mai e le togavao tupe i le fale ma fufulu mama mai le malosi le malosi, puipuia le aiga atoa.
Fugalaau e manaomia se paolo laititi. E mafai ona foaʻiina le malamalama i le fesoasoani a moli mumulu, pe a latou galulue i aso taitasi pe a ma le 14 - 16 itula. I le auala, o le faʻamalama e leai ni mea e maua mai ia Novema ia Fepuari, pe a le lava le malamalama masani poʻo le vevela.

Lelei mafanafana

I lona natura natura, o le laau toto e tupu i le vevela ma le susu. O le mea lea, o le maualalo o le vevela o le a aafia tele ai le malo tuai. O le faʻatagaina e tapulaa e +15 ° C, ma pe afai e te le tele le suavai i le laau. Aua le faʻamagalo "tatalo vao" tusi, suiga faafuasei i le vevela ma le vevela. I le tau vevela, e toʻafilemu o ia i le + 22 ... +25 ° C, ma i le taumalulu, e le tatau ona paʻu le thermometer i lalo ifo o le +18 ° C. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, o le manaomia e faateleina le maualalo o le ea.

Auala e tausi ai le uʻamea i le fale

O lau o le aganuu, e masani ona avea o se faailoga o le saʻo o lona totoina. O le mea lea, e masani ona fufuluina ma fufulu, ma e taua le faʻamautinoa o le vai e le tuua ai ni mea e le aoga (sili ona lelei le faʻaaogaina o se fagu moli ma se pulumu mumu). Ia mataala, o le uʻamea o se sui e sili ona leaga o le lauola lea e faigofie ona faaleagaina.

I le taumafanafana, e fautuaina e ave se fugalaau i le faapaologa, ma sili atu foi i le togalaau, ae le o le la. E tatau foi ona e tausia le puipuiga mai le matagi, vevela po o gaosiga o gaosiga. O le ea fou e manaʻomia mo le atinaʻeina atoatoa o le laau, ae i le taimi lava lea e mafai ona faʻaumatia e ala ile lele i autafa o se ala pisi.

Mai lea taimi i lea taimi e tatau ona tipi le vao. O fualaau vevela o se mea e le mafaamatalaina ma lau oti ua le foliga matagofie. O le mea lea, o loʻo faʻapipiʻi ma le faaeteete i seleulu maamaʻi, lea e tatau ona faʻamaʻiina aʻo le i faia le galuega. Faʻafei mai foi ma ni pine tetele, faʻafefeteina foliga o lanu meamata. Faatasi ai ma se tala lelei, o le tuputupu ae faaletausaga o le ulo e mai le 4 i le 6 laulaau. Faatasi ai ma le matua, o le uʻamea, o le mea moni, o le a leiloa le teuteuga ma le matagofie o "lauulu", ae o lenei faafitauli e mafai ona foia e ala i le tipi.

E taua! O le tele o fugalaau fugalaau, ina ia aua le faʻaaogaina le agavaʻa faʻasalalau, e fautuaina e momotu le aʻa i le vave muamua. O nisi o ituaiga o uʻamea e matua fuga lau lauolaola pe a uma le fugalaau ma sulu mo le 5 masina.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le mea pito sili ona taua o le fuga o le uʻamea mo le tausiga o le fale o le faʻamamaina o le palapala ma le ea. E mafai ona faia i le taimi lava e tasi pe suia. E masani lava, e manaʻomia e le tele o vaomatua le tele o vaiinu i le taumafanafana ma faʻalelei i le taumalulu. Ia faʻamautinoa foi e le matutuina le eleele, ae e le tatau ona e faʻaaogaina i totonu o se lau. I tulaga uma e lua, o le aganuu e lamatia ai le maʻi ma le oti.

Suavai mo le faʻamamaina e tatau ona faʻamalu, vevela vevela. I le timu kiona, e mafai ona e faʻaaogaina le tala. Afai e te ave vai mai le tap, tuʻu le pusa mo ni nai po e faʻalelei lelei ai.

O le numera o mea e faʻaleleia e faalagolago ile tulaga o le vevela o loʻo i ai le potu fagafao. O nisi tagata faifaatoaga ua fautuaina e faatumu le fata i lalo o le tane ma se laau ma le iliili po o le galu, ma pe a uma ona sasaa vai i ai. E masani lava, e tatau ona i ai se pu i le pito i lalo o le ulo.

E manaia le manava e manaʻomia ai le suʻeina o aso taʻitasi. I le tau malulu, pe a faʻamafanafanaina le tutotonu poʻo isi masini faʻavevela o loʻo i ai i totonu o potu, e tatau ona toe faia i le taeao ma le afiafi. O se fugalaau leaga ma se mafanafana mafanafana o le a faʻaolaolaina, na o le manatuaina e ufiufi le eleele i totonu o se fagu ma se polyethylene patch. O lenei faiga e fautuaina i le masina, ma e le tatau ona vevela le vai nai lo le 40 ° C. Ia manatua o totonu o potu e iai le ea, e leai se aoga, ma e mafai ona e iloa mai i le mago, ma le aoga o laulaau.

Laʻei pito i luga ma fuga

E amata le fafagaina o le falemaʻi vaivai i le amataga o le tautotogo, ma o le taimi e faʻatatau ai le taimi o le taimi e aofia ai le taimi mai ia Aperila ia Aokuso. Faʻamuʻi le faalua i le masina, faʻafeiloaʻi ma faʻamalosia le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina. O le mea mulimuli ua faʻavaivai i faʻamalamalamaga malamalama.

O meaola, o le sili ona taua o le faʻatoʻaga o moa. O loʻo i ai le tele o meaʻai o le nitrogen, potassium, phosphorus ma le magnesium e manaʻomia mo le puaa. O nei vailaau aoga o loʻo faʻaititia malie. Ae ui i lea, i nisi tulaga, e fefefe tagata e fiafia i le potopotoga i le potu e faʻafefe mea totino ma aumaia naʻo le faatauina o ofu tino, faʻaauau le faʻamalamalamaina o faatonuga. Pe a saunia le fugalaʻau mai otaota moa, e taua le mafaufau i fautuaga nei:

  1. Aua nei faʻaaogaina le manua fou e fai ma fafaga, aua e aofia ai le uric acid, lea e mafai ona susunuina aʻa.
  2. Ina ia faʻaitiitia le tele o le mamafa o le nitrogen ma le phosphorus, alu loa le taoto i le po i fafo.
  3. Ina ia saunia se vai inu vai faʻafefe ai le otaota na faʻaputuina i vai ile fua ole 1:20. O le faʻafefiloi e tatau ona silia ma le vaiaso i le auala. I lalo o ona aʻa e le mafai ona sasaa. I le faaopoopo atu, mo le amataga e tatau ai ona faʻaleleia le tele o le laau i vai masani.
E taua! E tatau ona faʻafeusuaʻi faʻasolosolo aʻau laʻitiiti i tausaga taʻitasi, ma matutua - 2-3 2-3 tausaga.

Faʻafefea ona vaʻaia

Mo le faʻavasegaina o le uʻamea, i le tautotogo, latou te suʻe ai se pusa papaʻu (nai centimita lautele lautele nai lo le muamua) ma sauniuni le mea e sui ai. I le leai o ni vaega talafeagai, e mafai ona e faʻaaogaina le eleele faʻatau mo le uʻamea. I le fale, ua saunia mai oneone laititi, fanua togalaau ma peat i se fua faatatau o le 1: 3: 0.5. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e faʻaopopo le malala. O le isi auala e faʻafefiloi ai vaega tutusa o le humus, laʻau ma le peat ground.

Po o le a lava le filifiliga e te filifilia, o le palapala e tatau ona lafoaia ma sina malie. E mafai ona e siakiina le elemene ma se mea teuteu faapitoa: i totonu o se ipu vai inu, e lua ni laulaau lanu uliuli o loo tipiina, ma pe a lelei ona toso ma faamafanafana, lafo i ai se polo laʻititi. Manatua: afai o le tali e maua ai se vai lanu mumu - o le palapala e afaina, o le lanumeamata lanumoana o loʻo faʻaalia ai se siosiomaga malulu, ma o le uila e taʻu mai ai se mea e le tutusa. I le taimi nei, pe a sauni mea uma mo le gaosiga, sei o tatou suʻesuʻe auʻiliʻilia pe faʻafefea ona faʻaaogaina le uʻamea. Muamua, ia taatia se palapala ole lapoʻa ile pito i lalo o le ipu, ia faʻafeiloaʻi ma le faʻaeteete i luga o se vai susu ma se rosette mai le vai na muamua ma fafasi i se mea fou. Faʻaeteete ia aua le faʻaleagaina le aʻa. I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, faʻafefe le laau ma fufulu i se fagu moli. O le a manaʻomia ai le faʻaauau le faʻaauau seia oʻo i le aʻafia.

E faʻafefea ona faʻamalosi le uʻamea i le fale

O lenei faagasologa e iai sona sao i le toe faafouina o le vao. A o tilotilo atu i laʻau lanu o le fugalaau, e le iloa e le toatele le faigofie o le uʻamea i le toe gaosia. (e lua auala, e lua uma e manuia ma masani ona faʻaaogaina).

Faʻaleleia e le vaevaega

Ina ia maua se kopi lona lua o le laau, ua lava lea e vavae ese ai se vaega o aʻa pe a toe totoina: O se ipu omea e na o le vaeluaina ma totō delenki i pusa eseese. Afai o vaega toto na totoina ma le le lelei ona totoina, e faʻafeinu i latou, ufiufi i se paʻu palasitika ma auina atu i se nofoaga mafanafana, faia o ni lauʻeleʻele. A oʻo atu le vao i le tuputupu ae, faʻamalo ese, faʻaauau pea ona faʻamalolo le lau.

E taua! E le itiiti ifo ma le tasi le masina e alu ai e aʻafia ai le taʻavale talavou o le uʻamea.

Faʻaleleia e tipi

O lenei metotia e fiafia i le toʻatele o tagata, ae faʻavae i luga o numera o fesili e masani ona fesiligia i le tele o fonotaga, e mafai ona faʻamaonia e leai se malamalama i lenei itu. E tele faʻamatalaga faasaienisi ua uma ona tusia i luga o le auala e faʻapipiʻi ai le fusi o le uʻamea, ae o le mea e le mafai ai ona oʻo loloto i faʻamatalaga faasaienisi, tatou te matauina lava e faigofie ma faʻaogaina le tekonolosi i tagata uma.

Totoina o mea mai le seleselega taʻitasi i le taumafanafana po o le tautoulu (vavae le pito i luga ole launiu e le itiiti ifo i le 4 lau). Ma, mo le tele o masina na tuʻuina i latou i le vai, ma a oʻo mai aʻa, o le vaʻaiga e loloto le 6 cm i totonu o le meaʻai, o le sauniuniga na matou taʻua i luga. O le isi tausiga o le ulo e tutusa ma le vaeluaina o le rhizomes.

Fofoina o faafitauli e ono tulai mai pe a tupu aʻe le uʻu

Aua e te masalosalo: o le itiiti o le sese i le tausiga o le a manino. O le faʻaalia o le "tatalo vao" e masani ona faʻaleagaina ona o le le talafeagai o tulaga e mafua ai faʻamaʻi. E ese mai maranth e matua nofouta i meaola faalafua. O lona fiafia i le "sikoa" miti vaʻavave, pipiʻi, fuainumera iniseti, e masani ona uuina uma totonu o le pepa. E masani ona tupu lenei mea i le malulu i totonu.

I le taua faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e maua ai se igoa le lelei. I le fale, e mafai ona e taumafai e fufuluina lau lauola maloloina ma pisia i se vaifofo o le fasimoli ma se vaega vaivai o le tapaa. Ae ui i lea, faʻaauau ma le faʻaeteete faʻaeteete ina ia aua nei faalēaogāina le faʻaaloalo. O le faʻaaogaina o laau totō ma le sulfur palapala e fesoasoani foi. 2-3 itula i le maea ai o le faʻatinoga, tuʻu le ipu i lalo o le malulu malulu. Ia sauniuni: o le a toe faia uma i ni nai taimi, e oʻo lava i le leiloloa atoatoa o 'ie' inoʻino. E i ai mataupu pe a le toe mafai ona lavea se kopi.

Ina ia aloese mai meaola faalafua, faʻamaʻi o le uʻamea ma ia aloese mai togafitiga, faʻaleleia le malūlū o le ea ma faʻaleleia le palapala.

Pe a afaina, o aʻa o le a amata ona pala, lea o le a mafua ai le foliga mai o nematodes. O le ae aʻoaʻo e uiga i lenei mea i aʻoga i laulaau o lanu enaena. O le Faʻaolataga o le a vavae ese ai vaega ua faaleagaina ile pito ola. E tāua tele le faʻapipiʻiina o fasi meaʻai ma le potassium i taimi taʻitasi. Seiloga o le aʻa o le aʻa e mafai ona totoina i le eleele fou ma toe mulimulitai i tulafono o le fausiaina.

O le vaʻaia o le ū na faʻapalaina ai laulaau, aua e te faʻaumatia i le mafaufau "le mea e fai?". E amata, siaki le fagu ma siaki mo mea faʻamaʻi. Afai e te le maua se mea, faʻalogo i le moli. Faʻasaga latalata i le pulu poʻo le vave fuga o le la e vave ona toe sii. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, o le tele o susu, mago ma le pouliuli atoa e le aoga foi.

Faʻalogo lelei i laulaau:

  • afai latou te mimilo ma amata ona paʻuʻese - faʻaleleia le susu;
  • mūmū ma le lanu i luga o faʻailoga - toe iloilo le faiga o le faʻavaivai, atonu e sili atu pe leai se susu;
  • na liu samasama ma faʻafefeteina - o le vai e masani ona masani ai;
  • leiloa le ata ma maua ai se lanu leai se ola - toe teuteu le fagu i totonu o le paolo.
E te iloa? O aʻa o nisi ituaiga o uʻamea e masani ona faʻaaogaina mo le sauniuniga o le falaoamata maloloina lelei.
E masani lava, pe a oti se tagata maʻi, ma le le iloa po o le a le mea e fai ma le auala e faʻafefe ai, e faʻamalo ai e le au fai togalaau le vao ma le mulimuli ane e le totoina se fualaau aina, ma le manatu o le a le mafai ona latou manumalo i mea uma o le matagofie o le vevela. Aua e te faanatinati i faaiuga. Faʻasalaga lelei, o le "mutia tatalo" o le a matua ofo ai oe ma faʻafiafiaina oe i ona fesuiaiga.