Totoina o le nut

Blacknut wini: mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le totoina o se laau

O le laau o se tasi pito i tele i le genus Juglans. Maturo lanu uliuli i Amerika i Matu oʻo atu i le maualuga o le 50 mita ma le lautele o le 2 m. I lo matou atunuu, ua totoina le laau mai le fogafale lona lua. XVIII senituri. O fua o Rusia tutotonu i le lima o tausaga e oo atu i le maualuga o le 15-18 mita, ma le laina o le 30-50 cm. E mafai ona oʻo i le 25 mita le maualuga o le laulani lau selau tausaga, ma e i ai le laina eletise e 60 cm.

O le laau e matua puipuia lava i tulaga malogo ona o lona faʻaititia o le pale maualalo. O lenei ituaiga o laau pipi o se mea faamama mamā mai le pefu ma leaga mea leaga. Crohn e faʻaaogaina se tele o mea aoga ma faʻalaʻau. O fualaau e leai ni fua e taua o se meafaitino taua tele mo le tele o talosaga, aemaise lava mo le falemaʻi.

O fea le mea sili e totō ai se kulimi?

O le laau e mafai ona oʻo i le fitu sefulu tausaga, o lea e te manaʻomia ai le nofoaga lelei mo le totoina. Mo i latou o loʻo mananao e ola i luga o lau 'upega tafaʻilagi o se tasi o aganuʻu sili ona lauiloa o le nut, e tatau ona e iloa nisi mea patino.

E te iloa? E fautuaina le totoina o fatu o fatu e seasea lava ona mafai i se vaega laitiiti. Phytoncides faʻasaʻolotoina mai se paina lanu uliuli matutua ua i ai aʻafiaga o fualaau oona. I le faaopoopo atu i siama matautia, o meaola aoga e ola i totonu oo tatou tino e mafai ona mafatia. E le fiafia le laau laʻau i eleele maulalo ma le ea malulu.

Fesootaiga i le malamalama

O le palealii o le laau e pasia le tele o le malamalama i le eleele, faia ai se ata lafoia. Na te faʻaleleia le pau ole laʻau - o le faʻatupulaʻia o mea faʻalautele ile eleele e faʻalautele. Faʻafetai i lenei mea, o le faʻaaogaina o le paina lanu uliuli e faʻaogaina mo le faʻaleleia o fanua.

Uiga o le vevela

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe, e manaʻomia e le laau se vevela o le ea o +10 ° C. O fualaau suamalie o nei ituaiga o loʻo maua e oʻo atu i latituga o St. Petersburg. I tulaga o le tau o Tula, o le fua o le fualaau oona na foliga mai ua sili atu le taumalulu, o le faatumauina o le ea o le ea--38 ° C. I le faʻamatalaga faasaienisi o le lanu uliuli ua faʻaalia: pe a faʻatusatusa i le kuline, e sili atu ona malulu. Ae o lenei ituaiga e itiiti ifo i le Manchu ma le lanu eseese.

E taua! Iʻamea matutua e aunoa ma le ogaoga o le faaleagaina o le ogalaau ma faʻafefe malulu taumalulu e oʻo i -40 ° C, ae o talavou (e oʻo atu i le tolu tausaga) e manaʻomia se puipuiga faaopoopo mai le malulu ma le taumalulu.

I le tolu tausaga muamua, o le laau talavou e matua nofouta lava i vaitau o le tautotogo, e oo lava i lona atunuu, i Amerika i Matu. A uma le faʻavaeina o le pale, o le malulu o le vevela ile pata e le matautia.

Sootaga i le susu

O lenei vailaʻau o le laulanati o le ogatotonu o le malulu o le lamala i le va o ituaiga o kulimi ma Manchurian nuts. E fautuaina e le fugalaau le totoina o se paʻu uliuli i le tafe o le vaitafe. O loʻo iloa lelei e le laau faʻalavelave faʻafuaseʻi. I Amerika i Matu, e mafai ona tatalia se masina e lolovaia ai le ogalaau e aunoa ma le faaleagaina o aʻa, pusa ma le pale.

Fesootaiga i le palapala

E le iloa e se laau laau eleele eleelea. Ina ia mafai ona totoina se suauu mai le maa po o isi auala, e manaomia le filifilia o se eleele le faaituau po o sina eleele. I se ituaiga siosiomaga, o laau e taofia lo latou tuputupu ae i le taimi, saunia mo se taumalulu malulu.

Afai o lau 'upega tafaʻilagi mo le tulaʻi mai o loʻo i ai i le lalolagi e le o ni uliuli, faʻamamafa e teu ai fafie fafie ma phosphorus-potassium maniua i le totoina o le lua. I le isi itu o le ogalaau, o loʻo faʻaaogaina le faʻamalositino o mea o le lime e faʻamautu ai le paleni-faavae (pH - 5.5-8.2). Aloese mai le tele o le eletise i totonu o le palapala o le laau - o le a taofia le ola o le laau ma o le a toesea ai ona mea le tumau. Vaʻaia se suʻega talileleia o le lanu uliuli o loʻo tupu. E le taliaina e laau toto le itu i matu ma matu sisifo ole matagi malulu.

Tuputupuina o le lanikali uliuli

O le tuputupu ae o lenei laau e iai lona lava uiga e tatau ona mafaufau i ai.

Faʻafefea ma le taimi e totō ai se kulimi

O le lua faʻaleleia o loʻo eliina ma le faʻamoemoe o le avanoa avanoa mo le tuputupu ae aʻa i itu uma. E fautuaina e faʻafefeteina lona pito i lalo faatasi ma humus, faʻamafu o laupapa ma paluga o le potassium phosphate fertilizers. Ina ia lelei le puipuia o le susu, o aʻa o le seedling e aofia ai le 80% o le eleele ma faasusuina le vai. E tafe le vai i ni nai minute. O le isi, e tatau ona e faʻatumu le vaega o totoe o le eleele ma le mulch pristvolnogo lio. Ina ia faateleina le saoasaoa o le ola o le laau, mafaufau i le moli-alofa. O le vaega sili atu o le "faʻanoanoa" o le ogalaau ma le paʻu e tatau ona alu i le itu i saute.

Nut Reproduction

E tele auala e faʻateleina ai le ulaula i auala e tolu:

  • fatu;
  • toso;
  • prischepsami.

E te iloa? O auala sili ona lauiloa o le fausiaina o lenei fualaau: totoina o fatu mai fatu ma totoina laau taʻitasi, lua tausaga. Afai o lau 'upega tafaʻilagi o loʻo i totonu o vaomatua o le Lower Don, e le tatau ona e faʻaaogaina le totoina o nesting. O le totoina o fatu fou e manaʻomia ai le tausiga lelei.

E faʻapefea ona tausia pusi uliuli

Mo le tuputupu aʻe lelei o le paina, e manaʻomia e le paʻu ona faʻamalo lelei le palapala mo le totoina. Aʻo leʻi faimalaga le laʻau paʻu, fai le palapala. Ia Iulai-Aokuso, taofi le faʻamalosi e aloese mai le tuputupu aʻe o paʻu paʻu.

E faʻapefea ona faʻavaveina le paina paʻu

Faʻasaʻo le tele o le susu i le taimi o le tuputupu ae ma le fua o se laau talavou. E taua lenei mea mo le tausiga o se paʻu i le ogatotonu. Faʻaititia le faʻamaina i le afa lona lua o Iulai mo le maeʻaina o le faagasologa o le gaosiga o le laau, o le faʻatoʻateleina o le ogalaau e sauniuni mo le malulu malulu. I le vaitau maualuluga ma le tau vevela, e talafeagai le fafaga. Mo se fualaau suamalie, e tatau ona tausia le lava o le susu i le taimi ole taimi e faatumuina ai (Iulai - ogatotonu o Aokuso).

Trimming ma mamanu

O le laau lava ia e fausia lona pale - o le pepa ua faataatia e ona genetics. Mo se atinaʻe sili atu, e mafai ona e tipi ese fualaau matagogo ma mamafa. O le taimi sili ona lelei mo le teuteuina o le tautotogo, o le taimi o le pasia o le taufaamataʻu o le maualalo o le vevela (lalo -10 tikeri).

Ua fautua mai e tagata tomai faapitoa le teuteuina pe a uma le tale. E le tatau ona faʻapuupuuina le pale i le ogatotonu poʻo le gataʻaga o le vaitau o le tau vevela - aʻo e faʻaosofia le toe fafaguina o tumutumu ma le tuputupu ae o tipu mo le taumalulu, lea e mafai ona oti i le taumalulu.

Fertilizer ma Nut Nutrition

Mo le toto i le tautotogo e tatau ona e saunia le eleele aʻo leʻi amataina le autumn. Mo le totoina o fatu fatu i le tautoulu - i masina o le tautotogo. Mo le ono masina, o le a faʻaputu e le lalolagi le susu talafeagai mo laau toto.

  1. Mo le sikuea sikuea e tasi e te manaʻomia e fai ai le 3-4 kilokalama o humus manure poʻo le faapalaga.
  2. I le lua vaiaso ao lei totoina le kulimi, o le vai sauni (maualuga ma le loloto - 0.5 m) faʻatumu le pito i luga o le palapala ua faʻafefiloi ma le superphosphate (150 g), 2-3 ipu pakete o le humus (e mafai ona suia i le 5-8 kilokalama o le manure) ma se aofaiga itiiti salt masima (50 g).
  3. O le faʻapenaina o le faʻapalaina e tufatufa i le pito i luga ma le ogatotonu o le toto toto. I le ogatotonu o le faaputuga fausaga, tuu se laupapa laupapa, e sosoo ai ma le totoina o le fatu laau.
  4. Aʻo leʻi totoina aʻa, faʻaoga i se faʻafofo faapitoa mo le aʻa.

E taua! I le taimi o le totō e faʻaopopo i le loloto o le 15 cm ni nai lima lima o le eleele ma le mycorrhiza mai lalo o le hazelnut. O lenei faʻauluina 3-4 tausaga o le a fafagaina ai se laau ma masini e manaʻomia.

Totoga latalata ane

O le laau o loʻo faʻauigaina e se aʻa aʻa pakiaka ma lala malolosi ma pito taula.

O aʻa emiti toxins (juglon), lea e ono afaina tele ai isi laau totō:

  • alfalfa;
  • tamato;
  • pateta;
  • apu;
  • lanu uliuli;
  • pine;
  • birch;
  • uila.

O tuaoi pito sili ona lelei mo le paʻu uliuli o le: linden laiti laiti, o nisi ituaiga o maples, hornbeam, pearima masani, vao o le apu ma le pine keke. O le vao o dogwood, common viburnum, hazel, o le Tatar honeysuckle, toeaina ma le mumu redberry, o le Japanese quince e le fefefe i le vaiaai ma lenei ituaiga o laulani.