Puleaina o pest

Lelei lelei le pulea o meaola faalafua

Radisa e faatatau i le vave o le fuaina o fualaau faisua - o lona taimi matua e 20-40 aso. O nisi tagata fai togalaau latou te maua le taimi mo le vaitau e aoina ai le lua pe tolu faatoaga o lenei faatoaga. O le radisa e seasea ona aʻafia i siama ma faʻamaʻi, ae o loʻo tupu pea. O lenei faʻamatalaga o le a fesoasoani ia te oe i le taimi e gauai atu ai i faafitauli i lou moega ma teu ai le radish mai faʻamaʻi.

E te iloa? Ona o le maualuga o le vitamini aoga (A, B1, B2, B3, B6, E, C, P, PP), o minerale (calcium, phosphorus, iron, potassium, magnesium) ma le radish e mafai ona toe faʻafoisia le faʻafouina o le tino i le maeʻa o le taumalulu.

Papanu

Papanukha, poʻo le kapisi (horseradish) lau laʻau, e mafai ona iloa e le tino laititi (3-4 mm) o le uliuli, uliuli lanumoana ma lanu lanumeamata. O o latou aʻa e palapala lanu, 5 mm le umi. O lenei meaola e osofaia uma laau totifi. Togasogo i lalo o le togiina o le seleselega, i le palapala ma le gaʻo. Mai le taumalulu e sau i le tautotogo. I le taimi muamua e fafagaina i luga o vao, ona alu ese ai lea i atinaʻe kapisi. Mai lenei vaitau, e amata ona feʻaveaʻi fafine i pu i laupepa lau ma tuʻu ai fuamoa iina. I le gasologa o le vaitau o le tele o augatupulaga o le vao.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Ina ia taofia le osofaʻiga o lenei parasite, e taua muamua lava le tau i vao ina ia mafai ona faoa mai ia i latou a latou uluai punaoa o meaai. Mo le puipuia o le taumalulu o le pito i tua, o loʻo totoe pea le seleselega ma faʻaumatia. Latou te eliina luga ole eleele ina ia mate le anufe i le malulu.

Faʻatasi ai ma le tufatufa tele, faʻaaogaina e le babanuhi le iniseti faatagaina mo togafitiga faʻasalalau - "Aktellik" ma isi.

Fola faʻatau

Masalo o manufeʻai sili ona taatele ma matautia o le susulu o le fusi faʻasaʻo. O se mea laʻitiiti (2-3 mm) iniseti o se lanu uliuli (lanumoana, uliuli, lanumeamata) ma se moli metallic, lea vave oso mai le laau toto e totō. E afaina i laulaau o le laisa, e ai ai ni pu. E mafai ona faʻaleagaina le laupepa laupepa, lea e soli ai le gaioiga o ata. O se taunuuga, o le laau e taofi le tuputupu ae ma e mafai foi ona oti. E matuā lamatia lava le pulou mo le susulu talavou i le lua vaiaso talu ona maeʻa le germination, aua e mafai ona faʻaumatia atoa. O se taimi lelei mo osofaiga a lenei meaola o se vevela vevela vevela.

Larvae e fufulu i meaʻai laau, palapala. I le taunuu mai o le tautotogo, e muamua ona latou nonofo ai i laau vao o le aiga kapisi, ma pe a tutupu aʻe le togafiti pepelo, latou te feoai solo ia i latou. O laumei o loʻo taatia i le eleele i le amataga ma i le ogatotonu o le taumafanafana. I le gasologa o le vaitau e atiaʻe ai se tasi o auga o le kapisi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Mo le puipuia mai le faaleagaina o le fusi tipisi togalaau faʻamaʻi faʻamaʻiina i le paʻu. E tatau foi ona e taimi e faʻaumatia vao ma faia se maeʻa maeʻa o le seleselega ma le eliina o le togalaau. I le faagasologa o le tuputupu ae o se laau, e tatau, pe afai e mafai, ia fafagaina, sili ona masani ona tatala le eleele i lalo ma suavai. O nei mea uma o le a faatelevaveina ai le tuputupu ae o le radisa, ma mo se malosi ma lelei le totoina o laau, o le a le toe i ai se taufaamataʻu malosi o se pusi. I le vevela foi o le tau, ua ufitia ai laau toto ma lala laisa. Aʻo leʻi faʻamalolo le radish mai le iniseti, e mafai ona e taumafai e faʻasaoina auala a tagata. O le mea lea, e tetee atu i lenei meaola e faʻaaoga togafitiga faʻatasi ai ma se fofo o le fafie. O loʻo saunia mai le 2 ipu tioata fou, 50 g o fasimoli a le fale kuka (1 tbsp.) O kulimi o le fasimoli vai), faʻafefe i le 10 lita o le vai. O le vaifofo e totoe i le po, ma i le vaveao (e oʻo i le ono itula), pe a leʻi oʻo atu le pusi i iʻa, latou te gaosia laulaau. E tatau ona fufulu muamua le muamua. E le gata i lea, o le fofo e faʻaaogaina loa pe a uma le faʻamafa

E mafai ona e faʻasalalau le lefulefu o le fafie i le togalaau. O lenei faʻatinoga e faia faʻalua pe tolu taimi faʻatasi ma le va o le fa i le lima aso. I le auala lava lea e tasi, e faʻafefeteina ai le uila, pefu, paʻu paʻu (1 boxbox / 1 sq. M), celandine. Fafaga ma le faʻaogaina o kalama, tumutumu tomato. A maeʻa le faʻaleleia poʻo le timu o faʻamatalaga o faʻamaumauga e manaʻomia le toe faia.

E taua! Pe a faʻaaogaina togafitiga o le radish, e tatau ona faʻafeiloaʻi i le faʻavaivai. A le o lena, o le a fofo fofo ma e leai se mea e manaʻomia.

O nisi togalaau e teu ai moega ma agrospan, o se paʻepaʻe e le o lalagaina, e le aʻafia tele i aʻa laiti. Pe tuu mea totō i lalo o fagu palasitika. E fesoasoani i le taofi o le salalau o le pusi mo sina taimi. A malosi loa le laau, e tatau ona tatala ma togafitia i se vaifofo o le efuefu.

Faʻaoga ma mailei pipisi. Mo lenei faʻamoemoe, mo se faʻataʻitaʻiga, i tafatafa o laau totino, ie, plywood poʻo pepa pepa ua tuʻuina, faʻafefiloi ma se kelu e leai se mea e teu ai. I le faagasologa o le felelei solo o vaʻa e pipii ai i luga o le fasi mea.

I lea tulaga, afai e le fesoasoani metotia faʻalauiloa ma e iai se tulaga lamatia tele o le gau o le gataifale, faʻaaogaina le faʻaaogaina o sauniuniga inisetiidal mai le pulou pepelo. Inta-Vir, Aktellik, Fufanon o le a fesoasoani e foia. Faʻagasologa na faia i na o amataga o le atinaʻeina o le laisa.

E taua! O le faʻaaogāina o iniseti mo le togafitiga o le radisa o se fuataga taua tele, pe a leai ni auala i le taua faasagatau i manu. O le pulumuina e faia i le sili atu i le 20 aso ao leʻi seleseleina.

Whitefish (talo paepae)

O le pepe papae o se pepe papae papaʻe ma le pogisa o ona apaau. E i ai le umi o le 20-25 mm, faʻapaʻu apa - 40-50 mm. E le afaina le fualaau aina e le laumei. Ae o ona aʻa e aofia ai meaʻai o le laʻau o meaʻai o le radish. Latou te 'aiina laulaʻau mai le pito poʻo le goto i totonu o pu, lea e mafua ai le leaga tele o le laau. O anufe o lanu paʻepaʻe paʻepaʻe ma lanu manogi e oʻo atu i le 30-40 mm. A maeʻa ona o ese mai ia Mati-May, e tuʻuina atu e moths butterflies o latou fua i luga o laulaʻau o laau kapisi. Mo le vaitau 1-5 e mafai ona atinaʻe tupulaga.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. O mea autu e faʻafefe ai nei meaola faalafua o:

  • fua o le seleselega;
  • vave lulu;
  • faʻaumatiaga o vao pepelo;
  • aoina faʻatasi lima;
  • fufuluina i se vaifofo o masima, fualaʻau ma pepa aina (2 sipuni tele o le sinapi, 2 sipuni tele o le masima, 1 tsp le mumu po o le pepa uliuli / 10 lita o le vai);
  • togafitiga faʻapitoa faʻasolosolo ma vailaʻau (i le tulaga o le tele o leona).

Ole numera o meaola faalafua e mafai ona faʻaititia e ala i le totoina o pi, kāloti, aniani ma fennel i autafa o radishes. O nei laau toto e mafai ona tosina mai iniseti mai fili masani o le moa.

Toto Cabbage Fly

O aʻaʻo o le tamaʻi meaʻai o le tautotogo o le tautotogo e afaina ai aʻa ma aʻa, ma togiina i latou. O le lele e i ai lona tino 6 mm le umi, lanu enaena ma ni apaau manino. O laumei e papaʻe, 8 mm le umi. Faʻailoa le fala o loʻo faia ile palapala. O le taumalulu o le uumi o le lele e tupu foi iina. I le gasologa o le vaitau e lua augatupulaga na afua ai, o le mea sili ona lamatia o le muamua lea mo fualaau faisua. Laʻau e faʻaleagaina ai nei parasite ua paʻu, mamae ma masani ona oti.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. E mafai ona e fefefe e lele se kapisi e ala i le faapipiiina o moega ma laau i le pito i lalo o le aʻa ma le pefu asu. E mafai ona e faʻaaogaina se paluga o le peʻa tau tapaa ma le lime mafiafia (1: 1). O le togafitiga e faia i vaiaso uma. E le gata i lea, o le meaʻai e mafai ona fefefe i le totoina i le vavalalata i le fusi tioata.

E taua tele le mulimuli i tulafono o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga: aemaise lava, ia vaʻaia le palapala pe a uma le faʻaleleia o timuga ma timuga, faʻamaina, togavao vao. Ina ia aua le tuʻuina atu se avanoa i le meli o le lele e ola ai i le vaitau o le taumalulu, e tatau ona faia le loloto o le eliina o fanua i totonu o le togalaau i le maeʻa o le autumn. Fautuaina le vave totoina o le radis.

E te iloa? E le gata o le aʻa o le aʻa e ola ai, ae o laulaau foi. E faʻaaogaina e fai ai sala ma soupeti.

Cruciferous bug

E masani lava, e tatau i tagata fai togalaau ona tauivi ma se meaola e pei o se pusa faʻatau. O le iniseti lea e mafua ai le laulaʻau e liu samasama, ma mulimuli ane mamae ma feoti. O le moega e gaoi ai le sua mai laulaau. O le taumalulu e faʻaaluina i lalo o laʻau paʻu ma otaota. Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Faatasi ai ma le osofaʻiga a le pusi faʻasalaga, o le susunuina o mea faʻaleagaina o le pope poʻo le henbane o le a fesoasoani. Ua saunia i latou i le auala lenei: o se pauna o lau o lau lauʻeleʻele ua sasaa mai i se pakete vai, ua faʻaaogaina mo le 12 itula. Aʻo leʻi faʻaogaina, latou te faʻafefiloi 30-40 g o le fasimoli. O togafitiga faʻamaʻi e le manaʻomia. I tulaga ogaoga, faaaoga le "Actellic" poʻo isi fualaau.

Cabbage Mole

Moth Cabbage - moth gray-brown brown patronizing color. O lona maualuga e iai le apaʻau e oʻo i le 14-18 mm. Aveesea o le pepe lele i le masina o Me. Na te tuʻuina fuamoa i le pito i lalo o le laulau lau. A maeʻa le vaiaso, o le anufe lanumeamata e tusa ma le 1 cm le umi e maua mai ia i latou. Latou te fafagaina i luga o le paʻu o lau laisa.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Muamua lava, e tatau ona faʻafefe ese le susulu o manu ina ia mafai ai ona taofia i latou mai le tuʻuina o fuamoa. O lenei mea o le a fesoasoani i le totoina o le tapaa (200 g o laʻau mamago o le tapaa / 10 lita o vai inu), o se teuteuga o le citrus, lavender.

Aua le faʻaeteete i le faʻaleagaina o vao, aua e masani ona avea ma mea e faʻaleleia ai meaola. Talu ai ona o le papeti o le pepe e mate i le +4 ° C, e tatau ona eli le palapala i lalo o le malulu ina ia latou i luga o le fogaeleele.

Faʻataʻitaʻiga superphosphate ma le calcium chloride ua faʻamaonia lelei ai i latou lava. Afai e talafeagai, ma le faʻaleagaina tele o laau (sili atu nai lo le 10%) faʻaaoga sauniuniga o meaola ma mea faʻatemika. E ui i lea, e tatau ona manatuaina, i le taimi o le fua o fualaau aina, o le suluina o le radis ma ia auala e faasaina.

Kapisi Mace

O anufe o le moth kabeeji moa e fafagaina laulaʻau ma isi faasatauro. O lona leaga na faia i le masina. Hibernate i le palapala. E faigofie lava ona aʻoaʻoina ognevka - o le samasama uliuli ma le pogisa i luga o apaʻau pito i luma. I totonu o apaʻau e oʻo atu i le tele o le 2.5 cm. O laʻau o loʻo taoto i lalo o laʻau. O ana anufe e samasama ma lanu moli i itu. Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. E mafai ona tau i se lua afi, toso mai i se moli susulu, ona maua ai lea. E tatau ona faʻaumatia vao leaga. Faʻaleleina fanua o le autumn. O le kulimi e sili atu ona lelei le lulu ae leʻi alu ese le pepe.

I le le taua o le faaleagaina o fuamoa ma caterpillars e tatau ona faʻaumatiaina masini. E mafai ona e faʻaaoga laupega laupepa ma aʻa ma paluka ma fuakalama. Pe a osofaia le laasaga o le afaina i le 10%, e fautuaina le faaaogaina o iniseti ("Lepidotsid", "Bicol", "Fytoverm", "Agravertin", ma isi).

Rape Sawfly

O le fusi faʻamalosi e mafai ona faʻamaʻoti uma laulaau o le laisa, ma tuʻu ai na o le vevela. E faʻaleagaina ai foi maʻau ma vine. O le mea lea e puipuia ai le fua mai le pipii ma faaoso ai le oti o le seleselega. Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. E tatau ona mulimulitaʻi i tulafono faʻavaomalo mo le tausiga o fualaʻau: faʻamalolo le eleele, faʻaitiitia vao, faʻafeiloaʻi i le fua o le fua, faʻatoʻilaloina otaota.

Mai togafitiga faʻaleaganuʻu mo le tau faasaga i le faʻatagaina o feusuaʻiga, o loʻo faʻaaogaina ai le lanu o le henbane uliuli: o le pauna o laʻau mamago e tosoina i totonu o sina vaega o vai. A maeʻa le 12 itula, ona faʻaaogaina lea o le fusi ma faʻafetaui i se voluma e 10 lita. Aʻo leʻi faʻaogaina, latou te faʻafefiloi 30-40 g o le fasimoli.

E mafai foi ona e taumafai e gaosia se teuteuga o tamato. Pe a matauina le 3-5 tagata taʻitasi o le fusi faʻamalosi i luga o se tasi laau, e tatau ona faʻaaogaina le faʻaleleia o vailaʻau. E sili atu le faia o lenei mea i sauniuniga o meaola o le ituaiga "Lepidocide", "Entobacterin", ma isi.

Fafaga fualaau fugalaau

O le fugalaau fuga o le fugalaau o loʻo i ai se tino uliuli ma se lanu moana ma lanu enaena. Faʻaalia i le amataga o le tautotogo e totogo laau totō. Ona alu lea o ia i isi aganuu i le vaitau o lo latou fuga. E fafagaina i luga o manua o tumutumu ma fugalaau (sima, pistils), ma pollen. O le faʻataʻotoga o le fuamoa e faia i totonu o pusa. A maeʻa aso e 10, ona amata lea ona 'ai le fugalaau i' oti. Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. I le taimi muamua i totonu o metotia o le tagofiaina o le lanu lanu, o auala faʻataunuʻu ma auala faʻainisinia. Afai latou te le aoga, faʻaaoga ni iniseti.

O le mea e leaga ai, o le gaosia o le laisa o nisi taimi e aʻafia ai ma faigata i le puipuia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ina ia mafai ona taofia le osofaʻiga o vailaʻau i luga o le susulu, e tatau ona faia ni puipuiga. Muamua mulimuli i tulafono o lona fua o le seleselega - e le tatau ona totōina lenei fualaau aina pe a maeʻa so o se fualaau aina o le aiga faasatauroga (kapisi, lapip, rutabaga, ma isi). Lua e le tatau ona e lūlūina radishes i tausaga taʻitasi i le eria e tasi, e sili atu le toe faafoi atu i le nofoaga e tasi e leʻi muamua nai lo le tolu tausaga.

E le o fautuaina foi le totoina o susulu i vavalalata i fualaau faasataurolata. O le vave totoina o fuālaʻau aina o le a fesoasoani e aloese ai mai osofaiga o manufeʻai, talu ai o le salalau tele o iniseti leaga e pa'ū i luga o le vevela ma vevela le tau. E pei ona mafai ona e vaʻai, e ui o le tele o faʻamaʻi pipisi o le radisa e tele, ae o le tele o auala e pulea ai i latou ma tausisia le faʻaaogaina o mea tau faʻatoaga e mafai ai ona faʻatoʻaga se fua lelei.