Faatoaga faatoaga

E faʻafefea tele le paʻu pepe mo moa ma mea e fai pe afai o le faʻamaʻi na taia ai au manulele?

O le pou o le chicken o se faʻamaʻi viral masani masani e mafua mai i se pathogen e aʻafia i le ituaiga "Avipoxvirus". I le avea ai o se tulafono, eo mai faatasi ma foliga vaaia o manu felelei i manulele, faapea foi ma faʻafefete o le paʻu ma mucous membranes.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa auiliili pe o le a lenei maʻi, pe o le a lona uiga e iloa ai, pe mafai ona maua i se tulaga tutoʻatasi le paʻukeke ma pe o le a foi le togafitiga ma le puipuiga e mafai e le faifaatoʻaga.

Pepa o le peʻa i manulele

E tele ituaiga o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi i moa, e eseese uma i se numera o faailoilo faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le pasene o le olaga faitino i le va o manulele.

O lea, mafaufau loloto i ai.:

  1. Pepa o le paʻu (faʻapitoa foi o le pepeti) - o lenei fomu ua manatu o togafitiga aupito sili ona faigofie ma vave e le mafai ona afaina ai le lafu.

    Mo le foliga paʻu o le moa o le moa e faʻaalia mai i foliga o manulele i luga o vaega e leai ni tino (taliga, selu, pito i lalo o le pi, vaega o loʻo siomia ai mata) tuputupu aʻe, lea o latou foliga foliga mai pei o laugutu e ufiufi i le toto.

    I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o le maʻi e mou ese atu i le 5-6 vaiaso ma ei ai se mea e sili ona lelei, e pei ona maua e aunoa ma ni faʻafitauli. E le gata i lea, o le pepeti e faʻapitoa lava i le ulu o le manulele.

    FUAFUAGA. I le averesi, o le tino o le moa mai le paʻu o le paʻu paʻu e le sili atu ma le 8%.
  2. Pepa o le supaheaia o le paʻu paʻu - o le ituaiga sili ona ogaoga o faʻamaʻi ma e faʻaalia i se pasene maualuga o le manulele manu (e oo i le 50%).

    O faʻamatalaga nei o uiga ia o lenei ituaiga o moa moa::

    • faʻatoʻilaloina ulupia o le oral, esophagus, larynx, faʻapea foʻi ma le moa moa;
    • manava malosi, faʻatasi ma se sulu;
    • tale, maso;
    • o le manulele e tosoina pea le ua;
    • tatala matala;
    • e musu le manulele e fafaga;
    • le faʻaalia o le rhinitis ma faʻamalamalama samasama (pe a taia e le paʻu paʻu le mucosa moa);
    • o le foliga mai o le masalosalo mafiafia o loo siomia ai mata ma le tulei;
    • fula o le laumata;
    • lapataiga lelei, ma isi.
    TAULAʻI. I le i ai o tulaga leaga, o le tulaga o le tino i le lafu o le pipiʻi paʻu e mafai ona oʻo atu i le 70%. O se taua taua i lenei mea e faia e le matua o manulele, o le tulaga lelei o meaai, faapea foi ma tuutuuga o le taofia.
  3. Faʻafefiloi foliga - ei ai ni faailoilo o foliga uma o le paʻu o le moa ma le diphtheria. I le avea ai ma tulafono, e maua suiga i luga o le paʻu o manulele ma luga o paʻu mucous. I lenei ituaiga o le maʻi, o le tino o manulele e mai le 30 i le 50%.
Faatasi ai ma faʻamaʻi viral, e le itiiti ifo le lamatiaga o le coligranulomatosis, tuberculosis, leukemia, streptococcosis ma staphylococcosis, faʻapea foi ma le typhoid ma le paratyphoid fiva i manu. E mafai ona e faamasani ma faʻamaoniga ma metotia o togafitiga o nei faʻamaʻi i mea o loʻo i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi.

Mafuaaga ma metotia o faasalalauga

E tatau ona matauina o le a mafai ona tupu le moa moa ona o le ulu atu i totonu o le lafu a le patho mai fafo, pe ona o se pathogen ua leva ona i ai i totonu o manulele mo sina taimi. I le taimi lava e tasi, o le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi e mamaʻi pe maʻi tagata taitoatasi.

O loʻo i ai auala nei e tuʻuina atu ai le moa moa:

  • faʻafesoʻotaʻi manu felelei na iai mea maloloina;
  • faʻaaogaina o mea ua afaina;
  • faʻafesoʻotaʻi ma toʻi po o manulele manufeʻai, lea e masani ona ave i ai lenei faʻamaʻi;
  • e ala i siaki, namu ma isi iniseti o latou moa e faʻapipiʻi;
  • e ala i feces, vai, fafaga, fulufulu, lalo, ma vailaau afaina o le faifaatoaga.

E tatau foi ona maitauina e mafai e le sui o le moa moa ona ulu atu i le faaleagaina o le paʻu poʻo mucous membranes o manufelelei.

I le faaopoopo atu i le siama, o loʻo i ai isi faʻamaʻi moa. Faitau a matou tusiga e uiga i le vaega o faʻamaʻi pipisi, meaʻai ma meaʻai, faʻapea foʻi ma manuʻa e ono tupu mai ai moa a le aiga.

Faʻailoga

E ui i le mea moni o faailoga o le moa moa e mafai ona iloa i le taimi muamua i se suʻesuʻega muamua o le manulele, ae ui i lea, mo se faʻamaonia saʻo, e tatau ona faʻaaoga auala sili ona saʻo.

FUAFUAGA. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fomaʻi o le chicken pox e mafai ona faigofie ona fenumiai ma maʻi pipisi o laryngotracheitis poʻo le herpes. I le faaopoopo atu, e masani lava o liona e tupu i moa ona o le le lava o le pantothenic acid poo le biotin e sese ona o le gasegase pox.

O le pou moa e masani ona maua i le faʻaaogaina o le histopathology ofions. I lenei tulaga, o se faailoga iloga o le i ai o lenei faamaʻi o le faʻaalia lea o tino o le intracytoplasmic.

E faʻapefea ona iloa le mala ma le fomaʻi manu, o le a le alopecia ma le goitre faʻapipiʻi e matautia mo, ma le auala e puipuia ai foliga o le neurolymphomatosis e mafai ona e faitauina faʻamatalaga i tusiga o la matou upega tafaʻilagi.

Metotia o togafitiga ma le puipuiga

Ina ia puipuia le tupu mai o lenei faamaʻi i totonu o le lafu, e taua le faia o se numera o puipuiga fua lea e faʻapipiʻi lalo i mea nei:

  1. Le faʻatinoga o tui puipui, talavou ma tagata matua - o lenei fuataga e sili ona aoga. O le mea lea, e mafai ona avea le tui ma moa, amata mai le 7 tausaga le matua. O le sili ona aoga o ituaiga tui nei: "VGNKI", "Nobilis", "FOWL Pox".

    O le dose mo le 1 manulele e 0.01 ml o le vailaʻau. Ulufale mai e tatau ona i totonu o le apa o le apa. A maeʻa le 7-10 aso, e tatau ona suʻe faʻataʻitaʻiga mo le i ai o se mea faʻapipiʻi poʻo le fulafula i le nofoaga o tui.

    FUAFUAGA. Afai e leai ni faʻamatalaga i le nofoaga o inisiua, o le mea lea, e tusa ai ma lea, e mafai ona faʻamaonia e le lelei le tui, pe na faʻaalia sese. E mafai foi ona uma ona tuiina moa.
  2. E tatau ona tausia mama le kulupu ma faʻaleagaina e le aunoa.
  3. E puipuia ai le avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai manulele ma ni aʻa.
  4. Afai na maua mai moa mamai, e tatau ona vavalalata vave mai tagata soifua maloloina.
  5. E tatau ona faia le maeʻa maeʻaeʻa o le lisi, faapea foʻi ma lavalava e faʻaaogaina i le faatoaga.

Afai, peitaʻi, o manu felelei na maua i le lafu, togafitiga e tatau ona faia i le auala lenei:

  • o manu mamai ma soifua maloloina e tatau ona tuʻuina atu i le vai ma le "Anfluron" (o le metotia e 2 ml i le 1 l le vai mo le 3 aso);
  • e tatau ona togafitia lelei le fale i se vaifofo o formaldehyde (40%) poʻo le lime (20%).

E taua le maitauina o le togafitiga o manu felelei o le ai ai sona aafiaga i le amataga o le maʻi. I lenei tulaga, o aano o moa mamai e le tatau ona 'aina, ma fuamoa e tatau ona faʻaaogaina mo le faʻavelaina.

O le filifiliga sili ona saʻo o le tuʻuina atu lea o tagata mamai mo le fasiga, ma ia faʻamaloloina tagata soifua maloloina o se mea e faanatinati..

Aua nei galo o le taimi autu o le soifua maloloina o au manulele o le fatuina lea o tulaga talafeagai mo i latou, lelei ma faamautuina le fafagaina ma le fausiaina, o se moa felafoaʻi ma le faaeteeteina ma moe i totonu, savavali ma nofoaga. Leai se mea e sili atu ona taua, o taʻavale lelei, fafaga ma meainu, paluga mo tuʻuina ma tulaga e ola ai moa.

Matou te ofoina atu se vitio e uiga i le moa moa:

Faʻaleagaina le tamaoaiga o se faʻamaʻi pe aisea e fautuaina ai tui

E tatau ona matauina o le moa moa e mafai ona mafua ai se afaina ogaoga mai se tulaga tau tamaoaiga, ona e oo atu ai i le faʻaumatiaina e oʻo atu i le afa o le lafu, ma o loʻo faʻaalia foi i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o fuamoa i manufelelei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i Holland, o le moa moa e mafua ai le 12% o le numera atoa o tupe leiloa i totonu o le faleoloa moa.

E le gata i lea, o loʻo aliali mai i le lafu ia le itiiti ifo i le tasi, o le maʻi e toe foʻi ma toe foʻi, ma mafua ai se pasene maualuga o le maʻi ma le tino i le va o manulele.

O le mea lea, e pei ona taʻua muamua, Vaʻaia taimi tatau o le auala sili lea ona lelei e tau ai le moa moa. O lenei fuataga o le a mafai ai ona puipuia malu le "malo moa" mai lenei maʻi matautia.

I le faapipiiina i luga, e tatau ona maitauina o le moa moa o se maʻi matuia tele lea e manaomia ai le gauai atu i le tulaga o manulele, ina ia mafai ai ona iloa vave faailoga muamua o le faamaʻi ma faia ni auala talafeagai.