Fua o le gaosiga

Togalaau Hibiscus: matagofie ma lelei i totonu o se tasi laau!

I totonu o le vaomatua - o le teuteuga o auala, oa tatou togalaau - o se malolo mai fafo. I le fale, i Haiti, ua faʻaaogaina le hibisc e teuteu ai sauniga o le faaipoipoga, ma i Aikupito, o le inu o ona fugalaau - hibiscus - ua manatu o se inu malosi ma malosi. O le vaega o lona tufatufaga e sili ona lelei - o Saina, Initia ma le itumalo uma o Asia i Sautesasae.

Hibiscus togalaau maua le faʻaaloalogia o matou fai togalaau mo fugalaau eseʻese matagofie tele o lanu eseese ma mo lo latou le lelei. I le natura, e sili atu ma le 200 ituaiga, ma faʻafetai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga i togalaau, e sili atu i le 500 ituaiga vine toto.

Uiga ma le faʻamatalaga o togalaau o togalaau

O le Hibiscus o se fualaau aina taʻutaʻua o le aiga Malvaceae, e mafai ona vaevaeina i totonu tolu vaega:

  • laau mago;
  • vao vao;
  • agavaʻa

O ituaiga lafumanu laiti e oʻo atu i le 80 cm, e lelei e pei o vavaeʻaga eseese, e mafai ona latou faʻaogaina lelei ni nofoaga e le lelei i totonu o le togalaau poʻo le faʻanoanoa o fale. O se laau toto e ola e oo atu i le 3 mita o le a avea o se pa laau matagofie e mafai ona e sopoia se fasi fanua. I se faapuupuuga, o le hibiscus e matua lelei lava i le fausaga ata.

I totonu o atunuu o le vevela, ua teuteuina auala o aai i le maualalo o laau tetele.

O le vao ma le teuteuina e toetoe lava o soo se foliga.

I luga o le vaʻaia lelei, o le Syriac hibiscus na maua lelei nai lo se isi ituaiga meaola ona o lona faʻamafanafana. I le totonugalemu o le fale, o tagata faifaatoaga latou te fiafia i le saina Sisifo poo, e pei ona masani ona taʻua, fuga o le keni.

O le tausiga o ia mea e ese lava, e manaʻomia e le faleplant le tele o taumafaiga ina ia faatumauina i se tulaga matagofie teuteu. E ui lava i le taimi o le malolo, pe a lanu lanumeamata le vao, e sili ona manaia i totonu.

Faʻaʻau aʻa

Hibiscus root system fefiloi - O loʻo i ai se taproot, lea e ufiufiina i le tele o laʻau. Lavea vave le aʻa, o le mea lea potu Filifiliga a Hibiscus toe toto soo ao tuputupu ae.

Leai se mea e manaʻomia mo le suia o le hibiscus, e mafai ona ola lelei i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga ma tausia lelei.

Barelu

I totonu o laau ma laau laiti, e ufiufi le ogalaau i le paʻu. E mafai ona e totoina ni laau laugatasia, ae naʻo totonu o ogalaau. E totoina e nisi o fai togalaau mo lenei faamoemoe ituaiga e lua pe tolu ma eseese lanu o fugalaau.

Liliu o latou ogalaau ao latou tuputupu ae, e mafai ona e mauaina se laau talatala matagofie.

I totonu o togalaau, e mafai ona e ola i ituaiga uma o hibiscus - vao, laau ma laau.

Fugalaau ma lau

Lea o ituaiga eseese o hibiscus lapoa (e oo i le 5 cm) lauulu lanumeamata. I ituaiga eseese, o laulaau e mafai ona eseese foliga - naʻo le oval, faʻatasi ai ma se faʻaofuofu faataamilo i le pito ma le tolu vaega. O laulaau laulaau a Saina e lamolemole ma susulu, ao le togalaau (Syria) o le a malulu, sina laititi.

Fugalaau - o le teuteuga autu o le laau - e mafai ona faalua ma faigofie, mumu, piniki, samasama, paepae ma le lanu violē. Ae ui i lea, na taumafai tagata faʻatoʻaga ina ia mafai e tagata uma ona maua se fugalaau i lo latou fiafia. Fugalaau o Hibiscus tele - e oo i le 13 cm le lautele.

Eseese ma fugalaau e lua e itiiti ifo le malulu, e faapena foi i itulagi ma se fesuiaiga o le tau e sili atu ona lelei le tupu aʻe o hibiscus i fugalaau faigofie.

Hibiscus togalaau - tuputupu aʻe ma tausi

Faatasi ai ma se taumafaiga itiiti, o le a teuteu e le hibisc le togalaau mai le amataga o Iuni e oo atu i le amataga o Setema ma le susulu, e le toe totoina. O lenei malo faʻavaomalo e le manaʻomia se tausiga sili atu nai lo isi laau totō.

Le filifiliga a le hibiscus i totonu o le togalaau (faʻamalamalama ma tulaga faʻalaumilo)

A o lei totoina hibiscus, e tatau ona fuafua le nofoaga o le a lelei ai. E tatau ona filifili, e faʻavae i uiga o le laau ma tuʻuina atu Atonu o le a le manaʻomia e ia se mea e suia mo le tele o tausaga.

Hibiscus o le a ola lelei ma fuga i se nofoaga laleleipe afai e leai ni pepa malosi.

Malamalama o le penumbra e mafai lava ona ia gaoioi, ae e le fetaui lelei se ata lafoia ia te ia, o le a afaina ai le tupu aʻe.

Totoina ile laufanua

Filifilia se nofoaga, e tatau ona e saunia. O le eleele e tatau ona i ai le ea ma le vai e palu ai, o le mea lea, e tatau ona faʻafefiloi solo ma le oneone i totonu ole eleele. O fatu i le ituaiga humus e le afaina foi. O se filifiliga lelei o le a faaopoopo le perlite ma le paʻu tafe. O le gaioiga o le palapala e tatau ona fai sina pala, suavai lelei.

Ona saunia lea o se lua mo le totoina. I le avea ai o se tulafono, ua totoina le laau mai le tane na ola ai mai fatu po o le tipi. Lua tatau ona loloto ma lautele nai lo lenei gafatia. A o lei totoina, sasaa pe a ma le 5 lita o le vai. O le taimi lava e teu ai le vai i totonu o le eleele, ua sauni le pu mo le totoina. O le laau e faʻaputu i lalo agai i le eleele.

I le malulu, e tatau ona totō le ogaoga o le hibisc nai lo le vevela. I le itu i saute i le taimi e totoina ai ua fautuaina e tuu se vaega o aʻa i luga o le eleele.

Totoina o le hibiscus i le amataga o le tautotogo.

O le togavao o le toe gaosiina o le hibiscus e toetoe lava a le manaʻomia. Ae afai e tulai mai sea manaoga, e tatau foi ona faia i le amataga o le tautotogo ma faaaoga le tekinolosi tutusa e pei o le tulaueleele.

Faʻasa

E le mafai e Hibiscus ona faʻafefe le susu tele, o lea e tatau ai ona e faʻafeinu pe a uma ona e faʻatali mo le eleele e faʻagogo. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina.

E sili atu le lelei o le suavai, ae le o se mea e masani ai.

Faʻamamaga o le ea

E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo le malulu o le ea mo togalaau o togalaau. I le tulaga pe a fesiitai atu i le fale mo le taumalulu (mo se faataitaiga, o le faataitaiga faataitai ua tupu i totonu o se ogaumu), e tatau ona sulu.

Laʻei pito sili

E faʻafetai le Hibiscus i le fugalaau umi mo le fafaga lelei. Toto fiafia i fanua lauusiusio le mea lea i le taimi o le vaitau e tatau ona faʻasaina i vaiaso uma.

Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga fugalaʻau ma mea e maua mai i le phosphorus ma se aofaiga itiiti o le vailaʻau o loʻo faʻafefiloi ma fugalaʻau. Pe a sauniuni mo le taumalulu, faʻapipiʻi le pailani i le faʻalaʻau ina ia mafai ai e le hibiscus ona faʻafeiloaʻi le vaʻaiga maualalo o le vevela.

Fuga

O le vaomatua o Hibiscus e amata i le ogatotonu o Iuni ma faaiuina i le amataga o Setema. O se vaega o lea mea o le ola tupu. I le fuga mai i le taeao, atonu e mamae ma pauu i le afiafi, ma i le aso na sosoo ai o le a fuga mai se fugalaau fou i lenei mea.

Teuteu

Trimming o se auala talafeagai mo le hibiscus. I lea mea e tatau ai ona saunia se meafaigaluega - faila, se naifi, se tamai hacksaw, pe afai e le mafai ona teuteu lala i se meafaigaluega mama. O nei mea uma e tatau ona faʻamaonia ma faʻavae. E mafai ona faʻaleaga meafaigaluega mataga i le laau.
E tipiina lala i luga o le paʻu, ma le pito pito i lalo o le tipi e tatau ona faʻatonu i totonu o le vao, ma le pito i luga. E le tatau ona tipiina le silia ma le 23 uumi o lala, e mafai ona faʻaumatia le hibiscus.

O le teuteuina e na o laau o le sisiva ma laau talatala.

Ituaiga o teuteu

1. Tausiga o le tautotogo, faʻaleleia o fua.
O le fausaga o le hibiscus e pei ona masani ona faia i le pito i tua o le paranesi. O le teuteuina o lala i le tautotogo i le tasi vaetolu o le tuputupu aʻe o le tausaga talu ai e faaosofia ai le tuputupu aʻe o lala faaopoopo, i ona pito o le a fuga mai fugalaau.

2. Faʻapipiʻiina poʻo le teuteuina o le tumama.

Afai o le lala laau e tupu tele, e tatau ona vevelaina, aveesea ni vai vaivai ma mamae, e pei foi o paranesi tuai. I le taimi lava lea e tasi e tatau ona e siakiina le laau mo le i ai o pusi, lea e mafai ona 'ai ni fuālaʻau fou ma ni pulumu.

O ogalaau mamaʻi poʻo le faʻamaʻiina ua tipiina i ni mea maloloina. O le faailoga o le lanu lanumeamata o le fafie i luga o le tipi. Afai e sinasina, o le vaega lea o le paranesi e le o se mea ola.

3. Faʻasalaga saʻo.

O se vaovao ua tupu malosi pe ua leiloa lona foliga e mafai ona teuteuina, ina ia mafai ona toe faafoi atu i se foliga matagofie matagofie. Otioti lala paʻu, e malosi lava e oso i luga o le pale o le vao. O le teuteuina e tusa ma le 13 uumi e sili atu i le sili ona lata mai.

4. Faʻasalaina vevela.

E faia lea mea pe afai e lamatia le laau i le oti. O lala uma e vavae ese toetoe lava atoa. Afai e tumau pea le ola o le laau, ona mafai lea ona matou faʻamoemoe o le a mafai e le vao ona toe ola.

5. Totoina o le Autumn.

Na tuʻuina ia Setema, ina ua uma le fuga. E le mafai ona e tipiina le laau i le maeʻa o le autumn ae leʻi amata le tau malulu, pe a oʻo i le tautotogo o le a le mafai ona tuʻuina atu le tuputupu ae masani.

O laau laiti e tatau ona faia teuteuina mama. i le tulaga o le faapipiii I lenei tulaga, na o na pito o lala e vavaeina ina ia mafai ai ona latou lalaina ma avatu nisi fugalaau.

Faʻaleleia Hibiscus


Hibiscus e tupuga lelei ma e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o ni aʻa laiti.

E tele auala e toe gaosia ai:

  • fatu;
  • toso;
  • vaevaega o le vao.

Faʻaleleia e tipi

  • E seleseleina seleselega i le taumafanafana faatasi ai ma vine. E tatau ona latou 2-3 vaega o le alualu i luma.
  • O le tipi ua togafitia i se aʻa poʻo isi mea faatupu stimulator ma totoina i totonu o le faʻafefiloi oneone ma le paʻi 1: 1.
  • O le vevela o le mea e le tatau ona i lalo ifo o le +23 tikeri. E amata pe a ma le 3-4 vaiaso talu ona totoina.
  • O laupepa na amataina i luga o le meaʻai mai le eleele lafulemu ma le humus ma le oneone ma faʻaleleia lelei.

Fanauina o fatu

  • O fatu e tuʻuina atu mo se aso i se fofo faʻaosofia e tuputupu ae;
  • e lūlūina foʻi i latou i le faʻafefiloi oneone ma le peat i se mamao e 5-7 mm mai le tasi;
  • ua ufiufi le fagu i se ata tifaga po o se tioata;
  • fafaga ma le faʻaleleia o loʻo faʻaauau pea ona faia;
  • fua o le vevela e le itiiti ifo nai lo +25 tikeri;
  • E faia se palu pe a aliali mai ni nai lau.
O le eleele ma fatu toto e manaʻomia ai le faʻamafanafanaina.

Hibiscus tupu mai fatu, e masani ona fuga i le tolu tausaga.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

  • o le togavao ua uma ona elia mai le eleele;
  • o se naifi manoa malosi e vaevaeina i ni vaega;
  • totoina e pei ona faamatalaina i luga i le vaega "Totoina i eleele matala."

Faʻaleleia tausiga i le tautoulu

I le tautoulu, ua saunia hibiscus mo le malulu malulu. O le mea lea, ia Setema, o le teuteuina o le malamalama ma le faʻamaʻiina o fugalaau faʻasusu.

A o leʻi amataina le kiona, e faʻamaʻaina le vao i se tasi ma sili atu. Ina ua mavae ni nai aso, o lana spud.

Ia Novema, e tatau ona mafanafana le laau i le mulching ma le fale.

O paʻu e punou i le palapala ma ufiufi i se ie faapitoa.

I luga aʻe o vao laiti e mafai ona e tuʻu ai le arc ma ufiufi foi i se ie. E mafai ona faia lenei mea pe a oʻo i lalo ifo le maualuga o le vevela i fafo +5 tikeri.

Faʻafitauli, faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Faʻafitauli e mafai ona e feagai ao tuputupu ae hibiscus:

  • o le paʻu o fugalaau totoga o lona uiga o meaai le lelei poʻo le inu tele;
  • lanu samasama o laasaga pito i luga ma le paʻu o laʻau pito i lalo - o le tele o le uʻamea i totonu o le vai mo le fausiaina;
  • o le tele o lapisi lanu meamata ma le leai o se fugalaau - o se faasiliga o le eletise i totonu o le fualaʻau;
  • toilalo lau - leai o le susu.

O le faʻamaʻi lea o loʻo faʻaalia ai lenei laau o le chlorosis. O se maʻi leaga lea. E mafai ona pisapisao ma e le afaina. O le chlorosis o loʻo faʻasalalauina e pepe iniseti, o lea o le laasaga muamua o le tau ia i latou.

O le faʻamaʻiina o le laau e manaʻomia ona faʻapipiʻiina i se isi nofoaga, faʻamalosia le fafagaina ma faʻaosoina i taimi uma.

O chlorosis e leai se afaina e mafai ona tupu i le tulaga o le tele o le susu pe afai o le a tupu le vao i le paolo. Manaomia totoina i se mea e sili atu le malamalama ma fetuutuunai le faʻainu vai.

Pests:

  • Aphid O se vailaʻau o faʻamaʻi ma faʻaleagaina ai le fale lava ia, aemaise lava le talavou.
  • O namu eleele e tuu ai fuamoa ma 'ai le laau.
  • O aʻafiaga o le thrips ma le gall e aʻafia ai aʻa, lea e tau atu i lo latou pauu ese.
  • O se mealybug ma se apogaleveleve e mafai ona ufiufi laulaau ma lanu samasama ma le papaʻe.

O gasegase o le iniseti o ni mea iniseti e faʻasalaina i se togavao.

Mai i namu namu e fesoasoani tele i le fofo, lea e mafai ona faaopoopo i le fuga ma faʻapipiʻi i le avanoa i le vao.

Meatotino aoga o le hibiscus

E le gata i lea, ua faamaonia le tele o seneturi i le faaopoopo atu i foliga matagofie o le hibiscus soifua maloloina. O totonu o fale e faʻamamaina ai le ea i le potu.

Toeitiiti lava o vaega uma o le laau e aoga ma maualuga i vitamini. O tea tea ua i ai le gafatia e faʻatonutonu ai le toto, e aofia ai antioxidants ma vailaʻau e toe faʻafoisia ai le galuega o le ate.

O le fugalaau e le gata e matagofie, ae aoga foi, e le faigata ona tausia ma mafai ona ola umi ma fiafia i ona tagata ma lanu susulu i le taimi o le taumafanafana.

Ata

Isi ata o le hibiscus garden vaai i lalo: