Lafumanu

Udder faʻatautaia ao lei amataina ma pe a maeʻa le milipolo

O se tasi o mataupu taua o le tausiga lelei o povi ina ia mafai ai ona faatumauina le maualuga o le susu ma maua ai a latou gaioiga o le tumama.

Seʻio tatou tilotilo pe aisea e taua tele ai lenei faʻaaliga, ma auʻiliʻili tulafono faʻavae e fautuaina e le au atamamai e mulimulitaʻi i ai muamua ma le maeʻa o le fausiaina o povi.

Udder Processing: Aotelega o Mea inu, Wet ma Wet Cleaning Products

O le tausiga lelei o povi o se tasi o ona vaega taua e aofia ai le faaitiitia o le lamatiaga o le mumusu o le tino i manu. E le gata i le faateleina o le faaleagaina i totonu o le fale, o se tasi o mafuaʻaga e maua ai le mastitis i povi, po o le mumusu o le susu, faapea foi ma isi faʻamaʻi e le talafeagai pe leai foi le maeʻa maeʻaeʻa o le gaosiga o masini uila ma milumaʻi.

Aoao e uiga i le fausaga o le uʻu o le povi.
I le lamatiaga o le vevela tele o le mammary glands e tumau pea le fua tele, mamago ma povi, tamai povi mo le taimi muamua. O le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai e faapea o le faʻaleaogaina vave muamua ma vave loa pe a maeʻa le fagaina o se povi e faʻaitiitia ai le maualuga o le osofaʻi o siama i totonu o le sami o le uila o le manu.

O le mea lea, o le muamua ma le mulimuli ane o le gaioiga o le tino o le auala sili lea ona lelei e puipuia ai faʻamaʻi o mamanu mammary i povi.

E taua! E tusa ma le 80% o pepe o manu mai le 100% o mataupu na mauaina Staphylococcus aureus, ma i le 60% o mataupu na latou maua ai ituaiga eseese o aʻafiaga o okeni (faʻamalolo i le tafe toto, isi microtraumas ma vaivaiga , faʻapea foʻi ma le faʻamalosi ile pito o le pepe).
O le fautuaga lautele a veterinarians oe faapitoa i lenei lomiga o tagata faigaluega faifaatoaga ma e oo lava i tagata taʻitasi e ona o povi i lalo e mulimulitai i le tele o mataupu faavae i lenei mataupu:

  • le faʻaleagaina faʻaleagaina o laʻau o le uʻamea muamua ma pe a uma le faagasologa o le militia o se povi;
  • saʻo lelei le faʻaaogaina ma le maualuga o le faʻamaʻiina o pusi o povi;
  • le faʻaleleia o le faʻaaogaina o mea tau milipolo ile tulaga faigaluega.

O le maketi faʻaonaponei ua ofoina atu mo le faatauina mai o ni auala sili ona lelei mo le faʻamaʻiina o le lafu povi e tusa ai ma le auala o le faʻamamaina:

  • fufulu mamago ma solo e faʻamauina ai pepa poʻo ie (mo se faʻataʻitaʻiga, "Sowotaan", "Dermatex");
  • fufulu fufulu e faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalolo ma isi auala o solo faʻapipiʻi ("Profilaclopre", "Profilac Hexopre", "Profilac Dermapre");
  • faʻapipiʻi masini faamama e faʻaaoga ai fasimoli, fulu ma foam solutions, lea e sili ona aoga ("Hygiene Lacto-Start", "Algalit", "Priolit", "Fitolit").

E te iloa? E pei lava o mamanu i luga o tamatamailima lima e tulaga ese ma tulaga ese, o laina la i luga o le paʻu o le mata nasolabial o povi o tagata taitoatasi o tagata taitoatasi.
E mafai ona e faʻatau mai soʻo se tasi o nei mea e tausi ai le susu i le faleoloa pusi ma kamupani faʻapitoa.

Aʻo leʻi faʻamalosi

Faaaogaina o le susu, po o le lūlūina o se povi, e faia i le masini poo le lima. I luga o faatoaga tetele, lea e oʻo ai le lafu povi i le aofaʻi o tolusefulu tagata ma sili atu, e faʻaaogaina ai masini fuālaʻau, fuafua mo le tasi pe lua povi. O le tele o fagafao faʻatoʻaga ua faʻapipiʻiina i le vaʻalele.

Ae e te leʻi amataina le faagasologa o le lūlūina o se povi, e tatau ona fufuluina le gata ma le susu, ae faapea foi le manava ma vae o povi, mulimuli ane o vaega uma o loʻo taʻua i luga o le tino o le manu ma ipu e tatau ona tuʻuina atu i le togafitiga faʻapitoa.

Aoao pe faapefea ona susu le povi.
O le masani masani o le faamamaina muamua o le uʻu o se povi o susu. Mo le faʻatinoga, e manaʻomia le sauniuniga muamua o se fofo ma le vai manino o le vevela mafanafana.

Ina ia aloese mai le salalau o faʻamaʻi ma le fesiitaiga mai le tasi povi i le isi, e fautuaina e tagata atamamai e faʻaaogaina tane tane ma a latou togafitiga ma suiga o le vai. Apalai mo le fufuluina ma le faamamaina o le uila e tatau ona faʻafouina i taimi taʻitasi. A maeʻa togafitiga, e tatau ona fufuluina lelei le mea e fufuluina ai le vai, a le o lea e mafai ona alu i totonu o le susu.

O le tele lava o taimi, e manaʻomia e le lafu povi meaʻai, e aofia ai elemene pei o le lactic acid poʻo le lactate, ma le peroxide, poʻo le hydrogen peroxide. O le vaega muamua e fesoasoani i le malologa o le moa o le u, ma le lona lua o faʻaumatia le microflora pathogenic.

O le faʻafefiloi o le fasimoli e faʻaaogaina e faʻaaogā ai se moli poʻo le faʻaaogaina o solo sa faʻamaluluina i totonu o se pesini poʻo isi mea e fufulu. I tulaga uma e lua, a uma ona faia ia taualumaga, e tatau ona faʻamamaina lelei le talo a le povi i vai mama, ma faʻagogo foi i pepa solo pepa e mafai ona faʻaaogaina e sili atu ma le tasi.

Faamasani oe lava i maʻi mama i povi.
O se auala tutusa lauiloa o le faʻaaogaina o soʻo sefe e tatau ona faʻatofuina ia nifo i totonu o se atigipusa faapitoa ma se vailaau faʻamaʻi. Ae o le tele lava o potu e teu ai le suamalie, aemaise lava i atinaʻe e iai le tele o povi susu, e faʻaaogaina le vailaʻau faʻasaina ma le fesoasoani o le paʻu eletise ma punavai vai vavalalata e ala ile pulupulu, paluga, paluni poʻo pusa fagu.

E tatau ona maitauina o le auala e fufuluina ai, e matua aoga lava, ae naʻo le tulaga pe a oʻo ina lilo uma le paʻu o le povi a le povi i le faʻamaʻi. O le mea e leaga ai, o le tele o le au faipisinisi latou te le lava le gauai atu i le taimi nei, e faʻamalosi le tagata, ma o le mafuaʻaga e le o taimi uma e faʻapipiʻiina ai le latou vaega tele i le sauniuniga.

Afai o le milking e faia i le metotia faʻaaogaina, o le ipu oona e tuʻuina i luga o nifo o le povi i totonu o le minute pe a maeʻa togafitiga faʻamaʻi.

E taua! E iloa lelei ei latou e ona povi: o muamua mataua o le susu ua sasaa atu i totonu o se isi atigipusa, ae le o luga o le eleele, aua e talafeagai mo le faia muamua o le iloiloga agavaa o le susu. O isi faʻatinoga e faʻalagolago i le paluga susu, lea e leʻi suia ai lona masani masani, ma e leai foi ni pupuni ma ni mea leaga o le toto.

A maeʻa le suamalie

O le faʻasologa o togafitiga o le lafu povi o le vaega lona lua e tatau ai ona tausia le tausiga lelei o sui o povi. I le maeʻa o le lūlūina o le povi, o solo e soloi i ie susu pe fufuluina i le vai mafanafana. Ae o le paʻu laisa meaʻai, o mea mulimuli nei e faia pe a uma ona aveese ia tioata mo le suamalie.

O le sini a le tagata faigaluega o le puipuia lea o nifo ma susu susu o povi mai le ulufale atu o pathogens infectious i totonu ia i latou. O lea talofa o le povi e tausia ai oloa e tatau ona filifilia e fausia ai se ata puipui i luga o nifo (faataitaiga, iodine solution, antibacterial agents, faapea foi sauniuniga e uunaia ai le faatelevaveina o le faaogaina o le muscular valve ma, e tusa ai ma le tapunia o le susu susu i totonu o le ulu).

O le Iodine e faʻaleagaina paʻu o le povi, ma aʻafia ai foi le saoasaoa o le faʻamalolo o manua o loʻo iai. Aua e te fefe o le kulimi o le iodine o le a afaina ai le pepe: o tagata atamamai, i se isi itu, ua fautuaina e faia ni lanu valivali. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaaoga soo, aua e le afaina ai le microflora maʻi, ae le masani (ona o lona toe foʻi mai - faʻaleagaina o paʻu paʻu).

E te iloa? I le Hindu, o se povi ua masani ona manatu o se manu paia. I Initia, o lenei meaola e tutusa ma le tina o le Lalolagi o se faailoga o taulaga alofa, tele ma le fausiaina. E le gata i lea, o le manu ua faʻaaloalo i le Pule Autu o Andorra, o le "aisa aisa" o Iceland ma Nepal: o foliga o se povi e teuteu ai faatusa o malo o nei atunuu.
O le isi vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau faʻapitoa "Chlorhexidine" e faʻaalia ai le uʻu o le totusu ma tapunia ai le susu susu i totonu. O le peroxyacetic acid o se mea lelei foi e faʻaleagaina, peitaʻi, afai e faʻaaogaina, e tatau ona mataʻituina lelei le faʻaogaina o le fofo. O le le lelei o le faʻamalolo o le kulimi e faʻafefe ai le leaga o mea leaga i fusi o le uʻu ma nifo o le povi.

Ua sasaa atu faʻamaʻi vailaau faʻataʻitaʻi i ni matatioata faʻapitoa ma le malosi e faʻaititia ai tamatamailima taʻitasi iina pe fai foi le taʻele tutusa. O loʻo i ai ni sauniuniga maeʻa mo togafitiga o tagata, pei o le "Gralan" ma le "Compomol".

Usaʻi massage aʻo leʻi maeʻa ma le maeʻa

O le faʻavae o le tausia o povi mamago e le na o le faʻamamāina o le uila muamua ma le maeʻa ai o le suamalie, ae faʻapena foi ona faʻafefiloi le paʻu mammary. O le umi o le taimi o le taualumaga ua taua i luga e tusa ma le 30 sekone. O lenei gaioiga e tatau ona faʻatinoina ina ia faʻamalosia ai le tuʻuina atu o susu.

Massage o le mammary gland o le povi o le soloina lea o ona vaega uma e fa, lea e faateleina ai le gaosiga ma le sosolo mai o le oloa mai mamanu mammary. E le manaʻomia lenei faiga pe afai e fafagaina e le povi le tamai povi, aua o le suasusu susu e faia faʻapitoa e ala i le faʻaaogaina o amioga masani a le pepe.

Aoao mea e fai i le paʻu, paʻu i luga o le u, purulent mastitis i se povi.
E tatau ona amata faʻasili le lau o mammary mai i latou o loʻo i lou itu taumatau pe afai oe feagai ma le uila.

O le massage algorithm e faapenei:

  • nonoa lima lobes i lima uma ina ia faʻasaga lima matua i itu eseese, ma faia ni alofilima se "ipu";
  • faʻaalu se paʻu o le uila, ona faʻasalaga lea o glands mammary ma sina fegasologa o le limamatua;
  • Faatusatusa le faiga masani o le gutu o le tamai povi pe a fafaga: a maeʻa ona tataʻi, pipiʻi le gutu mammary mai luga;
  • aua le faʻapalapala le suāsusu, faʻapipiʻi lemu ma faʻafefe le lafu povi.

O le faʻamaʻi mulimuli o le uʻu o le povi ua faia o se auala fesoasoani mo le faʻaleleia atili o le gaosiga o le susu, faʻamaʻapeʻavaʻa uma ai auala susu, vaieli ma alveoli. O le massage faapena e faia i ni nai minute ao lei oʻo i le faaiuga o le faagasologa o le milking.

E te iloa? O manu e sili ona taugata i le lalolagi o le meli paʻu mai Iapani Vagiu poo Vagyu povi. Mo le tele o seneturi, o lenei ituaiga o lafumanu sa na o lenei atunuu, na o le taulaga tutotonu o Kobe. I le taimi lava e tasi, o tulafono autu o le galueina e le gata o le fafagaina faapitoa i le maualuga aupito maualuga ma togafitiga ma le totoʻa lelei ma le inu pia, ae o aso uma foi e paʻu ai le paʻu o manu i mea inu ava a Iapani, aemaise ai le faʻaaloalo faaaloalo ia i latou.

I le taimi o le gaosiga o le susu, o le tagata e aoina mai le tasi le lima o le a faʻaaogaina i lalo, ma le lona lua e faia i le taʻavale faatasi ma le faʻaopoopoga o tweaks mai luga i lalo. Ole taimi o le suamalie pe a maeʻa le massage e eseese i totonu o le 2-3 minute, ona vaʻaia lea o le masini milisi ma lagona ai lobes susu i tamatamailima. O le lagona o faʻamaufaʻailoga e taʻu mai ai e le o lafoaia le susu uma i le povi: i lenei tulaga, e faʻatautaia ma le lima lima le milipolo tutoatasi.

Aoao atili e uiga i auala e fafagaina ai povi vevela, auala e momoe ai se povi.

Afai o le povi na muamua galue i le lima, ona maeʻa loa lea o le faʻamaʻi mulimuli o le uʻu i lima uma e lua:

  • susu lobes, o loʻo i le itu taumatau, na puʻea e lima ma faʻasolo atu e le tasi le isi;
  • ona tatau lea ona e fufusi lauulu ma toe tatala.
A uma le maeʻaina o le faagasologa o le suamalie, o le a faia foi se siaki e pei o le ovi povi tutusa.

Ole taimi ole toe faia o massage i le taimi muamua o le luluina o povi muamua, ile tufatufa ma le malosi o le sphincter ole lima e 4-5 taimi i le faagasologa atoa ole taumafa susu. Mo le taimi masani ma le masani ai o le susu, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a tagata atamamai i meaʻai o povi i le taimi malolo.

Tausiga o le uʻamea pe a maeʻa

O povi o le a faʻamafanafana mo le taimi muamua, ua aʻoaʻoina i le faagasologa o le suamalie ua leva ona i ai i le vaitau o masi ina ia aloese ai mai le atuatuvale, e ui lava latou te iloa pe a muamua ona fai e tagata e faia lenei gaioiga.

I le taimi o le faʻasalalauga, o le povi muamua e talia i le faʻamaʻiina o le uʻu, ae o le gasegase i lenei taimi e matua faasaina ona o le ono tulai mai o le galuega muamua. O le massage e iai sona aafiaga aoga i le pipisi o le lymp ma le toto, ma i se faaopoopoga, faamatuu atu le atuatuvale.

Saili pe o le a le mea e fai pe a uma le vevela, aisea e le tulaʻi ai le povi pe a uma le paʻu.
I le taimi lava na fanau mai ai le tamaʻi povi ma le tosoina o le tosoina, ua fufulu le povi (e aofia ai le uʻu) i le vai mafanafana faatasi ai ma le faʻaopoopoga o vailaau faʻasaina, faʻamalo ma le faaeteete i se solo ma amata ona felafoaʻi. Faʻamama mama, fufuluina ma faʻagogo le fola o le fale, ma mo moega e faʻaaoga vao vao.

A maeʻa le vevela, e faʻamalosi ma faʻamausali le uʻu o le povi i le paʻi, ma e masani ona faia foi le edema udder. O lenei faagasologa o le physiological e tupu mai i le mafuaʻaga ona o le faʻaitiitia o le tafega o le lymph ma le le mafai ona faʻamalo i le mammary gland, e pei o se tulafono, e faia e aunoa ma ni faʻatautaia o vailaʻau. Peitai e ui i lea, o lenei tulaga matautia o se mea e manaʻomia muamua mo le tufatufaina o nifo, o le a amata ona tulai mai i totonu o lenei okeni, le manaia o le mumusu o le tino, faatasi ai ma se tiga matuia.

E faʻafefea ona fafaga susu muamua: vitio O le nutimomoia o le mammary gland o se povi na tuu ai e fautuaina e faia i le fesoasoani o se vaovao o le malūlū vaivai poʻo se vaimama. A o faagasolo lenei faagasologa, o gaioiga lautele o lima, o le faapipiiina o le mea o le glandular, patipati i luga o le uʻu ma pepe.

Ina ia aloese mai manuaga i luga o le paʻu o le mammary, ae o le mataʻutia o le massage, e tatau ona faia faʻatasi ma mea o loʻo i luga, muamua faʻafefiloi i se soapy, gel poʻo foam solution.

Saili pe aisea e leaga ai le susu, pe aisea ua i ai le toto i le susu o se povi.
Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le muamua milking ina ua mavae le fanau mai o se tamai povi 2-4 itula pe a uma le paʻu. I le taimi muamua, o le meaola e maua mai ai le gaʻo gaʻo, ma e faigata ona fufulu mai ipu tioata ma masini o mea gaosi. I totonu o faatoaga o le taimi muamua lea talu ona fanau mai se tamaʻi povi, ua tuʻuina atu se povi.

Mo le puipuia o le faaputuputuina o le suavai i totonu o masini, e masani ona savali i le taimi malogo i luga o laufanua ma vao laiti e mafai ona faatino, faapea foi le fafaga lelei i le taimi lava e tasi (vaega ole meaai fafagaina e tatau ona faatapulaa).

O le le lelei o taumafa e tele sona aafiaga i luga o le fua o le gaosiga o susu, e matua faateleina ai, ma, e tusa ai ma lea, e tupu ai le valea. E masani ona faʻasolosolo lelei le tino o le tino, pe afai e te mulimuli i fautuaga uma a tagata tomai faapitoa i le fafagaina o se povi na tuʻulafoaʻiina vave lava pe a uma le fanau mai o le tamaʻi povi ma faʻagasolo malie le puleaina o le susu.

Udder edema pe a uma le fanau mai o se tamai povi e leai sona aafiaga tele i luga o le maualuga o le lanu, ae mafai ona mafua ai le mumū o le mammary gland.

Aoao mea e fai i le tamaʻi povi pe a uma ona fanau mai.
I le faʻaitiitia o le fulafula e faʻaalia ai galuega nei:

  • fuāina i le 2-3 itula faatasi ma le faʻasalaga o susu i ni vaega laiti;
  • massage o le mammary glands mai le pito i luga;
  • faʻapipiʻi le paʻu i se fasimoli-vailaʻau vailaʻau, sasaina i totonu o se pulu (o le a manaʻomia ai le fasimoli ma le laulau vailaʻau, 2-3 lepuʻuni i le 10 lita o le vai), o loʻo totoe i luga o le uila seia oʻo i le isi laasaga o le suamalie ma fufuluina aʻo leʻi gaosia le susu;
  • faaitiitia le fuainumera ma le tautua o meaai fafagaina o laau toto.
Afai o le edema pe a uma le fanau mai o le tamai povi e le aluese, e faʻaaogaina se pusi poʻo se nadhyan faapitoa, ma o le mammary gland e lubricili i le suauu anti-inflammatory. Ua saunia mai vine ma vine vine, o le vai mo se povi ua uma ona maua ona o ona meaola ma mea e tele o le a faaitiitia ai le maualuga o le vai i totonu o le glandular tissues.

Udder edema: vitio Afai o le a iai ni nai aso e totoe aʻo leʻi paʻu, ma ua faʻaalia le faʻanoanoa i luga o le u, ona faʻatagaina lea e amata le susuina o le povi ua maitaga i le aofaʻi o le 1 taimi i le aso. E taua tele le mataʻituina o le mama aʻiaʻi i totonu o le fale, talu ai o le mammary gland lea na faʻaputuina ai le suavai e matua nofouta lava i le faʻavaveina o pathogens.

I lalo o tulaga masani, o le fulafula e tupu i totonu o le 5-8 aso pe a maeʻa, pe a fai e tatau ona vave saili le tausiga o fomai.

Aoao po o le a le susu o le povi, o le a le mea oona ma le susu o lona uiga.
O le mea lea, o le tausiga o se uvi povi e aofia ai gaoioiga nei:

  • usitai i tulaga mama mo le tausia o manu i totonu o fale;
  • le faatinoga o gaoioiga puipuia e poloka ai le tupu mai o mastitis ma isi faʻamaʻi pipisi o mamanu mammary o povi;
  • tausisia o tulafono ma mataupu faavae o le fagaina o se povi;
  • gaioiga talafeagai o masini milisi, faapea foi ma le uila.

Гигиена вымени очень важна для сохранения здоровья коров и получения качественной продукции - молока. Особому наблюдению, а также контролю за возникновением отёчности и профилактике воспаления поддаются молочные железы сухостойных, высокопродуктивных и только что отелившихся коров.

Обработка вымени коровы: видео

Faʻamatalaga

Правильно пишет Борисович самое главное это не допускать мастита!

1. Fufuluina poʻo le togafitiina o le uila aʻo lei faʻamalosiina e Kenopur, Blue ula po o isi.

2. A maeʻa le suamalie, i kuata taitasi, e tatau ona tuu 50-100 ml o susu.

3. Togafitiga o nipelu pe a maeʻa ona totoina e Kenolac, Kenocidin poʻo isi.

4. A o leʻi fafagaina, matou te gaosia se povi i luga o le fuʻa ma Butox 7.5 (i le 2 masina) poʻo Bayoflay (1 taimi i le masina)

5. A matou amataina se povi, i kuata taitasi matou te faʻalauiloaina se serveau 1 "amataga" Nafensal DC poʻo Orbenin DC poʻo MultiMast DC (e tusa ma le 10 na tui).

Se mea faapenei pe afai e puupuu :)

Alexey D.
//farmerforum.ru/viewtopic.php?t=648#p4723
O le a ou faasoaina atu le malamalama i lena taimi) ao lei faia le suamalie e pei o se tulafono, matou te faaaogaina le pakete-uma-lava-isi - solo taitasi, ma sili atu i se foam solution (afai e te manaomia le tauamiotonuina, o le a ou tali ese) e faavae i luga o meaola (lactic) + additives useful, exposure 20 -30 sekone, ona solo solo dry !!!!!!!!!!!!! se solo solo ma se paleni lelei, ala, e le solo le solo (pe afai e te fufuluina se susu susu ona sauniuni lea mo le susu susu susu e alu i totonu o lau suāsusu) A maeʻa le suamalie, faʻaaogaina iodine, ma o iinei e maua ai e le tagata gaosi oloa lana lava amio ma taimi. , faatasi ai ma iodine malosi, e fesuisuiai le ata tifaga e oo atu i le 8 itula - ae o se mea e manaia ai fomaʻi, i se faaopoopoga e faʻamamaina lelei ai le paʻu, faʻatasi ai ma fofo solution, lea e faʻaitiitia ai le% o vaʻa mai faʻamaʻi iinei. E leai se mea e mafai ona e faia i le mint, e pei o le lago, e leai se tasi e masani ona siakiina i luga o le u, ae o loo i ai se paʻu faaletino e paʻu ai Pts!
Konstantin Vikt ...
//fermer.ru/comment/454387#comment-454387