Thyme

O le a le eseesega i le va o laume ma au, mea tutusa ma eseesega o laau

Ona o le faʻamaonia o igoa, e toʻatele e talitonu i lena lelei ma laume - o le laau lava lenei. Seʻi o tatou taumafai e suʻesuʻe faʻamaʻese le mea faʻalelei ma le vaʻaia ma faailoa mai eseesega. Ma le mea uma, e le mafai e le au fai togalaau ona maua se manatu masani mo se taimi umi - o mea lelei ma laumeme poʻo lou thyme e tutusa ma eseese laau totō. I totonu o le tusiga o le a tatou iloiloina auʻau ma saili pe faapefea ona ese le meaʻai mai laumeme.

O le a se mea lelei?

Savali - otaota taʻavale taʻitasi, ausia 40-50 cm le maualuga. O le au e saʻo, pisi laititi, 15-45 cm le umi. Lanu o le lauulu lanumeamata o le laina laina poʻo le laina ole lafoaʻi, umi o laʻau e tusa ma le 15-25 mm. O fugalaau lanu paʻepaʻe, lanu violē ma le lanu piniki ma lanu paʻu lanu violē o loʻo i totonu o le verticils axillary. O fugalaau e fuga mai ia Iulai ia Aokuso, ia Setema o fua na aina - ola enaena. Savali ei ai le isi igoa - vao vao.

E taua! O le seleseleina o meaʻai vailaʻau o mea lelei e faia pe a maeʻa le fugalaau, ma fai laumeme muamua.

O le tuufaatasiga o le suamalie o loʻo aofia ai suauu minerale, o suauu taua, thymol, cyneol, carvacrol, dipentene, cymol, boreol, carotene, phytoncids, vitamini C, magnesium, phosphorus, calcium, potassium, selenium, zinc, resins ma tannins. O le atunuu moni o le suamalie o le Metitirani, na faʻalauiloaina le laau i Europa i le seneturi lona 9 e pei o se faʻavaitau o le paketi. I le taimi nei, o laulaau laititi o mea manogi e masani ona faʻaaogaina i le kuka, aua latou te tuʻuina atu ipu o fualaau faisua, iʻa, sisi ma tao ai se faʻamatalaga faʻapitoa faapitoa.

E lelei lelei meaʻai faʻamalolo ma le lapiti, meaola moa ma le pipi. E faʻaaogaina e le faʻaogaina o le suauʻu le suauu taua i le gaosiga o ana oloa.

Mo le togafitiga o le suamalie e faʻaaogaina e maua ai le taunuʻuga i le tino o le antiseptic, diaphoretic, analgesic, tonic, diuretic, astringent, antispasmodic ma le faʻamoemoe. O faʻamatalaga faʻasalalau o le a fesoasoani i anufe, faʻaitiitia ai toxins, faʻaleleia le toto, faʻamaʻo fatu ma le ate, faʻasaʻo le suka i le maʻisuka, fesoasoani i maʻi fatu ma tachycardia.

Faamatalaga ma ituaiga o laumeme

Thyme (vao vao) - maualuluga e oo i le 30 cm le maualuga, e tele laʻau toto e tutu pe pepelo. O laupeʻa laiti laiti o le olongated shape with veins veins ua faʻatulagaina faʻafeagai. E toetoe lava o le taumafanafana uma e fuga mai i fugalaau lanu paʻepaʻe poʻo le lanu violē, lea e faʻapipiʻiina ai le tele o mea e faʻaaoga.

E oʻo atu ia Setema, o fua e fua i totonu o atigipusa, e fa ai polo-nut. E faʻaaogaina e pei o se mea manogi i le kuka. Togalaau laumei o se ituaiga o laufanua matagofie i fugalaau paʻepaʻe, e laʻititi laitiiti, o lona manogi o le manogi manogi o thyme.

Le tuufaatasiga o le laau: O lou thyme e aofia ai suauu taua, vitamini C, flavonoids, carotene, magnesium, calcium, potassium, tannins ma vailaʻau oona, meaola faʻasaina, saponins ma vailaʻau faʻasolosolo, thymol, borneol ma cymoleum.

O lau herb i se foliga fou pe malogo ua faʻaaogaina e pei o le faʻamago i aano o manufasi, iʻa ma muamua vasega, pe a faʻasaoina fualaʻau ma faia lauti. O sauniuniga o laume sa faʻaaogaina e avea o se tagata faʻamalosi, antibacterial, analgesic, anti-inflammatory, astringent, faʻamoemoe, choleretic, diuretic, sosoʻo, faʻasologa o le anthelmintic ma le faʻamaʻi.

E te iloa? Thyme ma savory ei ai lona aʻafiaga aʻafia.

I le aofaiga atoa o loʻo i ai le silia ma le 150 ituaiga o laumeme. Sili ona lauiloa:

  • masani laumei o se ituaiga e laʻititi lona ola e oʻo i le 15 cm le maualuga, o le pito i lalo o laulaau laititi o le falemaʻi, o fugalaau e paʻepaʻe poʻo pale lilac. O ituaiga eseese o laumeme - lemoni, lau lanu samasama lanu samasama, i le aluga o taimi, suiga lanu i le lanumeamata lanumeamata. O se laau vevela-alofa e iloga i le manogi o se manogi manogi o lemoni. Faatoaga e pei o Elfin ituaiga, o lona maualuga e oo atu i le 5 cm, ma o le laau lava ia e foliga i se ao malulu ma le 15 cm le umi.
  • fetolofi laumei - faʻailoa e oo atu i le 15 cm le maualuga, e fiafia i se mea e sili ona palamole, lelei le eleele. O fatuga o lenei ituaiga o lau o loʻo fetolofi, o pupu e maua ai le pubescence, o lau laʻau e pei o le lancet-pei o le 10 mm le umi, o fugalaau lanu paʻepaʻe ma le lanu piniki e puʻeina ai le faʻamalosi. Fugalaau e tupu i le afa lona lua o le taumafanafana. O lau vaʻalele ma e lauiloa o thyme.
  • Bogorodsky Cemko - o gaʻo o lenei ituaiga o fetolofi laiti, e mafai ona maua aʻa, o laulaau e lanu-lanumeamata, maua ai le oona oona ma manogi manogi, lanu piniki po o le lanu violē.
  • nuanua - laau toto maualuga e oo atu i le 25 cm, laulaau tutu, lanu lauulu-lanumeamata ma se fugalaau faapitoa, tamai fugalaau lanu violiki-lanu piniki faatulagaina i vaega i tua o le lau.

E taua! I le taimi o le vevela, faʻapipiʻi lou thyme i le ipu i le amataga o le kuka, ma lelei - i ni nai minute seʻia maeʻa.

O nisi taimi e tulaʻi mai ai le fesili: faʻapefea ona ese lau laumeme mai laumeme? O fai togalaau ma togafiti faaleaganuu e taofi le manatu lautele o lou lau ma laumei o le tasi ma le laau e tasi. O lau fusi laumila o lou thyme. Thyme ma thyme ua talitonuina e sili ona matagofie i foliga vaaia - o lou lau o loʻo i ai se totoa vevela ma ni mea e le mafaamatalaina ma se aʻa umi, ma o lau thyme ei ai lona pale lautele, malu lemu ma se aʻa faʻalauteleina. O eseesega mai fafo e le afaina ai mea aoga o laau toto, aua e masani ona iloagofie.

Savory ma Thyme: O le a le Eseesega

Savory ma Thyme - O laau nei o le aiga Labiaceae, o vaega o le eleele e aofia ai le tele o suauu taua ma ua maua ai le talafeagai lelei mo togafitiga faafomaʻi ma e pei o se taimi vevela i ipu eseese. Sei o tatou taumafai e malamalama i laau totō ma laumema ma pe o le a le eseesega i le va oi latou.

I le amataina, e tatau ona maitauina o lau pele ma laumele ei ai se eseesega i le igoa aloaia: o le mea sili ona lelei o le kondari poʻo le satini, ma o lou lau o lou lau. I fafo atu, o nei laau toto e eseese uma lava, o le lauolaola e sili atu ona maualuga ma tupu aʻe i foliga o se vaomatua, o laume o se laau e maualalo le olaola, matagofie lona totoina, lea e salalau i luga o le eleele, ufiufi i se kapeta mafiafia. E le gata i lea, o laau toto e eseese ituaiga lau ma fugalaau. O le manogi manogi e sili ona suamalie ma le balsamic, o le thyme ei ai se manogi manogi o laau afaina.

E te iloa? O se laulaau fou o mea lelei e mafai ona faʻamalolo le vevela ma le tiga pe a maeʻa le iniseti ma faʻaitiitia le fula.

O le amataga o lou laufanua ma lau meaʻai e eseese: O loume sa faʻaaogaina i Aikupito anamua mo le faʻapipiʻiina o taʻutaʻua ua faaulutalaina, ma sa faʻaogaina e tagata nonofo i Eleni anamua o se tauvaga mo meaai.. O laume ma mea suamalie ona oa latou mea faʻapitoa e tuputupu ae ma tafe i luga o le eleele ma faʻalanu lanu felanulanuaʻi e faʻaaogaina i le mamanu o fugalaau, alite slides ma auala. O le totoina o nei laau aoga i tua o lou fale, o le a e maua ai ni vaitau suamalie mo ipu eseese, faapea foi mea taua o vailaau e fesoasoani i maʻi.