Fua o le gaosiga

Talosaga tausiga mo le aiga peleletonia Californian

Darlingtonia Californian o se tagata e le masani ai i totonu o fale o mea e fiafia i ai potu, aua o se laau e sili ona faigata ma o tulaga faapitoa e tatau ona fatuina mo ia.

Faamatalaga faʻatau

Darlingtonia Californian e pei o se pusi e faʻateʻaina lona pulou. Mo le tulaga faapitoa o laulaau, na faaigoa ai le fugalaau lili. Muamua mai Darlingtonia mai Kalefonia ma Origons. Nofo i se laau i lona laufanua i masima ma punavai, o loʻo tafe ai vai malulu. E seasea ona tupu le laau, o le mea lea puipuia e le Washington Washington Convention.

O se sui lauiloa o le genus sarracienia, plant insectivorous marsh plants. I le natura, o laulaau a se tagata taufaaleaga na taunuu mita le umi. I le taimi o le tuputupu ae, latou te fatuina se ituaiga o pusa. O lau laʻau lanumumu-lanu meamata, o felafolafoaiga laʻau e vaeluaina.

A o tuputupu ae i lona natura natura, e mafai ona e matamata i le vitio:

O le laau e fuga mai i le lanumumu mumu po o le fugalaau e ono senitimita le lautele. O ona lau o mailei e tumu i le suamalie suamalie, e tosina mai ai lona manogi o iniseti.

O le ulu atu i totonu o le fagu fugalaau ma le nectar suamalie, o le iniseti o lo o faia i ni lauulu uumi, e leai se avanoa e alu ese ai mai le meaʻai o le laau. O le iʻuga, o le iniseti e pau i le pito i lalo o le vaʻa, lea e faʻamavae ai i le fesoasoani a microorganisms ma siama o loʻo i totonu o le vai o le fugalaau.

Le maualuga o se togavao i le natura e oʻo i ai 80 sene, i totonu o tulaga o le potu e tupu aʻe ai le darlingtonia e le maualuga atu nai lo le 20-30 cm.

Tulaga eseese mo le tuputupu ae o le au peleton Kalefonia:

E faapefea ona ola i le fale?

Darlingtonia e manaʻomia tulaga faʻapitoa mo le tuputupu ae. Na te manaomia malulu ma le susu mo aʻaaʻo mafanafana ma susulu le la mo le vaega pito i luga. Laititi le vevela ile eleele e mafai ona ausia i le tuʻuina o le aisa i le palapala.

I le natura, e maua ai e le laau nei tulaga, e tu i luga o auvai o vaitafe mauga, lea e maualalo ai le vevela o le vai tafe.

Malamalama ma le vevela mo le tuputupu ae

Darlingtonia e mafai ona tupu aʻe i nisi o paolo, ae e sili le fiafia i le moli. E na o le le mafai ona tuʻuina i luga o se fugalaau o ave saʻo, e sili atu ona leaga nai lo le ata.

O le mea lea, e fautuaina e latalata pe o Western or Eastern windows. Faatasi ai ma se agaʻi i matu, o le a misi le moli. Ma afai o pupuni o le potu e feagai ma le itu i saute, ona tatau lea ona aveese le laau mai le faamalama.

Faamautinoa le maualuga o le vevela o le galueaina - sili ona faigata i le tausiga o le fugalaau. Darlingtonia e manaʻomia le vevela e tusa ma le 18 tikeri. I le taimi o le malolo - e leai se maualuga e sili atu i le 10 tikeri.

TAULAʻI. O le laau i le taumalulu e tatau ona malolo, o lona uiga, alu i le taimi talafeagai o malologa.

I le taumalulu, e manaʻomia le faʻamautinoa o le vevela 8-10 tikeri ma faʻaitiitia le aofaʻi o le faʻava. O le avanoa i le malamalama i se taimi e moe ai e le faʻapulaaina. Darlingtonia e manaʻomia le malamalama i le tausaga atoa.

FUAFUAGA. Soʻo se gaioiga gaioiga - faʻafeiloaʻi poʻo le siitia atu i se isi nofoaga - i le vaitau o le malologa mo le fugalaau e faʻaleagaina. Tuu le fugalaau i le tau malulu.

Tulafono mo le fafagaina ma le fafaga

Vaitafe o loʻo ola i fausaga masani, e manaʻomia tele. E fautuaina e taofi le fagu i totonu o se palanikeke ma ni maama, lea e masani ona sasaa ai le vai malulu.

TAULAʻI. O le vai e tatau ona leai se saʻoloto. O le mea lea, e tatau ona puipuia pe faʻamalo. E mafai foi ona faʻaaogaina vai faʻafefe.

Laʻau totoʻa i le potassium ma le magnesium. E sili atu le le fafagaina, maua meaai ma eleele talafeagai.

Faʻatonuina o le faʻavaʻa o le ea

O le susu mo le darlingtonia e manaʻomia faateleina. O lona maualuga e tausia e ala i le faʻaleleia masani, faʻapipiʻi vaipuna ma pusa e tumu i vai i tafatafa o le fugalaau.

Suauu ma fafaga tulafono

Mo le totoina o le kalamania o se paluga o peat, lau laʻau, oneone ma malala (2x0, 5x0, 5x0, 5). E tatau ona mama le eleele ma e le o se mea e fafagaina. O meaʻai uma e manaʻomia e maua ai lenei fugalaau i luga o le photosynthesis ma iniseti, lea e tatau ona lafo i totonu o mailei. Darlingtonia e mafai ona fafagaina i namu po o lago.

Suiga ma teuteu

E le manaʻomia e Darlingtonia le faʻafeiloaʻiga masani, e lava le faia tasi i le 3 tausaga, e mafai ma itiiti. A faʻafeiloaʻi le totoina o le laau i totonu o se koneteina tele. E fautuaina e tupu lenei fugalaau i se mea papaʻu, ae lautele lautele.

Talu ai o le fugalaau e seasea lava ona liua, e tatau ona lava le avanoa e fausia ai le aʻa.

FUAFUAGA. Afai e te faʻafefiloi se mea faʻapitoa mo le gaosiga e le mafai, e mafai ona e faʻatau eleele mo azaleas.

E le manaomia e lenei laau le teuteuina. O foliga manaia o le tipiina e faia tutoatasi.

Faʻafouina o le lily-cobra

A maeʻa le fugaina o le kalamania e fai ma fua e tumu i le tele o fatu.

O loʻo tuʻuina i luga o le eleele lafulemu i totonu o se pusa fagu. E le fofolaina fatu i luga, aua latou te manaʻomia le tele o le malamalama e tupu.

Tupu Darlingtonia mai fatu malosi tele, e seasea lava e puleaina le ausia o latou aʻafiaga.

E mafai ona e faʻateleina le laau i le vaevaeina o le vao. Fai i le taimi o le gafa i le tautotogo. Vavaeese mai le tagata matutua laau ma se fasi rhizome. Tuu le vaevaega e faʻafefeteina i le malala e aloese ai mai le pala.

Fuga

I le faaiuga o le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, e fuga mai le lili mumu-lanu enaena po o fuga samasama susulu. Fugalaau faʻatasi ai ma peti mamao o loʻo i ai i luga o ni uumi uumi.

Mo le faʻaaogaina o fatu e mafai ona toe faʻapalaina i se pulumu vaivai.

Pests ma faʻamaʻi faʻamaʻi

O le Darlingtonia e seasea afaina i meaola faalafua, ae afai latou te lavea pea le fugalaau, e le mafai ona faʻaumatia i latou i le fesoasoani o mea oona. Mai i iniseti, e mafai ona mate le laau. E mafai ona e faʻaaoga na o fualaau oona.

Mai faʻamaʻi fugalaau e faigofie i le eseese o le pala. O aʻa o le laau e pala i le solia o tulafono o le fausiaina ma le maualalo o mea vevela i le taumafanafana.

Fofo ile tausiga

O nisi taimi e amata ai le fugalaau ola ma faʻagogo le pito i luga o laʻau. O le mafuaʻaga o lenei tulaga matautia o le vevela maualuga ma le leai o le susu i le ea. E mafai ona togafitia se laau, naʻo le saunia o tulaga talafeagai mo le tausiga.

Afai o iai le vai i totonu o le fagu, ma le le lelei o le alavai, o le a tupu aʻe ai se filo i le palapala palapala. E masani lava e tupu lenei mea pe a faʻaopoopoina le susu o le susu i le maualalo o le vevela o le ea.

Darlingtonia e tatau ona tuʻu i totonu o se potu vevela, aveese le pito i luga o palapala ma sasaa se mea fou. E le gata i lea, e tatau ona e faʻamautuina le faʻamaina.

Le faʻaogaina o togavao faʻatoʻaga ile fale

O le faʻafanoga o iniseti i totonu o le potu o se mea aoga o lenei fale. Ae e le o se mea sili ona aoga e pei o le taua matagofie o le fausiaina o le talenia i totonu o le fale.

O le matagofie ma le maaleale o le matagofie o ana faatosinaga o mata ma le tele o lagona lelei.

O fualaau faʻasalalau o se tasi o sui e le masani ai o le fuga i luga o le paneta. I luga o la matou 'upega tafaʻilagi, ua matou saunia mo oe tala i luga o auala e ola ai ma tausia nei laau e le masani ai ma matagofie i le fale: Venus flytrap, Nepentes, Rosyanka, Sarrazenia.

E matua faigata lava ona tupu Darlingtonia i le fale, lea o loʻo i ai se uiga sili ona mataga. Ae o lona matagofie, mataʻutia le matagofie e aoga tele le faʻaaogaina o nisi o taumafaiga ina ia maua ai se mea e le masani ai ma le faalilolilo teuteuga i totonu.