Fua o le gaosiga

Mamanu Mamana: Mea Uma E Manaomia E Iloa e uiga i le Dracula Orchid

O le Dracula Orchid o se tasi o ituaiga sili ona le masani ai o faʻalauiloa uma. O le fugalaau e maua lona igoa ona o le foliga le masani ai o le le atoatoa, e pei o le gutu o le tarako.

O le igoa lona lua, o le manuki orchid, o se fugalaau foi e tutusa lona foliga ma foliga o le manu. E toatele le au faifaatoʻaga e moemiti e tutupu aʻe se fugalaau mataʻina ma le matagofie, e mauoa i ata ma e mafai ona fuga mai toetoe o le tausaga atoa, i le fale poʻo totonu o le fale koli. O le tele o manatu faʻavae o lenei ituaiga e taʻua i le fesoʻotaiga i igoa e fesootaʻi ma agaga leaga: "chimera", "gorgon", "nosferatu", "diabola".

Faʻamatalaga

Faʻalogo: Dracula Orchid o se laau totino o le ituaiga o le epiphytic Orchid family. E oʻo mai i le taimi nei, e tusa ma le 120 ituaiga, o le tele o ia mea o loʻo lisiina e pei o ni laau e le masani ai ma lamatia.

I le vaomatua, e maua i se tau malulu i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, faʻapupula i luga o ogalaau poʻo le gaoioi i luga o le eleele. Epiphytes - laau totō e faʻapipiʻi i isi laau totō, ae le o le faʻalauteleina ia i latou, ae faʻaaogaina e avea o se lagolago.

O sui o lenei ituaiga e iai ni pupuʻu laiti, lau lanu uumi (lanumeamata lanumeamata po o le lanumeamata) ma se rhizome puupuu (rhizome). E leai se pseudobulb, oa latou galuega o loʻo faia i ni laupepa, o loʻo i ai se faʻavalea o le fausaga, lea o le a avea ma vaega o galuega o le toesea i luga o fatu.

O le mea aupito sili ona fiafia i ai o le fugalaau e le masani ai, e matua ese lava i ituaiga eseese i foliga, lapopoa ma le lanu. O se uiga taatele o ituaiga uma lava o le i ai o ni vavae se tolu, e aoina i le pito i lalo ma faia se foliga o se pesini po o se faʻalava.

O le faʻaogaina o petals e faʻaloaloa atu ma e masani lava i fafo e mafai ona e vaʻaia le fulufulu lauulu. I le totonugalemu o petals o le laupepa e taʻua o le laupepa (laulaau lauulu o le lio i totonu o le paʻu).

O ponuncles i le manuki orchids e seasea ona agai atu agai i lalo, i le tele o ituaiga meaola e toʻatasi-faʻafetaui, saʻo pe fai sina paʻu. O fatu e tele ma laiti, e foliga tutusa ma se afifi.

O le tele o meaola (mo se faataitaiga, Dracula simia) e mafai ona fuga i le tausaga atoa.. I tulaga masani, o fugalaau e eleelea e le gata i iniseti, ae faapena foi i nisi o ituaiga o meaola ma lapisi.

Talafaasolopito o

O le genus Dracula na faʻamatalaina muamua i le 1870 e le tagata German botanists o Heinrich Gustav Reichenbach, e faavae i luga o se laau na maua e le tagata e aoina le popo o Benedict Roel i Western Cordillera.

Sa maofa le tagata suesue i foliga o le fugalaau ma taua o le "chimera." O lenei fugalaau na taia ai le tagata suesue ma lona foliga le masani, lea na ia maua ai le igoa "Chimera".

I le taimi muamua, na tofia sui o le genus Dracula i isi togi - Masdevalla, ae i le 1878 i le malamalama o isi vaega o le ituaiga na vavaeese. I le faaiuga o le 19 senituri, o Dracula o se fale lauiloa ma taua tele i totonu o Europa..

Faʻaaliga manino

O le eseesega tele mai isi ituaiga o kulimi o le leai lea o pseudobulbs (fatuga i luga aʻe). O le faataamilosaga o le olaga o se siaki manuki e le maua ai se taimi malolo, lea e atagia i le fuga.

Vaega laiti ma ata

I le mea e tasi, e 3 subgenera o le tonchid Dracula. Vaai ia latou ata.

Sodiroa o se faʻasologa faʻasolosolo (o lona uiga, e tasi le ituaiga o meaola).

Xenosia o se vaega faʻapitoa.

E tatau ona maitauina lena mea O le faʻapitoa o Dracula e aofia ai isi meaola uma lava..

E tusa ma le 15 faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi ma vaʻaiga faʻapitoa e iloa.

Fuga

I le fale, o le fugalaau e le faalagolago i le vaitau ma, i lalo o tulaga talafeagai, e ono tupu i soo se taimi o le tausaga ma taimi i le tausaga. I le natura, o fuga o le orchid e masani ona tupu mai ia Iuni ia Aokuso..

Tausia mea

Faʻamanatuina le faʻaleleia o tulaga masani i le vaitau ao lumanaʻi ma ao faagasolo le vaitau o le vavao, e le manaʻomia e le tamaʻitaʻi Dracula le tausiga faʻapitoa. A amata ona fetoʻa le fugalaau, e tatau ona aveese. Afai e talafeagai, pe a uma ona tupu, e totoina le orchid ma faʻapipiʻi laau i le eleele matutu mo le faʻalauiloaina.

Orchid Dracula e faatatau i se ituaiga fou o le fugalaau. I luga o le tasi piluncle, fugalaau fugalaau fou e tuputupu ae pea, o lea e taua ai le faatea ese o pulupulu vaivai ile taimi talafeagai.

O le a le mea e fai pe afai e le faʻaumatia le fale?

E mafai ona faaosofia le foliga mai o se fugalaau e ala ile eseesega o le vevela - i le po 5-6 le tikeri (faʻamafana) nai lo le ao (afi). Pe, mai ia Me ia Setema, e tatau ona teu i fafo i luga o le faapaologa, ma maua ai tulaga masani mo le faaitiitia o le vevela i le po. E mafai foi ona e faʻaaogaina faʻamalamalamaga faaopoopo i le taumalulu faatasi ai ma masini faʻapipiʻi.

Faʻafiafiaga: taʻiala i lea laasaga taʻitasi

Mo le lelei o le ola o le laau, o tuutuuga o le taofiga e tatau ona latalata i le natura masani.

  1. Filifilia se nofoaga. O le itu lelei o le itu i sasaʻe poʻo sasaʻe sasaʻe (faʻatasi ai ma le malamalama faʻasalalau), ma o le itu i mātū o le a faia, ae i le taumalulu o le a manaʻomia ai e le uila se malamalama faaopoopo.
  2. Faʻaleleia eleele ma fagu. O le totoina o loʻo faia i ipu manino o loʻo faia i palasitika poʻo ni ato laupapa faʻapitoa. E taatia se moa sphagnum i le pito i lalo, luga o luga o luga ole pito o loʻo tuʻu ai le meaʻai (o le faʻafefiloi o aʻa o le fern, paʻu paʻu, malala) ma le pito i luga e aofia ai foi le gaʻo e faʻapipiʻi le susu.
  3. Lulu. O le vevela o le taumafanafana e tatau ona sili atu i le +24 tikeri, i le taumalulu o totonu + 12-16.
  4. Totogi. E tatau ona matua maualuga le maualuga o le suavai - 80-85% ma ina ia aloese mai le faateleina o sigi ma siama, e tatau lava ona faʻagasolo pea le potu.
    E taua: Ina ia faʻaleleia le susu, e mafai ona e faʻaogaina le faʻaleleia o le ea poʻo le tuʻuina o se paleti ile susu susu lautele e latalata i le laau, lea, pe a vevela, o le a faʻafefe le vai ma faʻaleleia i le nuʻu le susu.
  5. Malamalama. O le Orchid Dracula e sili ona lelei i le lafoaia o le malamalama po o le faapaologa, e fetaui ma la latou pito i lalo ifo o le vaomatua ole vaomatua, lea e le o aafia i le susulu o le la. I le tulaga o le le lava o le moli, o le a le fuga le kulili, pe a fai e sili atu, o le a aliali mai ogaumu i laula ma o le a amata ona vevela le laau.
  6. Faʻasa. E manaʻomia faʻalaʻau masani ma lava le suāsusu. E fautuaina le vai e faʻaaogā lemu, sili ona lelei pe faʻapipiʻi. O le faifai pea ma le tele o le faʻavaivai e fesoʻotai tonu ma le vevela o mea o loʻo i ai ma le tele o le malamalama. O le laau e tatau ona aʻafia ma faʻafefe le susu. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona paʻu le suavai ina ia le aʻa le aʻa, ae o le eleele mago e mafai ona oʻo atu ai i le oti o aʻa.
  7. Laʻei pito sili. O le Dracula e faʻamaʻaina i le vaitau o le tuputupu ae fou i le taimi o le tolu faʻasaina. E sili ona lelei le faʻaaogaina o laʻei pito i luga ma se faʻamatalaga faapitoa mo "togi", aua o le laau e matua mataʻutia lava i salima e masani lava ona maua i fugalaʻau.
  8. Suiga. E le manaʻomia le tosoina o Dracula Orchid. E taua le toe totoina pe afai o le eleele e suamalie pe faʻapipiʻi pe ua tupu tele aʻa. O le taimi sili mo le faʻaaogāina o loʻo i totonu o le vaitau o le tuputupu ae malosi o lauusiusi aʻo lei tupu.
  9. TofigaO le masani lava, o lenei ituaiga o orchid ua faʻaleleia e auala o le vegetative - e ala i le vavaeina o le vao vao i ni vaega. Ua aveese le laau mai le ulo, ua faʻamamaina aʻa. O le faʻaiʻuga e faia i se maʻila malosi, faʻasala i nofoaga tipi i le malala ma faʻatagaina ai aʻa e faʻagogo. Ona totoina ai lea o vao i ni ipu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le Drachula Orchid e faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi e mafua mai i gaʻo, siama ma siama. O le tele o taimi e masani ai: fusi, lanu uli, lauulu ma aʻa ona pala.

E tatau ona vaʻavaʻai le mea na pisia i siama. ma faʻagasolo le vaifofo malie seia maeʻa toe faʻaleleia.

Orchid e tosina mai foi le tele o meaola faalafua:

  • Thrips - iniseti e matua faigata lava ona faʻaumatia. Mo le puipuia o latou foliga vaaia, ua fautuaina e sosolo le laau ma le kuka o le kalaka.
  • Aphid - fafaga i laau toto; ua aveeseina ma le lima e faʻaaoga ai se lupa sipuni ua faʻamamaina i vai paʻu.
  • Whitefly - e masani ona tetea i le taumafanafana ma tuʻu o latou aʻa i luga o laulaʻau, ma taia le laau. O le faʻaumatia nei iniseti o le a manaʻomia ai le faʻafefeteina o le calendula ma le aveeseina o le 'aveʻesea o lapisi i se paʻu.

Fugalaau talitutusa

O le orchid Dracula e mafai ona fenumiai ma laau o le ituaiga Masdevalla, o le fausaga ma o ona fua e toetoe lava tutusa ma o le seneturi lona 19 na matua iloga lava le uiga o le genus Dracula.

  • Masdevallia Falcata - O se tasi o laau sili ona lauiloa o lenei ituaiga. O loʻo i ai moli lanumeamata po o fugalaau lanumumu ma fugalaau fugalaau ua teuteuina. e le pei o dracula, o laugutu e le o faamatalaina.
  • Masdevallia pepe pepe - O se laau toto ma le tele o fua o lanu lanumeamata susulu. E pei o se tamai laumei ma e talafeagai mo le ola i totonu o se fagu.
  • Masrivallia Aquarius - ei ai le lanu samasama-lanu samasama ma totoga totoina vavalalata ma se ipu faʻalautele. O laugutu e le mafai ona iloa e pei o Dracula's.
  • Masdevallia Discolor - lanu lanu eseese e lanu mai le lanu paʻepaʻe ma le lanu violē ma lanu uliuli. O laugutu e masani ona taʻua, lea e foliga ese ai lenei mea i se tagata tomai faapitoa.