Fua o le gaosiga

Fugalaau Fugalaau - Orlid Lady's Slipper

I le igoa (mai le Eleni Pafia - o se tasi o igoa o le atua fafine Venus ma le pedilon - slipper, seevae), e atagia ai foliga mataga o le laugutu, e pei o se seevae.

O le Orchid Bashmachk o se laufanua lauiloa, e maualalo le tuputupu ae ma se taamilosaga umi o le germination, talu mai le amataga o tausaga muamua o lona olaga, ma o le fufuluina e mafai ona matauina i le 18 tausaga.

Faamatalaga faʻatau

O nei mea o le terrestrial poʻo le semi-epiphypitic. laau totoa faʻamaʻi vavalalata ma le rosette o laʻau paʻu lua poʻo le paʻu lua. O pito i luga e sili atu nai lo isi, o le laʻau e lua e tupu aʻe i le tasi laʻititi, faʻasolo i lalo. Petals agai i luga poʻo lalo ifo. E lapopoa laugutu, faʻapitoa, ma faʻamatalaga e le masani ai, o petals pito i luga o loʻo taitaia i luga. O se koluma faʻatasi ma se steminod ua faʻasalaina, o lona foliga e masani lava o se faʻamaoniga o le ituaiga o meaola.

Talafaasolopito o

Mo le taimi muamua na suʻesuʻeina ai lenei ituaiga o orchids ma faʻamatalaina e le tagata Peretania John Lindley i le 1737.

I le taimi nei, o le ituaiga o Orchid, o le Slipper e aofia ai le silia ma le 70 ituaiga o meaola ma 1,500 interspecific hybrids o epiphytic, semi-epiphytic ma terrestrial orchids o loʻo i Southeast Asia.

O le ituaiga tele o ituaiga eseese o loʻo faʻaalia i le tuaoi o Saina Saute ma Vietnam i Matu. I luga o le teritori o Rusia, i Sasae Mamao, e seasea lava ona maua se sisipper orchid i le vao.

Na aumai e le au faʻatoʻa le tele o fugalaau fugalaau fugalaau kulupuua tupu, lea e le mafua ai ni faʻafitauli.

Eseese mai isi ituaiga

O seevae, e le pei o Phalaenopsis, e le o tutupu uma i le epiphytically; e mafai ona fesootai i lithophyta uma e pipii i maa ma maa, ma i latou o loo ola i luga o le eleele, o ona aʻa ua faatofu i totonu o se vaega mafiafia o le vaomatua.

Vaʻaʻai autu ma ata

Faʻasoʻatoa ituaiga ma ituaiga:

Harris

Laʻau faʻamalosi, e masani ona faʻaaoga mo togalaau, e faʻalauteleina ma teuteuina soʻo se vaega. Ona o lea mea, sa taua ai o le togalaau o le tochid. O loʻo i ai se mamanu manaia e foliga tutusa ma se ata. O lau e tele lava lanu meamata, o fugalaau latou lava atonu e lanu viole ma samasama ma vela lanumeamata.

Pafiopedilum alofa


Na tuʻuina atu i lo matou latitu mai Taialani, laʻititi i le lanu ma lanu lanu. O fugalaau e masani lava laiti, laiti laititi, ae o peta e tele ma lautele.

Corny

Eseesega, lea na aliali mai i Europa i tua i le 1885, ma o le nofoaga na fanau mai ai pepeti e taua o Vietnam. O le fuga e masani lava ona faasino i le taimi o le tautotogo. O lenei ituaiga e ese mai isi fugalaau tele. O le lanu sili e lanumoana.

Afi


O le ituaiga na oʻo mai i Europa mai Initia mamao e iloga i ona laʻititi laʻititi ma lanu lautele. O le vaitau vavalalata o loʻo i le tautotogo ma le taumafanafana.

Sukhakula


O ituaiga ile aiga e pei o Thailand. E fiafia o ia i se tau vevela ma e iloga e fugalaau tetele e mafai ona oʻo i le 14 inisi le lautele.

Rothschild


O le orchid na faaigoa ia Baron Ferdinand de Rothschild, o se tagata e fiafia i le togi ma ni tagata o le togalaau i Borneo.

Fuga

E ui lava o lau o le "maamora" foliga e matagofie i la latou lava auala, ae o le fugalaau o le mea tonu lava lea e totoina ai pipi.

O le a le ituaiga?

Orchid Venerin slipper ua vaevaeina i:

  • Faʻasalalau pe faʻasologa.
  • Faatasi ai ma nai lanu.
  • Tele-faʻafefete, ma le limamita e oʻo i le 18 cm.
  • "Faʻafouina". O se ituaiga matagofie o le fugalaau, pe a fuga le tasi bud e sui ai le isi i luga o le ogalaau e tasi. Fugalaau e mafai ona oʻo atu i le tolusefulu lua.

E na o lapopoa tetele, ua lelei ona atiaʻe. E masani lava o le aliali mai o le puipui o loʻo muamua atu i se "lisi taofi." E ui lava e tasi le taimi e fuga ai taʻitasi taʻitasi, ae o le Orchid Shoe has passed all other orchids for the duration. O fugalaau taitasi e ola mai le masina i le fa.

Sumatran Paphiopedilum Chamberlainianum e fiafia i le lua tausaga atoa, e amata faʻatasi ai fugalaau taʻitasi. Aso fugalaau faʻapitoa - mai ia Novema e oo i Mati. Fugalaau lanu i le tautoulu, ma a latou uo lanu meamata - latalata i le tautotogo. Ae ui i lea, o vailaau o nei augatupulaga fou e mafai ona olaola moni, pe a talafeagai ia i latou, ae le o le tasi i le tausaga.

Ae a pe afai e le fuga?

O nisi o gaosi oloa o loʻo mafaufau loloto pe faʻapefea ona faia se togalaau o le orchid fuga. I totonu o se fale, "faʻavelaina o le lamala" atonu o se filifiliga e sili atu. O lenei metotia o le faʻalauteleina o vaitaimi i le va o vaʻaia (i le tau vevela). Mo se faʻataʻitaʻiga pe a fai e leʻi faia muamua le vai i aso uma e 3-4, o lea e tatau ona faia faalua i le 7-8 aso ma le itiiti ifo i taimi uma. E te le manaʻomia foʻi le fufuluina o fugalaau. Toe foʻi i le auala muamua o le faʻavaivai o le a mafai ma le oʻo mai o le fugalaau.

Tausiga ile

E pei lava o solo uma, o Slipper o se laau e matua faigata lava, o le mea e manaomia ai le tele o le gauai ma le tausiga.

Filifilia se nofoaga

Orchid Slipper sili ona tuʻuina i luga o pupuni o matu, sasaʻe poʻo sisifo. I le faamalama i saute o le fugalaau e tatau ona paolo. I le isi itu, o le teuina o orchids i fafo atu o le faamalama e le fautuaina foi. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalamalamaina i latou mai le 10 i le 12 itula i aso taʻitasi.

E taua! Afai e lanu mumu le laulaʻau, e matua malosi le malamalama, e tatau ona malu le laau.

Faʻaleleia eleele

E mafai ona e faʻatau se mea teuteu sauni poʻo sauni oe lava ia.

Mo lenei mea o le a e manaʻomia:

  • 5 fasi fasi paʻu paʻu paʻu;
  • 1 vaega o le malala;
  • 0.5 vaega o le falaoamata o le dolomite ma le perlite;
  • 1 vaega paʻu.

Afai o le eleele e tumau lelei le susu, e fautuaina e vavae ese le peʻa. mai i sea paluga. E tele taimi e faia ai le sui i le paʻu pine, taʻalo ai aʻa, sphagnum ma malala.

Lulu

E mafai e Slipper ona vaʻai i laau malulu ma le vevela, e faʻalagolago i le eseesega. O meaola vevela o Callus ma Suhakula, ma o le Nice o se vailaʻau malulu. O ituaiga eseese uma e fesuiaʻi. Ia manaʻomia foʻi le vevela ma faʻafefiloi ma fugalaau tetele. Mo i latou, o le vevela e tatau ona i totonu + 23 + 28 C i le taumafanafana ma mai le +18 i le 23 C i le taumalulu.

O ituaiga fugalaau mafiafia e tele laʻau uliuli ma e manaʻomia le vevela i le + 18 + 22 ° C i le taumafanafana ma le + 16 + 19 ° C i le taumalulu. A oʻo ina faʻatupulaʻia soʻo se togi, ia manatua o le vevela i le po e tatau ona 3-5 tikeri ifo nai lo le aso. Pe a paʻu le vevela i le 4 po o le lalo, e mate le laau. I le tau mafanafana, e manaʻomia e le inisiua ona faʻaauau pea i le taimi e tasi i le aso, ae leai ni faʻataʻitaʻiga.

Totogi

Slipper - o se fale vevela. O le mea lea, o le faʻamafanafana e taua tele mo ia. E tatau ona le itiiti ifo i le 70-80%. O le totoina o le laau e le fautuaina. Ina ia faʻalauteleina le susu, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faʻapitoa faʻapalapala poʻo le tuʻuina o le laau i totonu o se atigipusa e iai ni masi susu, faʻalautele le gaʻo po o maa.

Malamalama

Slipper - o se laau e sili ona faapalepale i le malamalama, ae e fiafia pea i le susulu ma le susulu o le malamalama e aunoa ma le susulu o le la. O le aso e tatau ona le itiiti ifo ma le 14 itula i le aso. O le mea sili ona faigata o nei kulupu o le moli i le taimi o le fugalaau.

I le taumalulu mo 2-3 itula, ia mautinoa e faʻaaogaina le moli faʻaopoopo i moli susulu.

Faʻasa

O se inchidisi e sili ona susu ma e le taliaina le faʻamagoina o le masini. Ae o le toe faamamaina o le palapala e le aoga foi. I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e tatau ona faʻateleina le suavai, ma a maeʻaeʻa - faʻaititia.

E taua le faʻamautinoa o le meaʻai e masani lava ona susu. E tatau ona fufulu vai inu, mama, faʻamalulu ma mafanafana (pe a ma le 30 ° C). Faʻasalaina le laau i le aʻa e le mafai. E le tatau ona paʻu le vai i luga o le pusa ma i luga o lau o le laau.

O le faʻaleleia lelei o le faʻapipiʻiina lea o le atigipusa ma le meaʻai i totonu o se vasa lautele i vai. Afai o le mea o loʻo i ai e aofia ai fasi uʻamea tele, ona oʻo lea i le 30 i le 50 minute. Afai ei ai ni vaega laiti o paʻu ma peat i le eleele, ona faʻaitiitia lea o le vai i le 10-15 minute.

Laʻei pito sili

E tatau ona e fafagaina lenei orchid i taimi uma, faʻa-tasi i le masina. I le vaitau o le fugalaau ma le tuputupu ae tuputupu aʻe, o le taimi ole fafagaina e faʻaopoopoina ile 2 taimi i le masina. O vailaʻau faʻapitoa mo fomaʻi e talafeagai mo lenei mea, ae o le latou faʻasalaga e tatau ona avea ma afa e fautuaina.

Slipper e masani ona paʻu i le masima tele i le eleele. I sina mea itiiti lava le fetuutuunai o le paleni o le masima, e mafai ona e fafagaina le laau i le taimi e tasi ma vai faʻafefe. A maeʻa lenei mea, o le vai e sosoo ai ma le vai masani, e mafai ona e faʻafefete.

Faʻafouina

Slipper e le lelei le taliaina o le gaosiga. O le mea lea, e tatau ona faia se gaioiga pe afai e pala le palapala, ae le sili atu i le tasi i le 2-3 tausaga, i le tautotogo.

O aʻa o le orchid e tupu aʻe i luga, o lona uiga o le ipu e lautele ma laiti. Toe toto le laau pe a uma ona fuga ma ia matua faaeteete aua neʻi faaleagaina aʻa. A maeʻa le gafa, aua nei faʻafeinu vai mo le 3-4 aso.

Mafaufau manino pe faapefea ona toe totoina Orchid Slipper:

Tofiga

Le mea sili ona lelei, o le fugalaau e tupu i le vavaeina o le meaʻai i le taimi o le toe suia. Faatasi ai ma lenei vavaeesega, e taua le i ai o vaega taʻitasi ia le itiiti ifo ma le tolu ni aʻa i aʻa. Afai e te vaʻaia se tasi pe lua nusi, latou te aʻafia mo se taimi umi lava, o le a le vave ona latou fuga. A maeʻa le faʻavasegaga, e le faʻafefeina fualaau laiti mo le 2 vaiaso. O le vevela e tatau ona i totonu + 20 + 22 ° C.

Maʻi ma faʻamaʻi

Slipper atonu e osofaʻia e se apogaleveleve mite, scythos, mealybug. Pe a maua ni iniseti laiti ma paleni i luga o laulaau, e fufulu le laau i se vevela vevela (45 ° C) ma solo i se masi susu. I le tulaga ogaoga le faʻaleagaina, e mafai ona e faʻaaogaina iniseti (Fitoverm poʻo Aktofit).

O se mealybug, e pei o se apogaleveleve mite, e fafaga i luga o le sua o le orchid. Ina ia lafoaia le laau o parasite, e mafai ona e fufuluina laʻau ma le ava malosi poo vai inu. Afai e le fesoasoani lenei, ona togafitia lea o Fitoverm poʻo le 0.1% fofo o Carbofos.

E masani lava, e mafai e Slipper ona mafatia mai faʻamaʻi faʻaleagaina ma vailaʻau. E taua tele le faʻamaonia o le mama i le taimi o le gaosiga e aloese ai mai le faʻamamaina o le eleele.

Seʻi tatou faʻamoemoe o lima maʻaoʻa o fugalaau fugalaau o le a tausia nei mamanu ofoofogia, ma oa tatou fanau e maua le avanoa e faamemelo ai i galuega tulaga ese o le natura.