Fua o le gaosiga

Faʻafesoʻotaʻi papiopedilum orchid - foliga o le tausiga o le fale ma ata fugalaau

Pafiopedilum o se ituaiga matagofie ma le tulaga ese o le orchid, lea e masani ona taʻua o le "slipper's lady". O lenei laau e manaia i ituaiga eseese, e eseese i le foliga mai o fugalaau ma lau. Tilsical beauty hails mai Asia i Saute.

E mafai ona tupu se seevae e le gata i totonu o se kiona, ae faapena foʻi i le fale, pe afai e te faʻalagolago i lenei lomiga ma tuʻuina atu ni tau vaʻaia. Pafiopedilum o le a avea ma mea teuteu atamai mo lou fale.

Faʻamatala puupuu

Pafiopedilum o se laau totino e masani ona iai laau totō anamua, o le aiga o le orchids. O le laufanua lanu o le:

  • Initia
  • Saina
  • Taialani
  • Malaki.
  • Filipaina.

O le seevae o se tamaʻitaʻi e masani ona fafagaina i togalaau faʻatoʻaga ona o faigata i le fatuina o tulaga talafeagai ma toe gaosia, ae o le galala paʻu e mafai ai ona tupu lenei aganuu i totonu o se fale ma se fale.

Tului O le tau e lata ane i vailaʻau poʻo vailaau faʻasolosolo e talafeagai mo le tuputupu ae faʻalelei o Pafiopedilumu (faʻavavega o taumafanafana ma vasa malogo)

Faʻaaliga

I papiopedilum, o le aʻa o loʻo faʻaleleia ma le faʻaeteeteina, faʻapipiʻi faʻaititia, e lanu enaena, ma o le au e puupuu. Pepa o lapisi o ituaiga eseese, talu ai o le ituaiga o orchid o le mea taua lea i le mea lenei. E mafai ona e vaʻai lautele lau laʻau.

O le lanu o le laulau 'eseʻese e ese foʻi: e mafai ona mono pe mafai ona i ai se mamanu mananaia matagofie. O le umi o le laulaau e 50-60 cm. Ole maualuga o le 5-55 cm le maualuga o le laʻau. I ituaiga uma o inflorescences e tutusa ma le lanu ma foliga. I luga o se tasi mea e mafai ona faia pe tusa ma le 30 fugalaau.

O fugalaau lava ia e tele, o loʻo i ai se faʻamatalaga manino. Lanu e mafai ona faapenei:

  • mūmū;
  • samasama;
  • lanumeamata.

O le pito i luga o le petal e faʻasaga i luga, e lautele ma susulu, ao afifiina le malamalama. O lenei mea e taofia ai le vai mai le ulufale atu i le taimi o timuga poʻo le fainuina. O le laugutu e foliga mai o se seevae matagofie, o lea Orchid ma maua ni igoa:

  • tamaʻi teine;
  • tagata faʻatau;
  • slipper o Venus.

Ata

O le ae vaʻaia se ata o se fugalaau:




Talafaasolopito o

O le faʻavasegaina o le pafiopedilum i se isi ituaiga na tupu i le 19 senituri. I tua i le 1819 i Initia, o le saienitisi Danimaka Nathaniel Wallich mo le taimi muamua na maua ai le lalolagi ma lenei fugalaau matagofie. O le tausaga lena na amata ai ona salalau solo le popo i Europa atoa. I le 19 senituri, o nei fugalaau matagofie na fafagaina i le vasega pepe o Egelani i le maota o le tupu.

O le a le eseesega mai isi laau toto?

O le eseesega autu o Pafiopedilum mai isi ituaiga o vaovao o le fugalaau e faʻaalia ona tulaga faʻaleleia: vevela, faʻafefe, palapala. E le gata i lea, e tatau ona e faʻamaonia le taimi e faʻatau ai se laau mai se fomaʻi. O le isi vaega o le fugalaau o le mavae lea o le tupu aʻe o laulaʻau e le pauu ese, o lea i le gasologa o le tausaga e fiafia ai le laau i ona foliga matagofie, ae o le lanu susulu.

Lafoga

O ituaiga lauiloa o papiopedilum e mafai ona iloga:

  1. Appleton. O lenei laau e iloga i fugalaau lapopoa ma mataʻutia, o lona lautele e 10 cm. O le fuga e tupu i le tautotogo, ma ia faaumiumi lenei vaitau e talafeagai ai le tuuina atu o le aganuu ma le tausiga lelei. Le lanu o fugalaau e lanu samasama, ma o le lanu e lanumoana-lanu enaena, o se mea manogi manaia. O le mamanu o le maea e salalau i luga o le laulau. O le tele o laulaau e faigata, ma o latou lapataiga e siʻosiʻopiʻo.
  2. Maofa. O le Himalayas o le nofoaga na fanau ai lenei ituaiga o pafiopedilum. O fugalaau e lanu meamata lanu meamata, ma e mafai ona e matamata i lo latou matagofie matagofie i le taufaʻaiʻuina o le autumn ma i le taimi atoa o le taumalulu. Pe a tupu laau ola e manaʻomia ona tuʻuina atu ia te ia le manava. Paʻu laupepa e oo i le 30 cm le umi, peduncle - medium.
  3. Snow paʻepaʻe O lenei orchid e matua maaleale, ma a oʻo ina tupu ae o le a tele se malamalama ma vevela. I le taimi o fugalaau fugalaau paʻepaʻe e mafai ona mataʻituina, i luga o le mea e faʻataʻapeʻape ai togitogi pogisa Faatasi ai ma se tasi o le puipui, 20 cm le umi, e mafai ona e mauaina ni fugalaau e ono fugalaau, e i ai le diamita 8 cm. O le laulau laititi e umi, ma o mamanu mamanu o loʻo i luga o lona fogaeleele.

Fuga

Taimi

O le umi o le fugalaau e 3 masina, ae tusa lava pe a uma lena, o le a faʻaalia e le laau ni laʻau matagofie.

E faʻapefea ona tausia muamua ma pe a uma le fugalaau?

O lenei fugalaau e faʻaalia le le lelei i le gaoioi. A o lei tupu ae ma aʻo le i faia ni pulumu, e le mafai ona e gaoioi le ipu i le pafiopedilumom . Talu ai e afaina ai le fugalaau, o le aʻa ma laulaau e ono pala.

E tele le malamalama o le laau, aemaise lava i le vaitau o le vavao. E le gata i lea, e le mafai ona e toe faʻaleleia le fugalaau, ona o le atuatuvale, o le fugalaau atonu e le tupu. A maeʻa le ottsvetet orchid, ma mimiti le ponuncle, ona tatau loa lea ona vavae ese i lalo.

Ae a pe afai e leai ni aʻa?

Ina ia fuga, e le mafai ona e faʻamalo le vevela. E taua foi le matauina o tulafono masani o le susu, fausua ma le vai i le taimi, ma oso mai i le taumalulu.

E taua! I le taimi lava e te leʻi fuga mai, faʻapea foʻi i le taimi e le mafai ona e gaoioi pe faʻanofo ai le ulo.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga i le tausiga o fale

Filifilia se nofoaga

Afai e te totoina se fugalaau i totonu o se fale mautotogi, ona e manaʻomia lea ona tuʻuina i totonu o se kiona malulu, i le mea e leai ni faʻataʻitaʻiga ma ni ata lafoia.

Faʻaleleia eleele ma fagu

Mo le seevae o Venus, e tatau ona e filifilia se mea e mafai ona taofi ai le susu. E tatau ona aofia ai vaega nei:

  • paʻu pine;
  • sphagnum;
  • malala.

O le eleele e tatau ona mama ma fulu. Ae o le ipu, e sili atu le filifili i se lautele ma le paʻu, ma sili atu ona taua le manino, e mataituina ai le atinaʻe o aʻa.

Lulu

Mo pafiopedilum, o le vevela sili ona lelei o le vevela e tumau pea i le 23-28 tikeri, ma i le taumalulu o nei fuainumera e tatau ona 18-23 tikeri. Afai e te ola i ni mea malulu o le pafiopedilum ma lau lapoʻa ma le lanu, ona lelei lea o le vevela e faʻaititia e 2-3 tikeri. I le taimi lava e tasi i le po e tatau ona 3-5 tikeri maualalo o faʻataʻitaʻiga o le vevela nai lo le aso.

Totogi

Mo le kulimi pafiopedilumoptimal e maualuga ai le 70-80%. Ae o le tauaveina o le suavai e le fautuaina. Ina ia faʻaleleia le susu i totonu o le potu, e tatau ona e faʻaogaina mea e faʻalotomaualalo pe faʻapipiʻi ai pusa i vai latalata i le laau.

Malamalama

Pafiopedilum - fualaʻau malamalama. E sili le lelei ona ola i faamalama o sisifo poʻo sasaʻe. Naʻo le ao, pe a oʻo mai le susulu o ave o le la, e tatau ona e mafaufau e uiga i le ufiufi. O le umi o le ao o le aoauli mo le pepuni e 12-13 itula.

Faʻasa

Pafiopedilum o se togafitiga o le susu, o lea latou te le taliaina ai le magoina o le eleele, ae o le soona inu e mafai ona afaina ai le tulaga o le laau. Pe a ulufale se orchid i le laasaga o le alualu i luma tuputupu ae, e taua tele mo le tuuina atu o le maualuga o le faamamaina, ma i le faaiuga o le fuaina o le suavai e tatau ona faaitiitia.

Mo le fafagaina e manaʻomia lou faʻaaogaina o vai vai mama. A susu, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le vai i luga o lau ma le pusa. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le auala e faʻaleleia ai le vai, lea e tuʻu ai le ulo i totonu o se pani i le vai.

Laʻei pito sili

Fertilizers mo bechids e faia faʻa-tasi i le masina, ma i le taimi o le fufuluina e faʻatino ai lenei togafiti 2 taimi i le masina. E mafai ona e faʻaaogaina faʻamalosi faʻamalosi faapitoa, ae tatau ona faʻaititia le 2 vaega ole fuainumera o loʻo faʻaalia i faatonuga. Pafiopedilum e le taliaina le sili atu masima i le palapala. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e fafagaina le laau i vai mama, ma o le isi taimi e te faaopoopo ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

Suiga

Afai o le eleele e leaga ma faaleagaina, ona sili atu lea ona faʻaleleia. E fautuaina i le tosoina o orchids o lenei meaola i taimi uma 7-8 masina. Faʻaleleia lelei i le tautotogo, faʻaeteete uma ma le faaeteete, ina ia le faaleagaina ai aʻa. Taualumaga:

  1. Vai le laau i le aso ao lei faia le taotoga.
  2. Aveese le fugalaau ma le filemu, ina ia le faaleagaina ai aʻa. E mafai ona fufuluina i latou i le vai ma faʻatali mo latou faʻagogo.
  3. Toe toto le laau i totonu o se fagu fou ma le palapala.
  4. A maeʻa le gafa, aua nei faʻafefe le fugalaau mo le 3-4 aso.

Faʻafefea ona faateleina?

E sili ona lelei le faʻaaogaina o le togi o le ituaiga o metotia o vaevaeina o le vao i le taimi o le gafa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tuu 3 laupe ma aʻa i luga o delenka taitasi. A uma ona masani le laau, aua nei faʻafeinuina mo le 2 vaiaso. I totonu, o le ea vevela e le tatau ona sili atu i le 22 tikeri.

Faʻalogo! Afai o le fuainumera o aʻa o le aʻa e itiiti ifo ma le tolu, papiopedilum o le a umi se taimi e maua ai aʻa, ma o le a le tupu fua.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faatasi ai ma meaola faalafua, o le matautia mo le papiopedilum o:

  • pine;
  • vili;
  • alofagia.

O nei siama e mafua ai le faaleagaina tele o le laupepa laupepa, pulupulu ma ponuncles, aʻo latou suʻeina le sua mai totonu. O se taunuuga, o le togi o loʻo ufiufi i le anugo lanu uliuli. O le fufuluina o le Fitoverm, lea e faia i lea vaiaso i lea vaiaso, o le a fesoasoani i le aveeseina o mea leaga o nei mea faalavela.

O faʻamaʻi matua o le orchid e pala ma fua. O nei faʻamaʻi o aʻa ma lona faavae. E tupu lenei mea ona o le le lelei o le ea, maualuga ma le pala. Faʻasaʻo le mea e mafai ona fai i le copper sulphate.

Mea tutusa laau totō

O ia laau toto e talitutusa ma le pafiopedilum:

  1. Bearded Iris. O lenei ituaiga meaola e pei o se fugalaau. Na ia faʻaogaina totogo maualalo e pei lava o sina tamai 'ava.
  2. Cumbria O lenei aganuu ei ai fugalaau, o ona paluga o loʻo ufiufi foi i togitogisa, ma o le pito i luga o le petal o loʻo punou i luma, e pei o le pafiopedilum.
  3. Laʻau felelei tele. O lenei laau e mafai ona filifilia mo le fale ma le togalaau. E i ai le lelei o fugalalala ma fuga lanu lanumeamata laugatasia.
  4. Slipper sulu. I le aganuu, o lau e pei o se orchid - lautele ma elliptical i foliga, ma e oʻo lava ina tipi. O pusa e foliga tutusa ma le papiopedilum, ma o latou lanu e mafai ona piniki pe lanu viole.
  5. Grammatofillium. O le laau o loʻo i ai ni fugalaau samasama lanu samasama ma lanu enaena.

Pafiopedilum o se mea manaia matagofie ma teuteu matagofie e teuteuina ai e le gata o togalaau togalaau, ae faapea foi fale mautotogi. Ma ia tuu le tausiga o le aganuu e tatau ona maeʻaeʻa ma masani, o le matagofie o ona foliga vaaia, o le a le tuua ai se mea e le fiafia i ai se tagata e tausia.