Horseradish

Fautuaga mo le tuputupu aʻe o le horseradish: totoina ma tausi

O Horseradish o se vao lauiloa o le aiga Cabbage. O tagata e felafolafoaʻi, o laʻau mafiafia, laʻau faʻasalani saʻo, lau lapopoa. Homeland horseradish - Itū i sautesasae o Europa, i aso nei o tufatufaina i Asia, Europa (sei vagana ai nofoaga o le vevela) ma Amerika. I totonu o le vaomatua o loʻo ola i luga o auvai o vaitafe, i totonu o nofoaga susu.

E te iloa? Na aina Horseradish i Aikupito anamua, Anamua Anamua, Roma Anamua, e le gata o se tauvaga, ae faapea foi ma se ipu ese. Na talitonuina e tatau ona ia faʻaosoosoina le tino ma le agaga o fitafita, faʻatumuina o ia i le malosi.

Taʻaloga o le tau

O se tasi o fesili pito sili ona lauiloa e fiafia i tagata o le tau mafanafana - pe a latou tuu le horseradish. O le taimi aupito sili mo le faimalaga mai o Mati-Aperila. 2 vaiaso muamua atu, o fualaau e aumai mai le faleoloa po o le pulou, tuu i se nofoaga mafanafana ma ufiufi i se ie ua faʻafefiloi i le vai poʻo le peat mai luga. Pe a totogo laau, e tatau ona totō ni vavae i moega ua leva ona saunia. 5-6 laau e mafai ona tuu mo le 1 mita, o le mamao i le va oi latou e le tatau ona sili atu i le 40 cm, ma i le va o laina - 70 cm. E taua foi le mafuaʻaga o le totoina o horseradish. Afai e te manaʻo e maua se seleselega lelei, aʻo leʻi totoina oe e te manaʻomia le aveeseina o pulupulu na aliali mai i le ogatotonu o le tipi, tuʻu ai le pito i lalo e fai ai aʻa ma luga e fai ai laʻau. Ina ia mafai ona maua le mea e sili ona lelei i le totoina i le lumanaʻi, e tatau ona totoina ia seleselega ma tumutumu uma.

Le filifiliga o le nofoaga ma sauniuniga o moega

Aua o le horseradish e lelei mo le 'upega tafaʻilagi lea e le itiiti ifo i nai tausaga talu ai, leai se mea e tupu. O eleele lelei o le a faʻaleleia, ae e le faʻaaogaina i le mamafa o le omea, lea o le a faʻamago ai le horseradish ma le oona oona. O se seleselega lelei e mafai ona seleseleina i eleele lamolemole: loams, chernozems, oneone oneone palapala. E le fiafia Horseradish i ata, e tatau ona susulu le laasaga.

E taua! Horseradish ua tupu i luga o le moega saʻo, e faaopoopo atu i le lelei o le tofo, ei ai mea aoga: faaleleia le vaega o meaʻai, fasioti siama, togafitia le maualuga, faaitiitia le maualuga o le suka.
Saunia le moega e tatau ona faʻamaʻaina, eliina le palapala pe a maeʻa ona faia le tuufaatasiga, ona tuʻufaʻatasia lea ma faʻafeinu lelei. O le filifiliga muamua: faʻaaoga le 2 tbsp. l nitrofoski i luga o le pakete 1 o le humus ma se vaega itiiti o le fafie. O le filifiliga lona lua: o eleele palapala mamafa e manaʻomia e faia ai le manulele, oneone ma le peat, poʻo le tuufaatasiga o le 1 tbsp. l ammonium nitrate, 30 g masima masima ma 30 g o superphosphate i le 1 mita.

O i latou e sili ona lelei mo le suka

O le tuputupu aʻe o le horseradish e tatau ona tupu i se nofoaga talafeagai. O fua o le eleele e leai ni fua e sili ona lelei mo tua mo le suka. O se tagata faipisinisi pe a uma le pateta, tamato, kukama, beets table. E mafai foi ona e mafaufau i le filifiliga o eleele ia na totoina ai fualaau ma leki, ae o na moega o le a manaomia le loloto o le suotosina e oo atu i le 35 cm.

Totoina o le olive i totonu o le eleele

E manaʻomia ona tatou iloa le auala e totō ai le galala. O le laau e totoina e ala i le oti, o lona seleselega e amata i le tautoulu. O vaega sili mo le vavaeeseina: uumi - 13-15 cm, mafiafia - e le silia le 1.5 cm. Latou te faʻataʻitaʻiina le totoina o laau fou ma se tipi o aʻa e tusa ma le 8 cm le umi, malosi ma malosi.

Ae e te leʻi fuaina le olive o le olive, e tatau ona saunia le palapala. Sauniuniga o loʻo mulimuli mai. Muamua, ua aveeseina le tele o meaʻai mai le tipi, ma tuu ai le pito i lalo mo le fausia o aʻa ma se pea o luga mo le fausiaina o lanu. E lua metotia mo le aveeseina o fatuga - faʻamamaina i se moa (e le fesoasoani i taimi uma, pe'ā uma ona faʻaaogaina e tusa ma le afa o le tumutumu o loʻo ola ma e mafai ona lālā) ma le aʻafia o gaʻo mo le 15-20 aso i le vevela e le sili atu i le +18 ° C i le paʻu poʻo le susu faʻapitoa i mata le lavalava ma e mafai ona faʻamalosi e aveeseina masini. E mafai ona totoina ni mea e mafai ona totoina i le eleele i le maualuga o le 45 °, talu ai muamua na eli lua o le tele ole laʻau. I totonu o le lua o le vaega autu o le tipi, e tusa ma le 12 cm, ma i luga o le palapala - o le vaega ma se numera itiiti o mata, e afua mai i nai cm. O le tausisia o le 60 x 40 cm le totoina o fatu laau o le a maua ai laau toto ma se avanoa e maua ai se atinaʻe lelei pe a uma ona tuputupu aʻe ma ia fausia ai se vaega malosi i luga aʻe o le eleele.

E te iloa? O Horseradish o loʻo faʻaalia le teteʻeina o le kiona, o nisi o ona ituaiga e masani lava i tala atu o le Arctic Circle.

Horseradish tausiga

E pei o so o se laau totō, e manaʻomia ai e le horseradish le faʻafefeteina lelei ma le faʻamalosia vave.

Auala e fai ai le faʻasuina

O le faʻasusuina o sasalala e tupu i le taimi atoa o le tuputupu ae. E taua le manatuaina o le susu o le susu, faapea foi ma le le lava o le susu, o le a afaina tele ai le gaosiga o le laau. Ua lauiloa i le tele o tausaga o le lamala, o le olive o le olive e le o se fua lelei, ma o le lelei o le laau e matua faaleagaina lava: o le paʻu ma le malolo o aʻa e tupu, o le paʻu ua faaitiitia. O le tupu mai o fuga vine e mataʻutia, latou te faʻaalia ai le leai o se paluga o le eleele i le susu, e tatau ona e faʻaumatia vave.

Toto ma vaeluaina laina

Horseradish i le tau vevela vela i le tele o taimi e faʻamalosia ai aʻa ma le okesene, muamua, aʻo faʻasaina le palapala ma vevela vao (vaiaso muamua aʻo leʻi oʻo i le germination i le loloto o le 3-4 cm, pe a uma ona faʻaalia - 6-8 cm, pe a oʻo le 20 cm - 10-12 cm), pe a oʻo mai lau - vele ma vaeluaina laina. E tatau ona faʻailoa faʻasalalau faʻasalalau fa fa taimi taʻitasi. I le faʻaopoopoga, o laʻau vaivai uma e mafai ona faʻaaogaina, o le sili ona faʻasaʻo le tumau, lea e vave ona tuputupu ae mulimuli ane, ma ua faʻamalosia foi aʻa.

Horseradish fugalaau

O le lelei o le horseradish ma tausi ia te ia i le avanoa e le mafai ona mafaufauina e aunoa ma le fafaga. Mo le fafagaina o le horseradish e faʻaaogaina ai ni ituaiga o vaifofo paleni. E mafai ona e suʻeina le 50 g o fugalaʻau faʻapitoa, 10 lita o le vai ma le suavai i le tau vevela, i le fua o le 4 lita o le vai i le 1 mita. O le laei muamua na gaosia mai le masima ma le vailaʻau, e faʻatinoina pe'ā uma ona faʻaalia lau laulaau muamua. O le isi metotia o le faʻaaogaina o sea fofo: 20 g o urea, 40 g o superphosphate ma le 15 g o le potassium chloride i le 1 mita.

Seleseleina

Tipi laulaau amata i le faaiuga o Iulai. Ona faʻaaogaina lea mo le faia o piko ma piko. E taua foi le malamalama pe faapefea ona eli le oneone. I le amataga o le tautoulu, e aunoa ma le faatalitali mo ni gutu, pe a le amataina le tuputupu ae malosi o laulaau, e seleseleina, eli le aʻa, ua nonoa faatasi ma se fusi ma tausia i le eleele i se togalaau togalaau po o se potu i le oneone susu.

E le gata i lea, pe a fufulu, e tatau ona e aoina ma le faaeteete le rhizomes ina ia aloese ai mai le liua o le hasareti mai se laau aoga i se otaota leaga. Afai o le maualuga o aʻa e itiiti ifo i le 0.5 cm, e masani lava ona auina atu i otaota, ma o aʻa ma le lautele o le 0.5 i le 1.5 cm e taofia mo le faamoemoe o le faʻaaoga i le tautotogo e pei o le totoina o mea. O le fua faatatau o le horseradish o le 150-200 kg ma le 100 mita. I Rusia, o se ipu papago e lauiloa, ma ua faʻapipiʻiina le aʻa o le horseradish.

E taua! E talitonuina o le horseradish e tumau ona faʻamalolo ma meaʻai ma vitamini pe na o le vaiaso pe a uma ona piki mai le togalaau, ona tofo ai lea ma tumau ai uiga lelei i totonu.
O nei fautuaga i le auala e ola ai vine i totonu o le togalaau, o le a fesoasoani i tagata o le taumafanafana i le faagasologa o le totoina o lenei laau ma le seleselega o se fualaau aina. Ma o le kuka kuka, mafaufauina o se aphrodisiac, o le a avea ma se meaai lelei mo le taumalulu.