Lafumanu

Erysipelas o le puaa: faʻamatalaga, faʻamaoniga ma togafitiga o le maʻi

Erysipelas o le tasi lea o faʻamaʻi sili ona taatele ma matautia e aʻafia ai puaʻa, ae faʻapea foʻi isi o loʻo nonofo i faatoaga: mamoe, solofanua ma moa. O le faʻamaʻi e televave le salalau, ma i se taimi puupuu e mafai ona e faʻaumatia uma lafu manu. O le mea lea, e taua tele le faʻamalamalamaina o le maʻi i se taimi tatau ma faia ai metotia talafeagai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e foliga mai ai se siva i puaa (e fautuaina e le gata ina faitau le faʻamatalaga, ae ia vaʻai foi i le ata), ia iloa le uiga o le maʻi ma togafitiga.

E taua! Erysipelas e matautia e le gata mo manu, ae mo tagata foi!

Faamatalaga ma pathogen

Erysipelas - o se faʻamaʻi pipisi o puaalea e mafua mai i le siama Erysipelothrix insidiosa. E aʻafia i meaola ninii (fanua). O le siama e mafai ona vave faʻafetaui i le nofoaga masani. O, suiga, tupu mai i se auala eseese. I le taimi lava e tasi, e masani lava e le faʻamaonia, e le faia ai ni paʻu poʻo ni capsules. O le avea o se pathogen sili ona puipuia, e mafai ona tumau mo le tele o masina i le palapala, vai, tino o manu paʻu ma paʻu.

Faamasani oe lava ma sui o puaa e pei o Duroc, Mirgorodskaya, aano o manu, lanu mumu, Vietnamese.
O le ulaula ma le saling e le fasiotia ai le siama. E na o le maualuga o le vevela (faʻapala i le vevela i luga atu o 70 ° C), faʻagata vailaʻau ma vailaʻau.

E te iloa? O le gaosi mafuaʻaga o le Ericsipelothrix insidiosa mug o loʻo maua i iniseti, arthropods, ma e oʻo lava i sami ma vaitafe.

Faʻamaumauga o

O le mafuaʻaga autu o le soona gaosi o erysipelas o manu mamai lea e sili atu i le masini pathogenic ma feces ma urine. O le fomaʻi e tumau pea mo se taimi umi i le palapala, fafie, mea e fasia, tino oti, ma isi. O le afaina e mafua mai i le vai, meaai, mea e tausi ai. O le pathogen e faʻasalalauina foi e iniseti parasites, o roi ma manulele. Talu ai o le erysipelas o le mea muamua lava lea o le faʻaleagaina o le eleele, e mafua ai ona oʻo i le taimi o le maʻi, o faʻalavelave e tupu i le taimi mafanafana.

E le gata i lea, o le tele o puaa ola maloloina o siama siama, i le siama o siama, o le erysipelas e masani lava ona faʻapipiʻi i tonsils ma le vavae. O se taunuuga o le atuatuvale, vaivaiga o le tino, ma le le paleni meaai (le lava le polotini), aemaise lava ona o le maualuga o le vevela e mafua mai i isi mafuaaga, o nei siama e mafai ona oo atu ai i faamaʻi.

E tatau foi ona e aʻoga e uiga i faʻamaʻi puaʻa pei o: Aferika faʻaleagaina, pasteurellosis, parakeratosis.
O le mea lea, o faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei faʻamaʻi i luga o faatoaga e masani lava ona tupu e aunoa ma le pathogen. I lenei tulaga, e le sili atu i le tolu vae tolu o puaa e masani ona maʻi, ma o le fuainumera o le tino e 55-80%.

Faʻailoga autū ma le faʻafitauli o le maʻi

Ole taimi ole faʻalavelave ole maʻi ole mai ile tasi i le valu aso, o nisi taimi e umi. Ona oʻo lea i le faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona faʻatumu, suʻapala, mamafa poʻo le masani.

Lulu faʻamafanafana

E seasea lava le faʻamaʻi pipisi. Maofa i puaa i le va o le 7 ma le 10 masina ma le le lelei o le tausiga poʻo le taimi o felauaiga. O le faʻamaʻi e sili atu lona faʻaalia. O le vaivai ma le atuatuvale e vave ona oo mai, ma o le vevela e vave ona tupu. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le fatu. E leai se afaina i luga o le paʻu. E gata uma i le oti o se manu i totonu o ni nai itula.

Faasoa

O le tino gasegase e sili atu ona taatele ma, e pei o se tulafono, e faʻatasi ma le faʻamaʻi toto. E amata i le matuia tele i le tulaga o le puaa, o le faafuaseʻi ona faateleina le vevela i le 42 ° C ma le maualuga.

E vave faʻavaivaia le manu, faʻamalosi se naiititi, sili atu pepelo. Gait e avea ma "laupapa." O le puaa e taofi le 'ai, faamaʻi ma le fulufulu. Lē o le fatu e taʻitaʻia ai le edema pulmonary. E mafai ona iloa lenei mea e ala i le faigata ona manava ma le paʻu lanumoana i lalo o le auvae ma luga o le ua.

Lanu o foliga masani, lanu piniki, ona mumu, e aliali mai i le aso muamua - lona lua i nisi o manu. A aunoa ma togafitiga ma tausiga, e ono oti le puaa i le lona lua - fa aso.

Subacute

E masani ona tupu. E amata i paʻu paʻu eseese e pei o urticaria. Ua i ai le fulafula. Lisi totoga o le Lymph. O le vevela e alu i luga 41 ° C. O le meaola ua amata ona faʻaaogaina ma le faʻaaogaina, taofi le 'ai, inu tele vai, taumafai e litaea. A maeʻa le aso e tasi, e foliga mai sikuea, lapotopoto poʻo le taimane i foliga o le paʻu, lea e liua pe a paʻu. O le faʻamaʻi e mai le lua aso i le vaiaso ma, i le avea ai o se tulafono, e muta i le toe faʻaleleia.

Matou te fautuaina oe e aʻoaʻo atili e uiga i foliga o le fafagaina o puaa.

Taimi

O le tele o taimi o se taunuuga o le le amanaʻiaina o le maʻi, a itiiti mai - o se taunuuga o le laititi. E maua e le necrosis o se vaega tele o le paʻu, faʻamaʻi pipisi o le cardiac ma isi faʻafitauli masani. E taʻitaʻia ai le alualu i luma o puaa.

Faʻailoga

O se faʻamalositino faʻasolosolo i le foliga o le gye mataʻu poʻo le suʻacute e faʻavae i luga o faʻavavega o le paʻu ma le pala, ma isi faʻamaoniga o le maʻi. E le mafai ona faia se suʻesuʻega le mautonu pe a maeʻa suʻesuʻega o suʻesuʻega o meaola o le vavae, fatugaʻo, ate ma le ponaivi afifi pe a maliu le puaa.

Togafitiga

Mo togafitiga manuia o lenei faʻamaʻi, e lua faʻamaoni ma faapitoa togafitiga e faʻaaogaina. O le taimi o togafitiga o erysipelas i puaa e mai le 5 i le 7 aso. O le taulaiga faapitoa e totogi i meaʻai ma meaʻai inu. I le taimi o le gasegase latou te maua le fia inu malosi, o lea e tatau ai i vai mama ona i ai i totonu oa latou ipu vai.

Fualaau faasaina

I le togafitiga o erysipelas, naʻo vailaau faʻa-vailaʻau e aoga. O le autu autu o se vailaau faapitoa-anti-mug.

Siaki le lisi o fualaau mo manu: Enroxil, Biovit-80, Tylosin, Tetravit, Tetramizol, Fosprenil, Baycox, Nitrox Forte, Baytril.
Faʻatasi ai ma le faʻaaogāina o vailaʻau faʻasaina o se gaioiga tele o gaioiga. E pei o togafitiga faʻamaʻi, antipyretic, cardiovascular, antihistamine preparations ma fuamini faʻaaoga.

Antibiotics

O le faʻafefe o erysipelas, o vailaau faʻasaʻi lautele e pei o tylosin, farmazin, tylosomicol, penicillin poʻo streptomycin, erythromycin, ecmonovociline, oxytetracycline ma isi e faʻaaogaina, e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi. O vailaau faʻamaʻi e faʻamaʻi tuusao i le faʻamaʻi-whey serum ma o le fua faatatau fuafuaina e faʻatonutonuina i manu (10-20,000 iunite i le mamafa o le mamafa o le mamafa). O le togafitiga e faia faalua i le aso mo le 3-5 aso. Afai e manaʻomia, e faʻaauau le togafitiga faʻatasi ai ma vailaau faʻamaʻi umi e pei ole Bicillin 5 poʻo le Bicillin 3.

Suama

E sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se vailaau e faasaga i anti-biotic pigs erysipelas i le taimi lava e tasi. O le kulimi e tui faʻafuaseʻi poʻo le intramuscularly, i le fua faatatau o le 1 - 1.5 ml mo kilokalama taitasi o le mamafa o le tino. I le tulaga o se tulaga ogaoga, e fautuaina e tui le afa o tui o le serum i totonu o le taliga taliga. O taimi ma taimi o togafitiga faʻatasi ai ma le ogaoga e tutusa lava ma vailaʻau.

E te iloa? O le tui muamua e tau ai le Erysipelothrix insidiosa na mauaina e Louis Pasteur i le 1883.

Fofo faʻapitoa

I le tulaga o erysipelas, o le togafitia o puaa ma le fesoasoani a vailaau masani e le fautuaina, aua e leai ni togafitiga faʻaleaganuʻu e iai se faʻamaoniga mautinoa o le togafiti.

E i ai ni eseesega i le tulaga o le ufiufi o vaega ua afaina i luga o le paʻu o le manu ma se ie ua lilo i le vineka, ma isi. Ae o le talafaasolopito o le togafitiga o erysipelas o loʻo faaalia ai e amata lelei ona faʻamalolo faʻamaʻi puaʻa naʻo le maeʻa ai o sauniuniga faʻapitoa tau vailaau mo togafitiga. Aʻo leʻi oʻo i lena mea, o mea uma na muta i le tele o le leiloa o lafumanu.

A maeʻa le toe faʻaleleia, pe a mavae le 10 aso, e faʻamaʻi le puaa mai le paʻu ma vae ma toe foʻii le puaa masani. O isi puaʻa uma o loʻo faʻamaonia muamua.

Puipuiga

Ina ia le aʻafia i togafitiga o le faʻamaʻi i puaa, e tatau ona e tausia le puipuiga. I le avea ai ma fua o le faʻalauiloa lautele, faʻaleleia masani o faletalimalo mai le faʻatoʻaga, faʻasolosolo taimi o le faʻamaʻapeʻaina o fale puaa, togisala ma mea iniseti parasites, tausia lelei o meaai, ma le faʻafeiloai i tulaga mama ma le tumama mo le faʻaaogaina o puaa. O le auala sili mo puipuiga mo erysipelas i faatoaga puaa ua manatu i le tui puipui o puaa uma. Faʻasalaga o le BP-2 ua tufatufaina nei.

E malie i latou aua latou te mafai ona tui faʻatasi i le taimi lava lea e tasi i mala faʻanatura ma erysipelas. O le faʻamalosia o le BP e faia e tusa ai ma faʻasoaga faʻatasi ma vailaʻau faʻasaina. Galulue faʻatasi ma le BP e manaʻomia i na o totini faapitoa. Ole faʻamaʻiina e na o manu ola maloloina, i le matua e le itiiti ifo i le 2 masina. Ole vailaau e fai ile erysipelas e fafaga faalua i se vaeluaga ile lua vaiaso.

A maeʻa lenei mea, e tausia le faʻamaʻiina mo le ono masina. O le mea lea, o le tui i se puaa puaa e fautuaina e fai faalua i le tausaga, pe tasi foi i le tautotogo, aʻo lei amataina le taimi mafanafana. O tui e tuiina ao latou tuputupu ae, mai le 2 masina.

E taua! A maea le tui, e mafai ona fasia manu mo le faʻaaogaina o meaai mo a latou aano o manu ma isi mea e le sili atu nai lo le vaiaso talu ona tui le BP.
Erysipelas o se faʻamaʻi tuga, lea, e ui i lea, e le faigata tele ona puipuia, tausisia le mama i fale o manu ma le taofiofia faifai pea o meafaifaaili ma fale ma fale.

Faʻasoa ma le faaeteete, e toetoe lava o taimi uma e mafai ai ona e foia le faʻamaʻi: vaʻai ona faailoga i puaa i se taimi talafeagai ma togafitia i latou.