Fua o le gaosiga

Ae faʻapefea pe a faʻaumatia le petunia, ma aiseā e tupu ai?

Na sau Petunia ia i matou mai luga o le Vasa Atelani mai Amerika i Saute, lea na maua ma faamatalaina i le taimi o lana sailiga faasaienisi le faitofatu Farani o Jean Baptiste Lamarck.

Na maua lona igoa o se taunuuga o se mea sese, sa matua tiga lava laulaau o le petunia pei o laʻau tapaa. Mai le upu Pasila "petun", o lona uiga "tapaa". E na o le 10 tausaga talu ona maua nisi ituaiga o fugalaau, na manino le vaaia o le saienitisi ma o se ituaiga eseese, Petunia, na faailoaina.

O Petunia o se faʻalauiloa faʻaletausaga poʻo se taʻutaʻua faʻaletausaga, faʻamaʻi i le taimi e tasi ma lona faigofie ma le matagofie. E faʻasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, faʻafeiloaʻi ona fai se suiga tele i le tau ma e matagofie ona foliga vaaia. O lea la e teuteu ai moega fugalaau ma moega fugalaau i toetoe lava o atunuu uma o le lalolagi. O le taimi nei e sili ona lauiloa o laau totō ma fugalaau laiti, e mafai ona teuteu ai fanua o fale o le atunuu, faletua ma faʻamalama.

Eseesega o petuniasia e mafai ona avea ma: galu, vao, calibrahoa, ampelnaya ma floribunda. E sili atu ma le 20 ituaiga o laau toto, o lea e mafai ai e se faletua ona filifili lana mea e sili ona fiafia i ai ma teuteu ai lana fanua poʻo le togalaau.

Faʻapupulaina le fugalaau

O le mea moni, o le laau e faia ona gaioiga galue e ala i fatu - o le malosi lea o lenei fugalaau, mai fatu e maua ai vao malolosi ma faigata i le tele o mea leaga.

O le a alu le 3-3.5 masina mai le tulaʻi atu i le tulaʻi mai o se petunia. O fatu e laʻititi lava, o lea o le luluina e le faigofie pei ona foliga mai.

  1. Mo le totoina o eleele talafeagai, lea e mafai ona maua i faleoloa faapitoa.
  2. E sili atu le toto muamua o fatu i totonu o se atigipusa, faʻafeinu ma le faaeteete ma ufiufi le atigipusa ma pipiʻi ata po o se ato.
  3. Ia faʻaeteete - e tatau ona ufiufi uma fatu i palapala.
  4. Tausia le ala o le eleele ma faʻamaʻalo le koneteina e puipuia ai le faʻasalaga.

Afai na e faia mea lelei uma i le lua vaiaso, o le a aliaʻe fua o laau. Fai mai nisi o fai togalaau pe afai e le tupu mai le totogo pe a mavae le lua vaiaso, ona lelei lea e le toe faatali mo i latou. O fugalaau faapena o le a vaivai, e manaʻomia ai se tausiga faaopoopo.

O tupu tetele e tupu mai ai le alofa alofa ma le malamalamao le mea lea, e tatau ai le gasegase mai le tasi i le isi i pusa eseese (sili atu pe a fai o nei ipu tioata) ma avatu ia i latou se aofaiga o le malamalama, ma a maeʻa le tolu po o le fa vaiaso, pe a vevela i fafo, e mafai ona totōina ile eleele. A uma ona piki, fafagaina le eleele ma faʻamalaʻau.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio e uiga i le tuputupu aʻe o petunia:

Aisea e tupu ai le pala?

Le faʻaaogaina o se laau toto i luga o tagata uma ma le fai togalaau, ma le tagata fiafia ile fale i luma o togalaau. E foliga mai o le tausiga e saʻo, aisea na amata ai ona mou atu le laau? Seʻio tatou tilotilo i mafuaʻaga na mafua ai ona mimilo le petunia i totonu o se ulo ma fuga ai:

  • Le nofoaga sese mo le totoina o se fugalaau. E pei ona talanoaina muamua, e fiafia le petunia i le malamalama, ma masalo e te filifilia le nofoaga sese mo lona tulaueleele. O le vateatea ma le faʻamamaina o le eleele lea e le paʻu ai le ata o laau, o le nofoaga lelei lea mo lau fugalaau. Afai e te totoina se petunia i totonu o fagu, ia toe vaʻaia i le la.
  • Fusarium. Ae o le mafuaaga aupito sili ona taatele o le fefiloi o fusarium. Se faʻamaʻi faʻamaʻi e faigata ona iloa i le amataga o le faʻamaʻi, aua muamua e afaina ai le aʻa. Laʻau maualuga i luga o le aʻa i le aʻafiaga.

    Talu ai e afaina ai le aʻa o le petunia, e faasolosolo malie lava le taofia uma o aoga ma meaʻai mai le palapala. A uma ona fuga le fugalaau, e toetoe a le mafai ona lavea.

  • Faʻasa. O le palapala vevela po o le inu malosi tele e ono mafua ai ona mamae le petunia.
  • Pests. O faʻamaʻi sili ona taua o aphids poo pusi moli (tamai mumu mumu).

Le mea e fai

A maeʻa ona e iloiloina ma le totoa le tulaga ma tagofia le mafuaaga o le faʻamaʻi o le laau - galue malie.

  1. Afai o le leai lea o le susulu o le la, ona suʻe (pe'ā mafai) se isi nofoaga mo le petunia. E masani ona faatatau lenei mea i laau totō o loʻo ola i totonu o se ulo. Sue i le la i le la o le faletalimalo, faamalama sill, terrace poʻo le fugalaau. Ae aua le soona fai, i le vevela vevela mai le 12.00 i le 16.00, e sili atu le faʻapouliuli o le fugalaau, ina ia aloese mai le vevela mumu.
  2. Afai e le talafeagai le faʻainu - faʻamaonia le tulaga e ala i le faʻaitiitia poʻo le faʻateleina. E tatau ona faʻafefete tasi i aso fa uma, ae le sili atu. Laʻau i totonu o ipu faʻapipiʻi e tele lava ina faʻapipiʻi, e le faigofie tele ona vaʻai i se mea, lea e faʻasalo i luga aʻe o le tupu o tagata. Siaki i lou tamatamailima le eleele, pe a mago ma alu ese mai le pito o le ulo, ua oʻo i le taimi e sasaa ai le petunia. Aveese le ipu, sasaa ma tuu mo sina taimi puupuu i luga o se fata i vai.

    O le faʻamalosia tele e mafai ona mafua ai le pala o aʻa ma e manaʻomia e le fugalaau se fesoasoani vave - ia suia le eleele i totonu o le ulo, aua le faʻatali seia maeʻa le palapala.

    Aʻo lei toe gafa, aveʻese aʻa o le fugalaau ma faʻamago. Ma maitau lelei le tulaga vevela o le vai mo le faʻavaivai. Faaaoga vai e faʻafeinu i le vevela o le potu.
  3. Pests. E faigofie le iloa o aphids, o laumei lanumeamata e le o lalafi i lalo o laulaau po o fugalaau, latou te faʻataʻitaʻia ma le mataʻutia le vete o le petunia. Ina ia faʻaumatia aphids, e tatau ona faʻaitiitia le faʻafefete o se fasimoli malosi (300 grams o le faʻaumea tagamea i le 10 lita o le vai) ma togafitia laʻau o le laau. O le tali lava lea e tasi e fesoasoani i le faʻaumatia o pusi miti. O le siaki, i le isi itu, natia i se laulaau, gaugau.
  4. O le faʻafefete i fusarium e manaʻomia e ala i le puipuia o le puipuiga. A o lei totoina, togafitia fatu ma se vaivaiga vaivai o le apa memea o le sulfate poo le manganese. O se tagata matua e mafai ona totoina i totonu o se isi palapala, faʻamagoina aʻo lei totoina, ma aveese vaega o maʻi o le petunia.

Fuafuaga puipui

Mo au fugalaau e faʻafiafia ai oe i le umi e mafai ai, ia tuʻuina atu ia i latou le tausiga lelei:

  1. vai i taimi talafeagai;
  2. matamata i le vevela;
  3. faʻasusu le palapala ile taimi;
  4. aveese vaega o laau toto;
  5. lafoaia eleele palapala e pala;
  6. taumafai e faʻatau faʻamaʻi i le taimi.

O le fale petunia e fiafia i mata i ni lanu eseese ma foliga o ona mata. Tausia lelei lau fugalaau, e faʻateleina o latou ola.