Puleaina o pest

Portulac: fautuaga i le totoina ma le tausiga i le malae vaalele

O loʻo e mafaufau pe faapefea ona teuteu lau fugalaau i le isi tautotogo! Faʻalogo lelei i le faila. O laʻau o le laau o loʻo iai ni laulaau e pei o nila, faʻapipiʻi, ufiufi lelei le eleele, ma lanu eseese (lanu mumu, papaʻe, piniki, moli, lanu violē) e gaosia ai le lanu moana. Ma le isi, e le manaʻomia e le fale tele le taimi e tausi ai.

Tuputupuina mai i fatu

E i ai le tele o metotia o le faʻaleleia o fualaau. O le auala pito i sili ona fiafia i ai o le galueaina o fatulaʻau, aua e le manaʻomia tele le taimi ma taumafaiga.

E te iloa? O le igoa o le fugalaau o le portulak e sau mai le upu Latina "portula" - "collar".

Lauina o fatu mo laau toto

Mo i latou o loʻo naunau e vaʻai i fugalaau i Iuni, e totōina fatu i le eleele. Mo fatu na totōina ia Fepuari ma Mati. Soo se eleele e talafeagai mo i latou, i le umi lava e faʻamalolo ma manava. Talu ai ona o le laʻitiiti o fatu, pe a totoina le sola i luga o fualaau aina, e faʻafefiloi ma le oneone paʻu. O le taunuuga o le taumafataga o le ava ua salalau i luga o le eleele malulu, e le o moe, ae o le pipiʻi i luga o le eleele, faʻafefe i vai mai le tufatufa. Ona ufiufi lea o ipu i le polyethylene ma tuʻuina atu i se potu mafanafana (e le tatau ona i lalo ifo o le 20ºC le vevela). Faatasi i le aso, ona aveese le ata, ina ia mafai ai ona ea ma, pe a talafeagai ai, vai.

E taua! Aua le faʻaleagaina faʻamaʻi. Faatasi ai ma se fuainumera tele o latou lalaga e ola mafiafia ma taofi fuga.

Tausiga o fualaau vaʻai o le a le o se gasegase tele. Sprout e totogo i le 1-2 vaiaso. Pe a aliali mai, o le faʻapipiʻi mai ipu poʻo ni mea e faʻaaogaina e aveeseina ma o loʻo totoina ia laau i le faamalama. Faʻaauau pea le faʻaauau. A oʻo mai le laʻau lona lua i luga o le fatuga, ona amata loa lea ona tafe. O suavai e tafe mai i le mamao e 4 cm mai le tasi ma le isi, faʻalauteleina i le lau laau. I le fugalaau na totoina i se mamao e 10-15 cm mai le tasi. O fualaau e mafai ona totoina pe a uma le malulu (o le vevela i lalo o le 10ºC e taua tele mo portulac).

Lauina o fatu ile laufanua

Portulac o se faʻalaʻau faʻapitoa. E mafai ona totō tasi, ona tupu ai lea o le mutia. O le laau e mafai ona ola mo le tele o tausaga i le nofoaga lava e tasi i le moega fugalaau. E le manaʻomia le tausiga faapitoa ma le eleele faapitoa. Toto le fatu e tatau ona i ai pe a uma le kiona mulimuli i se nofoaga lalelei. Pe a totoina le sola ma fatu ile matala, ona toto lea o le eleele ma faʻaaogaina sina vaega ole lanu, ao pipiʻi fatu i le palapala ile loloto ile 1 cm le va ole va ole laina 50 cm. tasi le laau i le 10 cm.

Faʻataʻotoina o vaʻaiga o le portulaca

O le siaki e faʻaleleia le lelei e ala i le tipi. I le taumalulu, e tatau ona e aumaia se tasi pe sili atu laau totō mai le fugalaau i le fale. I le tautotogo mai le tulutini na vavaeeseina se vaega o lala, aʻa i totonu o le vai ma totoina i totonu o se moega fugalaau. Pe a totoina le sola e ala i tipi, e fuga i le masina.

E te iloa? Portulac o loʻo i ai le tele o vailaʻau faʻaleagaina. O ona lala laau e iai vitamini o kulupu A, B, K, PP, E. E avea foi ma puna o protein ma gaʻo.

Faʻafesoʻotaʻi ma isi laau totō ma faʻaaoga i le mamanu

Portulac e sili ona lelei mo le faʻaaogaina i le mamanu. O le laau e faʻaaogaina mo faʻalapotopotoga faʻavae. E sili ona lelei le faila i luma o fugalaau, ma i luga o le itu i saute o mauga mauga. I totonu o le fugalaau fugalaau lelei e suitulaga i fuālaau totō o le tautotogo.

I totonu o mixborders ua faʻaaogaina e avea o se faʻavae muamua. E tele taimi e faʻaaogaina e pei o se laau vavao i tulaga mataga. O le tuputupu aʻe o se soʻo i pusa faʻataʻapoʻa ma fugalaau, latou te suia gazebos, verandas ma terraces. E lelei foliga o le laau i falagilds ma nasturtiums.

O le faila e fai ma sui i vao mutia, aua e le manaʻomia le suāsusu, e le manaʻomia ona vavaeina, e le muta le fuga, faʻafiafia pea mata i lanu susulu.

E faʻapefea ona tausia le ato i le togalaau

O Portulac na faʻaulufale mai mai Amerika i Saute - o vaʻaia nei ma vailaʻau faʻasolosolo. O le mea lea, o le faʻamafanafana lelei ma le faʻamautu lelei e taua tele ia te ia. E le aʻafia fomaʻi aua e mafai ona latou faʻaleagaina le fugalaau. Faʻasalaina o le laau e tatau ona 5 vaiaso uma i le vai i le vevela o le potu. I tulaga o le lamala, o le fausua e masani ona faia i taimi uma. O le eleele e faʻataʻamilo i fugalaau e manaʻomia ona tuleia na o le amataga o le tuputupu aʻe. O le veleina mai vao leaga e faʻatagaina.

A oʻo ina ola aʻe i totonu o potu i le taumafanafana e siitia atu i se nofoaga e puipuia lelei ma timu.

E taua! O le mea lelei ma le sologa lelei e fuga i le la.

O afea e selesele ai ma le auala e teuina ai pusa fualaau

Mo le totoina o purslane mai fatu, e tatau ona mafaufau e mafai na o na o mea e leai ni meaola. O fua o terry portulaca e le tupu lelei. Ua totoina fatu ma selesele lelei, ma o lea ua latou seleseleina ao latou matutua. Pusa o pusa ua solo i lalo pe a uma ona lanu samasama, e le uma ona aloese mai le taʻe. Na veleina fatu na faaputuputu i luga o pepa. Ina ia faatumauina le maualuga o le fatuina o fatu, e tatau ona tuu i totonu o se apa po o se pusa palasitika, ma tapuni faʻatasi ma se tapuni. E le tatau ona sili atu i le 4-5ºC le teuina o le vevela. O Germination e tumau mo le tolu tausaga. A o le teuina o fatu i le vevela maualuga ma le faʻaitiitia o le faʻavaivai.

E te iloa? O fualaau Portulac ua leva ona faʻaaogaina e togafitia ai manua, gasegase gata ma iniseti, faʻamaʻi, fatu o fatugaʻo ma le ate.

E faʻafefea ona taulimaina faʻamaʻi pipisi ma meaola faalafua

  • O le pipi e afaina ai pupu vine. Ina ia faʻamalo le meaʻai, e tatau ona faʻasalaina le tulimanu ma se iniseti talafeagai;
  • Thrips o ni meaola ninii iniseti lea e suʻeina le sua mai le laau, ona lilo lea o laulaau i laupepa siliva. O le taua faasaga i thrips o loʻo i ai i se taimi faʻamalolo faʻatasi ai ma iniseti.
  • E mafai ona pala le pala i le tele o le susu. Taunuuga o le faaleagaina o le aʻa - o le faamutaina o le tuputupu ae o lau, latou te lanu samasama ma sasaa.
  • Mushroom Albugo portulaceae. E foliga mai i luga o laulaau, ma ua leaga laʻau. O vaega mamaʻi o le laau ua vavae ese ma togafitia i fuluʻi-pipiʻi pipisi.