O le togalaau

Lingonberry - se mataua o le soifua maloloina lelei

O vao vao vaivai, o le muamua na taʻua ai aso mai le XVI seneturi, ona o ona faʻamalologa mo le tele o seneturi na maua ai se lauiloa tele.

Amata i lalo o le Empress Elizabeth Petrovna, o le galueaina o lenei laau ua maua ai le lelei o taunuuga, ma o le taimi nei ua salalau atu ai togalaau i fafo e le gata i Rusia.

Ua maua lona tulaga aloaia i North America (cowberry - "cowberry"), ma i nisi o Europa, mo se faataitaiga, i Suetena, Finelani ma Netherlands.

Faʻamatalaga ma tufatufaina

Lingonberry (Vaccinium vitis idaea L. - "Vine mai Ida Mountain") o se tamai laau toto e ola i le paina po o le vaeluaina o le paʻu ogatotonu, faapea foi i Sasae ma Western Siberia.

O le isola o lona tuputupu aʻe e lautele lava. E maua i paʻe paʻepaʻe ma lanumeamata, ma i totonu o le peat bog, ma le tundra, ma e oʻo lava i le mamao i matu.

O laʻau o le Lingonberry e masani ona fesootaʻi i rhizomes ma, o le mea moni, o se tasi o laau.

O ona lanu lanumumu lanumumu lanumoana ua faaputuputuina i tumutumu o puʻu, ma o le laumei, lapotopoto lau o paʻu, paʻepaʻe ma susulu.

O le Lingonberry e puipuia i le maualalo o le vevela, ma i lalo o tulaga lelei, o laau toto maualalo e ola e oo atu i le 15 cm, ma o le vao atoa.

O le Lingonberry ua matua i le faaiuga o le taumafanafana, ma ia Aokuso, o fua o vine e sili atu ona tumu ma sili ona suamalie.

O laulaau, lea e masani ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi, e seleseleina i le tautotogo aʻo leʻi tupu le fugalaau, pe i le tautoulu pe a uma ona totoina vine.

Faitau i luga o la matou 'upega tafaʻilagi e uiga i le faʻamalolo o meatotino o laʻau.

Saili iinei le faʻamatalaga o le maroshka.

Faʻamatalaga o le tuputupu aʻe Jujube: //rusfermer.net/sad/plodoviy/uxod/yuyuba.html

Mea aoga o le lingonberry ma lona talosaga

Lingonberry, o ona fua ma laulaau, ua maua ai se aoga aoga e le gata i le gataifale ma togafitiga, ae sa i ai foi se nofoaga mamalu i le matagofie ma le gaosiga o alamanuia.

I vailaau

O fualaau Lingonberry - o le mea sili, o se punavai o peta - carotene, o se vailaʻau o le vaitamini A. Talu ai e le o tutoatasi lenei vitamini i totonu o la tatou tino, o le tau o le peta petrotite e faigata ona faʻatauvaʻa.

O le vitamin A e tāua tele mo le faʻaogaina o le tino, e fesoasoani malosi i le malosi o le tino i faʻamaʻi pipisi, ei ai sona aafiaga lelei i le tuputupu ae o tagata. O le leai o le vaitamini A i totonu o le tino e mautinoa lava e taʻitaʻia ai i se faʻaaliga le lelei.

E le gata i lea, na maua ai le tele o fualaau oona e matua mauoa i vitamini C. I totonu o ona anotusi, o le tulaga muamua o loo i ai i totonu o ona vao vao - cranberries ma blueberries.

Vitamin C o le laina muamua o le puipuiga o le tino o le tino.

E fesoasoani i le faʻaitiitia o aʻafiaga leaga o le sili atu ma le 50 ituaiga vailaʻau eseese mai le siosiomaga.

O le Ascorbic acid e faʻaosoina ai mea uma e ola ai, puipuia le tino mai faʻamaʻi pipisi, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻamalosia le faʻavaeina o vaega taua o le tino o le tagata, lea e nafa ma le tetee o le tino i vailaau eseese ma siama.

O le vailaʻau C e faʻasolosolo ai le toe faʻafoʻiina, toe faʻaleleia o le masini ma faʻagasolo, toe faʻaleleia le capillary ma faʻateleina le umi.

O le mea e mataʻina ai, o laʻau paʻu laititi e le itiiti ifo le malosi mo le faʻamālōlōina o le tino nai lo fua. O se mea taua lenei o minerale ma vailaau kemino taua.

O loʻo aofia ai suauu minerale, catechins, tannins ma vailaʻau eseese, e pei o le malic, foliga, citric, oxalic.

E i ai le tele o elemene taua mo le tino o le tagata: potassium, magnesium, calcium, copper, chromium, phosphorus ma manganese.

I le faaopoopo atu i ai, o laulaau o le lingonberry o loʻo faʻasalaga - o se vailaʻau faʻapitoa, faʻapea foʻi ma antioxidants ma flavonoids.

E le o se mea e ofo ai e faapea, o se faʻalauteleina o faʻamaʻi faʻamalosi e tuʻuina mai ai le tele o mea aoga.

E i ai se aafiaga lelei i le tino o le tagata e pei o ni auala eseese, mo se faataitaiga:

  • antipyretic;
  • anti-inflammatory;
  • antibacterial;
  • tonic;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • le faʻamalosia o faʻamaʻi;
  • faʻailoga;
  • anthelmintic;
  • sosolo.

Ua faʻaaogaina lelei vaomatua mo le tele o tausaga e togafitia:

  • o le cardiovascular system - maʻi faʻamaʻi tele, stenocardia, rūmatism, thrombophlebitis, maʻi fatu fatu, veinsose veins;
  • gaioiga oona - gastritis ma le maualalo o le acidity, faʻaleleia o le manava, afaina o le pancreas, gallstones, manava, constipation, maʻi o le ate;
  • mea faʻalavelave - vaivai o le mafaufau, neurasthenia, tiga o le ulu, anemia.

I le faʻaopoopoga, o meaʻai, teas ma teuteuga o lingonberries fesoasoani i le malulu, vaivaiga gase, cystitis, kanesa o le paʻu, cholesterol maualuga, totoga o mea eseese, maʻi o fafine, ma maʻi mata.

Faitau le auala e tausi ai le togalaau mo lona tuputupu aʻe vao.

Faʻapitoa le faʻaleleia o togafiti: //rusfermer.net/sad/tsvetochnyj-sad/vyrashhivanie-tsvetov/poskadka-i-vyrashhivanie-shahmatnogo-ryabchika.html

I le kuka

Uu suamalie o se cowberry - ma le ita ma le fiafia tele, ae matua suamalie ma lelei. O le filifiliga aupito sili e faʻasaoina mea aoga uma o nei vine o le faʻaaogaina lea fou.

E mafai foi ona e tipiina vine, ona avea ai lea oi latou ma mea sili ona lelei mo sua o le natura ma meainu suamalie.

I faʻapopoʻopoga faʻatasi ma isi fualaau ma fualaau 'aina, e mafai e lau laumei ona faʻaleleia lau faʻaputuina o fale, faʻasao ma compotes.

O fualaau Lingonberry ua faigofie tele mo le teuina, aua, ona o mea o loʻo i totonu o le benzoic acid, ua mafai ai ona latou faatumauina lo latou fou ma le tofo mo se taimi umi.

O le mea lea, e tele filifiliga mo le teuina o vine, mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Sasaa le vai (fufulu suamalie) ma alu seia oʻo i le tautotogo i totonu o le pusaaisa.
  2. Uu i totonu o le ogaumu i le maualalo o le vevela ona teuina lea i totonu o taga pepa i se mea malulu.
  3. Faʻasusu i totonu o le tasi papa i le kisaisa.
O laʻau Lingonberry e mafai foi ona lelei lelei ona teuina i totonu o se pusa laupapa laupapa mama, muaʻi filifilia ma faʻamago i se nofoaga malulu.

I le cosmetology

Faʻafetai i lona tulaga faʻapitoa o vitamini ma microelements, o laʻau o loʻo faʻaaoga lelei i le cosmetology.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaʻau A, o le antioxidant gaʻo, e puipuia ai le paʻu mai mimita vave, ma le vitamini C, o loʻo auai i le faʻapipiʻi o le paʻulaʻau, e faʻaolaina ai le toe faʻafouina o sela o le paʻu ma puipuia ai mai aafiaga o mea leaga.

O le mea lea, o laʻau suamalie ua maua i le gafatia e tuʻuina atu ai le malosi o le toe faʻafouina ma o se vaega taua o maso e le o matua ma kulimi.

Totoga faapitoa o le teuina o gutu o gladiolus i le fale seia oʻo i le isi seleselega.

Faia se putty mo le laau i ou lava lima, saili pe faapefea ona e kiliki i le sootaga: //rusfermer.net/sad/plodoviy/uxod/sadovyj-var.html

Contraindications i le faʻaaogaina o arasi

E mafai ona tatou fai atu o lingonberries, i le tele o aafiaga i luga o le tino, e leai lava se faʻamaʻi.

Masalo, i luga o nisi o ana meatotino, e tatau ona faʻaaoga ma le faʻaeteete i tagata e maualuga le eletise o le manava, hypotonia, faʻapea foi i le taimi o le faʻasologa o taimi ina ia aloese mai le gasegase tele.

O mea ofoofogia ma aoga o lenei togavao matagofie i matu na faia ai se tasi o mea sili ona fiafia i ai mo le tele o augatupulaga ma tagata i atunuu ese.