Fualaau aina

Ata mataʻutia o le taufetuli: masani, miti, lapoa, ma isi.

O selu o manu laiti ia e tufatufa atu i atunuu uma o le itu i matu o le lalolagi. I le aotelega, e tusa ma le 130 ituaiga eseese, e tele lava nonofo i Amerika i Matu, Europa, Asia i Matu.

E le eliina e le selu ni paʻu, ae faʻaaoga le vavae o isumu, moa, ma fai o latou ala i lalo o le kiona ma le vaomatua. E le afaina manu, ae ese, ai ai iniseti ma o latou aʻa, faʻaumatia se numera tele o meaola faalafua i vaomatua ma faatoaga.

Ituaiga o tauva

Le masani

O tafaoga masani o le mea masani lea o lenei ituaiga i Rusia.

Tino le umi 6-9 cm, siʻusiʻu 3.5-5 cm O le mamafa - 6-15 g. O loʻo i ai se fulufulu pogisa, o le fagu aluma, tamai taliga ma mata uliuli uliuli.

O le tele o taimi e faʻamautu ai i totonu o vaomatua ma vaomatua fefiloi, filifilia nofoaga paolo ma le susu e avea ma ona nofoaga.

E tele le malosi i le po, ma tuua ai fale puipui 2-3 itula ao leʻi oʻo i le po. Aʻai ituaiga eseese o iniseti ma o latou gaʻo, vaʻalele, froke, fatu.

O lenei vaaiga ua manino ona vaaia i le ata ua faapipii i lalo.

I taimi o fiaai mafai ona 'ai sina mea itiiti. A o fafagaina, e masani lava ona tu i luga o paʻu e fa, ae o le iniseti maseʻe e maua ai le alofilima. O le taatele masani i luga o le paʻu o laau e mafai ona aʻe i le paila o fuamoa o le silkorm ma le nunflyfly.

Aua o le tausaga e aumaia ai ni tama se tolu. O le taimi e faʻasolo ai e mafai ona oʻo i le 18-28 aso, i le tasi mea e oo atu i le 10 pepe. O le fafine e fausia se faamoega o laulaau ma lau o le mutia, tuʻuina mea vaivai i totonu. Le ola e le silia le 1.5 tausaga.

E mafai ona e vaʻavaʻai manino i le taatele i luga o le vitio o loʻo i lalo.

Laititi laitiiti (American)

Faʻatau pepe tamaʻi mea laiti laʻitiitio loʻo nofo i Amerika i Matu.

O lona igoa faasaienisi o Sorex hoyi, ua maua e lenei manu le igoa o se tagata masani ma se fomai mai Amerika Philip Hoy.

O loʻo nofo o ia i Kanata ma le Iunaite Setete, i le mea e nofo ai i vaomatua ma taʻutaʻu ma laau faʻasoa, faʻapea foi i fafo.

O le umi o le tino o lenei togavao e le silia le 5 cm, e aofia ai le 2 cm - le siʻusiʻu. O le mamafa e oʻo i le 2-2.5 kalama. O le peleue o loʻo i ai se ufiufi-lanu enaena poʻo le mumu-lanu enaena i tua, ma le malamalama i le manava. I le taimi o le taumalulu, e faʻamamaina uma lava fulu..

Faʻaalia le gaioiga i soo se taimi o le aso, faʻapea foi ma le tausaga atoa. E pei foi o isi mea, o loo fafagaina i luga o iniseti laiti, anufe ma isi tamai invertebrates. O fili i le natura o manu felelei, gata, pusi fale.

O le taimi o le toe gaosia e amata i masina muamua o le taumafanafana, o le maitaga e 18 aso. Mo le tausaga na solomuli aumai na o le tasi le lisilea o loʻo i ai mai le 3 i le 8 tamaʻi.

Tiny

Totoga laitiiti - itiiti meaolalea e nofo i Rusia, faapea foi ma se tasi o manu laiti laiti e maua i totonu o Europa.

O loʻo nofoia le teritori mai atunuu Scandinavian i Sasaʻe Mamao, e aofia ai le Fr. Sakhalin.

I totonu o le itu i mātū, e nonofo tonu i le tuaoi o le tundra ma le vaomatua. Lisiina i le Tusi Pulu Mumu a le nuu o Murmansk.
O le umi o le manu e le sili atu i le 5 cm, e tusa ai ma le 2.5-3 cm le pa'ū i luga o le siʻusiʻu. O le mamafa o le mamafa e 3-4 kalama. O loʻo i ai se ulu lautele, lea e faʻateleina ona avea ma faʻamatalaga.

Pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o taufetuli, o le tasi lenei o siʻusiʻu laʻitiiti - e oʻo atu i le 54% o le umi atoa.

O le a le tele o le tele e mafai ona vaaia i le ata oi lalo.

O le lanu o le ofutino e lanu enaena po o le lanu uliuli i le pito i luga ma e lanu i le manava. E ufiufi foi le siʻu i fulufulu mamoe lelei ma se suiga manino mai le pogisa i le malamalama.

Soifua i vaomatua ma ituaiga eseese o laau., i luga o le pito o masima. O loʻo maua foi i totonu o le tundra, semi-desert ma steppes i totonu o le taʻavale.

Ae i le taimi o le faʻafeiloaʻiga, e alofa o ia i na nofoaga e mafai ona e maua ai se tele o meaai, e tusa lava pe o le a le vaitau ma tulaga. E fafagaina i luga o iniseti, larvae, faʻaaloalo.

Ona o le maualuga o le metabolism e mafai ona 'ai e tusa ma le 80 taimi i le asofaʻafetaui nei vavao ma le moe. A maliu le oti i totonu o ni nai itula.

Mo le tausaga 1-2, e mafai ona faʻamalamalamaina le palapala, ia e tofu ma le 8 (e masani lava 4-5) kulupu.

Laititi

Laititi laitiiti laiti uumi. E maua i Europa ma Rusia - mai le Europa ma le itu i Saute Siberia.

Tino le umi 4-6 cm, ao le siʻusiʻu e 50-70% le umi. Pauna e oo atu i le 5 kalama. O le faʻailoga i luga o foliga e faʻaloloa maualuga, lea, faatasi ai ma le uumi, o le eseesega autu o lenei ituaiga mai le siva laitiiti. O le lanu o le fulufulu i tua e mai le enaena i le mumu, o le manava e sili atu le malamalama. I le taumalulu, o le fulufulu mamoe ua sili atu ona pogisa.
O se tamaʻi tolotolo e alu i vaomatua, nofoaga ma le paʻu, ae e le o le malulu. E le fiafia i nofoaga tatala ma vao mamago. E fafagaina i luga o iniseti laiti, vaʻaiti, anufe, e aofia ai paluga o le otaota, paluga eleele, pala o le laʻau ma le tele o isi. Gaioiga i le aso atoa.

O le vaitau o le faʻaleleia e tumau uma i le taumafanafana.i le taimi e 1-2 litters ma le 4-12 tagata taitoatasi e aliali mai i le manu.

Faatatauga

O le taamilosaga i lona telē o loʻo i ai se tulaga tau soloaiga i le va o le laʻititi ma le masani. Faʻaalia se lautele lautele mai Europa i sasaʻe agai i Sasaʻe Sasaʻe, Mongolia ma Korea. E na o le pau lea o le tauva e mafai ona maua i soo se tulaga masani mai le lolovai i le mauga tundra.

I le taimi lava e tasi, o le numera mausali o nei meaola e maua i na o vaomatua o loʻo i luga o lologa. O se tasi lea o matilatila sili ona tele.

O le umi ole tino o le manu e oʻo ile 7.5 cm, o lona siʻusiʻu e 40-70%. Pauna e oo atu i le 7.5 kalama. O le lanu o le pito i luga e mafai ona ese mai le lanu enaena i le mumu, o le vaega pito i lalo o le malamalama.

O le avega masani e fafaga i iniseti ma le telelea o loʻo maua i totonu o le vaomatua, faʻapea foʻi ma fasi anufe, vaʻavaʻa, ma ūma. I le taumalulu, e malosi lona faalagolago i le tele o fatu, o le toilalo e mafai ona oo atu ai i le oti tele o le manu i le taimi malulu.

O le gafa e tupu i le taimi mafanafana, e masani lava i le taotoga e mai i le 2 i le 11 pups.

Goa

E sili ona tele le vaalele se sui tele o lenei meaola. E le gata i lea, e na o totonu lava o se nofoaga faasaina o le Primorsky Territory e ola ai, ma o le mea lea ua lisiina i le Tusi Pulu Mumu o Rusia o se ituaiga e le masani ai ma se numera toese. O faʻamaumauga e uiga i numera o tagata taitoatasi e le o maua.

Tino le umi - mai le 7 i le 10 cm, o lona siʻusiʻusi tupe mo le 70-75%. O le mamafa e oʻo i le 14 kalama. O le lanu o le ofutino e lanu-e lanu enaena, o le antennae uumi e iloagofie i le paʻu (e oʻo i le 3 cm).

Faʻailoa tele - ata na faʻapipiʻi.

Taumafa iniseti i aso uma pe a fua. I lenei tulaga, e ono mate le manu pe afai e le 'ai e silia ma le 3 itula.
O le meaʻai autu o ūma, lea e 95% o lona lisi. E faʻaaoga ai foi pulu, gata, tamai togitogi, fua o laau.

I le sailiga o meaʻai, e mafai ona paʻu i totonu o le palapala eleʻele. E ola ile 1.5 tausaga. I le tausaga e tasi, o tamaitai o le vavao tele na o le tasi le fanau e aumaia.ae peitai, o le numera o tamaʻi povi e le o iloa.

E tutusa le nifo

E tutusa le tutusa o le nifo eseesega eseeselea e mafai ai ona faʻaalia mai isi meaola - o le tasi e lanu lanu tutusa o se paolo pogisa, ma Faʻailoa le lima lima i luga.

O loʻo ola i le taiga, mai Scandinavia i le Pasefika, o loʻo maua i Belarus (naʻo le ituaiga o ola e ola ai i lenei atunuu). Alofa i vanu. Faʻatasi ai i le Tusi Ulaula a Karelia ma Moscow.

Tino o le tino - 6-9 cm, o lona siʻusiʻusi pito i luga e oʻo i le 55%. E tutusa le tusa ma le 6.5 kalama. E masani ona fafagaina iniseti ma o latou gaʻo, lea e maua i totonu o le vaomatua. I le taumalulu, e pasi atu i fatu o laau pupuʻu ma laau.

Ola i le 1.5 tausaga. O le taimi o le toe gaosia i le taumalulu e amata i le tautotogo o le tautotogo. Fafine i taimi taʻitasi e mafai ona aumaia le 1-2 tamaiti, 2-10 tamai i totonu taʻitasi.

Fuga-lanu (lanu enaena)

O le vavae lamolemole o se isi ituaiga mea e mafai ona fuafuaina e aunoa ma le faʻaaogaina o fua. E aofia ai foliga lanu o le ofutinoe alu mai le pogisa ile pito i tua i le malamalama i itu ma le sinasina-paʻepaʻe i luga o le manava. E le gata i lea, i lenei manu o le siʻusiʻu e matua lauulu.

O le vaega tufatufa o le ulu ole ulu e mai Urals i le talafatai o le Pasefika. Soifua i nofoaga tundra, taiga ma mauga, e masani ona maua i totonu o le sone. Nofoaga sili ona pele o le coniferous taiga.

E leai ni faʻamatalaga faʻatau fua saʻo. E foliga mai, e leʻo ese mai le lisi o isi sui o lenei ituaiga, lea e aofia ai iniseti, larvae ma ūma.

E tupu mai i le mafanafana o le vaitau, i le tasi taimi e mafai ai ona fananau mai le 8 i le 10 pepe.

Faaiuga

O le suʻega e maua i le tele o atunuʻu, o loʻo nofo latalata ane i nofoaga uma o le natura - e amata mai i le tundra i steppes.

O lapisi e amata mai i le 5 i le 10 cm, o nisi o meaola e mafua mai i nofoaga masani ua lisiina i totonu o Red Books.

O le taumafa o meaola uma e talitutusa, ma e aofia ai ituaiga iniseti, vailaʻau ma anufe. O le afaina i le faatoaga e le mafua ai.

Manaʻo e iloa po o a ituaiga o faʻataʻitaʻiga, pe faapefea ona faʻaumatia i le dacha, mulimuli i le fesoʻotaʻiga.