Gau pala

E faʻafefea ona puipuia ma togafitia ni inisiua mo faʻamaʻi

I le asō, o le sipeti e le o se mea e le masani ai i se togalaau fugalaau. Ae ui i lea, e afaina i faʻamaʻi eseese ma e manaʻomia le tausiga faʻapitoa. Ae paga lea, e faigata ona maua ni faʻamatalaga atoatoa e uiga i le tausiga o fugalaau, faʻamaʻi faʻamaʻi ma a latou togafitiga.

O le mea lea, na matou taumafai e faʻataʻatia faafitauli masani ma faigata o le tuputupu aʻe o le togi.

Faʻafitauli i le fugalaau o le orchid, faʻafefea ona faʻaumatia

O lenei laʻau fale e matua faigata ma faʻamalosi. O le mea lea, afai na e toe aumai i le fale pe a maeʻa le faʻatau ma ua amata ona le fiafia, e leai se mea e le masani ai. Pau lava lou manaʻo e suʻe se nofoaga talafeagai mo ia ma tausia lelei.

O le orchid e le fuga

Ina ia aua le popole e uiga i le fuga o le orchid, e oo lava i le taimi o le faatau, e tatau ona faamanino pe o le a le ituaiga o ituaiga ma o le a le vaitaimi o le fugalaau. O le mea moni o lena mea eseese fugalaau fugalaau i taimi eseese. Ae o le mea e tupu e le tutupu le fugalaau ua faamoemoeina, ao faaauau pea ona tupu le laumei lanumeamata. O mafuaʻaga autu mo le leai o ni faʻamalosi o mea nei:

  • suiga faafuasei i le vevela;
  • fausiaina le talafeagai;
  • toe solia;
  • leai se malamalama.

E te iloa? O le mafuaaga sili ona taatele o le le lava o fugalaau i luga o le laau o le le lava lea o le malamalama, o le mafuaaga lea e amata ai ona mou atu le laau. O le tele o vailaʻau o orchids e lagona le leaga e tusa lava po o le malulu, ae o ituaiga e pei o pafiopedilum ma phalaenopsis, e mafai ona ola i ia tulaga.

Le leai o se malamalama e faʻaalia e le lanu o laulaʻau: e susulu lanu meamata, aʻo lanu lanu o le lanumeamata lanumeamata. Afai e lanu samasama laʻau, e faʻaalia ai le tele o le vevela ultraviolet, o lona uiga, malamalama tele. Taʻitaʻiga e tatau ai: o le fugalaau e tatau ona tuʻuina i se nofoaga e sili atu ona susulu pe aveese i se paolo malulu.

O le isi faafitauli masani i le leai o ni fua - aʻa aʻa. E faigata ona fuafua. O nisi taimi, e tusa lava pe pala le aʻa, e faʻafiafia pea le togi.

Ae afai e le lelei le fufuluina mo se taimi umi, ma o le moli e lelei, e tatau ona siaki le aʻa. O le tele o taimi, e amata ona pala ona o le tele o le inu.

I lenei tulaga, o le totoina o laau toto ma le aveesea o vaega faaleagaina o le rhizome o le a fesoasoani. O le gasologa o le gaosiga e matua aoga mo lona atinaʻe.

Ua maeʻa le afifi o le kulupu

I le avea ai o se tulafono, i lenei tulaga, o faafitauli e tutusa ma faʻamatalaina i luga. Ae atonu e iai ni mafuaaga faaopoopo. Muamua lava, o le orchid e matua aʻafia lava i le suiga o le fale. Afai na e faʻatau talu ai nei ma toe aumaia i le fale, e le o se mea e ofo ai le faʻamago ma le paʻu o le kulupu.

E taua! O le malamalama e tele sona sao i lenei faagasologa. E fetaui lelei i totonu o le fale lauʻeleʻele na talafeagai ma lava, ma i lou fale atonu o loʻo misi pe, i se isi itu, ia tele. Manatua o loʻo i ai le tele o laʻau-alofa ma le malamalama-alofa o laʻau, o lenei vaega e tatau ona faamanino pe a faʻatau se laau. O le mea lea, i le itu i mātū ma faamalama i sasaʻe e mafai ona e tupu aʻe i le gasegase ma phalatenopsis. Angrekums cymbidiums, lelias, povi, vasas ma isi ua manatu e faʻapitoa.

E le gata i lea, e ono iai ni faafitauli i fale faʻapipiʻi o le maalili. O fualaau nei e sili ona lelei, o lea e tatau ai ona e mautinoa o le taumalulu o le vevela ile potu e le pa'ū ile 22 ° C. Faamolemole ia matau o le maualuga o le ea e tatau ona le itiiti ifo i le 70%, a le o lea o le a amata ona paʻu fugalaau.

E fiafia Orchid i le lelei o le ea, ae e le gafatia ata. Na te tali atu foi ma le malosi le i ai o se numera o meaʻai eseese, aemaise fualaau aina ma fualaʻau e maua ai le ethylene. E mafua ai le vave faʻaleleia o le afu, lea e mafai ona mamae ma pauu e aunoa ma le faʻaalia.

O le isi mafuaʻaga e mafai ona i ai le fufuluina o pulupulu meaola faalafua. Aemaise lava, o le mealybug e fafaga i luga o le laʻau, e mafua ai le oti vave o le pua.

Aua nei galo o le paʻu ese ma fugalaau e paʻu ese o se faiga masani. O le umi o le totoina o ituaiga eseese e le tutusa foi. O nisi e fiafia i ni fugalaau fugalaau mo le tele o masina, o isi mo ni nai vaiaso. E foliga mai na e faʻatau le fale pe a uma ona fuga.

Pogisa i luga o fugalaau

O nisi taimi e le mafua mai i faamaʻi, ae e ala mai ona o le faaleagaina o masini ao faagasolo femalagaiga o le laau. O nei laʻau e le salalau i luga o le fugalaau, latou te mago, e leai ni laupepa.

Po o le a le mea e mafai ona tupu ona o le susu i luga o petals i le taimi o le faʻavaivai poʻo le faʻasalaga pe a feaveaia le laau i totonu o se afifi. Ona o lenei mea, o fugalaau e le gata ina leaga, ae ua pau foi.

Afai i le taimi lava e tasi o loʻo i ai le la i le la, ona tupu ai lea o se mu i nofoaga o loʻo tafe ai le suavai - o le a galue le vai o se tioata.

E te iloa? O faʻamaʻi faʻamaʻi e ono mafua ai ni lanu enaena i fugalaau. I lenei tulaga, e mafai ona latou faʻafefe faʻavalea i le po, pe a oʻo ina ufiufi le laau atoa i ni mea. I lenei tulaga, o laʻau e aʻafia ma laʻau o le a suavai, e mafai ona latou foliga mai o se fausaga mamanu.

Rot: Puipuiga ma Togafitiga

O le tele lava o taimi e tatau ona taulimaina ai e le ulu i totonu o le va o le orchids le tau faasaga i le pala. E le gata i lea, o faafitauli e mafua mai i le tele o tausiga.

Brown Papatisoga

O le laau e foliga mai o lanu enaena vaivai i laulaau. Tele lava talavou. A mavae sina taimi ona latou faʻapogisaina ai lea, tuputupu ae, faifai malie le fegalegaleai ma isi. E le gata i lea, o le tulaga maualalo o le vevela, o le tele o le faʻavainuina, o le saoasaoa o nei gaioiga e tupu.

Afai e te mauaina nei faailoga o le maʻi o le orchid, e mafai lava ona e fesoasoani ia te ia, tipiina o nofoaga ua faaleagaina i se mea maoaʻee ala i le puʻeina o ni mea maloloina. Tipi le pito e tatau ona togafitia i se sauniuniga e aofia ai le kopa, poo le koala palu.

Afai e le mafai ona faia nei manipisi, e le mafai ona lavea le fugalaau. E sili atu le faʻaaogaina muamua aʻo leʻi oʻo atu le faʻamaʻi i isi vases.

O ituaiga sili ona taatele o le orchid e pei o le pafiopedilum, cymbidium, pipi ma phalaenopsis e masani lava ona aʻafia i le pala o le siama. O le puipuia o nei faamai e aofia ai le totoina o le laau ma se vaifofo o le apa memea sulfate i le masina.

Laʻu aʻa

Laʻu aʻa afaina ai aʻa o le laau, lea e faamaluluina ma faasolosolo malie. I le taimi lava e tasi, o lau o se laau e maua ai le paolo enaena. O le mafuaʻaga o nei faiga e maualuga tele le malulu o le ea ma le vevela.

Ina ia aveesea le maʻi, e tatau ona fetuunai tulaga o le laau, faapea foi faʻagasolo aʻa ma palapala ma se fofo topsin (0.2%) poʻo se vaifofo autu (0.2%). E tatau ona faia lenei mea i le tolu taimi, tausia se vaeluaga pe a ma le tolu vaiaso. I le avea ai o se tulafono, mo lenei mea, ua faatofuina le ulo i le fofo.

Ina ia puipuia faʻamaʻi, e tatau ona faʻaaoga se mea e sili ona lelei, muamua faʻamaʻi, mo le totoina. O le tele lava o taimi, o ituaiga pafiopedilum, militania, cymbidium e manaʻomia tele le tausiga.

Gau pala

Orchid ua faʻamaonia ma o se faʻamaʻi o lau, pei lanu enaena. E faigofie ona fuafua: uliuli i luga o laulaau, e ufitia i se fuga lauulu lauulu. E faasolosolo lava, ona liu lau lau ile palapala, ona - i fugalaau, ona sosoo ai lea ma le laau atoa. E mafai ona amata le faʻamaʻi i fugalaau, ufiufi i fasi lanu enaena.

O le maʻi e mafua ona o tausiga lē talafeagai - maualuga maualuga o le toʻimamaʻi faʻatasi ma le maualalo o le vevela. Ae o nisi taimi o le mafuaʻaga e avea ma faʻaosofiaga tele mo le faʻamaʻiina o meaai ma le maualuga o le mea oona, lea e faʻaitiitia ai le tetee o le laau i le maʻi.

Gau pala - O se maʻi leaga lea. O le mea lea, ina ia tauina mai le laau, e tatau ona aveese nofoaga ua faaleagaina, ma lona gasologa o mea uma o le gasegase.

Ma afai e le fesoasoani le vailaʻau ua filifilia, ma pe a mavae sina taimi na toe faʻaalia faailoga o le maʻi, e tatau ona faʻaaogaina se isi vailaʻau. Afai e tatau ona faʻaaoga vai inu meafaigaluega e faʻalauteleina ai le tetee atu o laau i faʻamaʻi.

E taua! Taumafai e aua neʻi tuʻu faʻatalatalata i isi poʻo isi laau. Ma, i le mea e paʻulea ai le lauulu i luga o se tasi o laau, o le a le mafai ona salalau atu i le isi.

O le gutu pala e sili ona faigofie ona faʻamamaina i luga o orchids e fuga mai i fugalaau paʻepaʻe: Cattley, Cymbidia, Phalaenopsis.

Lanu uliuli

O se maʻi afaina e tupu pe a fugalaau i totonu o se potu malulu tele. Ae maise lava pe a maʻi le fale pe sao mai le osofaʻiga o meaola faalafua i le taimi muamua. I lenei tulaga, o mea e maua mai luga o laulaau o le orchid ua aveeseina i se mea maoaʻe, ma ua teuteuina le pito i luga o le talo ma le Bordeaux po o le malala. Ma le isi, e tatau ona totoina le laau i totonu o se isi ipu pe tutusa, ae muamua le faʻamaonia. Ua totōina i totonu o se mea fou faʻamalosi, ma e tatau ona faʻaumatia le mea muamua. A maeʻa le gafa, o le laau e fatuina tulaga talafeagai.

O maʻi gasegase e tutusa ma le faʻamautinoaga o vailaʻau o Cattleya ma papiopedilum eseese.

Fusarium rot

Afai o le lau o le orchid ua liu samasama pe ua i ai foi ni avanoa, atonu e te taulimaina fusarium rot. I lenei tulaga, o laulaau e faamaluluina, pulu, ma le oona o le manoa ua latou maua ai se lanu piniki.

O le mafuaʻaga autu o nei faʻamaʻi o le maualuga maualuga o le toʻimamaʻi ma le le lelei o le felaʻuaʻiga o le ea O le tele o taimi, o se faʻamaʻi e aʻafia ai ituaiga o faʻasalaga o potu faʻamaʻi, militania, phalaenopsis pe afai e le o tausia tulaga talafeagai.

Tomai fautuaina togafitiga o le laau i le tolu taimi i le aso ma se vaifofo faavae (0.2%). Faʻasoa ma le faʻaeteete togalaau uma, e pei o le pala e mafai ona aliali i luga o moli. I lenei tulaga, mo le vaitaimi o togafitiga, e tatau ona lafoaʻi le pulupuluina o le laau, ia mautinoa e le tu i totonu o pepa.

Leʻi maʻi: faʻamaoniga, puipuiga ma togafitiga

O faʻamaʻi faʻapipiʻi e mafai ona i ai se viral, siama poʻo le faʻaleagaina o le amio ma faʻaalia i latou lava i ni auala eseese: i le ituaiga o osofaiga, stains, rot. E tusa ai, mo faʻamaʻi taʻitasi o loʻo i ai lana lava metotia o togafitiga.

E taua! E toetoe lava a leai ni lanu lanu uma i le gasologa o le taimi, e tusa lava pe tausia lelei. O le le lava o le malamalama e faʻavaivaia ai le puipuiga o le laau, ae o le inketi malamalama e le faʻafefeina le susulu o le la. Aemaise lava e tatau ona aoao atu le togi i le sun o le tautotogo, ma ufiufi na laau totino o loʻo tu i le itu i saute ina ia latou le maua le la. Faʻaaoga malie i le la, o fugalaau e manaʻomia ai le ufiufi i luga o se vevela vevela.

Anthracnose

O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi afaina e aafia ai lau o se laau. Laititi, ae manino le lanu enaena lanu enaena i luga o latou, lea e faateleina, fesootai ma le tasi. O vaega tetele na aafia e liu uliuli, ma faʻapipiʻi. Afai ua maʻi le laau mo se taimi uumi, e ono oʻo mai i luga o nei vaega se piniki piniki po o le samasama.

Mafuaaga: vai paʻu i le laʻau ma le maualuga o le suavai.

Togafitiga amata i le teuina o vaega na aafia. O vaega e tatau ona togafitia i le lefulefu poʻo le carbon carbonate, ma le laau lava ia - faatasi ai ma sauniuniga e aofia ai le kopa. Faʻatulagaga e faʻatolu ona faia i le va o aso e sefulu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaitiitia le faʻasaina ma le faʻamaʻavaleina o le fafaga.

Ina ia puipuia le malie e tatau ona faʻamautinoa e le sili atu i le 70% le maualuga o le malulu o le ea ma e le pa'ū i lalo ifo o le 40%, aʻo faʻaauau pea ma faʻalelei le potu. Vaavaai le i ai o le vai i totonu o laulaau o lau ma pseudobulb. Afai o loʻo alu o ia, i le taimi, aveese i se solo solo poo se ie.

O faʻamaʻi o phalaenopsis, papiopedilum, oncidium, militania e ono aʻafia i lenei maʻi.

Laʻu laʻau laʻau

Phalaenopsis orchids e sili atu ona faigofie i lenei faʻamaʻi. I le taimi muamua i luga o siama na gasegase laʻau lanu samasama, ona faʻapogisa ai lea, ona faʻamaluluina ma pala. I le mafuaʻaga e foliga mai o le maʻi suka.

E faʻaumatia le faʻamaʻi, o ia vaega e vavaeina i mea e le aoga ma mea faʻamalosi; o vaega e togafitia i iodine poʻo le carbon carbonate. Afai e tele ni laulaau poʻo le vein masani ua faʻaleagaina, o togafitiga e tatau ona faia i ni sauniuniga mamana. Afai a maeʻa ia taualumaga i totonu o le 10 aso o le toe faʻafoʻi ona le tupu lea, ona toe malosi mai lea o le fale ma e le afaina.

O loʻo i ai se faʻamaʻi ona o se malamalama mumulu i le taimi mafanafana o le tausaga, faʻateleina le tosoina o le faʻamalolo po o le le faʻamalosia lelei.

Faʻasologa o le leʻa

Kinks i luga o laupepa e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina masani o masini. Ae ui i lea, i nisi o tulaga, latou te faailoa mai le le lava o le fafagaina o le togi po o lona malosi malosi i le suavai pe a uma ona faasusu.

Faʻalogo foʻi i le faʻamaʻi. Afai latou te tele naua le aisa, e mafai foi ona mafua ai le faaleagaina o laulaau o le laau: vevela, vavave, vavave, sailiiliga i le lanumeamata lanumeamata.

E faʻaumatia le faafitauli, na lava le teena o le faʻamaʻi mo sina taimi. E fautuaina foi e fufuluina aʻa o le laau ma toe faʻapipiʻi. Faamolemole ia maitauina pe a maeʻa lenei faʻatinoga, e mafai ona pipisi se togi mo sina taimi i le tuputupu ae - o se faagasologa masani lenei.

Le afi mu

O lenei ituaiga o mea leaga e aliali mai i luga o laau e masani lava i le tautotogo ma le taumafanafana. A tupu le gaoioiga o le la. E manaʻomia e le kulimi le malamalama i ni aofaiga tetele, ae faʻafefe, ma o le faʻasalaga saʻo o le la, e pei o se tulafono, e faʻaleagaina ma mafua ai le mu.

Latou te faʻaosofia ai faʻalavelave faapena ma isi o laʻau susu o totoe i luga o laʻau ma petals. I lenei tulaga, o le vai, faʻateleina le malosi o ave o le lā i le tele o taimi, e fesoasoani i le susunuina o laulaau - e foliga mai o loʻo lafoaʻi vaega i lanu enaena. I le aluga o taimi, latou te mago ai, fai ai pu.

E tatau ona faʻaaogaina le laau e aʻafia, ma taulai faapitoa i le faʻafeinu, ae le faʻafefeina le fugalaau. O nofoaga faʻamalosia e tatau ona aveesea e ala i le gaosia o pito o le fasi pepa. Fafagaina i lenei vaitau e lelei e le faʻaaogaina.

Mealy dew

E uiga i foliga vaaia paʻu palapala fai mai paʻepaʻe paʻepaʻe luga o laʻau ma tumutumu o fugalaau. Lafoaʻi vaega e mago i le gasologa o taimi, ma ua mate foi le laau. O se faamai e tupu i tulaga o le maualuga o le maualuga o le suamalie i le tuufaatasiga ma le maualuga o le vevela - le mea e taʻua o le greenhouse.

O le taimi lava e te maua ai faailo o lenei faʻamaʻi, e tatau ona vave faasaʻo le tausiga ma amata togafitiga. Mo lenei e togafitia le togafitiga i fualaau faasaina "Topsin-M", "Scor" poo se vaifofo o le sulfur colloidal.

I le avea ai ma le toto Orchid e tatau ona sosolo i le "Phytosporin". E fautuaina le faia o mea uma e fai i le fale, e pei ona i ai i nisi oi latou le lamatiaga e maua ai le paʻu palapala.

Roto

E seasea lava ona tupu, ae leai se faʻamaʻi matautia. E i ai foi se natura natura ma afaina ai laulaau o le laau.

E le gata i lea, o le vaega pito i lalo o le laupepa, o le a amataina ai ni mea malamalama. I le aluga o taimi, e foliga mai o lanu mumu, lea e paʻu ai le pala o le fuga. Manatua o le maʻi e aliali mai i itu vaivai o le laau.

Le faʻaumatia mai ia te ia e tatau ona aveese nofoaga ua afaina, tusa lava po o le a le telē o latou. Aua neʻi galo e faʻamamaina nofoaga o loʻo tipi i le 20% o le vaiinu poʻo le carbon carbonate. Ua fautuaina foi faʻagasolo le laau i sauniuniga "Mikosan", "Ridomil", "Skor", "Topsin-M".

Nofo manulele (uliuli)

Ua maʻi le laau ona o le faʻaalia i luga o meaola eseese: paʻepaʻe papaʻe, mealybug, aphid. O ona spores e uluola atoatoa ia latou moli faalilolilo.

O le fugalaau e tupu, e afaina ai le stomata o lau. O se taunuuga, e le maua e le laau le aofaiga manaomia o le malamalama, vaivai ma, afai e le togafitia, maliu. O togafitiga e togafitiga ma fualaau tutusa uma: "Mikosan" "Ridomil", "Skor", "Topsin-M".

Vailaau Vailaau o le Orchid Diseases

E le lava le malosi, ae mafai foi ona gasegase i le siama i ni faʻamaʻi viral. Afai o se mea faapena na maua i totonu o se tasi laau, e tatau ona aveeseina vave mai isi ma faʻaumatia. E leai ni auala lelei e togafitia ai se vailaʻau mo faʻamaʻi.

O le mea e sili ona le fiafia e le o aliali mai le siama i le laau mo se taimi umi. E tusa ai ma ia atonu e taʻu mai ai le suia o foliga ma lanu o le laau. Manatua: afai ei ai ni nai fugalaau ma vaiinu e taatele i totonu o le pusa e tasi, o siama uma e afaina.

E mafai ona ave le siama pe a togafitia se orchid ma meafaigaluega. O le taimi lava e tulaʻi mai ai tulaga lelei mo lona toe gaosia, o le a amata loa ona sili atu lona malosi. O ia tulaga o se faʻaitiitia faʻaitiitia po o le faateleina o le vevela, susu, suiga o le fale, ma mafua ai ona faʻamalosia le togi.

Afai e te masalomia o se laau e pisia i se siama, muamua e te manaʻo e faʻamavaeina ma togafitia i soʻo se vailaʻau faʻamaʻi, ona faʻamaʻi ai lea ma se pese.

O kulimi o fugalaau matagofie e mafai ona teuteu ai se potu. Ae latou te matuai faigata i le tausiga, o le vavae ese mai lea mea e mafua ai i faamaʻi eseese.E taua le faʻaauau pea ona faia ni puipuiga faʻafefe, e faʻaleleia ai le tuputupu ae ma le fua o le laau.