Fualaau aina

Eseesega le feeseeseaʻi: o le a le eseesega i le va o lapisi ma fufulu?

Lulu ma le rutabaga - e foliga tutusa i lanu, ma foliga, ma le tofo. Ae o nei mea uma e lua fualaʻau eseese.

E maua uma ei latou le tele o mea aoga, e aofia ai le tele o meaʻai ma vitamini. O fualaau faisua uma e taatele i togalaau taitasi ma e lauiloa i le au faifaatoaga amateur. Faʻailoa i le vevela ma le malulu. E 'aina le mea fou, sisi ma gaʻo.

E ui lava o fafo atu o nei aganuu e talitutusa lava, ae o loʻo eseese lava fualaau faisua. Seʻi tatou taumafai e malamalama i le eseesega i le va o aganuu e pei o lapisi ma lona aiga vavalalata vavalalata.

Faʻamatalaga uiga faʻamaonia

Fualaau aina

Mo le toatele o le a maua le iloa o le tipi e mafua mai i le ituaiga o kapisi aiga o kāpeti. E tupu tele le lapisi i totonu o ni nai tausaga.

O le taumafanafana muamua o le taimi lea mo le faʻavaeina o se rosette o laulaau basal ma mea tatou te tautua tuusao i luga o le laulau-o se aʻa aʻa ma le lautele o le senetimita. E mafai ona i ai ni fesuiaiga eseese mai le taamilosaga e oʻo i luga, pei o kāloti.

Fesoasoani! O le gamma o le lanu o le turnip e tele lona tamaoaiga: o le paʻu e mafai ona samasama, lanumeamata, lanu viole, paʻu paʻu, piniki. O le aano o le aano, paʻepaʻe poʻo le samasama - e faʻaaogaina e fai ma meaai.

O le sipuni na sao mai le taumalulu e maua ai se aʻa ma fuga vine mai le afa mita i le tasi ma le afa mita le umi. Mai ia mea e lafoaia ai le fualaau aina - o se pusa saʻo, ma mea e fai, e fai ma sui o se talipupuni i peti samasama.

Apu

Swede e tutusa ma le ituaiga ma le aiga e pei o le liu. E atiina ae le lua tausaga i le auala lava lea e tasi: o le taumafanafana muamua - o le foliga mai o se aʻa aoga, o le lona lua - o le tupu aʻe o vine ma fatu.

O le aʻafiaga o aʻa o le tino, lanu mumu po o le lanu violē. O le foliga o le aʻa e ese mai le oval-cylindrical i le lapotopoto. O se rosette o laʻau basal e atiina ae.

O le mea e sili ona manaia o loʻo natia i lalo o le paʻu o le pulumu - o le tino o le paolo malamalama. Ma o le lanu samasama e masani ona tuʻuina i luga o le laulau mo tagata, o le paʻepaʻe e fafaga ai povi. O le mamafa o le vaega taumafa o le lapipisi e tele, e oʻo atu i le 20 kilokalama i ituaiga o meaʻai.

O le Swede - o le pulupulu ma fuga o ata auro. O le fua o se palu lea e tupu ai le lanu uliuli po o le uliuli-enaena.

O le a le eseesega?

Faʻaaliga

Talu ai ona o le paʻu o se ituaiga o lapisi ma kapisi, o loʻo faʻasusu i le zarengenic engineering, i le senituri lona 17, o le a foliga tutusa lava ma le "tina" genetics. O le tele o eseesega i foliga vaaia o le aʻafia o fualaau faisua o le rutabaga e sili atu, ma o latou tino e sili atu ona pogisa, e taulamua i lanu moli.

Vailaau faʻamaʻi

O mea o loʻo iai i protein, gaʻo ma fualaau 'aina gaʻo e toetoe tutusa lava. I le lapisi e sili atu le konisini, o loʻo i ai se vaega itiiti o le vitamini A, lea e le oi totonu o le vevela, o se mea lelei o le acidic succinic, sugar and vitamin PP.

Faʻalogo! Swede e silia ma lona tuaa i minerale (potassium, sulfur, phosphorus, iron) ma le vaitamini C. E aofia ai foi le carotene ma le ascorbic acid, e puipuia ai le teuina umi.

Talosaga

O Rutabaga na mafua mai i se mea e sili atu ona maloloina ma malosi mo sui o lapisi. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina e fafaga ai lafumanu, pe a manaʻomia voluma. I le taimi lava lea e tasi, o le ituaiga meaʻai o le tipi, masipi, ua faʻalauiloaina tufatufa i le lalolagi atoa.

Ae ui i lea, e le aveesea ai le mea moni e faapea o ituaiga laʻau faisua o loʻo i ai se nofoaga i taumafa a tagata. E ui lava i le mea moni o le tele o fai togalaau e sili le fiafia i le tofo, ua manatu le rutabaga e sili atu ona lelei ona o le maualuga o mataupu o mea vevela.

Talafaasolopito o le amataga

E talitonuina o le tuai vao na mafua mai i focus e lua: Western and Northern Europe, faʻapea foi i Afghanistan ma India. Ina ia totoina le laau i le 10-15 afe tausaga talu ai, o le muamua na amataina i tagata o South-West Asia. Ina ua mavae ia mea, na avea laumei ma tagata lauiloa i le tele o isi atunuu. O faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu latou te taofiofia uiga masani o tupuaga. O le faʻaleleia o rutabaga o le selau pasene o aganuʻu i Europa i Europa.

O le talitonuga sili ona lauiloa, e pei ona uma ona tatou tusia i luga, o loʻo taua ai o le rutabaga o loʻo avea o se paʻu o lapisi ma kapisi. E masalo lava, o lona lauʻeleʻele o Suetena. I totonu o le vao, e tupu ai rutabagus e pei o se vao i nisi vaega o Aferika i Matu.

O fea e sili atu?

E faalagolago lava i mea e fiafia ai le tagata. O le fulufulu oona ei ai le oona, o lea e sili ai ona fetaui ma alii. I le taimi lava lea e tasi, na taufaitagi atu ai ona o le leai o se tofo ma le le fiafia. I soo se tulaga, e fautuaina e fai togalaau sauniuni e sauniuni fatu laiti, aua o le taimi nei latou te le maua se taimi e aoina ai le tele o le susu i le pusa.

Turnip poo rutabaga - o se feeseeseaiga, e tutusa ma le feeseeseaiga i le va o le pato ma le kusi, olive ma olive. O aganuu o ni aiga tuusaʻo ma tutusa ma isi. O le mea autu o le tausia o fualaau faisua pe a matutua ma saunia lelei i latou. Ae o le autu lenei mo se isi tusiga.