Faʻatoʻa totoina laau toto

Phlox: mealilo o le galue manuia i le togalaau

Phlox - otaota leaga, o se sui o le aiga Sinukhovye (Polemoniaceae). I lalo o le natura masani, e tusa ma le 85 ituaiga, ma e tusa ma le 40 o loʻo faʻaaoga i togalaau.

O le aʻa o se laau e mafai ona saʻo, alu aʻe pe fetolofi. O le maualuga o le phlox e mafai ona laʻititi pe sili atu (120-2050 cm). O laulaau e faʻafefeteina, ovili, faʻavalea.

O fugalaau o lenei laau o loʻo i ai le malosi o le manogi ma le ulu, e aoina i faʻalavelave faʻalavelave. I luga o se tasi tulaga le talafeagai atonu e tusa ma le 90 fugalaau. Lanu e eseese mai le paʻepaʻe i le paauli, violē, ulaula.

O fea e sili atu ona toto ai le phlox i le togalaau

A filifilia se nofoaga mo le phlox i totonu o le togalaau, e tatau ona amanaʻia tulaga masani na latou "fananau mai ai." Laʻau o loʻo maua i itulagi ma se tau le lelei, i nofoaga e sili ona susu, e masani ona leai se kiona, ma o le vevela o le vevela e tausia i le + 4 ° C.

O le tele o taimi, e mafai ona maua le phlox i le vaomatua, i luga o auvai. O le mea autu e manatua o phlox e matua fiafia lava i le susu, o lea e sili atu ai le filifilia o vaega ia o le a maua ai e le eleele le avanoa lelei i aʻa.

E faia e Phlox ia la o le la ma se vaega paolo. E sili le filifilia o nofoaga e puipuia e le paolo o laau ma laau uumi. Afai ei ai se numera o "tuaoi" maualuluga o loʻo siomia le phlox o le a aoina atili le kiona, ma o le a puipuia lelei le laau mai suiga o le vevela, ma o le a sili atu le malosi o le susu.

E taua! Afai e te tuʻuina le laau i luga o se malifa, e mafai ona e aloese mai le suavai ma le pala o aʻa, faʻapea foʻi ma le ausia lelei o le eleele ma lelei.

O le galueaina o le phlox e sili ona lelei ona faia i saute sisifo, sasaʻe poʻo le itu i saute sasaʻe. E tatau foi ona puipuia le laau mai matagi malulu ma tusi.

Le tuufaatasiga o le phlox i luga o se moega ma isi laau toto

Talu ai nei, o le phlox i le mamanu o le laufanua ua amata ona lauiloa. E matagofie, muamua ma e le mafai ona toilalo e tosina mai le gauai o le au fai togalaau. Le manogi o le phlox e manaia tele. Latou te foliga lelei uma i le nofofua ma i vaega o togalaau, aemaise lava pe afai e te totōina i se togavao se tele ituaiga o lanu eseese.

O foliga o Phlox e sili ona matagofie i le kamupani o laau faʻasoa ma laau toto, mo se faʻataʻitaʻiga, lolomiina o tusi. Ona o lona ola umi ma lona malosi, o foliga o palakalasi e sili ona matagofie i le totoina o laau teuteu.

E te iloa? O phloxes lanu samasama e le tutupu i le natura, ma lanu mumu ma moli e matua talafeagai lava.
O Phloses o lanu lanu lava e tasi e faʻaaoga e fatu ai se "lanu pupula" i luga o se lau lanu meamata - o se foliga e foliga manaia, ae ia fatuina se fetaui lelei e tatau ona e faʻaogaina i latou e ala i le faʻaogaina o le fomaʻi fesoʻotaiga.

Pe a fatuina ni fatufatuga ma ni phloxes, e taua le mafaufau e ono i ai ni lanu eseese i le aoauli: mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le lanumoana ona liua le violet-lanu viole. I luga o fesuiaiga o phlox o nisi o ituaiga eseese o loʻo i ai ituaiga pupuʻu ma afifi, lea e sili atu ona manaia ai le laau.

Phlox tausi ile togalaau

O le faʻaaogaina o phlox e manaʻomia ai le tausisia o tulafono. E tatau ona e manatua pea e manaomia e le falelaau le faʻamalaina, puipui faʻamalosi, faʻapea foi ma le tausisi i tulafono o le tausiga mo le eleele o loʻo i totonu o le fugalaau.

Faʻasaina laau

O Phlox o se fale gaosi susu, ma o le eleele e le lava i taimi uma e mama ai. Afai e te totoina se fugalaau latalata i isi laau toto, o le a leai se susu. O le mea lea, i le tau vevela ma le leai o se timu, e tatau ona faʻaleleia isi vaiinu "i lalo o le togavao."

E tatau ona i ai le suavai ina ia toetoe lava a le pau le vai i lau ma fugalaau o le laau. I le sikuea mita 1 pe a fafagaina e tatau ona e faʻaaoga 15 - 20 lita o le vai, e lelei tele le vai i le afiafi.

E tatau ona manatuaina e le mafai e le phlox ona faʻafeiloaʻi le vai, ma o le mea lea e tatau ai ona tatala le palapala. Afai e te matauina o laulaau ma fugalaau fano o latou foliga ona o le lamala, e mafai ona e pamu le laau.

Toto ma vele le palapala

Tatalo le eleele e sili ona lelei pe a uma ona faʻamafa.o lea e le mafai ai ona suavai le vai ma o le aʻa e "manava". O vao i autafa o le vao o loʻo i ai se faʻaleleia o eleele mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

E taua! E tatau ona totogia faapitoa le tele o ituaiga laau toto, o ona togitogi e matua manifinifi ma e faigofie lava ona taʻe, ma o vao leaga o loʻo siomia ai i latou e saofaga i lenei mea.

E tatau ona faʻauluina le amata mai le amataga o Mati ma faʻauʻuina aʻo leʻi alu le togavao i totonu o le fale.

Fertilizing fugalaau

E ui lava i le mea moni o le tuputupu ae o le phlox e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 3, e te manaʻomia nisi faʻamalosi.

3 vaega o le atinaeina o fugalaau:

  • Vaega 1 - o le sili ona malosi i le atinaʻe, i le taimi nei e tatau ona tuʻuina atu ia Phlox le tele o le vevela ma faʻaleleia lelei le fugalaau;
  • Vaega 2 - fuga ma fuga, i le taimi nei e manaʻomia ai le tele o le potassium ma faʻamalama, ma e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le nitrogen;
  • Vaega 3 - O le vaitaimi pito sili ona faigata, talu ai nei ua fatuina fatu, ma ua totoina e le laau ituaiga uma o laei, sauniuni mo le moega.

O le uluai fafagaina o le phlox e faʻatinoina vave lava pe'ā uma le kiona. E masani lava i le taimi nei faʻaaoga le faʻalavelave faʻalavelave i fualaau aina. I le taimi lava e tasi, faʻamalo (mo le lelei atili o le faʻaaogaina o fugalaʻau) ma le mulching (mo le aʻafiaga o le galu) e tatau ona faʻatinoina. E taua tele le mulch laau e taʻi 3-4 tausaga.

O le taimi faʻalua lona faʻaaogaina o le faʻaaogaina i le amataga o Iulai - i le amataga o Me. E mafai ona e faʻaaoga se mullein infusion (saunia oe lava pe faʻatau sauni-saunia) faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le pefu.

O le a sili atu le lelei o laei pe'ā e faʻaopopo le nitroammophos poʻo le "Kemira Universal" (ratio: afa sipuni i se pakete vai). Afai e le o latalata mai nei mea, e mafai ona suia e soʻo se mea e faʻaaogaina ai minerale e tatau ona faʻaoga e tusa ai ma faatonuga.

O nei laau e fafagaina mo le taimi lona tolu e fuafua i le eseesega: o fua muamua na fafagaina i le ogatotonu o Iuni, ma o mea mulimuli ane e tatau ona faʻamaʻaina i le faaiuga o Iuni. A o faagasolo lea vaitaimi, faʻalauteleina le tuufaatasiga o le paluga i le fafaga. Faʻaleleia le aʻafiaga ma le fesoasoani o se fofo o le Urea, lea e saofagā i auala faʻapitoa.

O le isi taimi e faʻaaogaina ai le faʻamaʻiina i le amataga o Iulai. E mafai ona e faʻaaogaina le fomaʻi tutusa mo le fafagaina o Iuni, ae e te manaʻomia e faʻaopoopo sina superphosphate (10 - 15 g).

O le faʻamaʻiina o mea nei e faʻataunuʻuina pe a maeʻa ona fuga - o fugalaau faʻapitoa o le a avea ma ou fesoasoani sili i lenei vaitau. E mafai foi ona e suʻeina le laau i se vaifofo o le efuefu.

E tele tulafono o le a faʻaleleia le fafaga atili:

  • fafagaina sili ona lelei i le afiafi;
  • pe afai e te faʻaogaina se fusi faʻagogo - faʻalagolago i le tau ma faʻaalu ai ao lei timu;
  • O le tele o le faʻamalaʻau e le tatau ona soona tele.

Tetele phlox

O le tele o fai togalaau latou te fautuaina le teuteuina o le phlox i le tautoulu, aʻo leʻi alu le asaga mo le taumalulu. E tatau ona amata vave pe a uma le fuga o le togavao. O se masina ua atofaina mo lenei faiga: mai le faaiuga o Setema e oo i le faaiuga o Oketopa.

O le taimi nei o mea aoga uma e maua mai e le laau i le vaitaimi atoa o le tuputupu ae malosi e pasi atu i aʻa. I vaʻaia eseese o lenei vaitau e ono fesuisuiaʻi.

E te iloa? Po o le a lava le itulagi, o le teuteu e tatau ona faʻamaeʻaina aʻo leʻi faia muamua ni fulufulu.

E ui lava i le manatu o le tele o fai togalaau o le teuteuina e tatau ona faia i le tautoulu, o nisi e manatu e faapea o le totoina o le tautotogo ei ai lona aia tatau e ola ai. O ia teuteuga ua fautuaina e naʻo totonu lava o ia nofoaga e itiiti ai le kiona i le taumalulu, ma finau o le a aoga ia upega mo le laau mo le taumalulu e taofia ai le kiona.

O le teuteuga e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • i le tulaga o le eleele ina ia faʻateʻa ese ai faʻamaʻi faʻaleagaina ma faʻamaʻi pipisi;
  • 10 cm i luga aʻe o le eleele mo le kiona e ufiufi ai le laau.
A maeʻa ona teuteuina, o le vaega e lata ane i le togavao e togafitia i fomaʻi poʻo mea iniseti, ma faʻaumatia ai mea uma ua tipi, ma faatasi ai, faʻamaʻi, iniseti ma isi meaola faalafua.

Saunia o Phlox Bushes mo le Taumalulu

O Filo, e pei lava o soʻo se mea e masani ai, e masani lava ona teenaina pine sili ona vaivai i le taumalulu. Ina ia le mafai e lau faʻalavelave ona pagatia mea tetele, e tatau ona saunia le vao mo le moe i le taumalulu i ni tulaga:

  1. Autumn fertilization o le phlox faʻatasi ai ma fomaʻi o loʻo aofia ai le tele o mea faʻasaina phosphate.
  2. Lauina o le phlox, lea o loʻo faia ma le faʻamoemoe o le toe faʻafouina o le togavao ma le puipuia o faʻamaʻi.
  3. Laʻau mulumuli o le phlox. O lenei faiga e faʻatinoina e faʻaaoga ai le solofanua solo (faia ni pakete 3 i le taimi lava e uma ai le fafaga). I luga o le eleele mulch, e mafai ona e faʻaopopo le faʻaopoopoga faaopoopo o le a tolopo ai le kiona ma puipuia ai le eleele mai le maalili. Mo lenei faiga e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o oloa gaosi.

Faʻaleleia Phlox

O le totoina o le phlox i le tautotogo i le eleele e mafai ona faia i ni auala eseese. O nisi oi latou o auala vegetative ma fatu.

A o leʻi talanoaina metotia o le toe gaosia, e tatau ona e manatua e uiga i le totoina o le phlox. E masani lava ona i ai se fesili i luga o fonotaga: o le a le tele e tatau ai ona suia le phlox? E mafai ona e toe faia se mea e te manatu ai, fetaui ma tulafono.

E sili atu ona faia lenei mea mai le aso o Aukuso i le ogatotonu o Setema. O le taimi lena e maua ai e le laau le avanoa e maua ai aʻa. O le totoina ma le totoina o faʻatulagaga e tutusa lelei, ma o le eleele mo phloxes e mafai ona faʻaoga tutusa.

Vaeluaina o vao

Le auala e sili ona lauiloa o le faʻaleleia o le phlox - togavao vaeluaina. Latou te masani ona faia le faiga i le tautotogo (pe a uma le fulufulu o le fulufulu) pe i le amataga o le tautoulu ina ia amata lelei aʻa.

E mafai ona vaevae na o laau tetele. O le togavao o le a vaeluaina, e tatau ona e totoina ma le faʻaeteete, taumafai e aua le faʻaleagaina le rhizome, lulu le ua ma le vao mai le eleele.

O aʻa e tatau ona vavalalata ma le faʻaeteete ma vavae ese mai le tasi ma le isi ina ia tofu le vaega ma fualaau o pupu, o aʻa laiti ma nisi aʻa. O le vaevaeina o le vao e tatau ona totō vave ina ia le malogo aʻa. Afai e manaʻomia le faʻaleleia o le totoina, e mafai ona faʻamago le aʻa i le mash mash.

E taua! Afai e te manaʻo e vaelua ma toto se vaomatua i le taumafanafana, ona tatau lea ona faia i se aso pogisa poʻo le afiafi.
O le vaeluaina o le togavao o le a amata lelei ma tupu, ma o le tausaga e sosoo ai o le a mafai foi ona faʻavae, tufatufaina.

Laʻau

O le togafiti e sili ona talafeagai mo tagata amataina togalaau. Mo le faapipiiina o filifili filifili laau matutua ola maloloina.

E seleseleina le vavaega i se auala e lua (pulupulu) i luga o le lala e tasi: e tasi le tipi e faia saʻo i lalo o le nonoa, o le isi - 2-3 cm i luga aʻe o le nonoa. Matou te aveese laulaau mai le tipi: o le pito i lalo o le a vavae ese atoa, ma pito i luga - e oʻo i le afa. E mafai vave ona totōina laʻau i totonu o le eleele i se nofoaga tumau, poʻo totonu o pusa mo tipu.

Afai o loʻo e faʻaaogaina se atigipusa, ona e fufuluina lea o le mea totō faʻatasi ma le Vermiculite (anufe lamolemole) i luga, ma afai e toto vave laau i luga o le moega, faʻaaoga le humus, ona Vermiculite (o le a faia e le paʻa).

Pusa faʻanofo tuʻu i totonu o se nofoaga mafanafana, ma faʻafefe moega. E tatau ona puipuia mai tamaiti mai le susulu o le la ma faʻafefe 1 le taimi i le 3 aso mo le 3 vaiaso. O le taunuuga e mafai ona vaaia i le 2-3 vaiaso.

Afai e te faʻaaogaina se atigipusa, pe a maeʻa ona tutupu mai le fuʻa muamua, ona faʻapipiʻiina lea o le tipi i totonu o se moega faʻapitoa mo le totoina, ma o iinei e mafai ona latou tutupu seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai. Afai e vave ona e faʻaaoga le eleele avanoa, e mafai ona e faʻaleleia le moega mo le taumalulu ma le humus, lau paʻu poʻo le peat.

E te iloa? Afai e te filifili e taʻavale i le taumafanafana po o le tautoulu, ona na o le vaega pito i luga o le fana e mafai ona faʻaaogaina e avea ma mea e toto ai.

Tuʻu

Faʻaleleia e ala i le taoto - o se tasi o auala pito sili ona faigofie i le galueaina o le phlox i lau 'upega tafaʻilagi.

O le fugalaau e tatau ona liligi tele i le eleele e tusa ma le afa o le maualuga o le vao. I luga o pou, i le aluga o le taimi, e amata ona aliali mai faapipii, lea e tupu malosi. Afai o le aʻa o le tipi o le a lava lelei le atiina ae, ma o le a tupu le vaeluaina i le 10-15 cm, e tatau ona faasaolotoina ma le faaeteete mai le palapala ma taunuu i se nofoaga tumau.

Fatu

Afai e te filifili e toto se fatu, ia manatua o nisi o meatotino atonu o le a leiloloa. O le totoina o fatu e sili ona lelei mo le taumalulu: i le taimi o le taumalulu, o le a tupu se togafiti masani.

Faʻamaʻoti fatu mai le pusa i luma o le lulu, e tatau ona filifilia fatu o le lapotopoto, foliga sili ona lanu i lanu. O pamu muamua na aliali mai ia Aperila, e manaʻomia ona toe totoina pe a latou ola i le maualuga o le 8-10 cm. O fatu laau e totoina i se mamao e 12-15 cm mai le tasi i le isi, ina ia lelei le atinae.

Afai e te mulimulitai i tulafono uma ma fautuaga mo le tausiga o le phlox, o le a mautinoa lava e te teuteu lau 'upega tafaʻilagi ma nei lanu matagofie ma lanu.