Fualaau aina

O se laau tulaga ese - lemoni basil. Faʻamatalaga ma ata, tulafono o le galueaina ma le tausiga

O le basilini basil o se laau tulagaese e iai uiga uma o aganuu o le basiliti ma mea manogi o fualaau suamalie, lea e avea o se teuteu matagofie o aano o manu ma iʻa, meaʻai ma pusa.

I le tele o atunuu, o le basil citron e faʻaaogaina e le gata o se mea faʻafeiloaʻiga, ae o le vaega autu o ipu ma le itu ipu.

O lenei mea totino e le faʻaumatia ai ana meatotino taua pe a uma ona faʻamamago pe faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o le pata o lemoni i meaʻai e mafai ona faʻatamaoaigaina ai le taumafa a le tagata ma meaʻai aoga ma vitamini. O le a e iloaina le faʻalauiloaina o le faʻalauiloa poʻo le faʻalauiloa faaletausaga ma se manogi suamalie manogi.

Faamatalaga faʻamaʻi ma taimi o vaomatua

Lemon basil o se ituaiga o aganuu basil, o se laau vevela mai le aiga o Laminaceae, ausia le maualuga e 30-40 centimita. I le togavao ua tupu aʻe e avea o se faatoaga faaletausaga. Uluaʻi fua o lau laʻau laʻitiiti ma le manogi o lemon ma le manogi o camphor.

O le gaosiga e oʻo atu i le 300 kalama mai le tasi togavao. O le laau e faʻaaogaina i le fou, faʻagogo ma mafai ona fai. O fatu ei ai le malosi e tumau ai le aoga mo 4-5 tausaga. Vaitau tuputupu ae 45-60 aso. O lenei ituaiga e le o le malulu.

Talafaasolopito

O le laufanua o le basil lemoni o Asia i Saute, Aferika, Saina. O le laau na oʻo atu i Europa i le ogatotonu o le seneturi lona sefuluvalu, mai le mea na faʻasalalau ai i Rusia i le amataga o le sefuluiva. I le taimi muamua, na totoina le basilmonia e avea o se meaola malosi ma le anti-inflammatory, ma le mausaliina o le tulaga o se vailaau togafitiga.

E oo atu i le faaiuga o le seneturi sefuluiva, sa faaaoga le basilini lemoni i fualaau faisua ma mo le teuteuina o fualaau suamalie.

Faʻaaliga

O le basilini basil o loʻo i ai se laina saʻo e oʻo i le 40 cm le maualuga. O le aʻa o loʻo faʻaleleia lelei, faʻatusatusa, o loʻo faʻatusalia mai i se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe se tasi ma le tele o faʻala. O lālā o lemoni-lanu meamata, lanumeamata lanumeamata, lautele, ma pito faʻamafa ma faʻamalosi mata, ufiufi i nai lauulu pupuu, fai se manogi manogi o le citrus.

O fugalaau e lua-fuga o lanu paʻepaʻe poʻo le lanu samasama e tupu mai i le au o le apical leaves. O le fuga e umi, mai le 2 vaiaso i le tasi ma le afa masina. O se taunuuga o le fuaina o se fualaau aina, ua aofia ai ni fatu se fa, o loʻo i ai ni fatu lanu enaena-enaena.

Ata

I le ata o le ae iloa ai le foliga o lenei laau:





Eseesega mai isi ituaiga ma ituaiga

  1. O le manogi manogi o le alamalie o le fanua o le vaega o le laau e naʻo totonu lava o lenei ituaiga.
  2. O le sogisogi ma le tofo e mafai ona faʻaaogaina na o le basila o le lemoni i le sauniuni o meaʻai, pata ma fualaau suamalie.
  3. E le pei o le papa, o le a tupu aʻe i le foliga o se vaovao tele ma le matagofie, e tupu le basilmonia i le foliga o se laau vao e oo i le 40 cm le maualuga.
  4. E le pei o le Turkish basil, o loʻo i ai se manogi manaia ma laʻau laititi, ma le Basiliko Mekisiko ma le manogi o le kinononi ma lanu mūmū mūmū tele, o lenei ituaiga o loʻo i ai le manogi o le manogi ma laulauina i foliga o vaitama laiti.
  5. E le pei o le Basilian Thai, o lona tofo e foliga mai o se pepa, ma o le lanu o le laau e mumu, o le basil o le lanu lanumeamata ma ei ai le suamalie o le lemon.
  6. E le pei o ituaiga vao ma le lanu violē ma fuga lanu violē, o lanu o lemoni e paʻepaʻe pe sinasina lanu samasama.
  7. O le basilini Cuban na vaʻaia laulaʻau, ma o laula o le basiloni ua i ai se lanu meamata lanu meamata.
    Lemon basil, e le pei o isi ituaiga uma, o loʻo iai i totonu o lona tuufaatasiga o suauu taua, e tutusa ma le suauu oona.

Faamalologa ma faamanuiaga aoga

  • Tulaga masani o le polokalame cardiovascular.
  • Faʻailogaina o le gastrointestinal tract e ala i le faʻaleleia o le gaosiga o vaiinu ma le enzymes.
  • Faʻamatalaina le faʻaaogaina o tonic, faʻaleleia lagona, faʻaleleia atili le mafaufau.
  • Faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i le toto.
  • Puipuia le atiina ae o le kanesa.
  • Faamalolosia puipuiga.
  • Aveesea o maso maso, faʻaitiitia o toxins.
  • Faamalosia o mea e gaosi ai le cartilage.
  • Faʻateleina le paʻu palasi e ala i le faʻaleleia o le gaosiga o le paʻu.
  • Faʻaitiitia le mamafa ona o le limonel - o se vaega o suauu taua e mafua ai le saoasaoa o le metabolism.

Vailaʻau faʻamaʻi mo 100 kalama o le oloa

  • Faʻafiafiaga Calorie - 27 Kcal.
  • Suavai - 91 g
  • Carbohydrates - 4 tausaga
  • Protein - 3.7 g
  • Fat - 0.3 g
  • Oona gaʻo faʻamamaina - 0.04 g

Faʻasologa o elemene:

  1. fiva taumafa - 0.6 g;
  2. sodium, 4 mg;
  3. potassium - 278 mg;
  4. calcium 16 mg;
  5. phosphorus - 54 mg;
  6. manganese - 0.89 mg;
  7. uʻamea - 3.4 mg;
  8. seleni - 0.3 mg;
  9. apamemea - 237 mcg.

Vitamini:

  1. miamine - 0.03 mg;
  2. B2 - 0.076 mg;
  3. B9 - 76 μg;
  4. ascorbic acid - 17 mg;
  5. tocopherol - 0.7 mg;
  6. phylloquinone - 414 mcg;
  7. Niacin - 0.9 mg;
  8. choline - 4 mg;
  9. retinol - 265 mcg;
  10. B5 - 0.3 mg.

Contraindications

  • Tagata taʻitoʻatasi faʻalepale.
  • Fefe.
  • Tina ma le lactation.
  • Maua maualuga le suka o le toto.

O fea e faʻaaoga ma faʻapefea ona faʻaaoga?

O le basilini basil o loʻo faʻaaogaina i le fou, faʻagogo ma mafai ona fai. Ona o lona tofo o le citrus ma le manogi, o le tele o le faʻaaogaina ua faʻalauteleina i fualaau aina suamalie ma taoina ipu, meaʻai ma meaʻai tao, lea e le masani ai mo le taumafaina o isi ituaiga.

I lona tulaga masani, e faʻaaogaina ai siama ma sandwiches, faʻamaluina e avea o se elemene i totonu o le sami, ma faʻagogo i ai, mo le faaopoopo i aano o manufasi ma iʻa, itu ipu ma saula. E le gata i lea, o laulaʻau o le basil citil o se teuteuga teuteu o ipu saunia.

O le suavai suamalie e fetaui ma le:

  1. ituaiga eseese o iʻa;
  2. puaa;
  3. pateta;
  4. kāloti;
  5. vineta;
  6. rosemary;
  7. mint.

E faʻapefea ona tausia pe a tutupu i fafo?

  • Lulu Lemon basil o se vailaʻau vevela. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae o le 25-28 tikeri i le ao, ma le 20-22 tikeri i le po. Ua totō fatu ile eleele mafanafana.
  • Faʻasa E faʻamalūlūina le eleele aʻo faʻamamago le pito i luga o le palapala, tausia le moega o le moega ae le o le susu-susu. Faʻasuina i vai mafanafana mafanafana (28-30 tikeri).
  • Malamalama Le itiiti ifo le umi o le aso e 7 itula. Totoina o fatu ao lei amataina le germination e mafai ona ufiufi i se mea puipui puipui. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o lenei ituaiga o le a faasolosolo malie le ola ae aveesea lona uiga lelei.
  • Fafaga. O le eleele mo le totoina o lenei ituaiga e tatau ona faʻamalosia i faʻamaʻi faʻamalosi pe a ma le faalua i le taimi o le tuputupu aʻe - i le taimi o le faʻaolaina o fualaau ma i le amataga o le fuga. Vaʻalele ma paluga faʻamalolo (superphosphate, 20 kalama i le 10 lita o le vai), mea e sili ona lelei ile fafie poʻo le faapalaga (1 pakete i le moega).
  • Tatalo. E faia pe'ā maeʻa ona faʻavaivai, talu ai ona o le leai o le vavalalata o le a taʻitaʻia ai le palapala.
  • Totoina E fautuaina e faia le itiiti ifo ma le 2 taimi i aso e sefulu, aemaise lava le vaʻaia ma le vaʻaia o vao ma se aʻa e sili ona atinaʻe.
  • Thinning. A oʻo ina oʻo atu le laau i le maualuga o le 10-15 cm, e vevela i se mamao e 20 cm i le va o laau ma a itiiti mai 40 cm i le va o laina o moega.
  • Faʻailoa. E faia pe afai e sili atu i le 6 laʻau moni le fatuga. Faʻafetai i le faʻapipiʻiina o le vao o le a ola lautele ma o le a le gata i luga.

Faʻapitoa o tausiga ile

  • I le fale, o le sili atu le vevela e matauina, lea e masani ona oʻo atu ai i le tele o le tuputupu ae o le basil. I lenei tulaga, siaki faifaipea ma aveese ia pupuu ina ia aloese mai le fugalaau le manaomia.
  • E manaʻomia le faʻatautaiga faʻamalosia o le eleele ma faʻamalaina o minerale, aua o le ituaiga e paʻu e uiga ile fuga o le eleele. Mo le totoina, e sili ona lelei le faʻaaoga o le eleele ua saunia.
  • A e tupu aʻe i le fale, e sili atu le filifili o le faamalama o le faamalama nai lo faapaleni, ma le le faatagaina e ala i le tafe o le ea. E le taliaina e le laau le matagi.
  • A oʻo ina tupu aʻe i le fale, faʻafeinu, faʻafefe ma faʻaleleia le eleele o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma tulafono lava e tasi e pei o le tuputupu ae i luga o le avanoa.

Totoina ma fafagaina

Fatu

  1. Lauina o fatu na gaosia ia Aperila i pusa laupapa i le loloto o le 1 centimita.
  2. O le mamao i le va o laina e 5-6 centimita.
  3. A uma ona lūlūina, o le palapala e māmā ma e ufiufiina i se ata puipui.
  4. E aveese le ata i aso uma mo le tele o itula i le taimi mafanafana o le aso.
O fatu e totogo i le 14-16 aso. I le taimi lava e tatala ai le eleele, o fatu e totoina na o le taumafanafana (mai le ogatotonu o Iuni).

Fatu laau

A oʻo ina oʻo atu i le maualuga le 5 inisi sosoʻo, e totoina i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se lauʻeleʻele avanoa. Ua totōina totō i le eleele e leʻi muamua nai lo le faaiuga o Me, pe a oʻo i lalo ifo o le 12 tikeri le vevela o le po. O le nofoaga o loʻo tulaʻi mai e puipuia mai le matagi, e sili ona malamalama i le tele o le aso.

Laʻau

O le suavai suamalie e lelei le faʻaleleia e ala i le tipiMo le mea lenei, o le fasi pepa o le ogaumu e tuu i totonu o le vai mo le 1 le vaiaso, ma a maeʻa foliga o aʻa, ua totoina i le eleele, lea e mafai ai ona maualuga le tuputupu aʻe o fua.

Tulafono o le seleselega

O le seleseleina o le lanu meamata e faia pe a oʻo i le umi o le 15 senitimita (mai le faaiuga o Iulai). O laʻau e vavaeese ma le vaʻaia, seivagana e 5-6 laupepa o loʻo totoe i luga o le ala, lea o le a tuʻuina ai le itu itu. Mo le vaitau e mafai ona faia i le 4 pi.

E le faʻatagaina le fuga o le basil (e tatau ona faʻaaogaina faʻamalosi tino), talu ai i lenei tulaga o lau o le a faigata ma le talafeagai mo meaai.

O le aoina o lau laau ua mamago i totonu o le paolo ma i fafo, po o fusi atoa o le basil ua nonoa ma tautau mai le taualuga. O le basila suamalie ua taoina mo le tasi ma le afa tausaga.

O fea e faʻatau ai fatu?

E mafai ona faʻatauina ni fatu i taga pepa o le 2 kalama i faleoloa i luga o le initaneti poʻo totonu o faʻatoʻaga faʻatoʻaga i Moscow ma St. Petersburg.

O le tau e mai le 13 i le 28 rubles ma i le averesi e 20.5 rubles. O fualaau e faatauina mai le tele o togalaau aina, o le tau mo le 1 le fua mai le 15 i le 45 rubles (o le tau masani e 30 rubles).

A e faʻatau, faʻalogo lelei i foliga o fatu (e le tatau ona matutu, leai se mea e faaleagaina, se lanu enaena-enaena). A oʻo mai le faʻatauina o siaki e siaki le amio saʻo o le aʻa ma le pito i luga o le laau.

Maʻi ma faʻamaʻi

E aʻafia le basilini:

  • Fusarium;
  • lanu enaena;
  • lanu uliuli.

O lenei mea e faʻaalia i le pala ma le faʻamamaina ma le malie o aʻa ma lau o le laau.

O faʻatonutonuga e aofia ai le mulimuli i tulafono:

  1. fua o le seleselega;
  2. masani le veleina;
  3. vevela ma le tatalaina;
  4. togafitiga ma le faʻafefete o le sipisi peel po o fomaʻi i uluai faailoga o faʻamaʻi.

O le tausisia o tulafono faigofie o le tausiga ma le galueaiina o lenei faatoaga e mafai ai ona e maua se fua umi ma le maualuga i le togalaau, o le greenhouse ma le fale, e aoga le teuteuina o se ipu ma puipuia ai le tele o faamai pipisi ma le tumau.